Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NCAA noskaidroti Kausu spēļu dalībnieki

Juris Miņins
Juris Miņins

NCAA noskaidroti Kausu spēļu dalībnieki
Foto: AP/Scanpix

ASV koledžu sporta asociācijas (NCAA) amerikāņu futbola FBS turnīra organizatori, pēc regulārās sezonas beigām, ir nosaukuši tās komandas, kuras piedalīsies Kausu spēlēs ("Bowl games"), kas no 19. decembra līdz 7. janvārim norisināsies dažādās ASV pilsētās.

"Gators" zaudē iespēju aizstāvēt titulu

Ir noskaidrojies, ka BCS finālspēlē, pateicoties Floridas "Gators" neveiksmei, ir iekļuvuši Teksasas "Longhorns", kuri tiksies ar Alabamas "Crimson Tide" futbolistiem. Atgādināsim, ka pēdējā NCAA futbola turnīra nedēļā, "SEC" divīzijas finālspēlē, kurā tikās jau pieminētās "Gators" un "Crimson Tide" komandas, Florida, kas tika atzīta par spēcīgāko NCAA futbola komandu pirms gada, piedzīvoja zaudējumu (13:32), līdz ar to palaida sev priekšā (un zaudējot iespēju piedalīties spēlē par BCS labākās komandas titulu) Teksasas "Longhorns" un vēl vairākas vienības, sezonu noslēdzot piektajā vietā gan BCS noslēguma tabulā, gan "Associated Press" un "US Today" 25 labāko komandu reitingā, kas viņiem nodrošināja piedalīšanos "Sugar Bowl", kur viņiem pretī stāsies Sinsinati "Bearcats" (Nr. 4).

Tāpat interesanta solās būt "Fiesta Bowl" spēle, kurā, pirmo reizi NCAA futbola turnīra vēsturē, tiksies divas komandas, kuras regulārajā sezonā nav piedzīvojušas zaudējumus – Boisī Valsts universitātes "Broncos" (Nr. 6) un Teksasas kristīgās universitātes (TCU) "Horned Frogs"(Nr. 3). Līdz šim Kausu izcīņas sezonas vienīgā spēle, kurā tiekas divas zaudējuma rūgtumu nepiedzīvojušas komandas ir bijusi finālspēle par BCS kausu, bet "Rose Bowl", kas arī ir visai prestiža spēle, piedalīsies lielisku sezonu aizvadījušie Oregonas "Ducks" (Nr. 7) un Ohaio Valsts universitātes "Buckeyes" (Nr. 8).

Šogad par kausiem cīnīsies vismaz divi latviešu futbolisti

Savukārt Latvijas amerikāņu futbola līdzjutējus un vienkārši sporta draugus varētu interesēt, ka Kausu spēlēm ir kvalificējušās arī divas latviešu izcelsmes spēlētāju pārstāvētās komandas. Viskonsinas "Badgers" (Nr. 24), kuru pārstāv aizsardzības līnijas spēlētājs Ēriks Briedis, regulāro sezonu, ar 9-3 uzvarēto/zaudēto spēļu bilanci, pabeidza ceturtajā vietā "Big Ten" konferencē, kas viņiem nodrošināja piedalīšanos "Champs Sport Bowl" spēlē, kurā viņi cīnīsies pret Maiami "Hurricanes" (Nr. 14). Cita "Big Ten" konferences vienība, Aiovas "Hawkeyes" (Nr. 10), kuras krāsas aizstāv arī uzbrukuma līnijas spēlētājs Markuss Zuševics, regulāro sezonu uzsāka vareni, deviņās spēlēs izcīnot deviņas uzvaras, taču pēdējās trīs cīņās, kad tika savainots vienības pirmais kvoterbeks Rikijs Stanci, tika izcīnīta vien viena uzvara. Neskatoties uz to, kopumā sezonu ir jāvērtē kā ļoti izdevušos un vēl patīkamāk to būtu noslēgt ar uzvaru "Orange Bowl" spēlē, kurā viņiem pretī stāsies Džordžijas tehniskās universitātes "Yellow Jackets" (Nr. 9). Tāpat cerības spēlēt Kausu spēli saglabā Nika Ābeles pārstāvētā UCLA "Bruins" komanda. Lai "lāči" tiktu uz "Eagle Bank Bowl" un cīnītos ar Templas "Owls", viņiem ir jācer, ka regulārās sezonas vienīgajā atlikušajā spēlē Armijas "Black Knights" uzveiks Jūras kara akadēmijas "Midshipmen" vienību.

