Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

654 miljoni un skaļi darījumi - atvērts NFL brīvo aģentu tirgus

Juris Miņins
Juris Miņins

654 miljoni un skaļi darījumi - atvērts NFL brīvo aģentu tirgus
Darels Reviss
Foto: AFP/Scanpix

Vakardien tika atvērts Nacionālās futbola līgas (NFL) brīvo aģentu tirgus. Jau pirmajā dienā notika vairāki ļoti skaļi darījumi, turklāt ne tikai spēlētāju nolīgšanā, bet arī komandu savstarpējā spēlētāju apmaiņā.

Brīvo aģentu tirgus atvēršana jebkurā līgā ir īpašs notikums, NFL nav izņēmums, precīzāk, tur šis notikums ir jo īpaši gaidīts, jo tas ir laiks, kad daudzi kļūst par multimiljonāriem, bet jau esošie miljonāri noslēdz vēl "treknākus" līgumus. Šis gads nebija izņēmums, jo tikai pirmajā dienā vien visas NFL vienības kopā noslēdza līgumus par kopējo summu nedaudz vairāk kā 654 miljoni ASV dolāru. Turklāt, tas vēl nebūt nav viss, jo liela daļa no skaļākajiem uzvārdiem, kas šogad ir pieejami vēl aizvien ir bez komandām – Ndamokongs Su, Demarko Marejs, Persijs Harvins un citi.

Taču šoreiz atskatīsimies uz vakardienas notikumiem, kuru, jāatzīst, bija daudz. Turklāt, tie bija kā noslēdzot jaunus līgumus, tā apmainoties spēlētājiem. Tieši ar maiņas darījumiem sāksim.

Ņūorleānas "Saints" uz Sietlas "Seahawks" aizminīja vienu no komandas līderiem Džimiju Greiemu, pretī saņemot centru Maksu Angeru (klāt vēl komandas pielika pa vienai drafta izvēlei). Jāpiebilst, ka Greiems ir viens no labākajiem balsta uzbrucējiem tieši tverot piespēles, kas Sietlas komandai bija ārkārtīgi svarīgi, jo aizvadītās sezonas finālmačs parādīja, ka tā ir viņu vājā vieta.
Savukārt Sentluisas "Rams" uz Filadelfijas "Eagles" aizsūtīja 2010. gada drafta pirmo numuru Semu Bredfordu, pretī saņemot Niku Foulsu. Bredfords, lai arī brīžiem spēlēja atbilstoši tam ko no viņa gaidīja, kopumā nav spējis nostiprināties kā stabils NFL komandas pirmais numurs un galvenais iemesls tam ir savainojumi. Arī pagājušo sezonu pilnā apjomā viņš bija spiests izlaist ceļgala savainojuma dēļ (šīs pašas vainas dēļ tika izlaista vairāk kā puse no 2013. gada sezonas).
Visbeidzot trešā maiņa notika starp Baltimoras "Ravens" un Detroitas "Lions". Otrie, labi saprotot, ka Ndamokongs Su pie viņiem vairs nespēlēs (vismaz nākamsezon), uzbrukuma līnijas boķētāja vietai iemainīja Haloti Ngatu, kurš sevi ļoti labi pierādīja iepriekšējos gados un, iespējams, kādu dienu varēs pretendēt uz iekļaušanu Slavas zālē.

Pievēršoties jaunu līgumu noslēgšanai, lielākais "kumoss" no visiem tika Darelam Revisam, kurš atgriezās savā vecajā komandā, Ņujorkas "Jets". Pirms tam gan viņš paprasīja 70 miljonus ASV dolāru (uz piecām sezonām), no kuriem 39 miljoni ir garantētā summa. Tagad Ņujorkas komanda, lai arī iepriekšējo sezonu pārliecinoši izgāza, var ar optimismu raudzīties nākotnē, jo vēl pavisam nesen viņi no Čikāgas iemainīja arī Brendonu Maršalu.

Par septiņiem miljoniem mazāk paprasīja aizpagājušās sezonas Super Bowl mača vērtīgākais spēlētājs Bairons Maksvels. Viņš līgumu arī noslēdza uz sešiem gadiem un tagad kornerbeks pārstāvēs jau pieminēto Filadelfijas "Eagles". Interesanti, ka šie divi malējie aizsargi arī bija vienīgie, kas vakardien parakstīja līgumus par summām, kas lielākas par 50 miljoniem ASV dolāru.

Džuliuss Tomass, kurš iepriekš tvēra Peitona Meninga piespēles, piekrita piecās sezonās saņemt 46 miljonus ASV dolāru un pārcelties uz ne tik mierīgo Džeksonvilu, lai mēģinātu rast sadarbību ar perspektīvo, taču pagaidām vēl ļoti "zaļo" Bleiku Bortlu.
Maiks Iupati savukārt pārcēlās no vienas NFC Rietumu divīzijas komandas uz otru, proti Sanfrancisko "49ers" nomainīja pret Arizonas "Cardinals", kuri uzbrukuma līnijas aizsargam uz galda lika tieši 40 miljonus, pie kuriem viņš varēs tikt nākamo piecu gadu laikā.
Tieši tāda pati summa un līguma termiņi tika piedāvāti malējam uzbrucējam Torejam Smitam, kurš no Baltimoras pārcēlās uz "49ers".

