Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Gulbis pret De Šeperu. Statistika, fakti un panākuma atslēga

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Gulbis pret De Šeperu. Statistika, fakti un panākuma atslēga
Ernests Gulbis
Foto:AP/Scanpix

Pret "serve&volley" tenisa spēles cienītājiem bieži spēlēt mūsdienās negadās, taču Ernestam Gulbim tāda iespēja radusies divos "Grand Slam" turnīros pēc kārtas. Vimbldonā Gulbis netika galā ar Sergiju Stahovski, bet trešdien (naktī uz ceturtdienu pēc mūsu laika) "US Open" viņam pretī stāsies Kenijs De Šepers. Ernests Francijas tenisistam zaudēja vienīgo iepriekšējo maču, kas jūnijā notika Londonas turnīrā – 6:7(3), 5:7.

Kad Gulbis De Šeperam zaudēja Londonā, francūzis rangā atradās 66. vietā. Šobrīd viņš pametis pirmo simtnieku, ieņemot vairs tikai 105. vietu. Gulbis kopš tā laika tikšanās tik daudz pozīciju nav zaudējis – 10. vieta nomainīta ar 12.

Gulbis Francijas tenisistu vienīgajā iepriekšējā mačā nobreikot nespēja (0/6). Ja neskatās māla spēļu rezultātus (uz māla servei nav tik liela nozīme kā uz zāliena un "hard"), tad De Šepera serves apdraudēšana šovasar bijusi apgrūtinoša daudziem, ne tikai Gulbim.

Kei Nišikori Keniju Vimbldonā nobreikoja tikai divas reizes (6:4, 7:6(5), 7:5), Stīvs Džonsons pirms tam Hergtogenbošā tikai vienreiz (7:6(3), 7:5), bet Felisiano Lopess francūzi apspēlēja, viņu trīs setos nenobreikojot ne reizi. Tas ir iespējams, uzvarot taibreikos, spānis De Šeperu nākamajā mačā pēc viņa uzvaras pār Gulbi pieveica trīs taibreiku mačā – 7:6(3), 6:7(4), 7:6(3).

De Šepers uz "hard" nav spēlējis kopš pavasara, tāpēc viņa pašreizējās spējas uz šī seguma novērtēt nevar. Gulbim šajā ziņā ir priekšrocība, jo daži mači nospēlēti. Ja De Šepers spēs servēt savā labākajā līmenī, vienam vai dažiem taibreikiem vajadzētu būt. De Šepers savu vienīgo iepriekšējo maču Ņujorkā pirms gada zaudēja četros setos, toreiz pret Bredliju Klānu nospēlējot trīs taibreikus (uzvarēts tikai viens) – 7:6(5), 2:6, 6:7(0), 6:7(4). Šosezon francūzim negatīva taibreiku bilance: 4-7. Tiesa, pret Gulbi ir 1-0.

De Šepers ir 2.03 metrus garš, bez tam krelis. Lielais augums kombinācijā ar kreiļa faktoru viņa servi padara par milzīgu ieroci. Tāpat Kenijam ļoti patīk spēlēt pie tīkla. Ja salīdzinām ar Stahovski, kvalitāte nav tik augsta, taču šajā spēles komponentā nenovērtēt viņu noteikti nedrīkst. Viss pārējais teniss, ieskaitot spēli uz gala līnijas, Kenijam ir ierobežots. Skaidrs, ka Gulbim jābūt lielam pārsvaram garajās izspēlēs, kuras De Šepers savos mačos cenšas nepieļaut. De Šepers ar Gulbi savu 7:6, 7:5 maču izspēlēja stundā un 18 minūtēs. Gadās, kad tik daudz nepieciešams viena taibreika seta izspēlēšanai.

