Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Sanderss un Folks iekļauti NFL Slavas zālē

Juris Miņins
Juris Miņins

Sanderss un Folks iekļauti NFL Slavas zālē
Deions Sanderss
Foto: AP/Scanpix

Aizvadītajā naktī Ohaio štata Kantonas pilsētā Nacionālās futbola līgas (NFL) slavas zālē tika uzņemti septiņi šīs līgas izcilnieki, tajā skaitā malējais aizsargs Deions Sanderss un pussargs Maršals Folks.

Šogad Profesionālā futbola Slavas zālē tika uzņemti septiņi savas lietas izcilnieki – seši spēlētāji un viens funkcionārs. Spēlētāju "korpusu" sastādīja tādi futbolisti kā Less Ričerss, Kriss Hanburgers, Ričards Dents, Šenons Šarps, Deions Sanderss un Maršals Folks, bet septītais šī gada "klases" pārstāvis bija "NFL Films" vadītājs Eds Sebols.

Kā jau šādos gadījumos ierasts, tika teiktas iedvesmojošas runas un visvairāk šajā ziņā izcēlās Sanderss un Šārps, kuri stāstīja par to cik lielā mērā viņi cerēja uz panākumiem vēl būdami pusaudžu gados un to, kā viņi uz šiem panākumiem mērķtiecīgi gāja. "Kad es gāju spēlēt uz koledžu, visi man teica, ka no tā nekas neiznāks," savā runā sacīja Šārps, "taču man izdevās. Savā ģimenē es esmu otrais labākais futbolists, taču pirmais, kurš ir uzņemts Salvas zālē." Savukārt Deions Sanderss, kurš savam krūšutēlam uz galvas uzsēja sev raksturīgo lakatu, sacīja: "Šī spēle man iemācīja ļoti daudz ko, tā bija abpusēja mīlestība. Es sapņoju, ka es kļūšu par lielisku spēlētāju un manai mātei vairs nevajadzēs strādāt slimnīcā. Tas bija mans pirmais sapnis. Sapņiem ir jābūt lieliem, ja tā nav, tad kaut kas ar tiem nav kārtībā."

Jāpiebilst, ka lokauta dēļ šogad ir atcelta ikgadējā "Hall of Fame" spēle, kas vakardien arī ievērojami samazināja uz pasākumu sanākušo auditoriju.

Less Ričerss (LB) tika draftēts 1952. gadā, kad to paveica Ņujorkas "Yanks" komanda, kura divas pienas pēc drafta pārstāja eksistēt. Tiesības uz spēlētāju pārņēma līgas jaunpienācēja Dalasas "Texans", taču vēlāk Losandželosas "Rams" uz Dalasau aizsūtīja 11(!!!) spēlētājus, lai iegūtu tiesības uz, kā vēlāk izrādījās, vienu no savas ēras labākajiem otrās līnijas aizsargiem Lesu Ričersu. Tiesa, vēl līdz debijai NFL, viņš izgāja obligāto karadienestu. Savas deviņu sezonu ilgās karjeras laikā "lainbekers". Šis spēlētājs bija "Rams" universālais kareivis, kurš spēlēja ne tikai aizsardzībā, bet arī veica sitienus pa vārtiem, tādējādi kļūstot par komandas labāko aizsargu un rezultatīvāko spēlētāju. Less Ričerss mira pagājušā gada 12. jūnijā, 79 gadu vecumā.

Kriss Hanburgers (LB), kurš spēlēja pagājušā gadsimta 70-tajos gados, savu reputāciju ieguva jau pirmajā sezonā, kad nevairījās spēlēt asu un agresīvu futbolu, kā arī darīja to komandai svarīgos brīžos. Ne velti viņš tika dēvēts par "aIzsardzības saspēles vadītāju". Savas karjeras laikā pārstāvēja Vašingtonas "Redskins" vienību un piedalījās astoņās "Pro Bowl" spēlēs.

Ričards Dents (DE) šis spēlētājs NFL vēsturē iegāja ar to, ka astoņdesmitajos gados bija viens no lielākajiem pretinieku komandu saspēles vadītāju biediem. 15 sezonu laikā viņa kontā iekrājās 137.5 "seki". Viņa kontā ir arī uzvara "Super Bowl" un šī mača MVP tituls, pārstāvot Čikāgas "Bears". Tāpat NFL vēsturē ieies divas spēles (abas pret Oklendas "Raiders"), kurās Dents izcēlās ar 4.5 "sekiem" katrā.

Šenons Šārps (TE) bija 90-to gadu vadošais balsta uzbrucējs līgā, uzstādot neskaitāmus rekordus gan kopējo tvērienu ziņā, gan sezonā gūtu jardu ieskaitē, gan arī viena mača veikto jardu un tvērienu ziņā, kā arī piezemējumos. Viņa kontā ir astoņi "Pro Bowl" mači, kā arī trīs "Super Bowl" čempionu gredzeni.

Deions Sanderss (CB), jeb vienkārši "Prime Time", savas karjeras laikā pārstāvēja piecas dažādas komandas, kā arī spēlēja trīs dažādās pozīcijās, taču neskatoties uz to visur izcīnīja labus rezultātus. 11 reizes viņš tika iebalsots "All Pro" izlasēs, astoņas reizes piedalījās "Pro Bowl" mačos, kā arī tika iekļauts 90-to gadu NFL simboliskajā izlasē. Karjeras laikā ieguva tāda "kornerbeka" reputāciju, ar kuru pretinieku saspēles vadītāji nemaz nemēģināja sacensties (centās nepiespēlēt uz viņa segto malu).

Maršals Folks (RB) bija gadsimtu mijas labākais pussargs visā līgā. Uzstādīja vairākus rekordus gan skriešanas uzbrukumos, gan uzbrukumos, kas veidoti no piespēlēm. 2000. gada sezonā, kas bija Folka zvaigžņu stunda, viņš tika atzīts par labāko uzbrukuma spēlētāju līgā, līgas MVP, kā arī viņš bija līgas vadošais spēlētājs pēc izdarītajiem piezemējumiem.

Eds Sebols (NFL Films) bija kompānijas "NFL Films" dibinātājs. Savu sadarbību ar NFL sāka kā kompānijas "Blair Productions" vadītājs, kad noslēdza līgumu par trim tūkstošiem ASV dolāru par 1962. gada "Super Bowl" čempionu filmas izveidošanu. Ar savu inovatīvo pieeju jautājumam (izvietoja kameras nevis tikai stadiona augšpusē, bet pa stadiona perimetru, arī laukuma līmenī, lai uzskatāmāk parādītu spēles dinamiku), kļuva par uzticamu NFL sadarbības partneri, kā arī mainīja sporta kā tāda pasniegšanas ieradumus. Divus gadus pēc tam Sebols piedāvāja līgas vadībai izveidot savu filmu kompāniju, kas arī tika izdarīts un tajā Sebols nostrādāja līdz pat 1995. gadam. Zīmīgi, ka šajā laikā "NFL Films" ir ieguvuši 52 "Emmy" balvas.

Izmantotie resursi:
NFL.com - Official Site of the National...
profootballhof.com