Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NCAA aizliedz izsmiet pretiniekus

Juris Miņins
Juris Miņins

NCAA aizliedz izsmiet pretiniekus
Tims Tībovs
Foto: AP

ASV Koledžu sporta asociācija (NCAA) sākot no nākamās sezonas ir izlēmusi ieviest vairākas izmaiņas noteikumos, no kurām viena paredz to, ka koledžu futbola spēlētāji pēc piezemējuma izdarīšanas nedrīkstēs izsmiet pretiniekus.

NCAA futbola programmas vadībā ir nolēmusi no nākamās sezonas ieviest vairākas izmaiņas noteikumos, kas, viņuprāt, spēli padarīs drošāku un sportiskāku.

Tā no nākamās sezonas NCAA komandām būs aizliegta ķīļveida bloķēšana gadījumos, kad vienības dosies uzbrukumā pēc bumbas atsitiena. Šāds lēmums ir pamatots ar to, ka tādējādi tiks samazināts spēlētāju traumatisms, jo, kā rāda pētījumi 20% gadījumos tad, kad spēlētājs gūst savainojumu uzbrukuma sākšanas situācijās, viņš cieš no smadzeņu satricinājuma. Līdz ar to ja uzbrukuma sākšanas laikā ("kickoff") uzbrūkošās komandas spēlētāji atradīsies viens no otra tuvāk kā divu jardu attālumā, plecu pie pleca viens ar otru, tas tiks klasificēts kā ķīļveida bloks un tiks piemērots 15 jardu sods.

Taču lielāko šūmēšanos izraisīja divas citas noteikumu izmaiņas. Pirmā paredz to, ka no 2011. gada spēlētāji nedrīkstēs izsmiet pretinieku komandas futbolistus, t.i., gan spēles laikā, gan pēc tam kā viņi ir veikuši piezemējumu. Ja, tomēr, kāds to izdarīs, tad piezemējums tiks atcelts un komanda sodīta. Atgādināsim, ka tāpat NCAA ir aizliegts paust prieku par gūtajiem punktiem. "Spēlētājiem ir jāsaglabā sportiskais princips vienmēr, viņi nedrīkst izrādīt necieņu pret pretinieku," sacīja NCAA pārstāvis, "būsim atklāti, ja spēlētājs pēdējos desmit jardus veic atmuguriski vai metot kūleņus, tā nav atlētu cienīga rīcība."
Tāpat spēlētājiem tiks aizliekts lietot arī acu ēnas ar uzrakstiem uz tām. Līdz šim šādas ēnas NCAA spēlētāju vidē guva lielu popularitāti, jo ar tādām spēlēja gan Redžijs Bušs, gan Tims Tībovs, abi Heismana balvas ieguvēji.

Visbeidzot 2011. gadā visos stadionos treneru zonā būs jābūt televizoram, lai viņi varētu detalizētāk sekot spēles gaitai.

Izmantotie resursi:
espn.go.com

Vai jūs atbalstāt šādas noteikumu izmaiņas?

  • 15

  • 78

  • 21