Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA fināls: vai Kanādas lepnums "Raptors" apturēs "Warriors" titulu sēriju?

Andrejs Siliņš

NBA fināls: vai Kanādas lepnums "Raptors" apturēs "Warriors" titulu sēriju?
Klejs Tompsons un Kavai Lenards. Foto: AP / Scanpix

Agrā piektdienas rītā pulksten 4:00 sāksies 2019. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērija. Pirmo reizi tā norisināsies ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm, jo par Austrumu konferences uzvarētāju kļuva Toronto “Raptors”. Kanādas basketbola lepnumam finālsērijā būs mājas priekšrocības, taču pretī stāsies pēdējo divu gadu čempione Goldensteitas “Warriors”.

Toronto iet uz visu banku, “Warriors” atvadīsies no vecajām mājām

“Raptors” pēc tam, kad 2018. gada pavasarī kārtējo reizi salauza savu līdzjutēju cerību pilnās sirdis, veica būtiskas pārmaiņas. Kluba prezidents Masaja Udžiri pieņēma sabiedrībā ļoti nepopulārus, taču nepieciešamus lēmumus, lai dotu iespēju komandai beidzot pārvarēt pēdējo barjeru ceļā uz Austrumu konferences titulu. Proti, vispirms tika atbrīvots nule kā par NBA sezonas labāko treneri nosauktais Dveins Keisijs, kura vietā mēnesi vēlāk tika iecelts līdzšinējais asistents Niks Nērss.

Otra būtiskākā pārmaiņa starpsezonā - maiņas darījumā klubs atbrīvojās no līdzjutēju mīluļa un sava saspēles vadītāja Kaila Laurija labākā drauga Demāra Derouzena. Ieguvums bija tā vērts - viens no labākajiem līgas basketbolistiem Kavai Lenards. Līdzās Lenardam nāca savukārt viens no viņa labākajiem draugiem Denijs Grīns. Februārī sekoja vēl viens nepopulārs lēmums - klubs šķīrās no visu līdzšinējo karjeru Toronto pavadījušā lietuviešu centra Jona Valančūna, taču pretī ieguva pieredzējušo spāni Marku Gazolu.

Šie ir lēmumi, kas var nozīmēt darba zaudēšanu, ja neattaisno cerības, taču Udžiri pārliecība attaisnojās - visi trīs lielie darījumi devuši nepieciešamo atdevi, lai Toronto beidzot kļūtu par labāko komandu Austrumu konferencē. Pēc 70,7% uzvaru regulārajā turnīrā (58-24) “Raptors” izslēgšanas turnīrā tika galā ar Orlando “Magic”, Filadelfijas “76ers” (Holivudas salkanāko scenāriju finišs - skatīt zemāk) un regulārā turnīra līgas labāko komandu Milvoki “Bucks”.

“Warriors” lielākais izaicinājums šosezon bija spēja noturēt uzmanību visas sezonas garumā, kā arī veterānu veselības uzturēšana un sagatavošana izšķirošajām cīņām pavasarī un vasarā. Par ļaunu nenāca veiksmīgās situācijas izmantošana, kas ļāva piesaistīt Demarkusu Kazinsu, tādējādi apdrošinoties sev allaž trūcīgajā centra pozīcijā. Tiesa, beigās Kazinsa ieguldījums izrādījās niecīgs - kamēr augumā raženais basketbolists atguvās no Ahilleja cīpslas plīsuma, pagāja teju puse sezonas. Un arī “play-off” mačos Kazinsa ieguldījums pagaidām bijis niecīgs, jo jau otrajā izslēgšanas mačā spēlētājs atkal guva savainojumu.

Gan “Raptors”, gan “Warriors” priekšā ļoti darbīga starpsezona. Pirmajiem visupirms jāmēģina pārliecināt Lenardu par palikšanu Kanādas metropolē, un čempiontituls noteiktu būtu labākā iespējamā ēsma, kā arī pamazām jāatjauno sastāvs, jo kodols noveco (Gazola piesaiste Valančūna vietā kodolu padarīja vēl vecāku) - Udžiri darījis visu, lai tieši šosezon sarūpētu Toronto iepriekš nepieredzētus svētkus, taču paģiras var izrādīties smagākas nekā daudzi līdz tam šobrīd aizdomājas.

