Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Latvijas čempione taku skriešanā Armane uzvar 80 kilometru skrējienā Slovēnijas kalnos

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas čempione taku skriešanā Armane uzvar 80 kilometru skrējienā Slovēnijas kalnos
"Julian Alps" 80 km trīs ātrākās dāmas - Agate Armane (vidū). Foto: Rubens Šulcs.

Taku skrējēja Agate Armane pagājušajā nedēļas nogalē izcīnīja uzvaru Slovēnijas Jūlija Alpos, 80 kilometru distanci ar 3500 augstummetriem veicot astoņās stundās, 28 minūtēs un 50 sekundēs.

Divu pēdējo gadu Latvijas čempione taku skriešanā Armane izvēlējās otru garāko distanci – 80 kilometru skrējienu ar 3500 augstummetriem, kam starts tika dots pie Bledas ezera un finiša arka dalībniekus gaidīja pazīstamā Pasaules kausa kalnu slēpošanas norises vietā Kranska Gorā. Vairāk nekā 400 dalībnieku vidū piektā daļa bija sievietes, starp kurām latviete favorītu sarakstā bija izlikta ar piekto numuru.

"Tā kā šis bija mans pirmais starts kādā no UTMB posmiem, uztraukums bija liels, bet, atskanot starta šāvienam, stress pagaisa, un atlika tikai skriet un strādāt," stāsta Armane. "Biju pieteikusies februāra beigās un gaidīju skrējienu ar nepacietību. Diemžēl laikapstākļu dēļ bija nedaudz vilšanās, ka nedabūšu trasi, kā bija solīts, taču, protams, ka skrējēju drošība ir pirmajā vietā."

Pirmie 14 kilometri bijuši ātri, tajos jāskrien raiti. Pēc tam pamazām sākās kāpumi un trase kļuva tehniskāka: "Ar šaurām takām, dubļiem, akmeņiem un vietām arī slideniem akmeņiem, tāpēc jāskrien bija uzmanīgi un diemžēl neatlika daudz laika, lai skatītos apkārt pa malām un baudītu skatus. Miglas dēļ arī augstākajā punktā kalnos diemžēl izpalika skaistie skati un neko nevarēja redzēt."

50 kilometrus latviete turējās kopā ar nākamo bronzas medaļnieci austrieti Klaudiju Rosegeru un pamīšus pārņēma vadību. "Lielā noskrējiena laikā Klaudija atpalika, un es paliku viena.

Man nācās pēdējos 30 kilometrus nosargāt savu pirmo vietu, kas nebija viegls uzdevums, jo vēdera niķošanās dēļ ogļhidrātus uzņēmu par 50 procentiem mazāk, nekā bija plānots, līdz ar to beigas arī samocītas, kā arī saule pietiekami daudz cepināja, bet prieks, ka spēju nepadoties un cīnīties līdz galam," turpina Armane."Paldies visiem par līdzi jušanu, atbalsts bija milzīgs! Un pats skrējiens – ļoti baudāms."

Apbalvošanas ceremonijā uz pjedestāla bija teju tikai divas krāsas, jo abpus latvietei stāvēja Polijas un Austrijas skrējējas – Kataržina Vilka (8:41:36) un pieminētā Klaudija Rosegera (8:42:12). Abas finišā no Agates Armanes atpalika vairāk par 10 minūtēm. Ar uzvaru latviete ir nopelnījusi kvalifikācijas dalību nākamā gada Monblāna 100 kilometru skrējienā CCC, taču, visticamāk, izvēle kritīs par labu 57 kilometru OCC distancei, jo mēnesi vēlāk, septembra beigās, gaidāms atbildīgs starts pasaules čempionātā (PČ), pārstāvot nacionālo valstsvienību.

Slovēnijas kalnos 120 kilometru distanci ar 5000 augstummetriem pieveica Raitis Ķiršakmens (19:11:51) un Gints Bērziņš (19:35:41), skrējienu sākot pusdesmitos vakarā un ieņemot 113. un 124. pozīcijas. 80 kilometru distancē bez uzvarētājas Armanes (8:28:50) finišēja Dzintars Dūdiņš (13:22:56), ieņemot 276. vietu. Starp pieciem Latvijas pārstāvjiem 50 kilometru distancē ar 2700 augstummetriem ātrākā arī bija dāma Lauma Sargune (9:26:11).

20 kilometru ātrumdistancē ar 520 augstummetriem astoto vietu izcīnīja smiltenietis Rubens Šulcs (1:21:30).

Informāciju sagatavoja
Matīss Vecvagaris/LSM