Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Dāvis Bertāns: "Sagaidīja it kā Klūnijs būtu atbraucis uz Serbiju"

Andrejs Siliņš

Dāvis Bertāns: "Sagaidīja it kā Klūnijs būtu atbraucis uz Serbiju"
Dāvis Bertāns spēlē pret "Maccabi"
Foto: kkpartizan.rs

"Pienākot brīdim, kad jutu, ka varu spēlēt, nevarēju vairs to sagaidīt. Naktī bija grūti aizmigt, domāju, ka tūlīt jāsāk spēlēt un tādas lietas," laiku pirms atgriešanās laukumā sarunā ar Sportacentrs.com atcerējās Latvijas valstsvienības uzbrucējs Dāvis Bertāns, kurš atveseļojies no krustenisko saišu plīsuma un atgriezies basketbola laukumā. "Kad skatītāji sāka dziedāt manu vārdu, ir tāda patīkama sajūta," šie Dāvja vārdi lieliski apliecina vietējo līdzjutēju mīlestību pret savu komandu un cerības, ko tie liek uz latviešu basketbolistu.

"Protams, pozitīvi, ka uzvarējām un tajā brīdī pašam par savu sniegumu ir vienalga, bet noteikti pats no sevis gaidīju vairāk," atgriešanās spēli pret Telavivas "Maccabi" atcerējās Dāvis Bertāns, kuram tovakar divi punkti 15 ar pusi laukumā pavadītajās minūtēs. "Sevišķi ņemot vērā treniņus ar komandu pirms tam, zināju, ka varu nospēlēt savā līmenī uzreiz. Iespējams, saceltais tracis ap to visu, Eirolīgas mačs, tik daudz skatītāju, pašam gribējās labi nospēlēt - tas viss varbūt patraucēja."

Dāvi, atgriežoties Belgradā, lidostā sagaidīja fotogrāfu un žurnālistu armija, bet latvietis uz ko līdzīgu bija gatavojies: "Negaidīju, ka būs tik traki, bet varēja nojaust, jo arī pirms tam gandrīz katru dienu man rakstīja un, jo tuvāk nāca atgriešanās diena, jo lielāka kļuva ažiotāža. Lidostā mani sagaidīja tā, it kā Džordžs Klūnijs būtu atbraucis uz Serbiju." Pēc ierašanās Belgradā Bertāns noskatījās divas "Partizan" mājas spēles no malas, taču vietējie līdzjutēji uzbrucējam atkal likuši justies gaidītam: "Kad skatītāji sāka dziedāt manu vārdu, ir tāda patīkama sajūta."

Lai gan teorētiski Bertāns varējis atgriezties laukumā arī ātrāk, paklausot ārstu ieteikumus, tas nav noticis: "Savainojums tomēr bija diezgan nopietns - krusteniskās saites un menisks no abām pusēm. Dakteris teica, ka pēc operācijas vajag astoņus mēnešus, lai smadzenes strādātu kopā ar ceļgala nerviem. Kad marta sākumā atbraucu, nevarēju uzreiz ielēkt spēlēs un pirmās nedēļas bija jāpierod pie komandas."

Uzreiz gan spēlēt pieci pret pieci treniņos nav sanācis, pirmais treniņš atsevišķi, bet mājas spēles dēļ nācies pagaidīt vēl trīs dienas līdz pirmajam īstajam treniņam ar komandu. "Viss uzreiz labi sanāca. Treneris teica, lai palēnām ieeju ritmā, pats sekošot līdzi, lai kādā brīdī nav par daudz. Teica, ka man ir pilns uzticības kredīts jau no paša sākuma, lai nebaidoties par kļūdām, man bija dota atļauja nospēlēt ar kļūdām. Un tā arī bija - gan pret "Maccabi" sanāca, gan arī vakar pieļāvu diezgan rupjas kļūdas spēles beigās. Par tām, protams, treneris man pateica, bet domāju, ka pirms gada šādā situācijā būtu bijis daudz trakāk."

Ja pirmajā mačā Dāvis laukumā bija 15 ar pusi minūtes, vakar Adrijas līgas mačā pret Podgoricas "Budučnost Voli" spēles laiks jau bija pieaudzis par desmit minūtēm un šajā laikā latvietim deviņi punkti, viena atlēkusī bumba, trīs kļūdas, trīs izprovocētas piezīmes un četras personiskās piezīmes. "Bija jāspēlē vairāk, jo mūsu garie ātri sapelnīja piezīmes, bet jutos labi un kādā brīdī, kad radās nogurums, paprasīju maiņu. Pēc tam treneris prasīja, vai esmu gatavs, atkal gāju laukumā un turpināju." Pagaidām Bertānam noteikts zināms ierobežojums spēles laikam: "Nevajadzētu spēlēt pārāk daudz. Galvenā lieta, kas pašam jākontrolē, ir nogurums. Jāpaprasa pašam maiņu, kaut uz pāris minūtēm. Rodoties nogurumam, tu vairs nekontrolē savas kājas, vairāk paļaujies uz fizisko spēku. Prātam jākontrolē ķermenis."

