Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NCAA futbols: šogad ar pieciem "mūsējiem"

Juris Miņins
Juris Miņins

NCAA futbols: šogad ar pieciem "mūsējiem"
M.Zuševics, N.Ābele, Dž.R. Saulietis
Foto: rivals.com

Jau mazāk kā pēc mēneša tiks dots starts ASV koledžu sporta asociācijas (NCAA) rīkotajam amerikāņu futbola turnīram un šajā sezonā, dažādu komandu sastāvos, savu varējumu mēģinās pierādīt pieci latviešu izcelsmes futbolisti.

Jau ziņojām, ka arī aizvadītajā sezonā pieci amerikāņu futbolisti ar latviešu saknēm bija iekļuvuši dažādu komandu sastāvos un puslīdz regulāri arī piedalījās spēlēs. Šogad viņu skaits nav samazinājies, taču to "kvalitāte" gan ir uzlabojusies. Mēģināsim sniegt nelielu ieskatu gan par spēlētājiem, gan viņu komandām un to izredzēm uz labu startu nākamajā sezonā.

Markuss Zuševics (195 cm, 126 kg),
OL, (rivals: 5.6/***, scout: ***, ESPN: 78) , Aiovas "Hawkeyes" (USA Today: 21., SN: 26., ESPN: 19.)*

Aizvadītajā sezonā Zuševicam netika dots pietiekoši liels spēles laiks, lai varētu sevi pierādīt un tas nav nekāds pārsteigums, ņemot vērā pozīcijas, kurā viņš spēlē (Pārsvarā - Centrs) un arī šosezon Markusam, ja vien nenotiks kaut kas ārkārtējs, vietu pamatsastāvā neparedz, jo viņam priekšā ir viens no komandas labākajiem spēlētājiem trešgadnieks Braiens Bulaga vai seniors (pēdējais gads koledžā) Kails Kalovejs. Pašam Zuševicam šis būs tikai otrais gads augstskolā un viņa galvenais uzdevums būs krāt pieredzi, lai pēc gada vai diviem varētu veiksmīgi aizstāt divus iepriekšminētos pašreizējos komandas uzbrukuma līnijas "vilcējus".

Kas attiecas uz komandu, tad Aiovas vienība ir vienīgā no "mūsējo" pārstāvētajām komandām, kura ir kvalificējusies visiem reitingiem, gan SportingNews, gan ESPN, bet pats svarīgākais – arī USA Today, kas ir galvenais koledžu futbola reitingu sastādītājs (pēc šī reitinga arī nosaka labākās NCAA futbola komandas). Līdz ar to, šosezon no pagājušā gada "Outback bowl" ieguvējiem gaidīs ne sliktāku spēli kā pagājušogad, kas gan būs grūti izdarāms, jo komandas šīs sezonas galvenās galvassāpes būs smaga četru spēļu izbraukuma sērija (Penas štata univ., Viskonsina, Mičiganas valsts univ., Ohaio valsts univ.), kas var pārsvītrot visas cerības par veiksmīgu sezonu.

Niks Ābele (198 cm, 114 kg),
OT, (rivals: 5.6/***, scout: ***, ESPN: 78), UCLA "Bruins" (USA Today: -, SN: 44., ESPN: - )

Nikam Ābelem šī būs pirmā sezona NCAA līmenī, jo iepriekš viņš spēlēja vidusskolu čempionātā, kurā guva visai atzīstamus panākumus, jo tika iekļauts sava reģiona simboliskajā All-Stars izlasē. Kā var noprast pēc komandas treneru izteikumiem, tad ar Ābeli tiek saistītas visai lielas cerības, taču, kā tas bija arī gadījumā ar Zuševicu, ne īstermiņa, bet gan četru gadu perspektīvā, jo pašlaik "Bruins" sastāvā ir pietiekoši daudz pieredzējušāku uzbrukuma līnijas spēlētāju.

Pašai UCLA "Bruins" komandai aizvadītā seznona nebija visai veiksmīga, līdz ar to viņi spēja kvalificēties vien SN rangam. Šosezon komandas treneri ir apņēmības pilni izlabot šo situāciju un galvenais uzsvars tiks likts tieši uz uzbrukuma līnijas spēlētāju sadarbības uzlabošanu. "Aizvadītajā sezonā mums bija neslikti spēlētāji, taču mēs nedarbojāmies kā komanda, bet katrs par sevi", sacīja viens no komandas treneriem, "taču pašlaik komanda ir kļuvusi pieredzējušāka un mēs ceram, ka tas atmaksāsies".