Kam jānotiek, lai uzvarētu Gulbis? Ernests ir labāks (meistarīgāks) tenisists, kuram ir vairāk plusu. Panākuma atslēga būs pacietīgs teniss, gaidot iespējas. De Šepers nav Milošs Raoničs vai Džons Isners, kuri nepacietīgus spēlētājus var iedzīt lielā izmisumā, īpaši nepūloties. De Šepers tik daudz eisu kā abi minētie nesaservēs. Gulbim svarīgi "ieķerties" servē. Proti, bumbiņu mēģināt atsist laukumā. Ja izveidojas garāka sitienu apmaiņa, Gulbis vairumā gadījumu būs uzvarētājs. Teorētiski tā vajadzētu būt. Bez tam Ernestam svarīgi uzvarēt kādā pirmajiem diviem setiem, tad uzvarai visā mačā faktiski vajadzētu būt rokā. De Šepers ne reizi nav uzvarējis pamatturnīru mačā, kurā ir vairāk par trim setiem. Detalizētāka informācija zemāk.

Kas var ļaut uzvarēt De Šeperam? Pirmkārt, viņam ir jāservē ļoti, ļoti labi. Otrkārt, palīdzēs tas, ja Gulbis nespēlēs savu labāko tenisu. Apzinoties De Šepera ierobežotās iespējas uzņemšanas spēlē, viņam svarīgi turēt servi, īpaši neuztraucoties par to, kas notiks pretinieka serves geimos, un paļauties uz veiksmi taibreikos. Kā zināms, tajos uzvarētāju var izšķirt viens pie pretinieka serves iegūts punkts. Taibreiku bilance gan viņam nav spoža, taču tieši taibreiki ir viņa lielākā cerība uz panākumu trešdienas cīņā.

Statistika un fakti...

🎾 Gulbis "US Open" ieradies ar sliktu formu un divas uzvaras pēc kārtas nav guvis kopš "French Open".
🎾 Gulbis ārpus Top 100 esošiem tenisistiem nav zaudējis vairāk nekā gadu – pēdējā neveiksme 2013. gada jūlijā Hamburgā pret Janu Hajeku (#140).
🎾 Gulbis "US Open" 2. reizi ir starp izsētajiem tenisistiem. Pērn viņam bija 30. numurs, bet šogad 11. numurs – tas ir Ernesta labākais sasniegums "Grand Slam" līmenī.
🎾 Gulbim šogad pret kreiļiem 4-2 bilance, divi zaudētie mači ir pret De Šeperu Londonā un pret Nadalu gada sākumā Dohā.
🎾 De Šepers kopš Gulbja uzvarēšanas zaudējis septiņas no astoņām spēlēm.
🎾 De Šepers karjeras laikā gandrīz pusi jeb 7 no 15 uzvarām guvis uz zāliena seguma. Uz "hard" viņam tikai četras uzvaras. No tām nozīmīgākā bija pērn Stokholmā telpās pret tobrīd 20. vietā bijušo Kevinu Andersonu (7:6(5), 4:6, 6-3).
🎾 Francūža veiksmīgākais "Grand Slam" turnīrs ir Vimbldona, kur 2013. gadā tikts līdz 4. kārtai. Tiesa, toreiz bija jāgūst tikai divas uzvaras, jo 2. kārta viņam bija brīva Marina Čiliča izstāšanās dēļ.
🎾 De Šepers "US Open" nospēlējis tikai vienu maču, pirms gada četros setos ar 7:6(5), 2:6, 6:7(0), 6:7(4) zaudējot amerikānim Bredlijam Klānam.
🎾 De Šepers karjeras laikā pamatturnīros nospēlējis tikai vienu 5-setu maču, 2011. gadā Vimbldonā zaudējot Olivjē Rohusam. Togad Vimbldonas kvalifikācijas pēdējā kārtā viņam piecos setos izdevās uzveikt Simoni Bolelli. Četru setu mačos viņam 0-2 bilance.
🎾 De Šepers četras no savām piecām uzvarām "Grand Slam" turnīros guvis trīs setos, bet vienu nepabeigtā mačā (3:1 pret Albertu Montanjesu šogad Parīzē).
🎾 De Šepers šogad uz "hard" uzvarējis tikai vienu maču (1-4), kas bija "Australian Open" 1. kārtā pret trešā simta tenisistu Di Vu.
🎾 De Šepers šogad tikai vienreiz pieveicis Top 20 tenisistu. Tas bija jūnijā Londonā notikušais mačs pret Gulbi, kad Ernests atradās 10. vietā. Tā Kenijam ir arī karjeras vienīgā Top 10 uzvara.