Tikmēr “Warriors”, visticamāk, vasarā zaudēs vienu no līgas spožākajām zvaigznēm Kevinu Durentu, kurš nolūkojis jaunu mājvietu Ņujorkā. Tāpat jāparaksta jauns līgums ar kluso slepkavu Kleju Tompsonu un jāveic darbs, lai vispirms saprastu nepieciešamību pēc Kazinsa un, ja tāda tiešām ir, tad arī līguma parakstīšana ar spēlētāju.

Zīmīga šī sērija būs arī ar to, ka “Warriors” aizvadīs pēdējās spēles savā līdzšinējā mājvietā “Oracle” arēnā Ouklendā, jo no nākamās sezonas komanda atkal spēlēs 20 kilometrus tuvāk Klusajam okeānam esošajā Sanfrancisko, kur uzcelta pilnīgi jauna arēna.”Oracle” arēna bijusi “Warriors” mājvieta 49 gadus, tajā izcīnīts 1975. gada čempiontituls (izšķirošā cīņa gan tika aizvadīta izbraukumā Vašingtonā), kā arī pēdējie trīs (2015, 2017, 2018). “Oracle” arēnā komanda spēlēja arī laikā (2004-2013), kad to pārstāvēja Andris Biedriņš un tajā ienāca pašreizējais komandas kapteinis un, iespējams, svarīgākais spēlētājs Stefens Karijs.

Komandu ceļš uz finālu

RaptorsRez.-WarriorsRez.
Reg.sezonaBilance:58-24 (2.)-Bilance:57-25 (1.)
1.kārtapret Magic4-1-pret Clippers4-2
2.kārtapret 76ers4-3-pret Rockets4-2
3.kārtapret Bucks4-2-pret Trail Blazers4-0

Durents vai Lenards - kurš ir labākais pasaulē?

Līdz ar Lebrona Džeimsa pāreju uz Losandželosas “Lakers”, Austrumos atbrīvojās vieta jauna konferences labākā spēlētāja virtuālajam titulam. Savukārt Lenards ar nonākšanu Austrumos nekavējoties pieteica kandidatūru uz vakanto “pozīciju”. Lai gan pirms sezonas māca šaubas par Lenarda veselības stāvokli (iepriekšējā sezonā piedalījās tikai deviņas spēles) un motivāciju, nonākot komandā, kurā viņš noteikti nebija vēlējies nonākt, viss izvērtās lieliski.

27 gadus vecais basketbolists šaubas noņēma uzreiz. Iespējams, savu lomu nospēlēja arī nākamā līguma konteksts (nonākšana Zvaigžņu spēlē un sezonas simboliskajos pieciniekos dod priekšrocības pārrunās par iespējami lielāku nākamā līguma summu), taču ar laiku Lenarda lielisko spēli, neapšaubāmo pašatdevi un piezemēto personību iemīlēja arī Toronto pilsēta, pat apzinoties, ka šis var būt tikai nepilnu gadu ilgstošs mīlas romāns.

Lebrona dīvainā sezona un palikšana ārpus “play-off” daudzu prātos izslēdza “Lakers” zvaigzni no sarunām par pašreiz labākā pasaules basketbolista godu. Ilgu laiku kā tuvākais Džeimsa sekotājs ticis minēts “Warriors” uzbrucējs Kevins Durents, taču Lenards ar savu sniegumu, īpaši izslēgšanas turnīrā, sācis nopietni apšaubīt Durenta godkārīgo pozīciju. 18 “play-off” spēlēs Lenards vidēji guvis 31,2 punktus, izcīnījis 8,8 atlēkušās bumbas, atdevis 3,8 rezultatīvas piespēles un pārtvēris 1,6 bumbas, tomēr spilgtāk par statistiku Lenarda spējas laukumā apliecina fiziska spēļu skatīšanās - Lenards bijis līderis tad, kad tas nepieciešams visvairāk, uzņēmies iniciatīvu, izvedot komandu no dziļām bedrēm un galu galā jāņem vērā arī augstāk publicētais video ar uzvaras metienu sērijā pret “76ers”.