Tāpat ir jāpiemin, ka pie komandas jau pirmajā dienā tika pussargs Frenks Gors, kurš Sanfrancisko nomainīja pret Indianapolisas "Colts" (12 miljoni, 3 sezonas).

Kopumā, ja mēs vērtējam komandu sniegumu, tad par ļoti lieliem ieguvējiem pašlaik runāt nevar, taču zaudētājs viens gan ir iezīmējies, proti, kā jau var nojaust, tā ir Sanfrancisko "49ers", kuri zaudēja virkni spēlētāju, pretī iegūstot vien jau pieminēto Smitu un pagarinot līgumu ar rezerves QB, Bleinu Gabertu. Jāpiebilst, ka bez Gora un Iupati komandu pameta arī Dens Skuta, bet ilggadējais komandas līderis aizsardzībā, Patriks Viliss paziņoja par karjeras beigām.

Viliss, tiesa, nebija vienīgais, kurš paziņoja par to, ka beidz savu karjeru, pēdējās nedēļas laikā to izdarīja daudzi. Piemēram, viens desmitgades mijas labākajiem pussargiem Moriss Džons-Drū, kurš pārstāvēja Oklendas "Raiders". To pašu izdarīja Pitsburgas "Steelers" lainbekers Džeisons Vorildss, kā arī viens no 2011. gada drafta labākajiem saspēles vadītājiem, Džeiks Lokers. Jāpiebilst, ka abiem diviem pēdējiem pašlaik ir 27 un 26 gadi.

Izmantotie resursi:
NFL.com - Official Site of the National...
ESPN: The Worldwide Leader In Sports

     [+] [-]

, 2015-03-11 20:11, pirms 10 gadiem
Daudzi no spēlētājiem ir krietni pārmaksāti, bet ja ir spējīgi samaksāt tad, lai maksā.

  +1 [+] [-]

, 2015-03-11 20:25, pirms 10 gadiem
krisis rakstīja: Daudzi no spēlētājiem ir krietni pārmaksāti, bet ja ir spējīgi samaksāt tad, lai maksā.
VISI spēlētāji saņem neadekvāti lielu atalgojumu attiecībā pret viņu devumu sabiedrībai.

     [+] [-]

, 2015-03-11 21:01, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: VISI spēlētāji saņem neadekvāti lielu atalgojumu attiecībā pret viņu devumu sabiedrībai.
Nu kā, lai to vērtē... No vienas puses, jā. Viens sētnieks pat izdara lielāku labumu sabiedrībai.
Bet no otras puses - jauniešiem ir uz ko tiekties utt... ķipa kā role models.

     [+] [-]

, 2015-03-11 21:22, pirms 10 gadiem
Onslovs rakstīja: Nu kā, lai to vērtē... No vienas puses, jā. Viens sētnieks pat izdara lielāku labumu sabiedrībai.
Bet no otras puses - jauniešiem ir uz ko tiekties utt... ķipa kā role models.
Stāsti par to, ka sportisti ir kaut kādi Role models... nesākšu tagad gari un plaši rakstīt, bet arī Latvijā ir ne viens vien piemērs, kas no tā visa sanāk.

Vot, pieļauju, ka tu ar sportu esi ļoti tuvās attiecībās, iespējams, ka starp jums arī kaut kas ir bijis (t.i., esi trenējies kādā sportā)... vot, tu zini, ka ir kaut kāds sporta veida superstārs... kā viņš tevi reāli motivē? Tas, ka tu nopērc kreklu ar viņa uzvārdu uz muguras un gribi būt kā viņš? Tas ir cirks un klaunāde, nevis motivācija. Tāpat apziņā ir stingra svītra, kas pati cilvēkam saka - es tāds nekad nebūšu. Jebšu izvēlēties sev kaut kādu elku tieši to arī nozīmē, ka pats pasaki, ka viņš ir absolūti ideāls un neviens cits nekad tāds nebūs.

Nu lab, tā tāda lirika.

Sports ir tikai un vienīgi patērējoša, brīžiem - parazitējoša nozare. Tieši tāpēc arī runāt par pārmaksātiem/nepārmaksātiem sportistiem ir kaut kā smieklīgi.

  +1 [+] [-]

, 2015-03-11 21:23, pirms 10 gadiem
Gredzens ir, tad var iet atpakaļ pie lūzeriem

     [+] [-]

, 2015-03-11 21:31, pirms 10 gadiem
M8archa rakstīja: Gredzens ir, tad var iet atpakaļ pie lūzeriem
Nav jau Jets tik lūzeraina komanda kā viņi iepriekš spēlēja. Dženo tiks nomainīts ar Fitzpatriku + tagad ir Maršals un tur jau pilnīgi cita spēlēšana būs.

Neaizmirsīsim arī, ka no manējiem pie Jets pārvilināja DC, Todu Boulsu (kas tiešām bija atslēgas cilvēks ARI treneru korpusā).

     [+] [-]

, 2015-03-11 22:01, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: VISI spēlētāji saņem neadekvāti lielu atalgojumu attiecībā pret viņu devumu sabiedrībai.
ne tikai NFL bet visās profesionālajās līgās. Sports nav darbs par ko maksājami miljoni

     [+] [-]

, 2015-03-11 22:47, pirms 10 gadiem
Nesaprotu saints.
Sietlu būs vēl grūtāk apturēt.