Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Izlozes analīze: Sevastova beidzot sagaida lielo iespēju neveiksmīgajā Vimbldonā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Izlozes analīze: Sevastova beidzot sagaida lielo iespēju neveiksmīgajā Vimbldonā
Anastasija Sevastova uz sev ļoti patīkamā Maljorkas zālāja guvusi 16 uzvaras, bet Vimbldonā tikai vienu. Foto: EPA/Scanpix

Prestižajā Vimbldonas turnīrā Latvijai labākos rezultātus guvusi Aļona Ostapenko, kurai zālājs ir ērtākais segums, tāpēc no viņas arī pamatoti tiek daudz gaidīts šajā turnīrā. Tikmēr Anastasijai Sevastovai un Ernestam Gulbim zālājs ir neērts segums, rezultātiem esot atkarīgiem no labām izlozēm. Sevastovai šogad beidzot Vimbldonā ir izdevīga situācija, lai gūtu vēl kādu uzvaru savā nesekmīgākajā "Grand Slam" turnīrā.

Anastasija Sevastova šogad pirmajos divos "Grand Slam" turnīros tika līdz 4. kārtai jeb astotdaļfinālam, izmantojot ļoti labas izlozes un zarus. Viņas šogad "Grand Slam" turnīros uzvarēto sešu spēlētāju vidējais reitings ir 71. vieta, pusi no uzvarām gūstot pret 100. vietā vai zemāk esošām tenisistēm. Arī tradicionāli neveiksmīgajā Vimbldonā viņai bija ļoti patīkama izloze, jo Anastasija sekcijā vienīgā Top 10 spēlēta Eļina Svitoļina (#8) zaudējusi septiņos no pēdējiem astoņiem mačiem, turklāt zālājs viņai ir neērtākais segums, tāpēc viņas tikšana līdz 4. kārtai ir apšaubāma.

Nepatika pret zālāja segumu atteicas arī uz Sevastovu. Šajā sakarā gan nepieciešams skaidrojums, jo īpatnējais Maljorkas turnīrs radījis putru statistikā. Nezinātāji bļaus, ka Sevastova uz zālāja spēlē ļoti labi. Kā gan var būt citādi, ja viņa trīs reizes spēlējusi zālāja turnīra finālā un pat izcīnījusi vienu titulu? Problēma ir tajā, ka šis turnīrs atrodas Maljorkā, kur karstuma dēļ ir lēnāks segums ar augstāku bumbiņas atlēcienu nekā Anglijā. Statistika ir ļoti spilgta – Sevastovai Maljorkā ir 16-3 bilance, bet visos pārējos zālāja turnīros 2-11, ieskatot 1-6 Vimbldonā.

Anastasija Vimbldonā vienīgo uzvaru guva pirms diviem gadiem pret Jūliju Putincevu (6:1, 7:6(3)), kura segumu ērtības ziņā ir tāda pati kā Sevastova – visvieglāk spēlēt uz māla un lēna "hard", bet ātrie "hard" laukumi un standarta zālājs Anglijā ir liela problēma. Sevastova otro uzvaru Anglijas turnīros guva pērn Īstbornā pret tolaik 21 gadus veco Lielbritānijas tenisisti Harietu Dārtu (#181), kuru pieveica ar rezultātu 6:3, 6:4.

Šodien notikušajā Vimbldonas izlozē Sevastova tika pie tādas pretinieces, kuru uz sev nepatīkamā seguma var cerēt apspēlēt, proti, otrā simta beigās esošu spēlētāju bez lieliem sasniegumiem. Kristija Āna (#191) tikai trešo reizi spēlēs "Grand Slam" pamatturnīrā (0-2). Viņa nekad nav uzvarējusi Top 20 spēlētāju, bet savu karjeras lielāko uzvaru guva pirms diviem mēnešiem pret... Latvijas tenisisti, kad Kristiju Bogotas augstienē iepriecināja Ostapenko, toreiz neizmantojot divas mačbumbas un viņai zaudējot ar rezultātu 6:2, 6:7(5), 5:7.

Sevastovai 2. kārtā var būt daudz bīstamāka pretiniece, agresīvā amerikāniete Daniela Kolinsa (#34), kura janvārī tika līdz "Australian Open" pusfinālam. Pirmā izsētā sāncense var būt Petra Martiča (#24), ar kuru Sevastova sacentusies tikai uz abām ērtā māla seguma. Anastasija viņai 2017. gadā ar 1:6, 1:6 zaudēja "French Open" 4. kārtā, bet pērn ar 7:6(4), 6:2 revanšējās Bukarestes "International" finālā, kad Horvātijas tenisistei bija pēdas savainojums. Kā abas savstarpējā mačā izskatītos uz zālāja, var tikai minēt.

