Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Vai NBA iegūtu no īsākas regulārās sezonas?

Rolands Eliņš

Vai NBA iegūtu no īsākas regulārās sezonas?
Luka Dončičs spēlē pret "Clippers". Foto: AP/Scanpix

Nacionālajā basketbola asociācijā šosezon pandēmijas dēļ regulārajā turnīrā tiks aizvadītas tikai 72 spēles katrai komandai, kas ir par desmit mazāk nekā parasti, taču ierobežotā laika dēļ spēļu kalendārs joprojām ir ļoti blīvs. Pēc Dalasas "Mavericks" milzīgās uzvaras pār "Clippers" ar 51 punkta pārsvaru raidījuma "Ūdenszeļļi" vadītājs Edgars Buļs sociālajos tīklos izteica viedokli, ka, lai izvairītos no šādām spēlēm, sezonu vajadzētu saīsināt vēl vairāk, un šodien portālam Sportacentrs.com viņš savu nostāju paskaidroja plašāk.

NBA tradicionāli tiek aizvadīts 82 spēļu garš regulārais turnīrs, ko iepriekš nācies saīsināt lokautu un pandēmijas dēļ. Iepriekšējā pilnvērtīgi aizvadītā sezona bija 2018./19. gadā, kad katra komanda izspēlēja 82 spēles 176 dienu laikā jeb vienu spēli vidēji ik pēc 2.14 dienām. Šosezon pandēmijas apstākļi likuši NBA vadību saīsināt regulāro sezonu līdz 72 spēlēm katrai komandai, taču tam paredzētais laika posms ir vēl īsāks (145 dienas). Proti, arī saīsinātajā sezonā spēles norisināsies vēl biežāk (vidēji ik pēc 2.01) dienām.

Saliekot to kopā ar NBA arvien ierastāko klubu praksi ļaut saviem labākajiem spēlētājiem izlaist spēles gluži vienkārši atpūtas dēļ un lieki neriskējot ar viņiem, tas noveda pie situācijas aizvadītajā svētdienā, kad nedēļu pēc sezonas sākuma "atpūtas dēļ" vienā dienā spēlēs nepiedalījās uzreiz trīs augstākā līmeņa superzvaigznes (Entonijs Deiviss, Kavai Lenards un Rasels Vestbruks), bet nākamajā dienā "Nets" malā atstāja Kairiju Ērvingu un Kevinu Durentu. Dažās spēlēs tas palika bez acīmredzamām sekām, kamēr "Clippers" svētdienas vakarā ar 51 punkta starpību absolūti nekonkurētspējīgā mačā piekāpās "Mavericks". Šis mačs arī Latvijā piesaistīja plašāku interesi tā agrā sākumlaika dēļ un, protams, Kristapa Porziņģa pārstāvētās komandas dalības dēļ, un vīlušos līdzjutēju netrūka. Kāda interese gan varētu būt par spēli, kurā pēc pirmā puslaika viena komanda ir vadībā ar 77:27?

Raidījuma "Ūdenszeļļi" vadītājs Edgars Buļs "Mavericks" spēles laikā sociālajā tīklā "Twitter" rakstīja, ka NBA nepieciešams mainīt savu formātu ilgtermiņā, ņemot piemēru no NFL, kur klubs aizvada vienu spēli nedēļā. Buļs sākotnēji piedāvāja NBA sezonai 29 spēļu ilgumu (viena apļa turnīrs), taču tad piekrita iebildumiem, ka tas būtu nereāli finansiālo apsvērumu dēļ, tādēļ piesauca iespējas par 58 (divu apļu turnīrs) vai 66 spēļu garu regulāro turnīru.

"Pašreizējais NBA formāts ja arī vēl nav sevi izsmēlis, tad ir ļoti tuvu tam," sacīja Buļs sarunā ar Sportacentrs.com. "Domāju, ka to redz arī līgas vadība, redzot, ka televīzijas reitingi krītas. Līgas vadībai TV līgumi ir ļoti svarīgi un attiecīgi tā vēlas lielākus reitingus savām lielajām spēlēm. Noteikti, ka līgas bosi ir lietas kursā, un nav jābūt nekādam ģēnijam, lai saprastu, ka pārmaiņas ir nepieciešamas. Droši vien tas nenotiks tuvākajā laikā, taču nākamajā kolektīvajā līgumā – varbūt."

