Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

"76ers" un "Devils" īpašnieks liek galdā sešus miljardus par NFL komandu

Emils Ozerinskis

"76ers" un "Devils" īpašnieks liek galdā sešus miljardus par NFL komandu
Vašingtonas "Commanders" zvaigzne Terijs Maklaurins. Foto: AP/Scanpix

Amerikas profesionālā sporta komandu vērtība turpina šauties debesīs un Nacionālās futbola līgas (NFL) komanda Vašingtonas "Commanders" drīzumā tiks pārdota par sešiem miljardiem ASV dolāru. Par līgas briesmīgāko īpašnieku uzskatītais Dens Snaiders piekritis pārdot komandu Džošam Herisam, kuram jau pieder NBA un NHL vienības.

Vašingtonas futbola komandas nonākšana jaunu īpašnieku rokās ir ASV galvaspilsētas vienības līdzjutēju kvēlākā vēlēšanās jau daudzu gadu garumā. Dens Snaiders iegādājās tolaik vēl par Vašingtonas "Redskins" saukto komandu 1999. gadā par mūsdienu profesionālā amerikāņu futbola komandu vērtībai smieklīgu cenu - 800 miljoniem.

Komandu daudzu gadu garumā apvija skandāls ap tās nosaukumu, jo "Redskins" uzskatāms par aizvainojoša rakstura palamu, kas vērstā Amerikas indiāņu nozākāšanai. Pēc sabiedrības spiediena, atņemot vienībai preču zīmes tiesības, Vašingtonas komanda atteicās no vēsturiskā nosaukuma, divas sezonas spēlējot kā "Vašingtonas futbola komanda". Pirms pagājušās sezonas vienība prezentēja jauno nosaukumu Vašingtonas "Commanders".

Iemesli kādēļ NFL līdzjutēju komūna necieš Snaideru gan ir citi. Komandas īpašnieks bijis izslavēti skops, neinvestējot līdzekļus komandas stadiona uzlabošanā, kas novedis pie vairākiem milzīgiem kauna traipiem. Pērnā gada sākumā tribīnes norobežojošā konstrukcija teju uzgāzās virsū Filadelfijas "Eagles" saspēles vadītājam Džeilenam Hērtsam, laimīgā kārtā kvoterbekam un krītošajiem līdzjutējiem izvairoties no nopietnām traumām. Tāpat bijuši gadījumi kad stadiona atejas notekūdeņi sākuši gāzties virsū tribīnēs esošajiem faniem.

Pats Snaiders iesaistīts apsūdzībās par seksuāla rakstura uzmākšanos komandas struktūrā nodarbinātām personām, kā arī draudēšanu cietušajām personām un reportieriem. Pēdējais Snaidera skandāls bija dubultās grāmatvedības turēšana komandas finansu nodaļā, apejot nodokļus un norādot nepareizus finanšu datus, kas ietekmē arī pārējo NFL komandu peļņu, jo līgā tiek veikti izlīdzinātie peļņas maksājumi. Šobrīd NFL turpina divas izmeklēšanas pret Snaideru.

Ja nākamajā NFL īpašnieku tikšanās sapulcē pārējo komandu īpašnieki piektitīs 6,05 miljardus vērtajam darījumam, tad par jauno Vašingtonas "Commanders" īpašnieku kļūs filantrops Džošs Heriss, kuram pieder gan Nacionālās basketbola asociācijas komanda Filadelfijas "76ers", gan Nacionālās hokeja līgas vienība Ņūdžersijas "Devils". Kopā ar Herisu investoru grupā ir arī NBA leģenda Ervins "Maģiskais" Džonsons.

Hjūstonas "Rockets" īpašnieks Tilmans Fertitta vairāksolīšanā nebija gatavs doties augstāk par 5,6 miljardiem. Savukārt "Amazon" īpašnieka Džefa Beizosa interese iegādāties Vašingtonas komandu noplaka un viņš no vairāksolīšanas atteicās, lai gan pasaules trešajam bagātākajam cilvēkam nevajadzētu būt grūtībām pārsolīt Herisa piedāvājumu.

Jāņem vērā, ka jaunajiem "Commanders" īpašniekiem ar steigu jāmetas jauna stadiona būvniecībā. Tāpat no dienas kārtības nav noņemta vēl viena komandas pārberndošana, jo visu kas saistīts ar Snaideru līdzjutēji vēlas pēc iespējas ātrāk prom no savām acīm.

Pagājušajā gadā lielveikalu ķēdes "Walmart" mantinieki par citas NFL komandas Denveras "Broncos" iegūšanu samaksāja 4,65 miljardus.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nfl/story/_/id...