Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:367, Did:0, useCase: 3

FIBA Izaicinājuma kauss: lieliska aizsardzība un tikai uzvaras

Pēteris Neimanis
Pēteris Neimanis

FIBA Izaicinājuma kauss: lieliska aizsardzība un tikai uzvaras
FIBA Izaicinājuma kausa 1. aplī BK "Ventspils" basketbolistiem veiksmīgi izdevies realizēt treneru ieceres aizsardzībā, kas arī ļāva izcīnīt trīs uzvaras.
Foto: Ģirts Staris,...

BK "Ventspils" basketbolisti aizvadījuši pirmo apli jaunajā FIBA Izaicinājuma kausa sezonā, izcīnot uzvaras visās trīs spēlēs, demonstrējot labu komandas sadarbību aizsardzībā un izceļoties arī individuāli. Otro apli ventspilnieki sāks 3. decembrī ar maču savā laukumā pret igauņu "Tartu Rock" komandu.

Bez zaudējumiem tikai divi

Pēc trim aizvadītajām kārtām FIBA Izaicinājuma kausā ir tikai divas komandas, kas vēl nav iedzīvojušās kādā zaudējumā. Tie ir ventspilnieki un Krievijas klubs "Triumph" basketbolisti, kas pa reizei pieveikuši ukraiņu "Kyiv", ungāru "Kormed" un ventspilniekiem labi zināmo rumāņu "Gaz Metan Medias". Interesanti, ka bez zaudējumiem pirmo apli var noslēgt arī kausa izcīņas debitanti no Dānijas "Bakken Bears". Pirmajās divās spēlēs dāņi (svarīga loma komandā tiešām ir arī mājiniekiem!) pieveica somu "Kataja" un holandiešu "ZZ Laiden", bet mačs ar franču "Cholet" pārcelts uz 26. novembri.

Apskatot komandas kopējo statistiku, labi redzam, ka ventspilnieki šos trīs mačus nav aizvadījuši, vadoties pēc principa: "Iemetiet cik gribat, mēs iemetīsim vairāk". Roberta Štelmahera padotie pirmajā aplī izcēlušies ar otro labāko aizsardzību turnīrā. Precīzāk sakot, spēlējuši tik pat labi kā Ojāra Siliņa pārstāvētā "Reggio Emila", kopumā ielaižot 199 punktus, un nedaudz vājāk par slovēņu "Krka" basketbolistiem, kas savā grozā ļāva iemest 197 punktus. Tieši lieliskā spēle aizsardzībā ventspilniekiem ļāva pirmo apli beigt bez zaudējumiem, jo komandas rezultativitāte ir tikai 22. vietā līgā – vidēji mačā 72 punktu. Savukārt par labu komandas sadarbību uzbrukumā liecina 18,7 piespēles vidēji mačā, kas ir ceturtais labākais rādītājs turnīrā.

Universālais kareivis - Timma

BK "Ventspils" uzbrucējs Jānis Timma pēc FIBA Izaicinājuma kausa pirmā apļa trīs statistikas rādītājos ir starp trim labākajiem līgā – viņš ir otrais labākais cīnītājs par atlēkušajām bumbām, kā arī trešais labākais piespēlētājs un piespēļu pārtvērējs. Timma turnīrā ir pārliecinoši labākais cīnītājs pie sava groza, trīs mačos savācot 32 atlēkušās bumbas (13 mačā arī ir labākais sasniegums) un par desmit apsteidzot Turcijas "Tofas" centru Činemelu Elonu. Tiesa, nigērietis apsteidz latvieti summā, vidēji mačā izcīnot 12,3 bumbas, kamēr Timma par vienu mazāk. Arī 11,3 bumbas vidēji mačā līdz šim izdevies savākt Māra Ļaksas un Jura Umbraško komandas biedram Rakveres "Tarvas" rindās Džrodžam Dženkinsam.

Timma ir arī komandas labākais piespēlētājs, vidēji mačā komandas biedriem gūt punktus palīdzot 5,7 reizes, kas ir dalīts trešais labākais rādītājs turnīrā. Augstu šajā sarakstā ir arī saspēles vadītājs Lorenco Viljams, kurš vidēji mačā piespēlē 5,3 reizes un dala 5.-6. vietu. Tāpat Timma šobrīd atrodams starp labākajiem sāncenšu apzadzējiem, vidēji mačā pārķerot 2,7 piespēles, kas ļauj dalīt trešo vietu turnīrā. Svarīgs ir arī spēlētāja pienesums punktu ziņā, kas basketbolistam pirmo apli ļāvis noslēgt ar vidēji double-double spēlē – 11,3 atlēkušajām bumbām ik maču tiek pievienoti arī 10,7 punkti. Tomēr komandas rezultatīvākais vīrs ir Ronalds Zaķis, kurš ik maču gūst 16,3 punktus un izcīna 5,3 atlēkušās bumbas. Vēl divciparu skaitli katru maču samet vien Viljams – 11 punkti.

