Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Paula Strautmane: "Digna ir stiprākais cilvēks, kuru pazīstu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Paula Strautmane: "Digna ir stiprākais cilvēks, kuru pazīstu"
Paula Strautmane 2022. gada novembrī. Foto: LBS

"Prieks spēlēt Spānijā – domāju, ka šobrīd tā ir spēcīgākā līga Eiropā. Interesanti spēlēt tādā līmenī," Paula Strautmane pirmajā sezonā Pireneju pussalā sasniedza "Liga Femenina" pusfinālu un svētdien aicina visiem nākt uz Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli pret Izraēlu.

“Rīdzenes” absolvente profesionāles karjeru sāka 2019. gadā TTT rindās. Sekoja viena sezona Ungārijas klubā “PEAC Pecs” un pārcelšanās uz Pireneju kalniem – latviete spēlē katalāņu klubā “Sedis Basquet”, netālu no Spānijas un Francijas robežas.

“Sākumā neplānoju palikt Spānijā, taču noteikti gribēju spēlēt Eiropas kausā,” piektdien pēc treniņa teica Strautmane. “Saņēmu vairākus piedāvājumus no Eirokausa līmeņa klubiem un sāku domāt – varbūt jāpaliek vēl vienu sezonu? Izdomāju, ka darbs “Sedis” nav pabeigts, tāpēc izlēmu palikt.”

“Sedis” bija lielisks gads, taču... “Sezonas otrajā pusē mocījos ar kreisās kājas iekaisumu, kas neļāva parādīt visu potenciālu. Iespējams, labāk būtu bijis, ja nespēlētu un sadziedētu savainojumu – pēc tam radās grūtības trenēties. Vairāk nācās domāt, kā spēlēt – nevis, kā varētu labi spēlēt.”

Vasaras beigās vēlreiz nācies piebremzēt. “Šī sezona sākās ar vēl vienu savainojumu – ieplēsu cīpslu kreisās kājas pēdā, apmēram mēnesi izejot no ierindas. “Sedis” ir labs fizioterapeits un augsta līmeņa medicīnas personāls. Viņiem nācās mani turēt grožos, jo pašai šķita, ka varu spēlēt vairāk un labāk. Tagad tas palicis aizmugurē.”

Galvenais treneris Bernats Kanuts maijā saņēma labu piedāvājumu un pārcēlās uz “Uni Girona” – pazīstamāko katalāņu klubu, kura rindās Elīna Babkina kļuva par Spānijas čempioni. Pāreja izdevās sekmīga – Žirona kvalificējās Eirolīgai un izcīnīja Spānijas Superkausu.

“Vietā nācis asistents Hordi Gonsaless ar jaunu personālu. Tas ir liels pārbaudījums klubam un spēlētājām, jo treneris pagaidām maz pieredzējis. Spēlētājām jāuzņemas lielāka atbildība – jādalās ar viedokli, kas strādā un nestrādā. Jāpieprasa, lai treneris labāk paskaidro savu redzējumu.”

Rudens nav bijis viegls. “Komandu skāra savainojumi un slimības, spēlētājas devās uz Pasaules kausu. Ritms pajuka, tādēļ sezonas sākums bija ļoti slikts. Pavirzīties uz priekšu izdevies tikai pēdējā mēneša laikā, īpaši kopš Eiropas kausa sākuma. Sākam tuvoties vēlamajam spēles līmenim.”

“Sedis Basquet” pirmajās piecās spēlēs piedzīvoja četrus zaudējumus, bet uzvaras Tenerifē un mājās pret Gerniku ļāvušas pietuvoties “play-off” zonai. “Mainījies treniņu stils. Mums joprojām ir daudz jaunu spēlētāju, arī pieredzējušās vasarā mainījušās. Grūti salīdzināt ar pagājušā gada komandu.”

Paula izlaida pirmās divas kārtas, nākamajās divās spēlēs laukumā nāca no soliņa, bet, sākot no piektās kārtas, atgriezusies starta pieciniekā. Eiropas kausā uzbrucēja spēlē vidēji 20 minūtes, ir viens no aizsardzības balstiem un ieguvusi dalītu labāko +/- rādītāju 9,5. Šobrīd komandai labāk veicas tieši starptautiski – bilance 3-1 ļauj turpināt cīņu par pirmo vietu grupā.

“Esmu apmierināta ar savu lomu. Pirms izlašu sabraukuma komandu atstāja otrais trešais numurs Teilore Konena. Tas radīs jaunas izmaiņas – agrāk uz pusēm dalījām trešo pozīciju. Ņemot vērā, ka nedēļā ir divas spēles, ļoti grūti vienādā intensitātē aizvadīt 25-30 minūtes. Skaidrs, ka būs jāpielāgojas.”

Lielais trijnieks – Aleksas Gulbes pārstāvētā Salamanka, kā arī Valensija un Žirona – spēlē Eirolīgā. Vēl piecas komandas – “Sedis Basquet”, Basku zemes vienības “IDK Euskotren” un “Gernika Bizkaia”, kā arī Madrides “Estudiantes” un “Zaragoza” – sacenšas Eiropas kausā. Papildus tam, Spānijai aiz muguras ir ārkārtīgi veiksmīga vasara izlašu līmenī.

Spānijas līga kļūst arvien konkurētspējīgāka – sešpadsmitā komanda labā dienā var uzvarēt pirmo komandu. Visām top komandām, izņemot Žironu, regulārajā sezonā ir vismaz divi zaudējumi. Domāju, ka tā arī turpināsies. Šobrīd sākusies kustība tirgū – izlašu pauzes laikā un pēc Jaunā gada sastāvos būs izmaiņas, taču tā noticis vienmēr.”

Kas notiek ārpus laukuma? “Sāku saprast (spāņu) valodu, lai gan tekoši runāt vēl nevaru. Pamatā dzīvoju basketbola dzīvi un nekam citam daudz laika nepaliek. Vietējās dzīves aktualitātes – katru otro nedēļu ir pa kādai brīvdienai. Gājieni uz veikalu jāplāno iepriekš.”

Paulas māsa novembra sākumā guva savainojumu Eirolīgas izbraukuma spēlē pret “Fenerbahce” basketbolistēm un laukumā atgriezīsies nākamajā gadā. “Visiem jāsūta labā enerģija. Digna ir stiprākais cilvēks, kādu zinu. Viņa tiks tam cauri un kļūs vēl stiprāka. Pēc operācijas pagājusi nepilna nedēļa, bet viņa jūtas labāk. Grūtākais garām un var sākties atveseļošanās.”

Svētdien visiem jānāk uz Olimpisko sporta centru, Paula saka sarunas noslēgumā. Vēlēšanās piepildīsies – dažas stundas vēlāk Latvijas Basketbola savienība paziņoja, ka spēle pret Izraēlu ir pilnībā izpārdota.