Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Rūsiņš atrādās NFL skautiem un gaida līgumu

Juris Miņins
Juris Miņins

Rūsiņš atrādās NFL skautiem un gaida līgumu
Ralfs Rūsiņš. Foto: liberty.edu/flames

Amerikāņu futbolists Ralfs Rūsiņš, kurš pašlaik cīnās par to, lai iekļūtu kādas Nacionālās futbola līgas (NFL) komandas sastāvā, ir aizvadījis pirmsdrafta treniņnometni.

Latvijas amerikāņu futbolists Ralfs Rūsiņš 14. martā, kopā ar pārējiem 2022. gada Nacionālās futbola līgas (NFL) starptautisko talantu programmas spēlētājiem, atrādīja savu varējumu līgas skautiem. Šogad starptautiskās talantu programmas pārstāvji tika "piekomandēti" Arizonas štata universitātes "Sun Devils" komandai, t.i., piedalījās šīs skolas "Pro day".

Kopumā šajos pirmsdrafta testos piedalījās 25 spēlētāji un viņus vērtēja 29 (no 32) līgas komandu pārstāvji.

Ralfs Rūsiņš, kurš piecus iepriekšējos gadus pavadīja NCAA FBS čempionātā, Libertī "Flames" komandā, šajos testos parādīja vispusību un, lai arī koledžu futbolā spēlēja aizsardzības līnijas centrā, testos piedalījās arī kā uzbrukuma līnijas spēlētājs. Jāpiebilst, ka, lai arī tiek minēts, ka starptautiskās spēlētāju programmas pārstāvji sevi testos parādīja no labākās puses, viņu uzrādītie rezultāti nekur nav publicēti.

Par testu dienas galveno varoni gan kļuva Vāciju pārstāvošais Marsels Dabo, kurš iepriekšējā sezonā tika atzīts par Eiropas amerikāņu futbola līgas (ELF) labāko aizsargu. Viņa vertikālais lēciens bija 103 cm, 40 jardu sprintu ārējās līnijas aizsargs veica 4.42 sekundēs, lēcienā no vietas sasniedza 3.43 metrus, bet 102 kg smagu svaru stieni spiešanā guļus pacēla 21 reizi. Šādi rādītāji var tikt uzskatīti par ļoti labiem pat NFL galvenās pirmsdrafta nometnes kontekstā. Tāpēc arī nebija nekāds pārsteigums, ka pēc testiem par Dabo interesi izrādīja 20 NFL komandas.

Pirms NFL drafta tiek aizvadītas divas lielās testu kārtas. Par galveno tiek uzskatīta NFL "Scouting Combine" uz kuru tiek uzaicināti labākie futbolisti, kuri piedalās kā fizisko spēju testos, tā arī intervijās ar komandu pārstāvjiem. Tiesa, tā kā šajā pasākumā var piedalīties tikai uzaicinātie spēlētāji, ne visi koledžu futbola absolventi var sevi parādīt NFL pārstāvjiem. Tieši tāpēc tiek rīkotas tā sauktās "Pro dienas", kad NFL komandu skauti jau dodas uz skolām, lai iepazītos ar daudz plašāku drafta kandidātu loku, kā arī vēlreiz novērtētu tos spēlētājus, kuriem prognozē izvēles pirmajās kārtās.

Jāpiebilst arī, ka potenciālie drafta līderi izmanto "Pro day" treniņus kā iespēju sevi parādīt no labākās puses, jo viena lieta ir demonstrēt savu varējumu izbraukumā, bet cita – sev ierastā vidē, savā stadionā un treniņu bāzē.

Pašlaik, kad NFL komandu skauti ir iepazinušies ar starptautisko talantu programmas spēlētāju varēšanu, pastāv divi iespējamie notikumu attīstības scenāriji – ar spēlētājiem var sākt slēgt līgumus vai, mazliet nogaidot, komandas var pie tādiem tikt pēc NFL drafta, kad šie spēlētāji, nejaušā izvēles kārtībā, tiks piekomandēti kādai no NFL divīzijām.

Izmantotie resursi:
https://www.americanfootballinterna...