Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Trīs iespējas iekļūt vēsturē: pusfinālu diena Valensijā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Trīs iespējas iekļūt vēsturē: pusfinālu diena Valensijā
Žulī Alemāna un Beļģija: cīņa par pirmo Eiropas finālu. Foto: FIBA

Sestdien, 26. jūnijā, notiks "Women`s EuroBasket 2021" pusfināli un divas spēles par ceļazīmēm uz 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīriem. Četras no astoņām komandām var sasniegt savā vēsturē vēl nebijušu panākumu, tiesa, vienlaicīgi to varēs piepildīt ne vairāk par trim.

Diena sāksies ar divām cīņām, kurās tiks sadalītas pēdējās divas ceļazīmes uz Pasaules kausa kvalifikācijas turnīriem 2022. gada 6.-14. februārī. Atlases iemesls? Pasaules kausa komandu skaits tiks samazināts no 16 līdz 12, savukārt kvalifikācijas turnīri ļauj saglabāt cerību lielākam vienību skaitam – sešām no Eiropas, pa četrām no Āzijas un Amerikām, kā arī divām no Āfrikas.

Nākamā gada februārī 14 pretendentes cīnīsies par 10 atlikušajām ceļazīmēm uz Pasaules kausu. Kvalifikācijas turnīros piedalīsies arī divas komandas, kuras jau būs garantējušas savu klātbūtni finālturnīrā – rīkotāja Austrālija un Tokijas spēļu uzvarētāja. Zināms, ka atlasē startēs Francija, Beļģija, Serbija un Baltkrievija, savukārt atlikušās divas vakances tiks sadalītas šodien Valensijā.

13:00 Zviedrija – Bosnija

Zviedrietes 2013. gadā palika pussoļa attālumā no brauciena uz Pasaules kausu. Lai nopelnītu ceļazīmi, vajadzēja finišēt “Top 6”, taču zaudējums mazajā pusfinālā pret Baltkrieviju (48:69) aizšķērsoja ceļu uz Turciju. Abu komandu ceļi krustojās arī šovasar, tiesa, pēc kārtējās neveiksmes zviedrietēm vēl palikusi “otrā iespēja” pret Bosniju.

Gorana Lojo trenētās bosnietes jau ir labojušas visus nacionālos rekordus, bet nokļūšana Pasaules kausa atlases turnīrā būtu ķirsis uz tortes. Ceturtdaļfinālā pret Franciju komanda spēlēja bez otrās labākās garās spēlētājas Maricas Gajičas un otrās saspēles vadītājas Irēnas Vrančicas, savukārt pēc zaudējuma lidmašīnā mēroja ceļu no Strasbūras līdz Vidusjūras piekrastei.

16:00 Spānija – Krievija

Lukasa Mondelo trenētās spānietes pirms astoņiem gadiem nomainīja Krieviju “EuroBasket Women” tronī. Sākot no tā brīža, “Sarkanā fūrija” izcīnīja medaļas visos lielajos turnīros, Olimpiskās spēles un Pasaules kausu ieskaitot, kamēr krievietes nekvalificējās nevienam no pēdējiem četriem globālajiem forumiem (Turcija 2014, Rio 2016, Tenerife 2018, Tokija 2020).

Sestdien komandas var nokļūt mainītās lomās. Spānietēm šis nav vasaras pēdējais turnīrs – pēc viena mēneša jāspēlē Japānā, taču zaudējums pārvilks svītru 2022. gada vasaras kampaņai. Neveiksmes gadījumā valstsvienība var zaudēt daļu sponsoru naudas. Turpretī atjauninātā Krievija var tikai iegūt – un pārtraukt neveiksmju joslu astoņu gadu garumā.

19:00 Baltkrievija – Francija

Baltkrievijai šis būs ceturtais Eiropas pusfināls (Itālija 2007, Latvija 2009, Budapešta 2015, Valensija 2021). Iepriekšējie trīs beidzās ar zaudējumiem, tādējādi panākuma gadījumā komanda var pirmo reizi sasniegt finālu. Francijas situācija ir pretēja – “Les Bleues” pusfinālā uzvarējušas četras reizes pēc kārtas (Francija 2013, Budapešta 2015, Prāga 2017, Belgrada 2019).

Francija tiek uzskatīta par čempionāta galveno favorīti. Tās “kriptonīts” – Spānijas izlase – palikusi ārpus četrinieka, tādējādi spiediens uz francūzietēm tikai pieaug. Valerī Garnjē trenētajai komandai netrūkst ne talanta, ne pieredzes. Zaudējums vēstītu par izgāšanos.

22:00 Serbija – Beļģija

Arī otrajā pusfinālā viena no komandām – Beļģija – vēl nav spēlējusi finālā. Flāmu un valoņu zemju pārstāves savā pirmajā pusfinālā 2017. gadā Prāgā zaudēja Spānijai ar 52:68. Serbijai šis būs ceturtais pusfināls – 2013. gadā nācās piekāpties Spānijai, 2015. gadā ceļā uz zeltu izdevās pieveikt Baltkrieviju, savukārt 2019. gadā Belgradā sekoja vēl viens klupiens pret spānietēm.

Abas komandas ceturtdaļfinālā tika pie žilbinošām uzvarām. Beļģija izrāva 85:83 uzvaru pār Krieviju, pateicoties Žulī Alemānas metienam 5,3 sekundes pirms pamatlaika beigām. Serbija pagarinājumā izslēdza nu jau bijušo Eiropas čempioni Spāniju, svinot vienu no lielākajiem panākumiem finālturnīru vēsturē – 71:64.

Kur var redzēt spēles?

Visas spēles redzamas oficiālajā FIBA maksas kanālā LiveBasketball.tv . Līdz 28. jūnijam spēkā Eiropas čempionāta īpašais piedāvājums par 2,99 ASV dolāriem (2,47 eiro). Tā iegādei jāizveido profils vai jāielogojas sistēmā, izmantojot Google vai Twitter lietotāja vārdu.

FIBA bezmaksas kanālā Women`s EuroBasket 2021 būs redzamas pēcspēļu preses konferences un apskati. Čempionātu apkalpo Sportacentrs.com TV brigāde.

Women`s EuroBasket 2021, izslēgšanas spēles

Pirmdiena, 21. jūnijs, astotdaļfināli
Itālija – Zviedrija 46:64 (Valensijā)
Spānija – Melnkalne 78:51 (Valensijā)
Bosnija – Horvātija 80:69 (Strasbūrā)
Krievija – Slovēnija 93:75 (Strasbūrā)

Trešdiena, 23. jūnijs, ceturtdaļfināli
(29) Baltkrievija – Zviedrija 58:46 (Valensijā)
(30) Serbija – Spānija 71:64 P (Valensijā)
(31) Beļģija – Krievija 85:83 (Strasbūrā)
(32) Francija – Bosnija 80:67 (Strasbūrā)

Sestdiena, 26. jūnijs, pusfināli un PK kvalifikācija
(33) Zviedrija – Bosnija (PK kvalifikācija)
(34) Spānija – Krievija (PK kvalifikācija)
(35) Baltkrievija – Francija (Pirmais pusfināls)
(36) Serbija – Beļģija (Otrais pusfināls)

Svētdiena, 27. jūnijs
19:00 Spēle par trešo vietu
22:00 Fināls