Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Vaņins nespēlēs, Skopjē Stojanovičam nepatika piesardzīgais futbols

Agris Suveizda

Vaņins nespēlēs, Skopjē Stojanovičam nepatika piesardzīgais futbols
Slaviša Stojanovičs. Foto: LFF

Latvijas futbola izlase rītvakar Varšavā viesosies pie mūsu grupas favorītes Polijas, kas ceturtdien izbraukumā apspēlēja savu potenciāli galveno sāncensi Austriju (1:0). Šovakar notika Latvijas pēdējais treniņš un arī pirmsspēles preses konference, kurā bez galvenā trenera Slavišas Stojanoviča piedalījās arī Pavlodaras "Irtysh" centra aizsargs Kaspars Dubra.

Latvijas žurnālistu jautājumi

Skopjē aizvadījām divus dažādus puslaikus. Kas jādara, lai Latvija savu spēli parādītu visu mača garumā un būtu pārliecinošāka?
Dubra: "Domāju, ka pirmajā puslaikā izgājām laukumā bez lielas pārliecības, spēlētājiem bija stress un visi pārlieku gribēja sevi parādīt. Taču pēc pirmā puslaika parunājām savā starpā un otrajā puslaikā izgājām pilnīgi citādi. Protams, arī pretinieki pie 2:0 droši vien nedaudz atslābinājās. Gribējām izraut neizšķirtu, bet nesanāca."

Pēc Vaņina traumas pie kapteiņa apsēja tiki tu. Vai, ņemot vērā visu situāciju Latvijas futbolā, tas tev rada lielāku spiedienu un atbildību kaut kā lauzt sliktos rezultātus?
Dubra: "Man bija liels gods būt par kapteini, kad Andris apsēju atdeva man. Tas dod kaut kādu pārliecību, ko vēlos dot arī komandai, bet jāsaprot, ka es neesmu tas vienīgais, kurš vienatnē visu var vērst par labu un Latvijas futbolu pacelt uz augšu. Mums visiem ir jābūt kopā, un cerams, ka mums tas arī sanāks."

Vai Vaņins ir pieejams rītdienas spēlei? Un cik daudz izmaiņu pamatsastāvā varam gaidīt?
Stojanovičs: "Vaņins rīt nespēlēs, tas ir skaidrs. Viņam tiek sniegta medicīniskā palīdzība. Nezinu, cik ilgi viņš nevarēs spēlēt, bet noteikti ne rīt. To, cik daudz izmaiņu būs, izlemsim pēc šā treniņa."

Vārtos būs Šteinbors?
Stojanovičs: "Redzēsim, bet visdrīzāk."

Polijas lielākās zvaigznes ir tieši uzbrukumā: Levandovskis, Miliks, Pjonteks. Vai noskaņošanās šai spēlei atšķiras, ņemot vērā pretiniekus?
Dubra: "Godīgi sakot, negribas atbildēt uz šo jautājumu – tāds nedaudz provokatīvs. Visi saprotam, kas ir Polijas izlase, kāds ir tās sastāvs, kādi ir uzbrucēji un kāda ir komanda kopumā. Mēs, kā komanda, visi gatavojamies pret Poliju, nevis pret kādiem uzvārdiem. Nekā atšķirīga nebija."

Polija uzvarēja Austrijā – savā potenciāli smagākajā spēlē turnīrā. Vai Polija ir stiprākā komanda šajā grupā?
Stojanovičs: "Tā noteikti ir viena no labākajām komandām grupā. Arī Austrijai ir laba izlase, arī Slovēnijai. Ja ņemam vērā uzvārdus un to, kā tā spēlē, Polija ir grupas favorīte. Kā jau teicu, tai ir daudz spēlētāju, kuri spēlē vadošās lomas augsta līmeņa klubos. Un cerams, ka kādu no šiem spēlētājiem redzēsim arī Čempionu līgas finālā [no poļu futbolistiem tāda iespēja šosezon ir palikusi vienīgi "Juventus" pamatvārtsargam Vojceham Ščensnijam – A.S.]."

Vai spēlēšana tik labā stadionā ir papildus motivācija? Kurus stadionus savā karjerā vari izcelt?
Dubra: "Protams, ka tā ir papildus motivācija. Saprotam, ka Latvijas infrastruktūra nav tā labākā, un spēlēšana šādā stadionā, šādā laukumā un pie pilnām tribīnēm, kas atbalstīs pretiniekus, dod papildus motivāciju. Esmu spēlējis Lēverkūzenē, Romā, arī Turcijā, kur fani bija ļoti karstasinīgi. To, vai šis būs viens no labākajiem stadioniem, kādos esmu spēlējis, pateikšu pēc spēles."