Citām latviešu izcelsmes futbolistu pārstāvētajām komandām gan tā labi vis negāja. Ērika Reka Djūkas "Blue Devils" ar bilanci 5-7 ierindojās piektajā vietā "ACC" konferences Krasta divīzijā. Savukārt pēdējo gadu NCAA futbolu spēlējušais Dž.R. Saulietis un viņa pārstāvētā Ņūmeksikas Valsts universitātes "Aggies" komanda 13 regulārās sezonas spēlēs izcīnīja vien trīs uzvaras un sezonu noslēdza pirmspēdējā vietā "WAC" konferencē.

FCS komandas arī cīnās par titulu

Jāpiebilst, ka FCS futbola turnīrā jau ir aizvadītas ceturtdaļfinālspēles un noskaidrotas tās četras komandas, kuras turpinās cīņu par turnīra labākās komandas noteikšanu. Tā vienā pārī tiksies pagājušās sezonas fināliste Montanas "Grizzlies" un Apalaču Valsts universitātes "Mauntaineers", kuri ceturtdaļfinālā uzveica Ričmondas "Spiders", pagājušās sezonas FCS čempionus. Savukārt otrajā pārī spēkiem mērosies Vilianovas "Wildcats" un Viljama un Marijas universitātes "Tribes". Šīs spēles risināsies 11. un 12. decembrī, bet finālspēle FCS turnīra divām labākajām komandām ir paredzēta vienu dienu pirms FBS Kausu spēļu sākuma - 18. decembrī.

Pēcssezonas izspēles sistēma

Visas NCAA, jeb ASV koledžu sporta asociācijas, futbola komandas ir sadalītas divās divīzijās - "The Football Bowl Subdivision" un "Football Championship Subdivision" un abās divīzijās ir savādāka labākās komandas noteikšana.
"Football Championship Subdivision" (FCS) uzvarētājs tiek noteikts pēc klasiskās izslēgšanas spēļu shēmas - sākot no astotdaļfināla līdz finālspēlei.
Savukārt "The Football Bowl Subdivision" (FBS) tiek izspēlētas vairākas Kausu izcīņas spēles ("Bowl games"), bet viens konkrēts čempions "fiziski" netiek noteikts. Sezonas labāko komandu nosaka virtuāli - pēc dažādām matemātiskām sistēmām un dažādu mediju (Associated Press, Football News, Sporting News, US Today, ESPN u.c.) sastādītajiem sezonas rangiem, tos apkopojot un sezonas beigās, tiekoties šīm abām komandām, nosaka Nacionālo čempionu.
Tāpat, jāpiebilst, ka tieši FBS ir spēcīgākā divīzija, jo tajā spēlē labākie jaunie futbolisti un labākās komandas.

