Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Kubarevs par tiesāšanu: "Ja jūsu bērnus sitīs, jūs viņus neaizstāvēsiet?"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kubarevs par tiesāšanu: "Ja jūsu bērnus sitīs, jūs viņus neaizstāvēsiet?"
Oļegs Kubarevs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Sestdien "SynotTip" futbola Virslīgā Jūrmalas "Spartaks" Rīgā ar 1:0 uzvarēja "Mettu"/LU. Piedāvājam Andra Riherta un Oļega Kubareva pēcspēles komentārus.

Oļegs Kubarevs, "Spartaka" galvenais treneris: "Sanāca divi dažādi puslaiki - ja 1.puslaikā mums padevās bumbas kontrole un bija miers un pārliecība, tad 2.puslaikā bija nervozitāte. Šeit ir vairāki faktori - gan pretinieks pielika sniegumā, gan arī viņu spēcīgais, garais uzbrucējs [Kalniņš nāca uz maiņu - aut.] sāka radīt mums problēmas un biežāk uzvarēt gaisa divcīņas. Plus uzskatu, ka tiesnešu brigāde 2.puslaikā netika līdzi notikumu attīstībai - maigi izsakoties."

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Atkal gribu pateikties saviem spēlētājiem par noskaņošanos, par atdevi laukumā - domāju, viņi par 100% izpildīja to, ko runājām pirms spēles. Bet laikam tas jaunības faktors mums kaut kur neļauj koncentrēties līdz galam un ir tādas mazas epizodes, kur kļūdāmies, un pretinieks mūs soda. Pretiniekam bija krietni pieredzējušāka priekšējā līnija - viņi savu momentu dabūja un guva vārtus. Mums bija ne sliktāki momenti nekā pretiniekam, bet diemžēl mēs vārtus neguvām. Protams, bijām pelnījuši arī 11 metru soda sitienu, kurš bija 100%-īgs. Tur bija jāgrib nenosvilpt 11 metru soda sitiens. Tāpat kā iepriekšējā kārtā pret mums [spēlē ar "Liepāju" - aut.] - domāju, varētu intervijas paprasīt Kamešam vēl vienu reizi un paprasīt, vai viņš tiešām nav ar roku nospēlējis. Jo viņš tik pārliecinoši teica, ka nav nospēlējis ar roku - tikpat pārliecinoši viņam jāpasaka, ka viņš pirmais nospēlēja ar roku. Šeit [spēlē ar "Spartaku"] bija acīmredzama spēle ar roku vai kā tur pareizi traktēt - un bija jābūt 11 metru soda sitienam."

Pēc pagājušās spēles teici, ka jūsu jaunais aizsargs no Ganas pilnībā izslēdza Grebi. Šodien ar Platonovu neizdevās tikt galā?
Riherts: "Jā, neizdevās, bet tai epizodē [kad Platonovs guva vārtus - aut.] principā Klāvs Bāliņš jau ar salauztu roku spēlēja. Šobrīd viņš ir slimnīcā - tpu, tpu, tpu, es ceru, ka varbūt nav salauzta, bet tai epizodē viņam bija jānospēlē tā pirmā bumba. Bet kopumā tikām galā arī ar šo uzbrucēju - zinājām, ka viņš var nospēlēt, taču zinājām arī, ka viņam ne visai spēlei pietiek spēka. Taču līdz 60.minūtei, par ko es runāju, viņš diemžēl jau guva vārtus un izšķīra spēli."

Ar ko saistīta vārtsarga maiņa?
Riherts: "Grigorjevs muļķīgu traumu dabūja treniņā. Aizķērās aiz tīkla un pagrieza sānu saiti."

Pagājušajā kārtā uzvarējāt "Jelgavu" ar pārliecinošu 3:0, taču, neskatoties uz to, veicāt divas izmaiņas sākumsastāvā. Ar ko tas ir saistīts?
Kubarevs: "Rotācija."