"Visgrūtākais īstenībā bija gaidīt operāciju - tās dienas, kad īsti neko darīt nevari un vienkārši jāgaida, kad noies tūska un beidzot varēs taisīt operāciju, lai pēc tās var atkal sākt strādāt," Bertāns atceras grūtāko posmu visā šajā pieredzē. "Protams, pienākot brīdim, kad jutu, ka varu spēlēt, nevarēju vairs to sagaidīt. Naktī bija grūti aizmigt, domāju, ka tūlīt jāsāk spēlēt un tādas lietas." Dāvis nebaidās teikt, ka patiesībā šajā pieredzē pat ir vairāk pozitīvo lietu nekā negatīvo. "Negatīvā ir tāda, ka nespēlēju. Pozitīvā ir pieredze, ko ieguvu. Protams, neviens nevēlas traumas un arī es vairs tās nevēlos, bet tajā pašā laikā vairs nebaidos no traumām. Bija iespēja strādāt uz lietām, ko man nav laika darīt sezonas laikā. Piemēram, strādāt uz ķermeni, uz visām muskuļu grupām, kas ir ļoti svarīgi, lai nebūtu traumu. Piemēram, uz spēles elementiem kā caurgājieni, aizsardzība, principā visa, pie kā man vajadzēja vairāk piestrādāt."

Pirms kāda laika Bertāna aģents Artūrs Kalnītis savā "Twitter" kontā rakstīja, ka Dāvis uzlabojis vertikālo lēcienu un tā patiešām esot. "Taisnība, lecu nedaudz augstāk. Varbūt pēc testiem tas nešķita tik ļoti, bet tagad spēles situācijās, kad atsperos, jūtu diezgan lielu atšķirību. Ja deviņus mēnešus daudz strādā tiešu uz kājām, tas ir iespējams," apstiprina basketbolists.

Līdz ar vakar izcīnīto uzvaru "Partizan" nodrošināja vietu Adrijas līgas "Final Four", taču pagaidām par to vēl domāt neesot laika, jo priekšā svarīgas cīņas. "Mums ir ļoti svarīga spēle pret "Cedevita", lai mēs regulāro sezonu pabeigt trešajā vietā. Šobrīd ir tā, ka četriniekā ir pa divām serbu un horvātu komandām. Horvāti grib panākt to, lai mēs būtu ceturtie un spēlētu ar "Crvena Zvezda" jau pusfinālā, lai vismaz viena horvātu komanda arī tiktu finālā. Jāuzvar "Cedevita" tagad, lai pabeigtu turnīru trešajā vietā un tieši pret šo komandu arī spēlētu pusfinālā."

Arī Eirolīgā izredzes tikt F grupas labāko četriniekā, kas garantētu ceturtdaļfinālu, nav zaudētas: "Teorētiski jā un principā pat tas nav tik nereāli, jo atlikušās spēles mums nav pret spēcīgākajām komandām grupā." Piektdien "Partizan" spēlēs Krasnodarā pret "Lokomotiv-Kuban", pēc nedēļas jāuzņem Kauņas "Žalgiris", bet pēdējās kārtas spēlē viesos jāmēģina uzveikt Stambulas "Galatasaray". "Katrā ziņā akcents tik un tā šobrīd vairāk tiek likts uz Adrijas līgu, jo tur jātiek finālā, lai nākamsezon atkal spēlētu Eirolīgā. Tas patiesībā ir svarīgākais."

Divas nedēļas pēc 2014. gada iestāšanās Dāvja brāļa Daira pārstāvētā spāņu "Bilbao Basket" paziņoja par drūmo finansiālo situāciju un pastāvēja iespēja, ka Dairis varētu pievienoties tieši Belgradas "Partizan" vienībai. Nedēļu vēlāk Bilbao klubs stāstīja par jauna sponsora piesaisti, un spēlētāji palika ierindā. Situācija gan nav uzlabojusies joprojām un basketbolisti nedēļas beigās sāks ar ACB līgas vadību saskaņotu streiku. "Kad atbraucu, man jautāja par to visu," Dāvis norāda, ka Belgradā bijusi zināma interese par Daira iespējamo pievienošanos "Partizan". "Šobrīd gan tas vairs nav aktuāli, jo jaunus spēlētājus vairs nedrīkst pieteikt ne Eirolīgā, ne Adrijas līgā, pie tam nav tā, ka finansiālā situācija arī šeit būtu labā kārtībā."

ULEB Eirolīgas Top16, F grupa

VKomandaUZ+/-
1.Madrides Real92+123
2.Maskavas CSKA92+119
3.Telavivas Maccabi74+29
4.Lokomotiv Kuban56-11
5.Galatasaray56-13
6.Minhenes Bayern56-44
7.Belgradas Partizan38-106
8.Kauņas Žalgiris110-97

"Partizan" atlikušās spēles:
- 28. martā Krasnodarā pret "Lokomotiv Kuban"
- 4. aprīlī Belgradā pret "Žalgiri"
- 10. aprīlī Stambulā pret "Galatasaray"

  +1 [+] [-]

, 2014-03-25 14:47, pirms 10 gadiem
Jauzvar visas atlikušās spēles Eirolīgā un top 8 tiks !