Durentam tikmēr pēcsezona izrādījusies saraustīta veselības dēļ - konferences pusfināla piektajā spēlē Durents iedzīvojās labās kājas apakšstilba savainojumā un kopš tā laika laukumā nav devies. Līdz tam 11 “play-off” mačos slaidais uzbrucējs vidēji guva 34,2 punktus, izcīnīja 5,2 bumbas, atdeva 4,9 piespēles, pārtvēra 1,2 bumbas un bloķēja 1,0 metienu. Durents pirmajā finālsērijas mačā nepiedalīsies un līdz trešdienai vēl nebija sācis trenēties ar pārējo komandu, kas liek šaubīties par atgriešanos laukumā arī sērijas otrajā spēlē. Durents gan devies līdzi komandai uz Kanādu un varbūt sāks trenēties tur - tad savukārt runas par iespējamo spēlēšanu sērijas turpinājumā pieņemsies spēkā. Uzbrucēja prombūtnē parādījās runas, ka “Warriors” pat spēlējot labāk bez Durenta, nekā tad, kad viņš ir ierindā. Skaidrs, ka tas sit pa pašapziņu Durentam un ir papildus motivācija, lai atgrieztos laukumā jau šīs sezonas izskaņā.

“Warriors” pirmajā mačā, visticamāk, nepiedalīsies arī Kazinss, kurš gan esot atsācis treniņnodarbības ar komandu. Līdzīgi kā gadījumā ar Durentu, arī par Kazinsa noderīgumu “Warriors” daudz spekulēja tad, kad bija iespēja svaigi salīdzināt - Goldensteitas komanda ar Kazinu vai bez viņa. Savukārt “Raptors” rindās, visticamāk, iztrūks tikai viens spēlētājs - britu vieglais uzbrucējs Oguga Anunobī, kuram nesen veikta apendicīta operācija. 21 gadu vecais brits šosezon vidēji 20 minūtēs guvis 7,0 punktus un izcīnījis 2,9 bumbas.

Komandu līderi izslēgšanas turnīrā 2019

RaptorsPABRP-WarriorsPABRP
Kavai Lenards31.28.83.8-Kevins Durents34.25.24.9
Paskāls Siakams18.77.02.4-Stefens Karijs27.36.35.6
Kails Laurijs14.75.26.4-Klejs Tompsons19.13.92.0
Serdžs Ibaka8.76.20.9-Dreimonds Grīns13.69.98.2
Marks Gazols8.66.13.2-Andrē Igudala10.14.33.9

Ar vai bez Lenarda - regulārajā sezonā uzvarēja “Raptors”

Regulārajā turnīrā komandas savā starpā spēlēja divreiz - abi mači notika divu nedēļu laikā pagājušā gada nogalē. Abos panākumus svinēja “Raptors”. 29. novembrī Ontario provincē Durents ar trejaci deviņas sekundes pirms pamatlaika beigām izvilka pagarinājumu, bet tajā mājinieki bija pārliecinošāki - 131:128. Lenards toreiz uzvaru kaldināja ar 37 punktiem un astoņām bumbām, bet Paskāls Siakams pievienoja 26 punktus, no spēles realizējot 11 no 14 metieniem. “Warriors” tonakt nepietika pat ar Durenta rezultatīvāko sezonas spēli - 51 punkts, kā arī 11 bumbas un astoņas piespēles.

13 dienas vēlāk “Warriors” bija gatavi revanšam savā laukumā, tomēr “Raptors” bija vēl gatavāki to nepieļaut pat par spīti sava līdera Lenarda nespēlēšanai. Pieci “Raptors” spēlētāji guva vismaz desmit punktus, rezultatīvākais ar 23 punktiem un 12 piespēlēm bija Kails Laurijs, un “Raptors” izcīnīja panākumu ar 113:93. Goldensteitai toreiz atkal naskākais punktu guvējs bija Durents (30+7+5), bet “brāļi-snaiperi” Karijs un Tompsons trāpīja tikai divus no 13 trejačiem (Karijam 2/8, Tompsonam 0/5).

