Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Gulbis Dohā sāks jauno sezonu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Gulbis Dohā sāks jauno sezonu
Ernests Gulbis
Foto: Kaspars Volonts, LTS

Latvijas tenisa pirmais numurs Ernests Gulbis gada pēdējā dienā sāks 2014. gada sezonu, Dohas "ATP World Tour 250" turnīra 1. kārtā sacenšoties ar Lielbritānijas sportistu Danielu Evansu. Abu pirmā tikšanās varētu sākties ap plkst. 15:00.

Gulbis starp pasaules varenajiem

Dohas turnīrs notiek 22. reizi, šoreiz pulcējot patiešām ļoti spēcīgu sastāvu (vislabāko no visiem trim šīs nedēļas turnīriem). Sacensības Katarā sāk pieci tenisisti no ranga pirmā desmitnieka ar pasaules pirmo numuru Rafaelu Nadalu priekšgalā. Viens no minētajiem pieciem – Čehijas labākais tenisists Tomāšs Berdihs – vakar jau zaudēja, bet par pagājušā gada čempionu Rišāru Gaskē ir šaubas, jo francūzis neilgi pirms jaunās sezonas sākuma guvis muguras savainojumu. Pēdējie pieci Dohas čempioni bijuši no Top 10.

No tiem spēlētājiem, kuri neatrodas pirmajā desmitniekā, bet šonedēļ varētu pretendēt uz titulu, visaugstāk kotējas mūsu Ernests Gulbis, kurš turnīrā izlikts ar septīto numuru. Ernestam ir pateicīga izloze, lai tiktu vismaz līdz ceturtdaļfinālam, bet pēc tam – kas zina... Kā mēdz teikt, viss ir iespējams. Gulbis pirmajā mačā sacentīsies ar Lielbritānijas otro numuru Danielu Evansu. Ja ar ranga 150. numuru izdosies tikt galā, par vietu ceturtdaļfinālā būs jāspēkojas ar poli Lukašu Kubotu, kurš rangā ieņem 72. pozīciju un Ernestam zaudējis vienīgo iepriekšējo maču. Bet par visu pēc kārtas. Gulbim Dohā ir 4-3 bilance, divreiz (2010, 2011) spēlējot ceturtdaļfinālā, zaudējot attiecīgi Nadalam un Rodžeram Federeram. Pirms diviem gadiem Ernests 1. kārtā piekāpās Mihailam Južnijam.

Pagājušajā sezonā Gulbis Dohā nespēlēja, jo to neatļāva zemais reitings (kvalifikācijā gan varēja tikt, ja vēlētos), bet gadu, kas vēlāk izvērtās ļoti veiksmīgs (karjeras labākā sezona), sāka "Challenger" sacensībās Vācijā. Ernests janvārī rangā atradās 138. vietā, bet sezonu noslēdza 24. pozīcijā (trīs vietas atpaliek no karjeras virsotnes). Latvijas pirmais numurs 2013. gadā uzvarēja divos turnīros (250. sērijas sacensības Delrejbīčā un Sanktpēterburgā), sasniedzot 37-18 bilanci.

Kas sekos karjeras labākajai sezonai?

Sezona tika pabeigta uz mazliet nelāgas nots. Gulbis pēc "US Open" sasniedza 10 uzvaru sēriju, bet tenisa gadu pabeidza ar trim zaudējumiem pēc kārtas. Pēdējos divus mačus Gulbis Džonam Isneram un Fernando Verdasko zaudēja divos taibreikos. 2013. gadā paveiktais nozīmē latiņas nolikšanu ļoti augstu. Prasīgie fani no Gulbja gaida vismaz tādu pašu sniegumu, ja ne maķenīt labākus rezultātus. Ernestam šogad jāaizstāv ļoti daudz punktu. Tiesa, janvārī vēl var uzelpot un ieskrieties. Pēc tam dzēsīsies Delrejbīčas punkti, pazudīs Indianvelsā nopelnītais utt.

