Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

"Bisons" trešo reizi pēc kārtas uzvar FCS čempionātā

Juris Miņins
Juris Miņins

"Bisons" trešo reizi pēc kārtas uzvar FCS čempionātā
Ziemeļdakotas štata universitātes "Bisons"
Foto: AP

Ar Ziemeļdakotas štata universitātes "Bisons" komandas uzvaru noslēdzās Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) futbola turnīrā pirmās divīzijas FCS apakšdivīzijas turnīrs. Finālspēlē viņi ar 35:7 pieveica Tousonas "Tigers".

Ziemeļdakotas štara universitātes komanda FCS divīzijā pēdējos gados ir kļuvusi par neapstrīdamu līderi, par ko liecina ne tikai tas, ka šis ir viņu trešais tituls pēc kārtas, ne tikai tas, ka šogad viņi nezaudēja nevienā mačā (kopumā šo trīs sezonu laikā ir piedzīvoti 2 zaudējumi), ne tikai tāpēc, ka pēdējos četros mačos pret FBS komandām, viņi ir svinējuši uzvaras, bet tas, ka "Bisons" komandas līdzjutēji jau augustā izpirka visas pieejamās biļetes uz finālspēli.

Līdz ar to, lai arī mačs notika neitrālā laukumā, Tousonas futbolisti jutās kā pretinieku laukumā, jo lielākā daļa no pilnībā izpārdotā nepilnus 20 tūkstošus skatītāju vietu ietilpinošā stadiona bija dzelten-zaļās krāsās. Par laukumu gan ir atsevišķs stāsts, jo tā seguma kvalitāte bija ārkārtīgi slikta. Jau pirmajā ceturtdaļā zālājs bija izvagots un spēlētāji klupa un krita, aizķeroties aiz dažādiem nelīdzenumiem.

Tomēr, tas viss ir skaistiem stāstiem kaut kad nākotnē, bet, kā saka daudzi – nav nekā skaistāka par rezultātu uz tablo un Ziemeļdakotas štata universitātes komanda tam tikai piekrīt. Mača sākumā "Tigers", kuri bija FCS ranga septītā komanda, mēģināja turēt līdzi ranga līderiem, taču viņu pietika vien pāris pirmajiem draiviem, jo pēc tam sekoja kļūdas, kuras netiek piedotas un "Bisons" sabradāja savus pretiniekus – metodiski izrēķinoties ar viņiem.

Uzvarētāju rindās lielisks bija Broks Jensens, kuram šī bija pēdējā spēle NCAA. Viņš izcīnīja savu 48 uzvaru karjerā, tādējādi uzstādot jaunu FCS rekordu. Tāpat rekordu uzstādīja arī Tousonas pussargs Terenss Vests, kurš šosezon guva 2509 jardus.

Jāpiebilst, ka šis mačs bija pēdējais Ziemeļdakotas štata universitātes galvenajam trenerim Kreigam Bolam, ar kuru vienībā strādāja vēl no tiem laikiem, kad tā cīnījās NCAA otrajā divīzijā. Bols nākamsezon vadīs jau FBS komandu – Vajomingas "Cowboys", taču šosezon palika pie saviem audzēkņiem, lai izcīnītu trešo titulu.

Atgādināsim, ka NCAA futbola čempionāta izspēles sistēmā ir trīs divīzijas, kur kā labākā ir pirmā divīzija, taču tā ir sadalīta divās apakšdivīzijās – FBS, kur sezonas beigās netiek izspēlēts "play-off" turnīrs, bet gan kausu spēles un FCS, kur čempioni tiek noteikti klasiskā sistēmā – ar izslēgšanas spēlēm.
Taču, lai arī "uz papīra" abas komandas ir pirmās divīzijas līmenī, FCS tiek uzskatīta kā vājāka, jo spēcīgākās koledžu futbola komandas spēlē tieši FBS apakšdivīzijā.

Pievēršoties koledžu futbolam kopumā ir jāatzīmē arī citu NCAA divīziju un citu labāko koledžu sporta organizāciju čempioni. Tā, piemēram, NCAA otrajā divīzijā, sakaujot Lenoiras-Reinas koledžu ar 43:28, uzvarēja Ziemeļrietumu Misūrī štata universitātes "Bearcats". Savukārt Latvijas pārstāvja Jāņa Matuļa Rietumu Misūrī "Griffons" otrās divīzijas TOP-25 ieņēma 22. vietu (8-3). Pats Matulis, kuram šī bija otrā sezona koledžā, to noslēdza ar 11 mačiem, visos no tiem izejot sākumsastāvā, 30 spēka paņēmieniem, 1.5 "sekiem" un vienu piespiesto bumbas zaudējumu.

Savukārt par trešās divīzijas čempioniem kļuva Viskonsinas-Vaitvateras "Warhawks", kas ar 52:14 pieveica Mountainjunionas "Raiders". Jāpiebilst, ka abas šīs komandas ir NCA trešās divīzijas futbola vadošās vienības, kuras izcīnīto titulu skaita ziņā ieņem pirmās divas vietas, taču šoreiz pārāki bija viskonsinieši, kuri izcīnīja savu piekto titulu (Mountainjunionai tādi ir 11).

NAIA futbola turnīrā, kas sportiskā līmeņa ziņā tiek ierindots starp NCAA otro un trešo divīziju (labākus spēlētājus viņi var iegūt, jo, atšķirībā no NCAA trešās divīzijas atlētiem piešķir stipendijas un ir atļauts lielāks treniņu apjoms) šogad par čempioniem kļuva Grandvjūvas "Vikings", kas finālspēlē ar 35:23 uzveica Kamberlendas "Patriots" un sezonas noslēgumā palika vienīgā komanda, kas turnīrā nebija piedzīvojusi zaudējuma rūgtumu (14-0).

Visbeidzot junioru koledžu līmenī, t.i., NJCAA, kur parasti spēlē atlēti, kam dažādu iemeslu dēļ nav izdevies iekļūt NCAA vai NAIA komandās, par šīs sezonas uzvarētājiem kļuva Austrumu Misisipi koledža, kas "Missisipi Bowl" mačā uzveica Džordžijas militāro koledžu ar 52:32.

Vairākiem NFL vadošajiem (bijušajiem un esošajiem) spēlētājiem arī ir NJCAA ieraksts CV. No pēdējās sezonās uz laukuma izgājušajiem – Alam Harisam, Brendonam Džeikobsam, Braientam Makinijam, Bretam Keiselam, Robam Ninkovičam, Džeremijam Šoklijam, Petam Viljamsam. Tāpat šajā kompānijā var ievietot Kemu Ņūtonu, kurš, pēc tam kā viņam neizdevās tikt pie spēles laika Floridā, uz vienu sezonu pievienojās Blinas koledžai, izcīnīja 2009. gada NJCAA Nacionālā čempiona titulu un atgriezās NCAA, bet jau Oburnas "Tigers" sastāvā, ar kuru 2010. gadā tika arī pie NCAA Nacionālo čempionu titula.

Izmantotie resursi:
NCAA.com – The Official Website of NCAA...
ESPN: The Worldwide Leader In Sports

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja