Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

VEF ciemos pie Eirolīgas laureātes "Lokomotiv Kuban"

Andrejs Siliņš

VEF ciemos pie Eirolīgas laureātes "Lokomotiv Kuban"
Jevgēņijs Kosuškins un Mārtiņš Meiers
Foto: Mikus Kļaviņš, VEF Rīga

Šodien jau pulksten 15:00 laukumā dosies “VEF Rīga” basketbolisti, uzsākot kārtējo VTB Vienotās Basketbola līgas spēli – šoreiz izbraukumā pretī stāsies viena no Krievijas bagātākajām komandām Krasnodaras “Lokomotiv Kuban”, kas pagājušajā sezonā Eirolīgā izcīnīja trešo vietu.

Trešā no lielā četrinieka

Ierasti uzskatīt, ka Maskavas CSKA ir bagātākais klubs Eiropā, kas ik sezonu basketbola komandas vajadzībām tērē ap vai pat vairāk nekā 40 miljonus eiro. Krievijā stabilu otro vietu ieņēmuši Maskavas apgabala “Khimki” (pagājušajā sezonā – 22 miljoni), bet par trešās bagātākās komandas statusu pēdējos gados cīnījušās divas – Krasnodara (pagājušajā sezonā 14,8 miljoni) un Kazaņa (10,5). Tā kā šajā sezonā vietu Eirolīgā bez CSKA nopelnīja Tatarstānas galvaspilsēta, tad, iespējams, “Unics” šosezon tēriņu ziņā ir priekšā “Loko”, taču nav jāšaubās, ka Krasnodarā naudas basketbolam netrūkst arī šosezon.

Ar divām no šī četrinieka komandām VEF šosezon jau cīnījusies – abos mačos liktenis tika izšķirts tikai pašā galotnē. Pirmajā mačā izdevās pārsteigt Himkus (76:73), bet līdz šim pēdējā spēlē vēl nepilnas piecas minūtes pirms beigām VEF bija vadībā (74:73), pēdējā minūtē bija viena punkta atstatumā (84:85), tomēr galotnē atzina “Unics” pārākumu ar 84:89. Tādējādi VEF ar trim uzvarām un trim zaudējumiem ieņem septīto vietu tabulā – tāda pati bilance arī sestajā vietā esošajai “Astana”, bet pirmajai ārpus “play-off” zonas esošajai komandai no Minskas jau piedzīvoti divi zaudējumi vairāk.

Šīs dienas pretiniece Krasnodaras “Lokomotiv Kuban” sezonu sākusi ar četriem panākumiem sešos mačos, ieņemot piekto pozīciju tabulā. Abi zaudējumi piedzīvoti jau pašā sākumā, kad negaidīti zaudēts “Enisey” (66:68) un sīvā cīņā atzīts arī “Khimki” pārākums (65:73). Pēdējās četrās spēlēs pēc kārtas izcīnītas tikai uzvaras. Reālajā kalendārā, proti, ņemot vērā arī ULEB Eiropas kausa mačus, izcīnītas trīs uzvaras pēc kārtas un četras pēdējās piecās spēlēs.

Kacikaris prom, Obradovičs vietā

Neapmierinošais sezonas sākums maksāja darbu galvenajam trenerim Fotim Kacikarim, kura vietā nu pie “Loko” stūres stājies serbu speciālists Saša Obradovičs. Lai gan iepriekšējās četras sezonas strādājis Rietumeiropas galvaspilsētā Berlīnē ar “Alba” komandu, VTB līga Obradovičam nav sveša. Ar ukraiņu “Kyiv” 2008. gadā startēs pirmajā VTB līgas Reklāmas kausā, tiekot pie trešās vietas trīs dienu garajā turnīrā. Vēlāk ar nu jau vairs neeksistējošo “Donetsk” pats līgā nespēlēja, bet 2012. gadā izcīnīja Ukrainas titulu, ceļā uz to pārspējot vairākas VTB līgā startējušās ukraiņu komandas.

“Visu cieņu mūsu iepriekšējiem pretiniekiem, taču uzskatu, ka šis mačs būs grūtākais kopš esmu ar komandu,” rīdziniekiem labus vārdus velta Obradovičs. Viņa vadībā komanda aizvadījusi divas spēles, uzveicot Ļubļanas “Olimpija” un Saratovas “Avtodor”. “VEF ir labi organizēta komanda, kas vienmēr cīnās līdz beigām, tai ir labs sastāvs. Mēs joprojām meklējam komandas garu, un spēlētāji mēģina pierast pie jaunās sistēmas. Pašreiz esam vidusceļā starp iepriekšējā trenera sistēmu un to, ko es vēlos redzēt. Dažreiz ir acīmredzams, ka nespēlējam labi. Esmu mierā ar treniņos paveikto, taču ceļš līdz vēlamajam rezultātam vēl tāls.”

Obradoviča rīcībā nonāca komanda, kas komplektēta atbilstoši ambīcijām – augstāko mērķu sasniegšanai ULEB Eiropas kausā un cīņai par finālu arī VTB līgā. Jā, liela daļa labāko komandas spēlētāju starpsezonā pārgāja uz citiem Eirolīgas klubiem, tostarp grandiem, taču arī šosezon savāktais sastāvs komentārus neprasa. Līdzās vairākiem Krievijas izlases kandidātiem vai spēlētājiem, piemēram, Dmitrijam Hvostovam un Jevgēņijam Baburinam, salasīti seši leģionāri ar vismaz Eirolīgas pieredzi.

Zvaigžņu netrūkst arī šosezon

Par visiem pēc kārtas. Teilors Ročestijs (četras sezonas Eirolīgā) savulaik Bagatska vadībā kļuva par Eirolīgas rezultatīvāko spēlētāju, bet pagājusī sezona Telavivā neizdevās, un aizsargs atgriezās sev iecienītajā Krievijā. Snaiperis Mets Dženingss (četras sezonas Eirolīgā) pirms pagājušās sezonas mēģināja sevi pierādīt Denveras “Nuggets” treniņnometnē, taču laicīgi saprata, ka darbu nedabūs un pārcēlās uz Jeruzalemes “Hapoel”. Šī gada februārī pameta Izraēlu un pievienojās Krasnodarai, tā kā šī ir jau otrā sezona “Loko” kreklā.

Arī spēcīgās Austrālijas izlases vieglais uzbrucējs Raiens Brokhofs Krasnodarā spēlē jau otro sezonu pēc kārtas (un līgums paredz sadarbību vēl uz vienu sezonu). Un, tāpat kā Dženingsam, arī Brokhofam bijis sakars ar “Nuggets”, tiesa, piedaloties tikai vasaras līgas mačos. Un, tāpat kā Dženingss, arī Brokhofs pieskaitāms snaiperu dzimtai – pagājušajā sezonā Eirolīgā realizēti 47,2% trejaču, vēl pirms tam “Bešiktaš” sastāvā Eiropas kausā pat 50% realizācija.

VTB līgā šosezon pagaidām izcilākais tālmetienu izpildītājs “Loko” rindās bijis amerikānis Mārdijs Kolinss (četras sezonas NBA, trīs - Eirolīgā) – 56,3% trāpītu trīspunktnieku. 32 gadus vecais uzbrucējs vidēji guvis 14,8 punktus, izcīnījis 4,8 atlēkušās bumbas, atdevis 4,7 rezultatīvas piespēles, izprovocējis 3,8 pārkāpumus. No soliņa lielu pienesumu devis spēka uzbrucējs Kevins Džounss (32 spēles NBA). 203 centimetrus garais basketbolists pagājušajā sezonā bija Belgradas “Partizan” līderis (16,3 punkti), bet šosezon VTB līgā vidēji guvis 9,3 punktus un izcīnījis 6,0 bumbas.

Visbeidzot centra pozīcijā šovasar piesaistīts Londonā dzimušais grieķu centrs Jans Vujukas (piecas sezonas Eirolīgā), kurš pagājušajā sezonā bija viens no “Žalgira” līderiem, aizvadot savu labāko sezonu Eirolīgā (11,1 punkts un 4,7 bumbas zem groziem). 211 centimetrus garais Vujukas šosezon atgriezies Krievijā, kur savulaik divas sezonas nospēlēja “Unics” sastāvā, un vidēji VTB līgā spēlējis vien nepilnas 17 minūtes, taču guvis 10,3 punktus, izcīnījis 3,8 bumbas un izprovocējis 4,0 piezīmes. Vujukas 2011. gadā ar “Panathinaikos” kļuva par Eirolīgas čempionu, bet 2014. gada rudens “Galatasaray” rindās bija ārkārtīgi nesekmīgs, kas noveda pie līguma pārtraukšanas un sezonas beigām Vācijas Bundeslīgā. Sekoja solis uz tramplīna, kas atkal pacēla Vujuku iepriekšējos augstumos, vismaz atalgojuma ziņā. Tomēr, lai veiktu šo soli, nācās piekrist ievērojamam algas samazinājumam – mēļo, ka par darbu “Žalgirī” grieķis saņēmis tikai 100 000 eiro lielu atalgojumu sezonā, kas ir vairāk nekā četras reizes mazāk par pirmā līguma apmēru ar “Panathinaikos” pirms sešiem gadiem. Tomēr tas atmaksājās – lieliska sezona “Žalgirī” un jādomā, ka Krasnodarā Vujukas atkal saņem vairākas reizes lielāku algu nekā Lietuvas klubā.