Kas Skopjes spēlē bija mūsu lielākās problēmas?
Stojanovičs: "Veicām ļoti labu analīzi, un mūsu problēma bija tā, ka mēs nespēlējām vertikālu futbolu. Katru reizi, kad piespēlējām bumbu pretinieku pusē, pēc tam atspēlējām to atpakaļ. Pāreja [no aizsardzības uzbrukumā] bija viena problēma, bet otra bija tā, ka mums trūka spēka ar visu komandu pāriet uzbrukumā, kad tomēr spējām nogādāt bumbu augstāk. Domājams, ka iemesls bija fiziskā gatavība, kuras dēļ spēlētāji izlēma palikt savā laukuma pusē. Mums ir jāspēlē kompakti un jādarbojas kā komandai jebkurā laukuma daļā un jebkurā spēles situācijā. Šie ir izšķirošie iemesli, kādēļ nenospēlējām tā, kā vēlējāmies. Šajā līmenī katra kļūda tiek sodīta."

Polijas žurnālistu jautājumi

Vai Latvijas futbols ir attīstījies un kaut kā mainījies kopš "Euro 2004"?
Stojanovičs: "Nevaru detalizēti atbildēt uz šo jautājumu, jo tikai tagad esmu izlases treneris un iepriekš esmu strādājis arī Latvijas klubā, bet ne ilgu laiku. Tagad esam diezgan smagā situācijā, ir pārmaiņu posms, un centīsimies darīt visu iespējamo, lai situāciju labotu."

Nedaudz pārfrāzēšu jautājumu: vai "Euro 2004" ir posms, kas visiem ir kā atskaites punkts, uz kuru tiekties?
Stojanovičs: "Tas bija tik sen… Protams, ka tas ir posms, par kuru tiek runāts un par kuru latvieši ir lepni. Kā jau teicu, šobrīd neesam patīkamā situācijā, bet šobrīd esam tikai pārejas sākumā – vēlamies mainīties un progresēt pēc iespējas ātrāk, kā arī izveidot komandas modeli."

Apkārtējie par "Euro 2004" runā kā par kaut ko īpašu?
Stojanovičs: "Jā, neapšaubāmi. Arī es pats kā skatītājs sekoju līdzi Latvijai, lai arī man ar to tobrīd nebija nekā kopīga. Latvija aizvadīja ļoti labas spēles, bet tas bija pagātnē – tagad mums ir jāaug un jāiet uz priekšu, jāatrod jauna paaudze, kas atkal spēs cīnīties par kaut ko lielu."

Kāda jūsu karjerā bijusi saikne ar Poliju – ar kādiem spēlētājiem krustojušies ceļi, varbūt aicināja kāds klubs?
Stojanovičs: "Esmu mainījis diezgan daudz klubu un izlašu, taču pārāk daudz sakara ar Poliju man diemžēl nav bijis. Protams, sekoju līdzi Polijas futbolam kopumā, un pāris reižu biju diezgan tuvu tam, lai trenētu kādus Polijas klubus. Iepriekšējā gadā, kad trenēju "Levski", mūsu pretiniecē "Ludogorets" spēlēja [Jaceks] Goralskis, kura sniegumam sanāca sekot līdzi vairāk. Biju diezgan pārsteigts, ka viņš [izlasē] spēlē tik maz, ņemot vērā viņa sniegumu klubā."

Kurus Polijas klubus varējāt trenēt? Varbūt "Legia"?
Stojanovičs: "Nebūtu korekti par to runāt. Zinu, ka katru sezonu Polijas klubi ņem trenerus no Balkāniem, jo īpaši no Horvātijas vai Serbijas. Arī ar mani ir bijušas kādas pārrunas, taču tās nebija tik nopietnas, lai parakstītu līgumu. "Legia" gan tā nebija noteikti."

Vai šādai spēlei pret stipru izlasi ar ļoti labi zināmiem spēlētājiem sagatavoties ir vieglāk?
Stojanovičs: "Katrai spēlei gatavoties ir grūti, jo īpaši izlasē un jo īpaši, ja darbu esmu sācis tikai pirms mēneša un aizvadījis vien dažus treniņus. Abas izlases šajā ziņā ir pilnīgi atšķirīgās situācijās. Lieliski zinām, ka Polija ir ļoti stipra komanda ar lieliskiem spēlētājiem, kuri spēlē spēcīgākajos klubos pasaulē un turklāt tajos spēlē vadošās lomas. Un viņi šajā sezonā jau ir aizvadījuši daudz spēļu un ir daudz labākā fiziskajā formā, kamēr mums puse komandas tikai tagad sāka sezonu. Abu komandu spēlētājus nevar salīdzināt, taču mums ir jāmēģina spēlēt kompakti un jādomā pozitīvi."

Vai tā jums ir laba ziņa, ka daudzi poļu spēlētāji ir apslimuši, vai tieši slikta, jo nav zināms, vai viņi spēlēs?
Stojanovičs: "Tā ir laba informācija, taču vēlos paskatīties no cilvēciskās puses un novēlēt viņiem visiem veselību. Protams, ka būtu nedaudz vieglāk, ja kāds no pretiniekiem nespēlētu, bet mums jebkurā gadījumā šī ir lieliska iespēja sevi parādīt pret vienu no labākajām izlasēm Eiropā. Šī ir iespēja paskatīties, kur esam."

