Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Oregon State", "Syracuse" un "Washington" pirmo reizi spēlēs "Četru finālā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Oregon State", "Syracuse" un "Washington" pirmo reizi spēlēs "Četru finālā"
"Washington" līdere Kelsija Plama
Foto: AP/Scanpix

Otrdienas, 29. marta, rītā pēc Latvijas laika kļuva zināmas NCAA 35. sieviešu basketbola čempionāta "Četru fināla" dalībnieces. Trīs no četriem fināliem noslēdzās ar pārsteigumiem, jo finālturnīram kvalificējās tajā vēl nekad nespēlējušas komandas.

Lexington

“Washington Huskies” spēlētājas reģionā tika izsētas ar septīto numuru, taču trīs uzvaras pēc kārtas nodrošināja viņām iekļūšanu reģiona finālā, kur bija jāspēlē pret pazīstamo “Stanford Cardinals” komandu no Kalifornijas. Rietumkrasta kaujā pārākas bija vašingtonietes – 85:76 (22:7, 15:19, 26:25, 22:25).

Uzvarētāju līdere Kelsija Plama (Kelsey Plum) guva 26 punktus, bet centra spēlētāja Šantela Osahora (Chantel Osahor) pievienoja 24 punktus un 18 atlēkušās bumbas. “Huskies” nopelnīja komandas vēsturē pirmo ceļojumu uz “Četru finālu”.

Interesanti, ka “Washington” ar bilanci 11-7 ierindojās tikai piektajā vietā “Pacific 12” konferences regulārajā sezonā, paliekot aiz “Oregon State”, Riharda Kuksika skolas “Arizona State”, “Stanford” un UCLA. Turpinājumā trīs konferences komandas iekļuva “Astoņu Elitē”.

”Washington Huskies” uzvara nopelnīja “Seattle Times” uzmanību

”Huskies” uzvara pirmdien bija “Seattle Times” galvenā ziņa

Leksingtonas reģiona vērtīgākā spēlētāja Šantela Osahora

Šantela Osahora un Kelsija Plama. Foto: AP/Scanpix

Sioux Falls

Reģiona finālā tikās divas komandas, kuras pirms čempionāta sākuma netika pieskaitītas favorītu lokam – “Syracuse” tika izsēta ar ceturto numuru, savukārt astoņkārtējās NCAA čempiones “Tennessee” turnīru sāka no septītās pozīcijas.

Līnas Lisneres bijusī komanda “Syracuse” piektdien negaidīti uzvarēja reģiona favorīti un pērno “Četru fināla” dalībnieci “South Carolina”, savukārt finālā pārspēja citu “Southeastern” konferences komandu – 89:67 (20:22, 21:13, 22:21, 26:11).

“Syracuse” kļuva par pirmo Ņujorkas pavalsts komandu, kura sasniedza “Četru finālu”. NCAA čempionātā startēja pavisam septiņas komandas no “Empire State”. Tagad “Orange” ir labas iespējas pacīnīties par iekļūšanu NCAA finālā, jo pusfinālā jāspēlē pret citu debitanti “Washington”.

Par “Syracuse” panākuma galveno priekšnoteikumu kļuva izcilās sekmes tālmetienos – uzvarētājas iemeta 14 no 30 tālmetieniem, kas ir labākais rādītājs 2016. gada čempionātā. Aleksa Pītersone (Alexis Peterson) guva 29 punktus, izdarīja sešas piespēles un izcīnīja četras atlēkušās bumbas.

”Syracuse” sieviešu komanda uz “Četru finālu” dosies pirmo reizi

”Syracuse” treneris Kventins Hilsmens ar trofejām

NCAA čempionāta “Četru finālam” kvalificējās abas “Syracuse” komandas

Dallas

“Pacific 12” konferences komandu triumfa gājiens turpinājās arī naktī uz otrdienu. “Astoņu elites” debitante “Oregon State” uzvarēja 2012. gada čempiones “Baylor” ar 60:57. Pēdējie trīs “Baylor” uzbrukumi beidzās ar kļūdām vai neprecīziem metieniem.