"Taču tas būtu nepieciešams vairāku iemeslu dēļ," uzsvēra Buļs. "Interese krītas, spēlētāju motivācija svārstās, traumu arvien vairāk. Šobrīd NBA basketbols ir fiziski ļoti prasīgs, un turklāt vēl jāņem vērā pārlidojumi un negulētās naktis sezonas laikā. Tas prasa ļoti daudz arī no pašiem spēcīgākajiem spēlētājiem, ar kuriem klubi vienkārši nevēlas riskēt. Lebrons Džeimss šosezon gan jau izlaidīs vairāk spēļu, redzam, ka tagad pat Rasels Vestbruks izlaiž spēles, lai gan par viņu cilvēki domā kā mašīnu. Jā, viņam bijuši savainojumi, taču fiziskajā ziņā viņš ir tāds monstrs, ka viņu droši vien varētu palaist skriet mežā visu nakti un viņš no rīta droši vien vēl brokastis pats uztaisītu. Bet tāpat NBA spēlēs tagad tiek pietaupīts. Un līgai jau nav jēgas no šīm zvaigznēm, ja zvaigznes tik bieži nespēlē."

Buļs apzinās, ka spēļu skaita samazināšana nozīmētu ienākumu kritumu, taču arī norādīja uz to, ka, piemēram, 58 vai 66 spēļu kalendārā katrai spēlei būtu lielāks svars: "Ja zināms, ka Džeimss, Karijs vai Vestbruks tikai vienreiz gadā atbrauks uz Čikāgu, tad cilvēki Čikāgā būs vairāk ieinteresēti nepalaist šo spēli garām. Arī sportiskajā ziņā tas būtu nozīmīgāk, regulārā sezona varētu atgūt savu nozīmi, jo nu šobrīd jau ir tā, ka lielās komandas jau tagad, nedēļu pēc sākuma, ir domās par izslēgšanas spēlēm. Savukārt ja nedēļā NBA klubi aizvada nevis četras, bet divas spēles, šīs spēles kļūst nozīmīgākas, un arī pašiem spēlētājiem būs laiks atgūties – fiziski un arī psiholoģiski."

"Jā, regulārās sezonas saīsināšana nozīmētu, ka arī Latvijas zvaigznes redzam retāk, taču praksē jau šobrīd ir tā, ka mūsu Kristaps Porziņģis nevienā NBA sezonā vairāk par 72 spēlēm nav aizvadījis," sacīja Buļs. Jāpiemin, ka Porziņģis arī šīs sezonas sākumu izlaiž, turpinot atgūties no traumas un tai sekojošās operācijas.

Jau šovakar pulksten 20:00 kanālā "Sportacentrs.com TV" skaties sarunu šovu "Sports tuvplānā", kur apspriedīsim ne tikai mūsējos Nacionālajā basketbola asociācijā, kur Edgars Buļs dalīsies viedoklī par latviešu pārstāvēto klubu sezonas sākumu un savām bažām un iespaidiem par "Mavericks" tuvāko nākotni, bet arī šautriņmetējs Madars Razma pastāstīs par savu dalību PČ un Latvijas U18 hokeja izlases treneris Oļegs Sorokins dalīsies viedoklī par pasaules U20 čempionātu hokejā!

Kāds būtu Tavs ideālais NBA regulārās sezonas ilgums?

  • 72

  • 11

  • 34

  • 95


  +3 [+] [-]

, 2020-12-29 20:59, pirms 3 gadiem
Neko nesaīsinās, jo visu nosaka nauda.

  +4 [+] [-]

, 2020-12-29 21:09, pirms 3 gadiem
Tikko parakstīja jaunu televīzijas līgumu.Nākošajos piecos droši neko nesamazinās..Varētu samazināt ja klāt nāktu jaunās divas komandas.

  -2 [+] [-]

, 2020-12-29 21:42, pirms 3 gadiem
Divu apļu turnīrs būtuv ideāli..nesaprotu kā 90s gados spēlētāji varēja tā nokapāt 82 spēles..!

     [+] [-]

, 2020-12-29 22:32, pirms 3 gadiem
Madzigais rakstīja: Divu apļu turnīrs būtuv ideāli..nesaprotu kā 90s gados spēlētāji varēja tā nokapāt 82 spēles..!
daudz zemāks "pace". piem pēdējais Džordana gredzens ir vispār vēsturē lēnākais gaids NBA, kopš šādu statu fiksē. Mazāk skraidīšana, fiziski vieglāks basis. (nejaukt agresīvāku basi ar fiziskāku).

     [+] [-]

, 2020-12-30 23:09, pirms 3 gadiem
ASV $$ ir galvenais, tāpēc viņi nedarīs kaut ko, kas būtiski samazinās finanses. A cik atceros, katra NBA mājas spēle klubam ienes pāris miljonus. Protams, katram klubam cita situācija. Bet fakts paliek fakts