Gulbis pirmssezonas svarīgāko posmu pavadīja Kanāriju salās, kur sviedrus lēja kopā ar jauno austriešu talantu Dominiku Tīmu (starp citu, viņš Dohā izgāja kvalifikāciju un varēja trāpīties Gulbim). Starpsezonā paveiktā rezultātu vajadzētu ieraudzīt jau pavisam drīz. Ernests 2014. gada sezonu sāks pret 23 gadus veco angli Evansu, kurš līdz pat šī gada augustam plašai tenisa auditorijai nebija zināms. Birmingemā dzimušais Dens profesionālajā tenisā ir kopš 2006. gada, bet "izšāva" tikai šogad. Evansam ATP turnīros un Deivisa kausā ir iekrāta 8-16 bilance, šogad 6-4. Puse no uzvarām gūtas izlases sastāvā, kurā viņš regulāri ir kopš 2009. gada. ATP pamatturnīros viņam pirmais panākums bija tikai aizvadītajā vasarā Londonā uz zāliena seguma, kur viņš uzveica Gvido Pelju un Jarko Nieminenu, bet pēc tam piekāpās Huanam Martinam Del Potro.

Iespējams, tieši šīs divas uzvaras kļuva par ilgi gaidīto atspēriena punktu. Evanss vasarā sasniedza divus "Challenger" finālus pēc kārtas, to paveicot divu nedēļu laikā. Abas reizes nācās zaudēt, bet "sprādziens" tuvojās. Evanss augusta beigās startējušajā "US Open" izgāja kvalifikāciju, bet pēc tam guva vēl divas uzvaras (kopumā piecas) pamatturnīrā, vispirms pieveicot ranga 11. numuru Kei Nišikori (vienīgā karjeras Top 20 uzvara), bet pēc tam tiekot galā arī ar Bernardu Tomiku. 3. kārtā viņu apturēja pieredzējušais Tomijs Robredo, uzvarot četros setos. Tiesa, Evansam mačā bija iespēja aizķerties. To liedza paveikt pieredzes trūkums un arī nogurums.

Evanss – "britu Gulbis"

Evansa stāstā var vilkt paralēles ar Gulbi. Ne talanta un sasniegumu ziņā, bet gan karjeras krustceļu sakarā. Ernests gada sākumā esot saņēmis "pēdējo iespēju", kad māte viņu aicinājusi mest mieru – Gulbis iepriekšējā sezonā izkrita no ranga Top 100, nekas neliecināja, ka viņš varētu savākties. Ar Evansu bija līdzīgi. Ja Gulbis 2013. gada sezonu sāka "Challenger" turnīrā, tad Evanss līdz maijam spēlēja tikai "Future" turnīros, kā arī aizvadīja divas spēles Deivisa kausā (guva uzvaru izšķirošajā piektajā spēlē pret Krieviju). Maija beigās Evanss uzvarēja "Future" turnīrā Zviedrijā, par to saņemot 1300 dolāru. Tikšana līdz "US Open" 3. kārtai viņam deva 93 000, kas ir gandrīz trešā daļa no karjerā nopelnītā (300 194).

Lielbritānijas Tenisa asociācija 2012. gadā viņa slikto rezultātu un arī neapmierinošās attieksmes dēļ apturēja Evansa finansējumu, bet ģimene brīdināja par atbalsta pārtraukšanu, ja viņš pret lietām nesāks attiekties nopietnāk. Evansam savulaik bijuši nopietni režīma pārkāpumi, piemēram, alkohola lietošana līdz rītausmai. Tas viss dienā, kad viņam bija jāpiedalās junioru Vimbldonā. Var teikt, ka Evanss pēdējā brīdī savācās un tagad nokļuvis lielajā spēlē.

Jāapliecina favorīta statuss!

Evanss Dohā jau nospēlējis trīs mačus kvalifikācijā, kur gan nopietnu pretinieku nebija – spēcīgākais bija 204. vietā esošais Jans Hernihs. Septiņi seti aiz muguras ir monēta ar divām pusēm. Pirmkārt, gūta laba spēļu prakse, kuras Gulbim nav, toties arī uzkrāts nogurums. Gulbis ar Evansu līdz šim nav spēlējis, bet bez šaubām būs cīņas favorīts. Šajā ziņā pat nevar būt nekādu diskusiju.

Evanss ir tikai 1.75 metrus garš, kas viņam liedz būt izcilas serves īpašniekam. Tās trūkumu viņš kompensē ar labu kustību (ļoti ātrs), ir agresīvs spēlētājs uz gala līnijas. Spēles ziņā līdzīgs Davidam Fereram. No trumpjiem var minēt "bekhendu", kas tiek izpildīts ar vienu roku, daudz lietojot "slaisu". Sveša nav arī spēle pie tīkla.