“Lācenes” trāpīja tikai 39,7% metienu no spēles, bet viņu līdere Nina Deivisa (Nina Davis) guva 11 punktus. Uzvarētāju rindās Sidnija Vaiza (Sydney Wiese) spēlēja bez atpūtas, sameta 18 punktus un izdarīja sešas rezultatīvas piespēles.

”Oregon State” spēlētājas līksmo par uzvaru. Foto: AP/Scanpix

”Oregon State” treneris Skots Reks (Scott Rueck)

Bridgeport

Konektikutā pārsteigumi nenotika. “UConn Huskies” basketbolistes uzvarēja “Texas” ar rezultātu 86:65 (22:17, 24:14, 20:16, 20:18) un devīto reizi pēc kārtas sasniedza “Četru finālu”. Uzvarētājas iemeta 12 no 21 tālmetiena (57,1%).

Morgana Taka (Morgan Tuck) giva 22 punktus un izdarīja sešas rezultatīvas piespēles. Briena Stjuarte (Breanna Stewart) 21 punktam pievienoja 13 atlēkušās bumbas, piecas piespēles, trīs pārķertas bumbas un trīs bloķētus metienus.

Džīno Oriemmas komanda uzvarējusi 73 spēlēs pēc kārtas (“Huskies” rekords” ir 90 uzvaras pēc kārtas) un atrodas divu panākumu attālumā no vienpadsmitā titula. “UConn” rēķinā ir 22 uzvaras NCAA finālturnīros pēc kārtas (2013: 6-0; 2014: 6-0, 2015: 6-0; 2016: 4-0).

”UConn” basketbolistes ar Bridžportas reģiona kausu

Nacionālais čempionāts

Nacionālais čempionāts turpinās trīs nedēļas – no marta vidus līdz aprīļa sākumam. Konferenču čempioni (32 komandas) automātiski saņem ceļazīmes uz nacionālo čempionātu, bet pārējo komandu sniegumu sezonas garumā vērtē NCAA atlases komisija. Vīriešu turnīrā sacenšas 68 komandas, savukārt dāmām cīņā dodas 64 spēcīgākās vienības.

Sākumā komandas cīnās četros apgabalos, noskaidrojot četrus reģionālos čempionus, kuri brauc uz “Četru Finālu” (Final Four). Atbilstoši sezonas rezultātiem, katra reģiona komandas tiek izsētas no 1-16 un sadalītas četros četriniekos:

Pirmais četrinieks: #1 – #16 un #8 – #9
Otrais četrinieks: #5 – #12 un #4 – #13
Trešais četrinieks: #6 – #11 un #3 – #14
Ceturtais četrinieks: #7 – #10 un #2 – 15#

Trīs izšķirošās spēles – nacionālā čempionāta pusfināli un fināls – risinās slēgtajos amerikāņu futbola stadionos, pulcējot 60-80 tūkstošus skatītāju. Dāmām cīņas notiek lielākajās basketbola arēnās, piemēram, šosezon fināli notiks “Indiana Pacers” mājvietā.

NCAA kalendārs 2016

NotikumsLaiks
Regulārās sezonas sākums2015. gada 13. novembris
Ārpuskonferenču spēlesNovembra vidus – decembra beigas
Konferenču regulārā sezonaJanvāra sākums – februāra beigas
Konferenču čempionātiMarta sākums
78. vīriešu čempionāts2016. gada 15. marts – 4. aprīlis
Pirmie Četri (First Four)15.-16. marts Deitonā
Četru Fināls2.-4. aprīlis Hjūstonā (NRG Stadium – 71 795)
35. sieviešu čempionāts2016. gada 18. marts – 5. aprīlis
Četru Fināls3.-5. aprīlis Indianapolē (Bankers Life Fieldhouse – 18 165)

Izmantotie resursi:
NCAA.com – The Official Website of NCAA...