Ēriks Briedis (195 cm, 120 kg),
DT, (rivals: 5.5/***, scout: **, ESPN: 40), Viskonsinas "Badgers" (USA Today: -, SN: 47., ESPN: - )

Arī Ērikam Briedim šī būs pirmā sezona NCAA līmenī, līdz ar to pie lielas teikšanas viņš nez vai tiks, taču pašlaik tas nebūtu galvenais, jo viņam ir ne tikai jāgūst jauna pieredze jaunā, daudz augstākā līmenī, bet arī "jāuzaudzē" masa, lai varētu spēlēt tajā pozīcijā, kurā viņš ir paņemts. Jāpiebilst, ka labo ātruma un spēka īpašību dēļ vidusskolā Briedis spēlēja dažādās pozīcijās, gan par iekšējās un ārējās līnijas aizsargu, gan centra aizsargu, gan par kreisās malas bloķētāju uzbrukumā, kā arī par balsta pussargu un uzbrucēju, bet acīmredzot, lai kļūtu par labu iekšējās līnijas aizsargu Briedim būs jāziedo daļa no savām ātruma īpašībām.

Aizvadītā sezona "Badgers" vienībai nebija diez ko veiksmīga, jo, lai arī sezona tika pabeigta ar pozitīvu bilanci (7-6), tas nebija gluži tas rezultāts, ko gaidīja no viskonsiniešiem. Kļūdas, pārkāpumi un nestabilais sniegums bija galvenie neveiksmes iemesli un ja Viskonsinas vienība vēlas atgriezties sev ierastākās vietās reitingu tabulā, tad šosezon ir jāspēlē krietni uzmanīgāk.

Dž.R. Saulietis (190 cm, 133 kg),
OL, (rivals: -, scout: -, ESPN: -), Ņūmeksikas Valsts univ. "Aggies" (USA Today: -, SN: 89., ESPN: - )

Pats pieredzējušākais no visiem pašlaik aktīvajiem latviešu izcelsmes futbolistiem Džons Saulietis aizvadīs savu pēdējo sezonu Ņūmeksikas "Aggies" sastāvā un, lai arī viņš, līdz šim, nebija starp vadošajiem komandas spēlētājiem, jo aizvadītajā sezonā piedalījās 7 spēlēs (no 12), gaidāmajā sezonā viņa ieguldījums komandas rezultātos varētu būt krietni lielāks.

Savukārt "Aggies" komanda ļoti nopietni gatavojas nākamajai sezonai, par ko liecina rudens treniņnometnes laikā organizētie divi treniņi dienā. Pamatojot šādu izvēli, komandas treneris sacīja: "Mēs neesam tik "liela" komanda kā UCLA, tāpēc mums vajag trenēties. Uzlabot gan fizisko kondīciju, gan spēles izpratni, kļūt gudrākiem." Tāpat treneris atzīmēja, ka līdz sezonas sākumam komanda mēģinās uzlabot uzbrukuma efektivitāti tā noslēdzošajā daļā: "Ja mēs esam 20 jardu zonā, tad mums ir jāgūst punkti. Man nevajag skaistas izspēles, par izpildījumu te punktus nedod, bet gan rezultativitāti – vai nu realizācijas sitiena veidā, vai piezemējumu." Un ja tā, tad pieredzējušie uzbrukuma līnijas spēlētāji būs ļoti noderīgi.

Ēriks Reks (195 cm, 102 kg),
DE, (rivals: 5.4/**, scout: **, ESPN: 62), Djūkas "Blue Devils" (USA Today: -, SN: 90., ESPN: - )

Ēriks Reks, kura tēvs Elmārs arī bija amerikāņu futbolists ("Holly Cross" augstskolas komandā), NCAA futbola čempionātā aizvadīs jau trešo gadu, pašlaik ir iekļauts Djūkas komandas rezervistu sastāvā, kas nav arī nekāds pārsteigums, jo pagājušogad viņš arī piedalījās vien piecās spēlēs. Arī Reka, kurš aizvadītajā sezonā saņēma Maika Sadžila balvu (pasniedz pats Sadžils, spēlētājam, kurš savā otrajā sezonā ir sasniedzis vislielāko progresu), gadījumā šajā sezonā ir cerības viņu ieraudzīt biežāk, taču, visdrīzāk, cerības uz spēlēšanu pamatsastāvā būs jāatliek vēl uz gadu.

Savukārt, Djūkas "Blue Devils", kuri vēl aizvien atrodas slavenās basketbola komandas ēnā, aizvadītajā sezonā spēja izcīnīt vien četras uzvaras (zaudējumi gan bija divreiz vairāk), līdz ar to viņiem vēl ir ļoti daudz darba, ko darīt gan starpsezonā, gan sezonas laikā, jo, kā izteicās kluba vadība, tuvāko sezonu laikā, vai pat šosezon, viņi vēlas iekļūt kādā kausu izcīņas spēlē.

Jāpiebilst, ka visas "mūsējo" futbolistu komandas savas pirmās spēles šosezon aizvadīs sestdienā, piektajā septembrī.

*Spēlētāja vārds/uzvārds, pozīcija, spēlētāja reitingi trīs galvenajos ekspertu rangos, komanda, komandas reitings trīs galvenajos medijos.