Tie, kas Evansu nav redzējuši darbībā, to neklātienē šodien nevarēs izdarīt, jo mačs netiks translēts video formātā. Centrālajā kortā, no kura ir video translācijas, šodien spēlēs Rafa, Marejs, Ferers un Gaskē. Savukārt Gulbja un Evo spēle 1. kortā (pēc nozīmes otrais) varētu sākties ap plkst. 15:00. Viss atkarīgs no tā, cik ātri attiecības noskaidros Nikolajs Davidenko un Daniels Brandss, kuriem jāsāk plkst. 13:30 pēc Latvijas laika. Gulbja sezonas pirmajam mačam flash režīmā varēs sekot šeit.

Laimīgu un eisiem bagātu Jauno gadu!

"Qatar ExxonMobil Open 2014". ATP "World Tour 250" turnīrs Dohā uz "hard" seguma

1. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
(1) Rafael Nadal – Lukas Rosol
(2) David Ferrer – Alexandr Dolgopolov
(3) Andy Murray – Mousa Shanan Zayad
Ivo Karlovic – (4) Tomas Berdych7:6(7) 7:6(4)
(5) Richard Gasquet – Karim Hossam
(6) Philipp Kohlschreiber – Pablo Andujar
(7) Ernests Gulbis – Daniel Evans
(8) Fernando Verdasco – Filippo Volandri6:3 6:3
Dominic Thiem – Peter Gojowczyk
Florian Mayer – Michal Przysiezny
Gael Monfils – Santiago Giraldo7:6(1) 6:2
Ivan Dodig – Dustin Brown
Victor Hanescu – Joao Sousa6:3 6:2
Lukasz Kubot – Daniel Gimeno-Traver6:4 6:3
Nikolay Davydenko – Daniel Brands
Tobias Kamke – Malek Jaziri6:3 6:4

No Gulbja jaunajā sezonā gaidu...

  • 98

  • 9

  • 61

  • 1


1 2 49 komentāri

  +1 [+] [-]

, 2013-12-31 07:56, pirms 10 gadiem
Nav svarīgi,ko es gaidu,bet gan, ko Gulbis pats vēlas savā dzīvē un sportā sasniegt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-12-31 10:48, pirms 10 gadiem
Nekad nevar zināt kādā formā atrodas tenisists pirmajos turnīros, neiesaku likt totalizatoru.

Šosezon vajadzētu uzvarēt kādu 500nieku un Grand Slam tikt līdz ceturtdaļfinālam. Veiksmi Ernestam!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-12-31 10:51, pirms 10 gadiem
sasperjods rakstīja: Vai katru gadu tik agri sākās?
Apmēram šajā laikā Dohas turnīrs arī sākas.

     [+] [-]

, 2013-12-31 10:58, pirms 10 gadiem
Davai Gulbi, dajoš uzvaru... Babīte šodien ieceļ par tavu uzvaru!!!!

     [+] [-]

, 2013-12-31 11:06, pirms 10 gadiem
Esmu Evansu redzējusi darbībā (US Open laikam, varbūt arī citā turnīrā- īsti neatceros)) un, ja ir labā formā, ar viņu tikt galā nav viegli, ko pierāda uzvaras pār Nišikori un Tomiku.Taču ticu, ka Ernests to saprot un noskaņojas cīņai.Un ja tā, tad jābūt uzvarai.Līdz Nadalam taču jātiek būtu, gan jau arī pats Ernests vēlas šo dueli.

     [+] [-]

, 2013-12-31 11:10, pirms 10 gadiem
Lai jauna sezona sakas ar uzvaru!! P.S. Sodien visu laiku bagatakais Tenisists izies laukuma Zayed Mousa Shanan pret Mureju 19gadi bet bagataks par Rogeru un Rafu kopuma!

     [+] [-]

, 2013-12-31 11:26, pirms 10 gadiem
Gulbi,saac lidot!!!

     [+] [-]

, 2013-12-31 14:00, pirms 10 gadiem
Veiksmi Ernestam! Galvenais manuprāt šosezon - stabilitāte, ja ar to nebūs problēmu, tad panākumus ilgi negaidīsim arī lielajos turnīros.

     [+] [-]

, 2013-12-31 14:16, pirms 10 gadiem
Spēli rāda kaut kur ?