NCAA Kausu spēļu kalendārs

DatumsKaussKomandas
19.12.09New MexicoFresno State vs. Wyoming
19.12St. PetersburgUCF vs. Rutgers
20.12R+L Carriers New OrleansSouthern Miss vs. Middle Tennessee
22.12MAACO Las VegasOregon State vs. BYU
23.12S.D. County Credit Union PoinsettiaUtah vs. Cal
24.12Sheraton HawaiiNevada vs. SMU
26.12Little CaesarsMarshall vs. Ohio
26.12Meineke Car CarePitt vs. North Carolina
26.12EmeraldBoston College vs. USC
27.12Gaylord Hotels Music CityKentucky vs. Clemson
28.12AdvoCare V100 IndependenceTexas A&M vs. Georgia
29.12EagleBankArmy or UCLA vs. Temple
29.12Champs SportsMiami vs. Wisconsin
30.12Roady's HumanitarianBowling Green vs. Idaho
30.12Pacific Life HolidayArizona vs. Nebraska
31.12Bell Helicopter Armed ForcesHouston vs. Air Force
31.12Brut SunOklahoma vs. Stanford
31.12TexasNavy vs. Missouri
31.12InsightMinnesota vs. Iowa State
31.12Chick-fil-AVirginia Tech vs. Tennessee
01.01.10OutbackNorthwestern vs. Auburn
01.01Capital OnePenn State vs. LSU
01.01Konica Minolta GatorWest Virginia vs. Florida State
01.01Rose Bowl Game presented by CitiOhio State vs. Oregon
01.01Allstate SugarFlorida vs. Cincinnati
02.01InternationalSouth Florida vs. Northern Illinois
02.01Papajohns.comSouth Carolina vs. UConn
02.01AT&T CottonOklahoma State vs. Ole Miss
02.01AutoZone LibertyArkansas vs. East Carolina
02.01Valero AlamoMichigan State vs. Texas Tech
04.01Tostitos FiestaBoise State vs. TCU
05.01FedEx OrangeIowa vs. Georgia Tech
06.01GMACCentral Michigan vs. Troy
07.01Citi BCS National Championship GameTexas vs. Alabama

Izmantotie resursi:
ncaa.com

     [+] [-]

, 2009-12-07 12:15, pirms 15 gadiem
Sviests kautkāds, reāli tās 2 labākās komandas, kas spēlēs finālā tiek noteiktas balsojot un pēc slepenām formulām. Šogad piemēram, 5 komandas nospēlēja bez zaudējumiem, bet Boise state reitingā pat ir zemāk par to pašu Floridu, kas vienu spēli zaudēja. Stulbākā sistema kāda ir redzēta, tā vietā, lai uztaisītu playoff piem 8 labakajām komandām.

     [+] [-]

, 2009-12-07 13:09, pirms 15 gadiem
sd90022 rakstīja: Sviests kautkāds, reāli tās 2 labākās komandas, kas spēlēs finālā tiek noteiktas balsojot un pēc slepenām formulām. Šogad piemēram, 5 komandas nospēlēja bez zaudējumiem, bet Boise state reitingā pat ir zemāk par to pašu Floridu, kas vienu spēli zaudēja. Stulbākā sistema kāda ir redzēta, tā vietā, lai uztaisītu playoff piem 8 labakajām komandām.
FCS... .

Bet ja nopietni, tad tas viss, tomēr, manuprāt, ir tīri sakarīgi.
Pirmkārt, NCAA I divīzijā, FBS čempionātā ir pāri ap 140 komandām. Izspēlēt GODĪGU play-off turnīru nesanāks nekā. Tas būs ilgs un grūti būs noteikt tās komandas, kas piedalās tajā.

Otrkārt, kausu spēlēs tāpat piedalās labākās komandas, starpība ir tikai tajā, kas ar ko spēlē un kam ir pievērsta lielāka uzmanība, taču arī PO sērijās nav viss tik viennozīmīgi.

Treškārt, 5 svarīgākajās spēlēs spēlē labākās/populārākās komnadas, kas arī ir tikai saprotami, biznesa veidošanas ziņā. Nedomāju, ka finālā TCU pret Boise State kāds baigi skatītos (protams, ka skatītos, taču tas jau vairs nebūtu tas)... Alabama pret Teksasu, kurā spēlē topošās NFL zvaigznes, pirmo drafta numuru kandidāti, lieliskas komandas kā tādas, tas ir vajadzīgs faniem (un pašiem futbolistiem arī)!