Interesanti: “Raptors” sastāvā ir 26 gadus vecais centrs Kriss Bušērs, kurš pagājušogad kļuva par NBA čempionu “Warriors” rindās, laukumā izejot tikai vienā spēlē. Pirms sezonas Bušērs pievienojās “Raptors”, ilgu laiku spēlēja ar divvirzienu līgumu, bet no februāra ir vienvirziena līguma turētājs. Viņa loma gan ir niecīga (pēcsezonā divi mači un vidēji divas minūtes).

"Raptors" organizācijai, kas ir viena no jaunākajām līgā (debija 1995. gadā), šī ir pirmā dalība NBA finālā. Līdz šim Toronto komanda tikai reizi bija spēlējusi konferences finālā, 2016. gadā tur atzīstot Lebrona Džeimsa, Kairija Ērvinga un nākamās čempiones Klīvlendas "Cavaliers" pārākumu. Cita Kanādas komanda Vankūveras "Grizzlies" NBA pavadīja sešus gadus (1995-2001), bet "play-off" neiekļuva ne reizes. Līdz ar to "Raptors" paveiktais ir jauns ieraksts Kanādas basketbola vēsturē, tiesa, komandā ir tikai viens kanādietis - jau pieminētais Bušērs.

Kanāda uz pasaules basketbola kartes, protams, ne tuvu nelīdzinās tās izmēriem uz ģeogrāfiskās kartes (platības ziņā otra lielākā valsts pasaulē), taču tā kļūst aizvien pamanāmāka. NBA šobrīd ir 13 spēlētāji, izlase pat bez viņiem demonstrēja ļoti atzīstamu sniegumu Pasaules kausa kvalifikācijā (15 uzvaras 18 spēlēs) un rudenī Ķīnā pamatoti mēģinās pirmo reizi piedalīties cīņā par medaļām (līdz šim augstākais sasniegums - 6. vietas 1978. un 1982. gada pasaules čempionātos). Iespējams, komandu cīņās vedīs tieši pašreizējais "Raptors" galvenais treneris Niks Nērss, kurš no spēlējošā trenera britu līgā karjeras sākumposmā šodien tiek uzskatīts par vienu no labākajiem NBA treneriem, turklāt debijas sezonā.

NBA finālsērijas kalendārs 2019

DatumsLaiksSpēle
31.05.4:00Raptors - Warriors
3.06.3:00Raptors - Warriors
6.05.4:00Warriors - Raptors
8.06.4:00Warriors - Raptors
11.06.*4:00Raptors - Warriors
14.06.*4:00Warriors - Raptors
17.06.*3:00Raptors - Warriors

* - ja nepieciešams.

Kurš būs NBA finālsērijas MVP?

  • 159

  • 229

  • 8

  • 4

  • 20

  • 4

  • 9

  • 11


1 2 3 4 135 komentāri

  +1 [+] [-]

, 2019-05-30 14:30, pirms 5 gadiem
Īstens saldais ēdiens!!!

     [+] [-]

, 2019-05-30 14:30, pirms 5 gadiem
GSW pirmajā spēlē nefavorīti - BOMBA
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2019-05-30 14:36, pirms 5 gadiem
Regulārajā Gsw diezgan pārliecinoši pakāsa, bet domāju te būs cits stāsts. Pašlaik galvenais cilvēks Gsw ir Grīns, viņa bumbas kustība ir nevainojama. Diemžēl Rap neredzu iespējas tīri sastāva dēļ. Pret Bucks tīri paņēma uz Jankas nosegšanu un uz to, ka Bucks nav spēcīga sistēmas un bumbas kustības. Es ļoti ceru uz Curry MVP
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-05-30 14:41, pirms 5 gadiem
Toronto palika 2.v sava konference, kada sakara viniem bus majas prieksrociba?

  +4 [+] [-]

, 2019-05-30 14:42, pirms 5 gadiem
Pienācis brīdis, kad Kanādas klubi NBA cīnās sekmīgāk, nekā NHL.