Bija arī septītais leģionārs – spēka uzbrucējs Kenijs Geibriels, kurš gan nebija īsti atradis savu vietu komandas rotācijā un tieši laikā nāca Atēnu “Panathiniakos” piedāvājums. Grieķi, kuri meklēja aizvietotāju savainotajam Džeimsam Gistam, amerikāņa līgumu izpirka un parakstīja līgumu uz divām sezonām (1+1), un Geibriels atgriezās Eirolīgā, kur pagājušajā sezonā startēja “Pinar Karšiyaka” sastāvā.

Lokomotiv Kuban 2016/2017

#SpēlētājsPozīcijaAugumsSvarsDz.gadsValsts
1Mārdijs KolinssUzbrucējs198 cm100 kg1984ASV
4Jevgēņijs BaburinsAizsargs190 cm95 kg1987Krievija
5Kevins DžounssUzbrucējs203 cm114 kg1989ASV
10Vladimirs IļjevsUzbrucējs207 cm90 kg1990Krievija
11Deniss ĻevšinsUzbrucējs201 cm97 kg1993Krievija
12Mets DženingssAizsargs195 cm98 kg1988ASV
13Dmitrijs HvostovsAizsargs190 cm78 kg1989Krievija
14Jans VujukasCentrs211 cm122 kg1985Grieķija
20Andrejs ZubkovsUzbrucējs205 cm100 kg1991Krievija
21Grigorijs ŠuhovcovsCentrs211 cm120 kg1983Krievija
22Teilors RočestijsAizsargs185 cm85 kg1985ASV
31Deniss ZaharovsAizsargs192 cm88 kg1993Krievija
45Raiens BrokhofsUzbrucējs197 cm91 kg1990Austrālija

Jāierobežo kļūdas, jātrāpa sodiņi

VEF un “Lokomotiv” komandas savā starpā spēlējušas sešas reizes un četrās no tām labāk gājis krasnodariešiem. Viena no tām 24. aprīlī, kad līdz šim pēdējā tikšanās reizē “Loko” svinēja uzvaru ar 71:63 un tā bija visu laiku lielākā Krasnodaras uzvara pār VEF (astoņu punktu starpība). Tovakar nu jau Madrides “Real” spēlējošais Entonijs Rendolfs rīdzinieku grozā salādēja 22 punktus, bet no pašreizējiem “Loko” spēlētājiem ierinda bija vien Dženingss, kurš trāpīja vienu metienu no sešiem un spēli beidza ar pieciem punktiem.

VEF rindās Mārtiņš Meiers toreiz spēlēja tikai septiņas ar pusi minūtes, kuru laikā sakrāja četras personiskās piezīmes. Jaunā kļuvusi par līdz šim labāko Mārtiņa sezonu karjerā, viņš kļuvis par izteiktu komandas spēcīgāko ieroci groza tuvumā, vidēji izmet 12 metienus mačā, gūst 15,3 punktus, izcīna 5,3 bumbas un pārtver 1,2 bumbas. Tiesa, piezīmes arvien ir problēma – tikai vienā (!) no sešām spēlēm izdevies pabeigt spēli bez piezīmju normas. Tas, spēlējot tikai 23 minūtes vidēji mačā.

Statistikas rādītājos komandas bijušas līdzīgas. VEF ar 39,5 atlēkušajām bumbām ir labākā visā līgā, kamēr “Loko” ar 39,3 seko uzreiz pēc tam. Tiešām nozīmīga atšķirība novērojama tikai vienā rādītājā – kļūdās. VEF tās bijušas vidēji 15 ik maču, kas ir otrais sliktākais rādītājs līgā. Tikmēr Krasnodarai 11,7 kļūdas un trešais labākais rādītājs līgā. VEF varētu vēlēties arī labāku realizāciju no soda metienu līnijas – 64,4% ir sliktākais rādītājs visā turnīrā.