     [+] [-]

, 2014-03-25 14:55, pirms 10 gadiem
89 zaudes? :O

  +2 [+] [-]

, 2014-03-25 14:59, pirms 10 gadiem
Cerams viņš izlasē spēlēs!

  +1 [+] [-]

, 2014-03-25 15:00, pirms 10 gadiem
Paldies par rakstu!
Slēpts komentārs: Rodriguez 2

  +2 [+] [-]

, 2014-03-25 15:18, pirms 10 gadiem
Nav kāds links, kur var redzēt video?

  +2 [+] [-]

, 2014-03-25 15:33, pirms 10 gadiem
Rodriguez 2 rakstīja: nevis klūnijs, bet klauniijs
Kas tas par "klauniijs"? Ā, jā, pamatskolā nemāca pareizsrakstību.

  -2 [+] [-]

, 2014-03-25 15:43, pirms 10 gadiem
Maigais_S rakstīja: Kas tas par "klauniijs"? Ā, jā, pamatskolā nemāca pareizsrakstību.
Eu, šitas labs.. joprojām glumie joki par skolām utt. tu esi ģēnijs

  +2 [+] [-]

, 2014-03-25 17:21, pirms 10 gadiem
Rodriguez 2 rakstīja: Eu, šitas labs.. joprojām glumie joki par skolām utt. tu esi ģēnijs
lika pasmaidīt..

  +1 [+] [-]

, 2014-03-25 17:26, pirms 10 gadiem
Basketbola_experts rakstīja: Cerams viņš izlasē spēlēs!
Par gaidāmo vasaru un kvalifikāciju nebūt nepārdzīvotu- ja būs 100% gatavs, lai spēlē. Galvenais finālturnīrs, kurā mūsējiem jātiek bez variantiem. Un tur tad arī sevi apliecina.

  +1 [+] [-]

, 2014-03-25 19:21, pirms 10 gadiem
Rodriguez 2 rakstīja: nevis klūnijs, bet klauniijs
izskataska kads ir baigais jokdaris
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-03-25 21:58, pirms 10 gadiem
Ko tu stāsti?? man ārsts pusotru mēnesi pēc krustenisko saišu nomaiņas operācijas lika sākt svarus cilāt! un 3 mēnešus pēc operācijas varu jau paskriet!
your_ufo rakstīja: Vienu lietu es nesaprotu. Kā var trenēt vertikālo lēcienu ja ir bijusi ceļgala operācija? Lūdzu apgaismojiet mani kāds? Man pašam ir plīsušas krusteniskās saites un pusgadu uz kruķiem nostaigāju. Labā lieta tajā visā ir treniņš rokām.

     [+] [-]

, 2014-03-25 22:03, pirms 10 gadiem
Ā un tie kas beidz sporta skolas un nekur basketbolā profesionālā līmenī izsisties nevar, iesaku neturpināt spēlēt basketbolu un pāriet uz sporta veidu bez kontakta ar citiem!!! man savos 23 gados abi ceļi sačakarēti un negribu iedomāties kā būs 40 gados!

  +1 [+] [-]

, 2014-03-26 04:54, pirms 10 gadiem
Jack Daniel`s rakstīja: Nav kāds links, kur var redzēt video?
še video, kurā Bertāns pirmo reizi iznāk laukumā- https://www.youtube.com/watch?v=GzA...

fani viņu kā varoni sagaida!!

  +1 [+] [-]

, 2014-03-26 09:26, pirms 10 gadiem
your_ufo rakstīja: Vienu lietu es nesaprotu. Kā var trenēt vertikālo lēcienu ja ir bijusi ceļgala operācija? Lūdzu apgaismojiet mani kāds? Man pašam ir plīsušas krusteniskās saites un pusgadu uz kruķiem nostaigāju. Labā lieta tajā visā ir treniņš rokām.
Neesmu baigais speciālists, bet domāju ka var trenēt vertikālo lēcienu, bet ierobežojumi ir uz sāniskām kustībām, māņkustībām, aizsardzības stāju, u.t.t. Otrkārt pie vertikālā lēciena ir daudz vingrinājumi, kur celim maza slodze. Sēžas un ikru muskuļu var trenēt vismaz daļēji izolēti.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-03-27 13:13, pirms 10 gadiem
Te intervija - https://www.youtube.com/watch?v=NZ9...
Te ir kaut kāda sagaidīšana un dziedāšana viņam - https://www.youtube.com/watch?v=S6f...
Te spēle pret macabi jānoskatās tur vairākās vietās viņam gavilē - https://www.youtube.com/watch?v=5vm...