  +2 [+] [-]

, 2019-03-23 23:08, pirms 5 gadiem
bērnībā lasīju tādu grāmatu - urfins džīss un viņa koka zaldāti
interesanti tad šķita - pasaka, kam nav nekā kopīga ar realitāti
patika arī tas alternatīvais apzīmējums - kokpauri

  +1 [+] [-]

, 2019-03-24 01:09, pirms 5 gadiem
Revolūcija nebūs tādā jomā kā futbols, bet evolūcija ir:
- jauns prezidents, kam sirds lielāka par pieredzi;
- VL lēnām aug un ir padsmit vietas virs izlases Eiropā;
- gudri vecāki savus bērnus arvien vairāk sūta futbolā, nevis basketā, hokejā vai volejā;
- prāts tomēr ir svarīgākais, ar ko trenēt koka kājas;
- cerība ir... uz 2026 aptuveni.

  +1 [+] [-]

, 2019-03-24 01:41, pirms 5 gadiem
Stojanovičam nepatika piesardzīgais futbols; viņam vēl ļoti daudz kur nāksies vilties.. . Un tas nemaz neizbrīna, jo tās ir sekas, kas velkas jau gadiem... Lv izlasei jau pārdesmit gadus tiek skalotas smadzenes praktiski ar vienu taktiku - aizsardzības un pretuzbrukumu taktiku... Čaļi jau iet laukumā ar domu, ka būs jāaizsargājas- totāla lūzeru domāšana; galu galā sekas - neticība saviem spēkiem, jo nav iespējams ilgtermiņā sekmīgi aizstāvēties, ja nav pārdomāts progresīvs uzbrukuma futbols... Galu galā klibo jebkura arī cita īslaicīgi pielietotā taktika izlases izpildījumā un pat padot precīzas piespēles 3 vai 4as sagādā lielas problēmas lielākajai daļai mūsu profesionāļu...
Ieteiktu izlasīt par pēdējo desmitgažu Latvijas futbola attīstības krīzi un paskatīties uz to visu bardaku ar Lv futbolu no malas... Te ir kāds raksts par to-http://www.manaitautai.lv/lv/visas-kategorijas/pr%C4%81tam/sports/113-mazliet-v%C4%93l-par-latvijas-futbola-att%C4%ABst%C4%ABbu-p%C4%93d%C4%93j%C4%81-30gad%C4%93

  +1 [+] [-]

, 2019-03-24 09:22, pirms 5 gadiem
Beidzot ļoti spēcīgs pretinieks. Izlase.

  +4 [+] [-]

, 2019-03-24 09:42, pirms 5 gadiem
Es domāju viņš pats uzrakstīs atlūgumu

  +3 [+] [-]

, 2019-03-24 10:00, pirms 5 gadiem
ainars_vindulis_4034643 rakstīja: Es domāju viņš pats uzrakstīs atlūgumu
Man arī tā liekas... Varbūt ne uzreiz, tad pusgada laikā pat ļoti iespējams... Stojanovičs nav no tiem treneriem, kas mīl čakarēšanos ar bezcerīgiem, sistēmiski bezcerīgiem gadījumiem... Galu galā trenerim ir arī sava karjera un spēlētāji, kas to vien ļauj, kā uzbrukt pretiniekam apkauno gan sevi gan trenerus. Cerēt uz brīnumu gribētos un brīnums būtu, ja mūsējie pie jaunā trenera pamostos un sāktu kvalitatīvi uzbrukt, tad arī veiksme var uzsmaidīt...

  +2 [+] [-]

, 2019-03-24 10:45, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Beidzot ļoti spēcīgs pretinieks. Izlase.
Tomēr EČ kvalifikācija.

  +6 [+] [-]

, 2019-03-24 10:49, pirms 5 gadiem
Ir jāsaprot,ka brīnumi cikla ietvaros nenotiks ,var izšaut vienā spēlē ,tas ir maksimums.
Sporta veidā ,kurā apgrozās miljardi ,neieguldot naudu nekas nevar notikt.
Mūsu mazās valsts ietvaros tiek ap-iz saimniekoti nabaga 11 miljoni(vienas hokeja komandas budžets,kura netiek izslēgšanas spēlēs) , dažādas raudzes zaglēni rosās ap LFF , kam uz pašu spēli ir nospļauties.
Tāpat kā valstī,neviens nedomā kā nopelnīt,visi domā kā pārdalīt esošo.
Tāpēc novēlu trenerim izturību un drosmi iesaistīt jaunos ,eksperimentēt un meklēt optimālo sastāvu !

  +1 [+] [-]

, 2019-03-24 10:53, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Tomēr EČ kvalifikācija.
Cerams spēlēs Levandovskis.

     [+] [-]

, 2019-03-24 13:51, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Cerams spēlēs Levandovskis.
Minhenes "Bayern". Leģenda.