     [+] [-]

, 2019-05-30 14:44, pirms 5 gadiem
Īstās spēles var sākties!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-05-30 14:56, pirms 5 gadiem
Ja Raptors būs čempioni ,tad Valančūnam dos gredzenu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-05-30 15:08, pirms 5 gadiem
Kur palika skaļais viedoklis, ka Raptors nemaz nevajag Kawhi, bija taču ļoti laba bilance arī bez viņa.
Kā man patīk, ka apskatnieki maina viedokli kā zeķes
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2019-05-30 15:21, pirms 5 gadiem
Raptors par vienu uzvaru vairāk regulārajā sezonā, tāpēc viņiem mājas priekšrocības.

  +2 [+] [-]

, 2019-05-30 15:41, pirms 5 gadiem
Dieva dāvana ir optibet kofs uz GSW uzvaru..

     [+] [-]

, 2019-05-30 15:48, pirms 5 gadiem
Šoreiz nebūs Zazas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-05-30 15:53, pirms 5 gadiem
### +18
### Kruīzā
### Kepkas pa krūmiem
### Nesavtīgums
### Ugunsrobs
### GSW čempioni
### Lendards uz Lakers
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-05-30 16:49, pirms 5 gadiem
Būšu diezgan nepopulārs, jo, manuprāt, ir tikai 2 (ok, 3) iespējas - vai nu GSW to izdara 4 spēlēs, vai arī būs gara sērija ar 7.spēli, kurai uzvarētāju noteikt nav iespējams dēļ Lenarda

  -1 [+] [-]

, 2019-05-30 16:50, pirms 5 gadiem
zaxx rakstīja: Dieva dāvana ir optibet kofs uz GSW uzvaru..
Nevar nepiekrist, ja vēl Boguts (kāds cits iemesls bija viņu parakstīt??) izsitīs Lenardu, tad vapše krasava

     [+] [-]

, 2019-05-30 16:59, pirms 5 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Nevar nepiekrist, ja vēl Boguts (kāds cits iemesls bija viņu parakstīt??) izsitīs Lenardu, tad vapše krasava
Kāpēc lai Boguts kādu izsistu?

     [+] [-]

, 2019-05-30 17:06, pirms 5 gadiem
Ulrihs rakstīja: Kāpēc lai Boguts kādu izsistu?
Jo kā gan savādāk GSW slēdz ārā pretinieku līderus?

  +1 [+] [-]

, 2019-05-30 17:11, pirms 5 gadiem
Autor, ja piemini Bušēru, tad McCaw ir 2 tituli ar Warriors un šogad trešais fināls pēc kārtas.

     [+] [-]

, 2019-05-30 17:12, pirms 5 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Būšu diezgan nepopulārs, jo, manuprāt, ir tikai 2 (ok, 3) iespējas - vai nu GSW to izdara 4 spēlēs, vai arī būs gara sērija ar 7.spēli, kurai uzvarētāju noteikt nav iespējams dēļ Lenarda
6 spēles un Curry Oracle paceļ MVP

     [+] [-]

, 2019-05-30 17:27, pirms 5 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Jo kā gan savādāk GSW slēdz ārā pretinieku līderus?
Nu bet kur ir teikts, ka Boguts ko tādu varētu izdarīt? Neesmu manījis, ka būtu tāda tipa spēlētājs. Tad jau drīzāk Grīns.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-05-30 17:37, pirms 5 gadiem
Ulrihs rakstīja: Nu bet kur ir teikts, ka Boguts ko tādu varētu izdarīt? Neesmu manījis, ka būtu tāda tipa spēlētājs. Tad jau drīzāk Grīns.
Nu es joprojām neuzskatu, ka Zaza to darīja speciāli.

Tajā pašā GSW-HOU sērijā šogad bija vairākas epizodes, kad palīda zem šūteriem un varēja beigties līdzīgi. Gan Hārdenam, gan Karijam, gan Klejam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-05-30 18:21, pirms 5 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Pienācis brīdis, kad Kanādas klubi NBA cīnās sekmīgāk, nekā NHL.
Kanaadaas vieniigais klubs 😉
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 135 komentāri