Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Endzels: "Uz Baltijas kausu brauksim, lai cīnītos par uzvaru"

Andrejs Siliņš

Endzels: "Uz Baltijas kausu brauksim, lai cīnītos par uzvaru"
Treneris Guntis Endzels uz Tallinu brauks ar mērķi iegūt pirmo vietu
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Protams, uz Baltijas kausu brauksim, lai cīnītos par uzvaru. Tagad arī redzēsim, kādi ir pirmie impulsi pēc šāda darba un spēlēm vīriešu basketbolā," uz pozitīvo efektu, spēlējot Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmajā divīzijā, pirms Baltijas Jūras kausa izcīņas Tallinā cer Latvijas U18 valstsvienības galvenais treneris Guntis Endzels.

Neilgi pirms jaunās LBL sezonas tika nolemts, ka valsts stiprāko sabiedrībā ir jāspēlē arī U18 izlases kandidātu komandai. Saprotams, ka savu lomu spēlēja Latvijai (kopīgi ar Lietuvu) piešķirtās tiesības rīkot 2012. gada Eiropas čempionātu junioriem. Ja paskatāmies turnīra tabulā, skats nav visai patīkams (bilance runā pati par sevi - 0/8 un tuvākā konkurente četru uzvaru attālumā), tomēr skats uz lietām no iekšienes ir krietni pozitīvāks.

"Protams, individuālajā meistarībā ir redzams progress, bet tas nav tāds, lai to varētu redzēt LBL mačos, īpaši pret stiprākajām komandām," izlases galvenais treneris Guntis Endzels norāda, ka darba augļus brīžiem jau var sākt sagaršot. "Tas, ka ir progress, ir galvenais. Mans primārais mērķis, sākot darbu, nebija uzvaru skaits turnīra tabulā. Man ir svarīgi attīstīt spēlētājus. Protams, mēs gribam iegūt arī kādu uzvaru, par to nav jautājumu, bet šajā gadījumā rezultāts tabulā ir sekundārs."

Ir bijušas līdzīgākas spēles (68:81 pret "Turību", 64:78 pret Jūrmalu), ir bijušas arī sagrāves (32:89 pret VEF, 46:111 pret "Ventspili"). "Kamēr spēlētāji nepaliks fiziski spēcīgāki, nobriedušāki, tikmēr, lai cik tu uzlabotu savu meistarību, spēlēs, kurās tu esi redzami fiziski vājāks, ir grūti uzvarēt," uz realitāti spēku samēros starp jauniešiem, kuri pirmo gadu spēlē šajā līmenī, un profesionāliem klubiem, kas ar panākumiem cīnās arī starptautiskos turnīros, norāda Endzels.

Darba process notiek aktīvi un gandrīz nepārtraukti, režīms spēlētājiem nav viegls. "Jāsaka paldies sporta skolu treneriem par sapratni, jo viegli viņiem nenācās atteikties no saviem spēlētājiem, un plāni noteikti tika sagrozīti," Endzels norāda uz LBS pieņemto lēmumu atbrīvot šīs izlases spēlētājus no sporta skolu sacensībām līdz pat pavasarim, lai varētu koncentrēties treniņprocesam tieši U18 izlasē.

Tas ir gana blīvs un daudz laika citām lietām neatstāj. "Trīs reizes nedēļā 7 no rīta strādājam Olimpiskajā centrā – vispirms puiši iet pie Viktora Lāča uz fizisko sagatavotību, bet pēc tam mēs ar treneri [Jāni] Butānu strādājam basketbola zālē pie individuālās meistarības uzlabošanas," darba gaitu raksturo treneris. "Piektdienas vakarā uz treniņu ierodas arī visi tie, kuri nedzīvo Rīgā. Trenējamies divreiz sestdienā un kārtīgs treniņš ir arī svētdienā, pat ja pēc tam vakarā ir spēle. Sanāk četri kārtīgi treniņi, un spēle paliek otrajā plānā."

Janvārī komanda dosies uz ikgadējo Baltijas Jūras kausa izcīņu Tallinā, kur beidzot varēs iemēģināt spēkus pret sava vecuma Igaunijas, Somijas un Zviedrijas izlasēm. "Protams, uz Baltijas kausu brauksim, lai cīnītos par uzvaru. Tagad arī redzēsim, kādi ir pirmie impulsi pēc šāda darba un spēlēm vīriešu basketbolā."

Pirms diviem gadiem U16 izlase izcīnīja vienu uzvaru pār Somiju, bet mačos pret Zviedriju un Igauniju piedzīvoja zaudējumus, paliekot bez kausa. Jādomā, ka 2012. gada pirmajā nedēļā spēku samēri, salīdzinot ar 2010. gada pirmo nedēļu, būs mainījušies, un praksei LBL1 tam vajadzētu būt par pamatu.

Līdz šim LBL turnīrā komanda vidēji guvusi par 40 punktiem mazāk nekā ielaidusi, un arī nav parādījies viens izteikts līderis, kas gan ir visai raksturīgi izlasēm. Pie tam trenerim Endzelam nav konkrēts 12 spēlētāju loks, bet gan krietni vairāk jauniešu, no kuriem uz katru spēli tiek sastādīts citādāks sastāvs. "Tas, ka tagad kāds spēlē vairāk vai mazāk, vēl neko nenozīmē," treneris atgādina, ka sezona ir gara un tāpēc ir laiks dot iespēju visiem. "Viss izšķirsies sezonas otrajā pusē, kad arī būs jāizvērtē, ko aicināt uz galveno nometni, lai gatavotos čempionātam."

Tāpat komandai joprojām nav izdevies strādāt pilnvērtīgā sastāvā dažādu apstākļu dēļ. "Ar diviem spēlētājiem, kuri bija līderi šī vecuma U16 izlasē un pagājušogad spēlēja vai bija tuvu spēlēšanai U18 izlasē pie gadu vecākiem puišiem, vēl joprojām nav sanācis strādāt. Oskars Reinfelds ir prom Spānijā, bet Česlavs Mateikovičs cīnās ar savainojumu. Iespējams, atkal būs jāveic ķirurģiska iejaukšanās, un tas nozīmēs vēl kādas trīs četras nedēļas." Savukārt Reinfelda gadījumā pastāvot iespēja redzēt aizsargu Baltijas kausā, lai gan pēdējā laikā viņa pārstāvētā Kanāriju Basketbola Akadēmijas (CBA) komanda brauc pa dažādiem turnīriem, tāpēc zināms nogurums noteikti ir sakrājies.

Baltijas Jūras kauss Tallinā norisināsies no 3. līdz 5. janvārim. Turnīra mājaslapa: korvpalliliit - Baltic Sea Basketball Cup 2010