“VEF ir bīstama komanda, kas var sagādāt pārsteigumus izbraukumā. Viņi ir labi organizēti abos laukuma galos. Mums jāizdara labākais iespējamais darbs, lai aizstāvētu mājas priekšrocības,” noteic uzbrucējs Vladimirs Iļjevs. Tiesa, VEF šodien nāksies iztikt bez Armanda Šķēles, kurš trešdien notikušajā spēlē pret “Valmieru/Ordo” guva nelielu savainojumu.

Spēles sākums pulksten 15:00 un tiešraidē to translēs “Lattelecom” televīzijas kanālā “360TV”, kā arī VTB līgas mājaslapā.

VTB līga

VKomandaUZ%
1.CSKA60100.0%
2.Unics6185.7%
3.Khimki5183.3%
4.Zenit5183.3%
5.Lokomotiv Kuban4266.7%
6.Astana3350.0%
7.VEF Rīga3350.0%
8.Enisey3442.9%
9.Tsmoki Minsk3537.5%
10.Kalev/Cramo2433.3%
11.Avtodor1614.3%
12.Nizhny Novgorod1614.3%
13.Parma060.0%

Šodien spēles aizvadīs arī citas latviešu pārstāvētās komandas: 12:00 Jāņa Timmas pārstāvētā Sanktpēterburgas “Zenit” izbraukumā sāks cīņu ar Krasnojarskas “Enisey”, savukārt 16:00 Artūra Štālberga un Edmunda Valeiko trenētā “Nizhny Novgorod” ar Ingu Jakoviču ierindā Maskavā viesosies pie čempiones CSKA.

1 2 3 4 5 6 187 komentāri

     [+] [-]

, 2016-11-27 10:49, pirms 7 gadiem
Ņemot vērā cik naudas tika nozagts būvējot Soču olimpiskās spēles, Krasnodarai vēl ilgi atradīsies padsmit mio zaļo basketbola komandai... Naftas Krasnodaras novadā nav, bet ir Soči

  -2 [+] [-]

, 2016-11-27 10:54, pirms 7 gadiem
Zàgis!

  +1 [+] [-]

, 2016-11-27 11:01, pirms 7 gadiem
Būs smaga spēle

     [+] [-]

, 2016-11-27 11:17, pirms 7 gadiem
biistami

  -1 [+] [-]

, 2016-11-27 11:41, pirms 7 gadiem
VEF -20 un Jaunups aiziet pensijā

  -2 [+] [-]

, 2016-11-27 12:16, pirms 7 gadiem
Kad Štālbergu atlaidīs? Un Jakoviču izmetīs no Ņižņij Novgorodas?

  -1 [+] [-]

, 2016-11-27 12:18, pirms 7 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Kad Štālbergu atlaidīs? Un Jakoviču izmetīs no Ņižņij Novgorodas?
Kad savus muļķību spalvu kamolus beigsi atvemt? Lai cilvēki strādā un attīstās, bet kaut kādam dīvānā pirdējam tas nepatīk?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-11-27 13:28, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Kad savus muļķību spalvu kamolus beigsi atvemt? Lai cilvēki strādā un attīstās, bet kaut kādam dīvānā pirdējam tas nepatīk?
Ko nepareizu pateicu? baigi labi pēc tavām domām viņiem tur iet?? zinot Krieviju pacietības mērs drīz beigsies... Tā kā pats te nevemsties Jaunupa kuce!

  -2 [+] [-]

, 2016-11-27 13:33, pirms 7 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Ko nepareizu pateicu? baigi labi pēc tavām domām viņiem tur iet?? zinot Krieviju pacietības mērs drīz beigsies... Tā kā pats te nevemsties Jaunupa kuce!
savu prātiņu attīsti labāk nekā tev vemsties, jo skaidri redzams, ka lielas saprašanas tev nav

  -1 [+] [-]

, 2016-11-27 13:39, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: savu prātiņu attīsti labāk nekā tev vemsties, jo skaidri redzams, ka lielas saprašanas tev nav
Man tieši ir saprašana atšķirībā no Tevis, skaidri redzams, ka šiem tur neiet - Štālbergs vēl nav gatavs tādai komandai būt par galveno, bet Jakovičs nav gatavs leģionāra lomai. Bet kā redzams jaunupa kucei (Tev) tas nav saprotams un kā vienmēr nespēj objektīvi skatīties uz lietām. Tā kā turpini dzīvot savā iedomu pasaulē!