Kā tikt nākamajā posmā?

Protams, ventspilnieki šobrīd atrodas ļoti labā pozīcijā, lai kvalificētos FIBA Izaicinājuma kausa otrajam posmam jeb Last16 turnīrā. Pēc pirmā apļa pārējām trim komandām ir pa vienai uzvarai, kas nozīmē, ka neviena no tām nevar tikt pie vairāk nekā četriem panākumiem. Precīzāk – to var iespēt tikai viena no tām. Tātad BK "Ventspils", lai turpinātu spēlēt Izaicinājuma kausā arī pēc gadumijas, otrajā aplī nepieciešama vēl vismaz viena uzvara.

Ņemot vērā, ka viesos jāspēlē tikai ar "Sodertalje Kings", bet savā laukumā jāuzņem "Tartu Rock" un "Zepter Vienna", tas nešķiet neizpildāms uzdevums. Ventspilnieki jau pierādījuši, ka var uzvarēt katru no šīm komandām, taču tās pierādījušas, ka var būt ļoti neprognozējamas. Turklāt "Tartu Rock" komandai, kas būs BK "Ventspils" nākamie pretinieki, ierindā atgriezies saspēles vadītājs Augusts Pečukevičs, to uzreiz nosvinot ar 25 punktiem un graujošu uzvaru pret "Kings". Skaidrs, ka dāvināts nekas netiks, taču aizvadītie trīs mači arī neliek šaubīties, ka Štelmahera komandas arī labdarību negaidīs.

Būtiski būtu arī pacīnīties par pirmo vietu grupā, kas teorētiski sola ne tik spēcīgus pretiniekus nākamajā posmā. Piemēram, otrā vieta grupā gandrīz droši pretī sola "Triumph" basketbolistus un, kas zina, varbūt arī otros Krievijas pārstāvjus "Karsnye Krilya". Protams, šis turnīrs jau pierādījis, ka drošas prognozes par to, ko gaidīt no kāda kluba, ne vienmēr strādā. Tāpēc ventspilnieki ne reizi vien uzsvēruši, ka galvenais ir gatavoties nākamajam pretiniekam, un, ja ar to viss būs kārtībā, viss ieplānotais izdosies, viss izdosies arī katrā turnīrā atsevišķi.

C grupas tabula

V.KomandaSUZ+/-P
1.Ventspils330+186
2.Tartu Rock312+254
3.Zepter312-94
4.Sodertalje312-344

Kalendārs

DatumsSpēleRezultāts
05.11Tartu Rocks – BK Ventspils65:66
12.11Ventspils – Sodertalje72:63
19.11Zepter Vienna – BK Ventspils71:78
03.12BK Ventspils – Tartu Rock19.00
10.12Sodertalje Kings – BK Ventspils19.00
17.12BK Ventspils – Zepter Vienna19.00

Izmantotie resursi
FIBA Europe

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2013-11-25 14:12, pirms 11 gadiem
BK Ventspils
@bkventspils

Pēc pārbaudes laika beigām esam pārtraukuši sadarbību ar Krievijas basketbolistu Anatoliju Kaširovu, vēlam veiksmi sportistam citā klubā

  -2 [+] [-]

, 2013-11-25 15:41, pirms 11 gadiem
nu malaci, ja tas kashirovs izskatijas pavisam negatavs, nu ko tad jau tomer kaspars berzins tomer speles ventspili
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-11-25 16:36, pirms 11 gadiem
Es te ne pa tēmu, bet kur ir palicis Ļaksa, nu tas kurš uz LV izlasi tika uzaicināts?

  -1 [+] [-]

, 2013-11-25 16:51, pirms 11 gadiem
fredijs48 rakstīja: Es te ne pa tēmu, bet kur ir palicis Ļaksa, nu tas kurš uz LV izlasi tika uzaicināts?
trauma. uz pekam bus tikai pec jauna gada!

  -1 [+] [-]

, 2013-11-25 17:45, pirms 11 gadiem
valdemaars rakstīja: nu malaci, ja tas kashirovs izskatijas pavisam negatavs, nu ko tad jau tomer kaspars berzins tomer speles ventspili
taada iespeeja ir diezgan reaala.