     [+] [-]

, 2013-12-31 14:16, pirms 10 gadiem
Plosoties ATP250 turnīros, gan var sastapt finālā Vazelīnu, bet, lai pretendētu uz pirmo desmitnieku, sezonā jāuzvar vismaz kādus 10-12 turnīrus. Tāpēc nāksies vien pasvīst lielāka kalibra turnīros, kuros dod "arī punktus".

     [+] [-]

, 2013-12-31 14:41, pirms 10 gadiem
Mardijs Fiss pirms ieklusas TOP10 sniedza labu interviju, Matematiski, 250niekiem nav nozimes (Diemzel) Grand Slam 1/4 minimalais last 16 un Masteros tiesi tas pats + vel jauzvar kads 500nieks..

  +1 [+] [-]

, 2013-12-31 14:47, pirms 10 gadiem
Ernestam veiksmigu turniru sakumu.Veiksmi visu sezonu|

     [+] [-]

, 2013-12-31 14:51, pirms 10 gadiem
Speele - Masters un Grand Slam- shogad bus loti svariga.
Tieshi shie turniri dod visvairaak punktu un paliek - 18 labako turniru skaitaa, pat ja zaudee pirmajaa kartaa...
Ja nespelee labi Masters un Grand Slam, tad augstaak par kaadu 15vietu vienalga netikt.

     [+] [-]

, 2013-12-31 15:07, pirms 10 gadiem
Cipariņiem sekot līdz var šeit: ATP WTA Official Live Scores Web Application
Kā jau rakstā minēts, video no otrā korta nav!

     [+] [-]

, 2013-12-31 15:30, pirms 10 gadiem
Gulbis- Evans 2-1

     [+] [-]

, 2013-12-31 15:32, pirms 10 gadiem
Gulbis panema pie pretinieka serves 3-1 Gulbis prieksaa un servee

     [+] [-]

, 2013-12-31 15:45, pirms 10 gadiem
gulbis vadiba ar 5-2

     [+] [-]

, 2013-12-31 15:48, pirms 10 gadiem
pirmais uzvarēts

     [+] [-]

, 2013-12-31 15:49, pirms 10 gadiem
Izskatās, ka pirmā uzvara kabatā!

     [+] [-]

, 2013-12-31 15:51, pirms 10 gadiem
Nu Gulbi, ko tu dari?
Breiks Evansam

     [+] [-]

, 2013-12-31 15:52, pirms 10 gadiem
Dainim Īvānam
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-12-31 15:59, pirms 10 gadiem
Skuju-Janis rakstīja: Lai jauna sezona sakas ar uzvaru!! P.S. Sodien visu laiku bagatakais Tenisists izies laukuma Zayed Mousa Shanan pret Mureju 19gadi bet bagataks par Rogeru un Rafu kopuma!
0:6; 0:6 pret Murray nevarēja neko likt pretī, carrer prize money $14 500 - paša nopelnīta. Tas, ko paveic laukumā ir rādītājs, nevis kas bijis ārpus tā, lai gan džeks vēl jauns un var vēl ko paspēt.

Ernests malacis pirmo setu vinnējis, otro gan ne pārāk iesācis. Bet nopelnījis arī tīri neko karjerā $3 336 200, lūk, var ne tikai runāt, bet arī ar darbiem pierādīt pa laikam. Šogad par vēl lielāku izaugsmi nekā pērn!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-12-31 16:01, pirms 10 gadiem
Tuliņ vēl otro setu uz 0 paliks :O

     [+] [-]

, 2013-12-31 16:02, pirms 10 gadiem
kas notika?kas tas par"sviestu" 2.setā?

     [+] [-]

, 2013-12-31 16:03, pirms 10 gadiem
tiesam neviens neredz video? tikai ciparu translaciju...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-12-31 16:10, pirms 10 gadiem
sandis44444 rakstīja: Vai priekš Tevis notiekošais ir kkas jauns un neredzēts?? Visu Ernesta karjeru mēs redzam kā tādas speles pret rangā krietni zemāk esošajiem sportistiem ir biežāk par stabilām uzvarām..
Agraak vinam tie kritumi bija stipri garaaki un biezhaak vinsh pat shadas speles zaudeja, tagad tie kritumi ir isaaki un biezhi tomer pretiniekam to speeli neatdod.
Ari tagad visticamak dabus breiku atpakal un tomer uzvares 2 setos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-12-31 16:12, pirms 10 gadiem
Jeb arī pēc atdotajiem 2 breikiem sākumā .. ņems vēl un izvilks visus pārējos geimus! Malacis
1 2 49 komentāri