Vispār, šīs sistēmas (un ASV sporta sistēmas kopumā) galvenais pluss ir tieši tas, ka ČEMPIONAM netiek pievērsta tik liela uzmanība, kā, teiksim, Eiropā. Uzmanība tiek pievērsta LABĀKAJĀM KOMANDĀM/PROGRAMMĀM. Jo spēlētāji nāk un iet, bet programma paliek.
Līdz ar to, teiksim, bērnu/jauniešu vecumā nav tādas dzīšanās pēc rezultāta kā Eiropā. Viņi spēlē prieka pēc, gan jau kkāds čempionu tituls tāpat tiek katrai komandai (Vidusskolās - reģiona, štata utt.), arī spēlētāju apbalvošanas sistēma ir ļoti demokrātiska (All-region, All-state, All-america utt.).

Un visbeidzot (ar piemēru parādīšu), ir Aiovas "Hawkeyes". Ilgu laiku šamie bija nepārspēti (līdz 9-0). Sezonu beidz ar 10-2 bilanci un ko? Sezona beigusies? Ar Kausu spēlēm ir lieliska iespēja labām komandām sezonu pabeigt ar "kko lielu". Izcīnīt uzvaru Kausu spēlē! Tas ir liels gods ne tikai futbola programmai, bet visai skolai!

     [+] [-]

, 2009-12-07 14:52, pirms 15 gadiem
Nē nu tas, ka sezonu beidz ar kausu kautkādu, tas ir ok, bet tad nevajag taisīt "national championship game", vienkārši tur sugar bowl, beer bowl, utml.

Bet tam rezultātam gan viņi pievērš uzmanību, par to vien ziņās runā kā tie reitingi mainās pēc katras nedēļas. nu vismaz cik pat tv var redzēt

Bet kā viņi tur fano, tas ir kautkas nereāls, ar nfl salīdzināt nevar, vienmēr pilni stadioni (lielākie 100+k cilvju), visi krāsās, orķestri, parādes, utt.

     [+] [-]

, 2009-12-07 15:24, pirms 15 gadiem
sd90022 rakstīja: Nē nu tas, ka sezonu beidz ar kausu kautkādu, tas ir ok, bet tad nevajag taisīt "national championship game", vienkārši tur sugar bowl, beer bowl, utml.

Bet tam rezultātam gan viņi pievērš uzmanību, par to vien ziņās runā kā tie reitingi mainās pēc katras nedēļas. nu vismaz cik pat tv var redzēt

Bet kā viņi tur fano, tas ir kautkas nereāls, ar nfl salīdzināt nevar, vienmēr pilni stadioni (lielākie 100+k cilvju), visi krāsās, orķestri, parādes, utt.
Nu bet kā tad divu ranga labāko komandu spēli? Labāk ska, sponsorus vieglāk piesaistīt, spēlētājiem un komandām arī CV smuks ieraksts. Vai ta NCAA žēl?

Rezultātam tādā ziņā, ka viņi zin, ka esot TOP 10 vietās līdz galvenajiem "Bouliem" viņi tiks un īpaši neiespringst. Protams, ir situācijas, kurās vajag iespringt (kā Oregonas "Ducks", piemēram), bet labām aukšgala komandām pilnīgi pietiek ar kādu Rose, Orange vai Sugar Bowl.
Ja būtu PO, "graušanās" būtu lielāka un, visdrīzāk, arī "netīrāka". Boulu sistēma ļauj attīstit futbola programmas ilglaicīgā periodā, nedomājot par tūlītēju rezultātu.

Par fanošanu jā, Koledžu sports (FB un BB) ASV stabili ir trešajā vietā aiz NFL un MLB.
Un tieši šī iemesla dēļ tevis minētais 8 komandu PO turnīrs ir visai neizdevīgs. Teiksim paņem TOP 8 komandas un ko pārējie? Ar Bouliem tās ir 30+ spēles (paļubomu vairāk nekā PO turnīrā būtu), VISĀS spēlēs ir intriga un āžiotāža, līdz ar to arī maksimāli ienākumi. Un arī kopumā tiek celts skolu prestižs.