Sevastovas zara pusē pirmo četru raundu posmā viņai visnepatīkamākā tenisiste ir grieķiete Marija Sakari (#32) (#31), kuras atlētiskais aizsardzības teniss jau vienreiz ir radījis neatrisināmas problēmas, kad Sevastova grieķietei 2015. gadā ar 2:6, 6:7(2) zaudēja "US Open" kvalifikācijā. Sakari toreiz rangā bija vēl tikai 207. vietā. Skatoties pēc reitinga, Sakari ar Svitoļinu vajadzētu noskaidrot Sevastovas 4. kārtas pretinieci.

Aļona Ostapenko Vimbldonā pēdējos divos gados tikusi tālu – 2017. gadā pēc uzvaras "French Open" sasniegts ceturtdaļfināls, bet pērn izdevās tikt līdz pusfinālam. Pagājušā gada rezultāts nozīmēja iegūt daudz reitinga punktus (780), kurus viņa zaudēs 15. jūlijā. Pirms zālāja sezonas sākuma Aļonai bija ļoti nepatīkama situācija, radot draudus izkrist no Top 100. Ja viņa pirmajā mačā zaudētu visos trīs turnīros – Birmingemā, Īstbornā un Vimbldonā –, Ostapenko pēc Vimbldonas būtu ārpus simtnieka, "US Open" esot spiesta spēlēt kvalifikācijā.

Pa divām uzvarām gūstot gan Birmingemā, gan Īstbornā, Ostapenko ar 155 punktiem nedaudz uzlaboja savu situāciju rangā un simtniekā, visticamāk, paliks arī gadījumā, ja Vimbldonā šogad cietīs neveiksmi jau pirmajā mačā. Ranga glābšanas misiju varēs atlikt uz nedaudz vēlāku laiku, bet neveiksmes gadījumā kritiens, protams, būs liels, bet ne tik iespaidīgs, lai būtu pazemojums spēlēt sezonas pēdējā "Grand Slam" turnīra kvalifikācijā.

Ostapenko pirmajā mačā tiksies ar dubultspēļu speciālisti Sūveju Šjē (#29), kura šogad 33 gadu vecumā pirmoreiz sasniedza "Premier" līmeņa turnīru pusfinālu vienspēlēs (februārī Dubaijā). Tiesa, viņa pēdējo divu mēnešu laikā spēlē nesekmīgi, gūstot tikai trīs uzvaras deviņos mačos. Pēdējais nesekmīgais mačs bija šonedēļ Īstbornā, kur viņa ar 2:6, 0:6 kapitulēja Simonai Halepai, kuru, starp citu, pērn uzvarēja Vimbldonā ar 3:6, 6:4, 7:5.

Aļona ar meistarīgo taivānieti pirmoreiz sacentās 2016. gada 18. janvārī, kad "Australian Open" 1. kārtas mačā izlaida lielu pārsvaru, viņai zaudējot ar rezultātu 6:3, 5:7, 1:6. Ostapenko toreiz bija vadībā ar setu un 4:0 un vēlāk pie 5:4 ar savu servi neizmantoja mačbumbu un sabruka. Ostapenko ļoti līdzīgs gājiens bija aizpagājušajā nedēļā Birmingemā, kur viņa ar 7:6(4), 5:7, 1:6 zaudēja Martičai, arī toreiz esot vadībā ar setu un 4:0, turklāt tajā mačā viņai bija pat piecas mačbumbas.

Ostapenko ir apliecinājusi, ka var zaudēt jebkurā mačā, pat tādos, kuros to izdarīt ir šķietami sarežģīti, taču, ja viņa spēlēs labā līmenī, Šjē nav tāda pretiniece, kuru nevar uzvarēt, bet ar savu savdabīgo spēles stilu neparocīga gan. Aļonai 2. kārtā var būt tikšanās ar citu bijušo Vimbldonas pusfinālisti Kirstenu Flipkensu (#81). Arī beļģiete viņai uzskatāma par neparocīgu pretinieci, tiesa, pērn Flipkensu izdevās uzvarēt tieši Vimbldonā, turklāt tas izdarīts Aļonai netipiski neproblemātiskā mačā ar graujošu 6:1, 6:3. Ostapenko tā ir vienīgā uzvara pret Flipkensu (1-3).