Jums laikam nepatīk izcelt spēlētājus individuāli, bet Platonovs ir guvis vārtus sestajā spēlē pēc kārtas. Vai kaut ko tādu savā trenera karjerā atminaties?
Kubarevs: "Atceros sezonu, kad Platonovs manā komandā sasita 26 vārtus. Cik ir kārtu?"

28.
Kubarevs: "Tātad gandrīz katrā spēlē."

Vai tā ir jūsu ietekme uz viņu?
Kubarevs: "Kādā sakarā šeit es? Jūs taču redzat, ka viņam komanda rada momentus. Viņš taču neapspēlē vairākus pretspēlētājus. Viņš vienkārši uzbrukumā spēlē agresīvi, spēlē līdz galam visus momentus, iet līdz galam. Ir labs ātrums, ir vārtu garša."

Neskaitot Platonovu, kopumā baltkrievu spēlētāji, kurus esat paņēmis līdzi, jūsu cerības ir attaisnojuši?
Kubarevs: "Tikko ģērbtuvēs puišiem pateicu, ka ne pārāk esmu apmierināts ar spēles saturu. Ja skatās, kā spēlējām 2.puslaikā, tad neesmu apmierināts. Ne ar vienu spēlētāju - tai skaitā ar Platonovu. Ja skatās uz spēli ar "Jelgavu", tad gan Pušņakovs nospēlēja labi, gan statistika bija laba. Tā ka - apmierināts vai neapmierināts... Pašsaprotami, ka par viņiem [baltkrievu spēlētājiem - aut.] man ir morāla atbildība, jo es viņus uzaicināju. Ja nebūšu apmierināts ar spēlētājiem, tad šo spēlētāju šeit nebūs. Viņi cenšas - kādam sanāk labāk, kādam sliktāk, bet šobrīd katrs ir savā vietā. Kā redzat, viņi cenšas un strādā - man nav pretenziju. Tāpat kā pret pārējiem viņu partneriem, jo ir normāla darba atmosfēra. Arī rezultāti, un uzskatu, ka šobrīd komanda ir vairāk vai mazāk sabalansēta. Skaidrs, ka gribas vēl labāk, bet kopumā - konkrētā brīdī varu ar viņiem gan būt apmierināts, gan neapmierināts. Kopumā ir normāli."

Kāpēc nomainījāt abus Kozlovus?
Kubarevs: "Uzskatu, ka Jevgeņijs Kozlovs pagaidām vairāk ir maiņas spēlētājs, jo, nākot uz maiņu, ir vairāk brīvu vietu un viņam šādā veidā spēles sanāk labākas. Tur, kur vairāk jāspēlē pozicionāli, viņš jaunības un temperamenta dēļ rada daudz haosa. Plus pēc trim dienām mums būs kausa spēle, kas mums ir ļoti svarīga - tāpēc šeit reizē ir gan rotācija, gan mācības. Viņš šodien mācījās spēlēt pamatsastāvā. Pagaidām ir problēmas. Savukārt Vlads [Vladislavs Kozlovs - aut.] nospēlēja pilnu pagājušo spēli, viņam bija lielas slodzes."

Kāds uzdevums bija uz maiņu nākušajam nigērietim?
Riherts: "Savākt otrās bumbas."

Futbolā ir vieta dažādas komplektācijas spēlētājiem, bet vai jūs pirms tam precīzi zinājāt viņa auguma nelielos parametrus?
Riherts: "Protams."

Kāda ir viņa pozīcija?
Riherts: "Malējais spēlētājs vai zem uzbrucēja."

Kā izskatās trešais leģionārs, kurš šodien nenāca laukumā?
Riherts: "Labi izskatās, tehniski ļoti labi. Viņš ir malējais aizsargs."

Kāpēc Kalniņš šodien nesāka pamatsastāvā?
Riherts: "Gatis Kalniņš ir pieredzējis spēlētājs, uz kuru gulstas liela nasta. Principā viņš tāpat kā pret "Riga" uznāca uz maiņu ļoti efektīvi. Nedaudz pietrūka, viņš varēja gūt vārtus. Vispār brīnos, kāpēc viņš neguva vārtus, jo parasti tādās situācijās viņš lec augstāk par vārtsargu un aizsargiem. Žēl. Bija tāds plāns uzlaist viņu uz maiņu un saasināt spēli."