Gulbja un De Šepera profilu salīdzinājums

GulbisKategorijaDe Šepers
25Vecums27
1.90 mAugums2.03 m
12Rangs105
26-28Grand Slam bilance5-9
6-7US Open bilance0-1
196-159Karjeras bilance15-36
35-15Sezonas bilance6-15
6Vienspēļu tituli-
112-93Karjeras "hard" bilance4-13
17-8Sezonas "hard" bilance1-4
78-82Karjeras taibreiki10-16
16-10Sezonas taibreiki4-7
10-144-setu mači0-2
4-65-setu mači0-1
3 reizesAtspēlēšanās no 0-2-

Piezīmes: Norādīta informācija tikai par ATP un "Grand Slam" pamatturnīru spēlēm. 4 un 5 setu maču statistikā iekļauti arī Deivisa kausa rezultāti.

Slēpts komentārs: casiljas

  +3 [+] [-]

, 2014-08-26 17:28, pirms 10 gadiem
Diemžēl, bet casiljas dabūs pa ribām.

  -2 [+] [-]

, 2014-08-26 17:31, pirms 10 gadiem
cilveksmebele rakstīja: Diemžēl, bet casiljas dabūs pa ribām.
Nāc un sadod

     [+] [-]

, 2014-08-26 18:11, pirms 10 gadiem
Uz betona Ernests tikpat atkarīgs, cik labi servēs. Jā, un ko ir darījis šos 2 mēnešus, lasījis grāmatas vai trenējies. Šeit bik vajag pielikt ātrumā - kas nostrādā uz māla, par simtdaļām atpaliek uz hard seguma, t.i. sanāk nevis uzbrukt, bet aizsargāties. Cerams, Bresniks apzinās situācijas nopietnību.

  +1 [+] [-]

, 2014-08-26 18:33, pirms 10 gadiem
Labi tas ka "lielajos slamos" ir līdz trim vinnētiem setiem,tas nedaudz nomierina.Gulbim pirmie divi mači jāņem ,viennozīmīgi.Tālāk redzēs,kāda formā viņš ir.Lielās pauzes viņam nekad nav nākušas par labu.Ja iespēlēsies ,varbūt var arī kaut ko jēdzīgu parādīt.Bet nu zinot viņa psihi/paurīti/ ...kā ar bitēm!Lai veicās Ernīt!

     [+] [-]

, 2014-08-27 10:54, pirms 10 gadiem
Gulbim veicas ar to, ka jāspēlē trešajā dienā. Bija laika savest kārtībā savu spēli (bet vai viņš to izdarījis?). Vēl pirms dažām dienām viņš sūdzējās Bresnikam, ka nejūt bumbiņu. Kas zin, kā būtu bijis pirmajā dienā.

  -1 [+] [-]

, 2014-08-27 12:13, pirms 10 gadiem
Tikai mieru! Dominiks tevi atriebs!

     [+] [-]

, 2014-08-27 13:08, pirms 10 gadiem
Jā, maz spēlēts pēdējos mēnešos. 7 mači, no kuriem 4 bezcerīgi zaudēti. To jau daudzi ievērojuši, ka viņam labāk spēle iet bez lieliem pārtraukumiem. Līdz 3 kārtai jātiek! Tālāk jau arī nekas briesmīgs nav pretim, visticamāk, ka trešajā kārtā Lopes, vai Dodigs, tālāk Berdihs, Ferers, pusfinālā Rodžers un finālā Džokovičs, ja tiks tik tālu.