Ja Ostapenko tiktu pāri pirmajām divām barjerām, tālāk var būt čehu problēmas. 3. kārtā potenciāla tikšanās ar pasaules trešo numuru Karolīnu Pliškovu (1-3 bilance), kurai ar Vimbldonu ir negatīvas attiecības. Karolīna tikai vienreiz septiņās viesošanās reizēs Vimbldonā tikusi tālāk par 2. kārtu. Ceturtajā aplī pēc reitinga paredzēta divu čehu sadursme – Pliškova pret Marketu Vondrušovu (#16). Jaunākajai čehietei pirms tam var būt grūtības pret Aneti Kontaveitu. Ostapenko Vondrušovu pirms pieciem gadiem uzvarēja Vimbldonas junioru turnīrā, bet pieaugušo turnīrā diez vai gribētu satikt, jo viņai martā divreiz zaudēja "Premier Mandatory" turnīros Indianvelsā un Maiami.

Ernests Gulbis pagājušajā gadā Vimbldonā nepilnu 30 gadu vecumā pirmoreiz tika līdz astotdaļfinālam, gandrīz maksimāli izmantojot sev dotās iesējas. "Grand Slam" debitants Džejs Klārks, ATP viduvējība Damirs Džumhurs un Aleksandra Zvereva "Grand Slam" versija bija ļoti veiksmīga situācija, kuru Gulbis izmantoja. Cik daudz Ernests var izdarīt pret ATP tūres Zvereva versiju, varēja redzēt maijā Ženēvā. Gulbim bija iespēja arī astotdaļfinālā pret Kei Nišikori, taču divu savainotu spēlētāju mačā (Gulbim ceļgals, japānim roka) piedzīvots sāpīgs zaudējums.

Pagājušā gada sekmīgais starts Vimbldonā Ernestam deva 205 punktus, kuru neaizstāvēšana Gulbim būs kritiska, jo neveiksmes gadījumā atkal būs viss jāsāk no jauna, sākot ar kvalifikācijas mačiem "US Open". Gulbim pirms "US Open" ir garantēti vēl trīs ATP 250 pamatturnīri – Bostādē, Gštādē un Loskabosā. Visticamāk, viņš tiks pie spēlēšanas arī pēdējā nedēļā pirms "US Open", kad 250 punktu turnīrs notiks Vinstonseilemā. Ja Gulbim tajā laikā nebūs jāspēlē "US Open" kvalifikācijā. Abiem augusta "Masters 1000" turnīriem Monreālā un Sinsinati viņš ar 90. numuru klāt netiek, bet, sākot ar "US Open", viņam var būt ilgs kvalifikāciju laiks, ja notiks izkrišana no Top 100, kas, zinot Gulbja bezcerīgo formu, ir ļoti ticams scenārijs.

Argentīnieša Leonardo Maijera (#56) ielozēšana nav slikts variants, taču Gulbja pašreizēja forma neko labu nesola arī pret tādu pretinieku. Karjeras sliktākajā formā esošais Gulbis ir zaudējis 15 no pēdējiem 16 mačiem un šonedēļ Antaljā pat nespēja uzvarēt "Futures" līmeņa spēlētāju Altugu Čelikbileku no ranga piektā simta. Ja Gulbim pēkšņi izdotos atrast konkurētspējīgu tenisu un Vimbldonā pārvarēt 1-2 kārtas, tālāk par 3. kārtu viņš diez vai var tikt, jo tur viņu gaidītu pasaules pirmais numurs un četru Vimbldonas titulu īpašnieks Novaks Džokovičs.

     [+] [-]

, 2019-06-28 15:29, pirms 5 gadiem
Sevastovai iespēja pēc Vimbldonas tikt TOP 10, ja Kerbere un Viljamsa neaizstāv savus punktus

     [+] [-]

, 2019-06-28 15:48, pirms 5 gadiem
Ja nebūs veselības problēmas!

  +2 [+] [-]

, 2019-06-28 17:03, pirms 5 gadiem
Visnotaļ objektīvi.
Par Anastasijas tikšanu nākošā kārtā gan neesmu tik optimistisks. Protams, lielāka varbūtība ir tikt nekā netikt, tomēr nevajadzētu par zemu novērtēt kvalifikācijai cauri izsitušos censoņus. Fiziskais tur, protams, tiek zaudēts, toties iegūtais morālais pacēlums var sadarīt brīnumus - ja vien neiestājas padarītā darba sajūta.

     [+] [-]

, 2019-07-02 12:15, pirms 5 gadiem