Nākamā spēle ar "Ventspili" izbraukumā uz dabīgā zālāja.
Riherts: "Neesmu no tiem treneriem, kas saka, ka šai reizē spēlēsim tādu vai tādu futbolu. Mums sanāk, ka viens spēlē pavasara futbolu, tad ir vasaras un rudens futbols. Futbols ir no 13.marta līdz kuram tur novembrim. Zālājs vai sintētika - domāju, tās ir nianses, ar kurām profesionāļiem ir jātiek galā."

Uz kāda laukuma gatavosieties spēlei?
Riherts: "Protams, ka uz mākslīgā! Priekš kam mums kaut ko mainīt? Šeit pat [Hanzas vidusskolas laukumā - aut.] mēs trenējamies, un es nekādas problēmas nesaskatu."

Pēc veiksmīgā sezonas sākuma šobrīd, kaut arī pretinieki bijuši dažādi, ir iestājies melns periods.
Riherts: "Varu piekrist - to punktu vajag pielikt. Jā, četrās spēlēs vieni gūti vārti. Beidzot vismaz nezaudējām ar 0:2. Momenti jau ir. Plus tādās strīdīgās epizodēs mums par labu neviens netaisās kaut ko darīt. Paši arī - kaut kur trūkst meistarības, kaut kur jaunības azarts tik liels, ka tur, kur sekundi vajag iepauzēt, mēs neiepauzējam, bet gan urbjam, un bieži vien tas lēmums nav līdz galam pareizs. Pārējie pretinieki arī gatavojas. Šodien 1.puslaikā netikām galā ar presingu viduszonā - mūsu centra pussargi nebija gatavi, līdz ar to nevarējām veikt ātru pāreju no aizsardzības uzbrukumā. 2.puslaikā tas izdevās labāk. Plus ir daudz spēļu, kurās mums jāspēlē kā pirmajam numuram, un mēs to mācāmies. Ja paskatās uz vidējo vecumu, kas mums ir laukumā, tad tā komanda mums ir ļoti jauna un maz pieredzējusi. Bet to mēs varam kompensēt ar citām īpašībām."

Teicāt, ka tiesneši netika līdzi notikumiem. Pretinieku treneris nupat sacīja, ka jūsu komandas spēlētājs savā soda laukumā nospēlēja ar roku un bija jābūt 11 metru soda sitienam. Jūs redzējāt šo epizodi?
Kubarevs: "No rezervistu soliņa? Godīgi sakot, to spēlētāju, kurš "sastapās" ar bumbu, neredzēju. Tai epizodē piedalījās kādi četri spēlētāji. Šobrīd spēle ar roku tiek traktēta vienlaicīgi gan plaši, gan konkrēti - cilvēkam [lai būtu pendele - aut.] roka ir jāvirza bumbas virzienā. Es neredzēju pat futbolistu, kurš bija šajā epizodē. Nevaru neko pateikt. Dabiski, ka nevaru komentēt šo epizodi - vai esat kaut kur redzējuši, ka treneris saka, ka uz viņa komandas vārtiem bija jānozīmē pendele? Bet es vienkārši neredzēju šo epizodi. Ja ir video, varu apskatīties un izteikt savu viedokli. Mūsu spēlētāja piecu metru rādiusā nebija neviena pretinieka - varbūt bija kāds rikošets, taču to pat apspriest nevēlos."