  -2 [+] [-]

, 2016-11-27 13:42, pirms 7 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Man tieši ir saprašana atšķirībā no Tevis, skaidri redzams, ka šiem tur neiet - Štālbergs vēl nav gatavs tādai komandai būt par galveno, bet Jakovičs nav gatavs leģionāra lomai. Bet kā redzams jaunupa kucei (Tev) tas nav saprotams un kā vienmēr nespēj objektīvi skatīties uz lietām. Tā kā turpini dzīvot savā iedomu pasaulē!
Tik tā lieta, ka tev nav nekādas sūda daļas tur, tā ir viņu problēma un tava norādīšana uz kaut ko ir plika graša vērta, bet nu jā, tev to nesaprast, prātiņš par īsu

  -1 [+] [-]

, 2016-11-27 13:51, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Tik tā lieta, ka tev nav nekādas sūda daļas tur, tā ir viņu problēma un tava norādīšana uz kaut ko ir plika graša vērta, bet nu jā, tev to nesaprast, prātiņš par īsu
Haha, kā nav daļa esmu sporta interesents un tātad ir mana daļa, varu izteikties , ko redzu kā kas ir Bet Tu tač sevi turpini pataisīt par klaunu Tā turpini, antiņ, ir par ko pasmieties. Kas Tu esi par neapķērigu un dumju cilvēku, viss , ko citi saka nav pieņemams Tev , jo Tu praktiski NEKAD nespēj būt objektīvs, knauzera kungs!

  -1 [+] [-]

, 2016-11-27 13:54, pirms 7 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Haha, kā nav daļa esmu sporta interesents un tātad ir mana daļa, varu izteikties , ko redzu kā kas ir Bet Tu tač sevi turpini pataisīt par klaunu Tā turpini, antiņ, ir par ko pasmieties. Kas Tu esi par neapķērigu un dumju cilvēku, viss , ko citi saka nav pieņemams Tev , jo Tu praktiski NEKAD nespēj būt objektīvs, knauzera kungs!
Ļoti labi sevi aprakstīji tev prātiņā neietilpst tas, ka Jakovičš ir ņemts kā otrais pg, bet kā tad to varēji zināt Un par objektivitātes spalvu kumšķa atvemšanu labāk nepieminēsim, jo tur labi izcelies turpini vien vemstīties, citu jau nemāki pie tam laikam akls esi ar
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-11-27 14:35, pirms 7 gadiem
kepka96 rakstīja: Kad Aivariņu beidzot ietupinās?
Kad pēdejo reizi pie ārsta biji?

     [+] [-]

, 2016-11-27 14:38, pirms 7 gadiem
man nav tads 360 kanals ibio
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-11-27 14:46, pirms 7 gadiem
HMB-SODIEN_NEEDISHU rakstīja: cik vafelu pakas pa speeli aiziet??? a ja OT, jums kepkam ir kkadas rezerves?
Kā tev ar govīm iet? Tev tak patīk viņas priekšā ņemt bet jā, memmītim jau citas nedod

Tā viņš teica pie viena raksta
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-11-27 14:51, pirms 7 gadiem
ParSportuLatvijā123 rakstīja: Galvenia pagajusgad viss bija ok VEFa speles interneta 360tv majaslapa par brvu un LBL lmt straume !!
nauda nauda nauda pērn pat darbā skatījos, tagad vispār problēmas

  -2 [+] [-]

, 2016-11-27 14:52, pirms 7 gadiem
Tāds noskaņojums, ka klaidoņu plušķim, aka Jaunupēna kučelei, aka RedRex varētu ar sūdainu mietu mūli nozilināt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-11-27 14:56, pirms 7 gadiem
HMB-SODIEN_NEEDISHU rakstīja: he he, laabs!!! Cerams vafelu paka vinam ir pa rokai

Selgas maigaas, IESAKU!!!
dabūs viņš ar vafeļ paku pa lūpām
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-11-27 14:58, pirms 7 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Tāds noskaņojums, ka klaidoņu plušķim, aka Jaunupēna kučelei, aka RedRex varētu ar sūdainu mietu mūli nozilināt!
Kārtējo reizi atvēmi? Cerams labi saproti, ka pašam varu nozilināt mūli, tikai bez koka, tev tas spēciņš laikam mazs rokās, ka palīglīdzekļus vajag saprotu muri, dīvānā tik izlaidies un vemsti spalvu kamolus
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 5 6 187 komentāri