Piekritīsi, ka Koledža "Kkāds tur Bowl" uzvarētāja ir labāk nekā Koledža "nekvalificējās PO". Tas arī palīdz kkā salikt uzvarus jauno spēlētāju rekrutēšanā. Tb tā VISI labākie skrietu uz TOP 4 komandām, ka tik tikai tiktu pamanīti. Tagad gan tā nav.

Pie tam vēl. Oklahomas "Sooners", ne tā sliktākā pēdējo komandu sezona, lai neteikt vairāk. Taču bez Bredforda spēle neaizgāja. Ja būtu PO sistēma, tad viņiem sezona būtu beigusies. Tas ir godīgi pret pārējiem spēlētājiem (kuri tur ir neslikti), sevišķi tiem, kas beidz skolu? Tā viņiem būs jāspēlē pret Stenfordu, kur arī varēs atvadīties smuki.

     [+] [-]

, 2009-12-07 15:50, pirms 15 gadiem
Nu varētu labākie 8, vai pat tikai 4 spelēt po, pārējie vājākajos bowlos, padomā kāda būtu ažiotāža, viss tas sporta veids tomēr ļoti ir orientēts uz uzvaru, floridas qb raudāja pilnīgi, ka netika uz to bcs spēli un tagad kautkādā citā bowlā spēlēs, jo gribēja būt čempions.
Labi es jau neko, galvenais, ka ienesīgs tas pasākums ir, amerika kā nekā

     [+] [-]

, 2009-12-07 16:03, pirms 15 gadiem
sd90022 rakstīja: Nu varētu labākie 8, vai pat tikai 4 spelēt po, pārējie vājākajos bowlos, padomā kāda būtu ažiotāža, viss tas sporta veids tomēr ļoti ir orientēts uz uzvaru, floridas qb raudāja pilnīgi, ka netika uz to bcs spēli un tagad kautkādā citā bowlā spēlēs, jo gribēja būt čempions.
Labi es jau neko, galvenais, ka ienesīgs tas pasākums ir, amerika kā nekā
Tagad jau apmēram tā arī ir TOP komandas spēlē BCS Kausos - Sugar, Orange, Rose, Fiesta + National Championship spēle. Tas, ka viņi nespēlē savā starpā tiešās spēles... viņi tās izspēlē reg. sezonas ietvaros. Piešaujot asumu arī reg. sezonai, pēdējām nedēļām, jau nu ļoti.

Tībovs raudāja, jā, jo pagājušsezon šams varēja iet uz NFL kā uzvarētājs, bet Tims izdomāja palikt NCAA ar domu sagraut vēlreiz visus... šogad, izskatās, viņam ne tikai BCS spēle garām, bet arī Heismanu neredzēt. Izgāšanās, principā.

Ja viss būtu uz rezultātu, tad mazajām skolām vispār nekas nespīdētu Final 4/Elite 8 (nosaukumi paņemti no NCAA Bbola turnīra) viņi netiktu. Maznozīmīgākajiem bouliem publicitātes nebūtu (būtu apmēram tāda pati kā FCS spēlēm)... + to būtu mazāk, jo visi spēki koncentrētos uz labāko noteikšanu.
Ar bouliem visām komandām tiek savs prieciņš + NCAA tiek audzināti sportisti un personības, līdz ar to rezultāts ir otršķirīgs. Kad viss ir uz rezultātu tad sanāk, atceroties agro rudeni, "NEKAD".

  -1 [+] [-]

, 2009-12-07 17:55, pirms 15 gadiem
kāda sakarā ši ziņa ir pie top notikumiem , un iezīmēta sarkanā krāsā.?