2.puslaikā bija daudz emociju uz jūsu rezervistu soliņa. Tas tiesāšanas dēļ vai bija vēl kādi iemesli?
Kubarevs: "Jūs neredzējāt, kas notika laukumā? Tiek notriekts futbolists, kuram seko piespēle, bet tiesnesis ļauj turpināt spēli. Kā reaģēt? Divreiz nones spēlētāju ārpus laukuma, bet tiesnesis nedod dzelteno kartīti. Kā reaģēt? Dabiski, ka tās ir emocijas - ja mierīgi sēdēšu un mani apmierinās situācija, ka sit manu komandu un svilpes neseko, tad kas būs nākamajā spēlē? Saprotiet, tā ir mana komanda! Tie ir mani bērni! Ja jūsu bērnus sitīs, jūs viņus neaizstāvēsiet? Esmu gatavs apskatīties jebkuru epizodi [video - aut.] un apspriest. Studijā vai jebkur citur. Bija 3-4 epizodes, kur bija vienkārši huligāniska spēle. Un tas notika 20 metru attālumā no manis, nevis 50 metrus, kā epizodē ar "bija vai nebija" pendele. Tiesnešu darbības nedrīkst apspriest, bet es redzēju, kā tiek traktētas lietas, kas man bija acīmredzamas. Dabiski, ka ir emocijas."

Vai tā bija pirmā reize šosezon, kad jums ir šādas domas par tiesnešu darbu?
Kubarevs: "Katrā spēlē ir epizodes, kuras raisa jautājums katrai no komandām. Šobrīd nesaskatu atšķirību, vai spēlējam mājās vai izbraukumā - nevienā brīdī neredzu, ka kaut kādas simpātijas būtu mūsu pusē. Kaut vienā puslaikā! Vai nu tiesnesis tiesā vairāk vai mazāk normāli un man nav pretenziju, vai arī tā, ka man sāk rasties jautājumi. Šādi momenti ir, un man tie visi ir savākti. Ja kāds man izteiks pretenzijas, varēšu savus vārdus pierādīt. Nedrīkst teikt "pie mums tā tiesā", kā man paziņo tiesnešu brigāde. Noteikumi nav nacionāli - noteikumi ir konkrēti uzrakstīti. Par spēli ar roku ir precīza traktēšana - rokas kustība bumbas virzienā, spēlētāja attālums no bumbas un tā tālāk un tā tālāk. Viss ir precīzi sarakstīts. Taču gala lēmumu, vai nospēlēja ar roku, pieņem tiesnesis. Jāņem rokās noteikumu grāmata, nevis jāspriedelē "bija vai nebija". Ņemiet noteikumus un salīdziniet! Un tad nebūs nekādu jautājumu."

Cik nopietna trauma ir Kaševskim?
Kubarevs: "Tik nopietna, ka mēs domājam, kurš spēlēs viņa vietā. Viņa nebūs vismaz līdz vasarai. Domājam, ko darīt bez Mikalaja. Meklējam variantus."

Cik drīz atgriezīsies "Mettas" savainotie?
Riherts: "Visi jau skrien. Uldriķis jau trenējas ar komandu, bet Juhņevičam un Osipovam pagaidām ir indiviudālā programma. Osipovs jau nākamnedēļ varētu piedalīties kopējos treniņos ar bumbu, Ņikitam vēl nedaudz jāpagaida. Ņikita ir jauns spēlētājs - viņam bija lūzums, labāk iepauzēt lielāku laiku. Arī Uldriķim liels laiks pagāja, bet labāk ir pietaupīt. Viņi tomēr ir jauni spēlētāji."

     [+] [-]

, 2016-04-25 14:47, pirms 8 gadiem
Trīs interesantas publikācijas (šī, intervija ar Platonovu un ziņas no Ukrainas), un nevienai neviena komentāra! Kas noticis?

  -3 [+] [-]

, 2016-04-25 15:33, pirms 8 gadiem
Galvenie komentu "speci" aizņemti, gatavojoties 29.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-25 15:49, pirms 8 gadiem
Cik skatītāju bija uz spēli? Ja Metta brīnumainā kārtā neiegūst kādu punktu, nevienam tie skolas mači neinteresē.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-25 20:24, pirms 8 gadiem
olga rakstīja: Trīs interesantas publikācijas (šī, intervija ar Platonovu un ziņas no Ukrainas), un nevienai neviena komentāra! Kas noticis?
Nav ko komentēt. Visu, ko pateica kā ar cirvi nocirta. Šie baltkrievi ir labi