Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

“Celtics” ego un “76ers” veselība – jautājumi par NBA austrumu komandām

Andris Liepa
Andris Liepa

“Celtics” ego un “76ers” veselība – jautājumi par NBA austrumu komandām
Džeisons Teitums un Džeilens Brauns Foto: AFP/Scanpix

Bukmeikeri lēš, ka galvenā favorīte cīņā par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionu titulu arī šosezon būs Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas “Celtics”. Bez bostoniešiem Austrumu konferencē ir vēl 14 komandas un par katru no tām var atrast vismaz vienu jautājumu. Par to tad arī turpinājumā.

Bostonas “Celtics” – kā izpaudīsies Džeisona Teituma un Džeilena Brauna apbružātie ego?

Jā, protams, 198. reizi šajā starpsezonā varēja izskanēt jautājums par Kristapa Porziņģa aizstājēju pirmajos divos sezonas mēnešos, kamēr latviešu basketbolists ārstēs pēdas savainojumu.

Tomēr interesantākas šķiet Stīva Kera vasaras lēmumu iespējamās sekas. “Warriors” stūrmanis uz ASV izlasi dalībai olimpiskajās spēlēs neizsauca aizvadītās finālsērijas MVP jeb Džeilenu Braunu, savukārt “ķeltu” līderis Džeisons Teitums saņēma izsaukumu, bet tika “nomarinēts” uz soliņa. Šeit noteikti var padiskutēt, kurš scenārijs stiprāk sit zem jostas vietas. Situāciju arī neuzlabo fakts, ka Deriks Vaits un Džrū Holidejs, kuri, atkarībā no dienas, augstāk par 3. vietu “Celtics” hierarhijā neuzkāpj, tika gan pie izsaukuma, gan spēles laika.

Teitums pirmssezonas mediju dienā norādīja, ka viņu mazais spēles laiks Parīzē neuztrauc, bet Brauns neslēpa, ka viņš “acīmredzamu iemeslu dēļ” esot ļoti motivēts. Tomēr domājams, ka arī Teitumam šī vasara atstāja ne pašu saldāko pēcgaršu, kuru tomēr vajadzētu sagaidīt pēc olimpiskā zelta izcīnīšanas.

Jaunā sezona atbildēs, vai Teitums un “ļoti motivētais” Brauns netraucēs viens otram un komandai.

Filadelfijas “76ers” – cik spēlēs laukumā reizē dosies Džoels Embīds un Pols Džordžs?

Embīds ziņu virsrakstos nonāca ar paziņojumu, ka ne tikai šajā sezonā, bet, ļoti iespējams, visā atlikušajā karjerā neaizvadīs divas spēles divās dienās (“back-to-back”). Pirmkārt, ar šādu pieeju Embīds var aizmirst par vēl vienu supermaksimālo līgumu. Piemēram, šosezon “76ers” ir 15 “back-to-back” scenāriji, kas nozīmē, ka Embīds, ja viņa vārdam var ticēt, nenospēlēs vairāk par 67 spēlēm.

Līgas noteikumos minēts, ka spēlētājam, lai viņš kandidētu uz individuālajiem apbalvojumiem (MVP, vieta simboliskajā pieciniekā, gada aizsardzības spēlētājs utt.) jāaizvada vismaz 65 spēles. Pagātne rāda, ka cerība uz tikai divām Embīda izlaistām spēlēm citu iespējamu savainojumu dēļ ietilpst naivajā kategorijā. Savukārt bez individuālajiem apbalvojumiem basketbolists nevar cerēt uz supermaksimālo līgumu. Tiesa, viņš jau ir noslēdzis līgumu līdz pat 34 gadu vecumam, kad karjeras beigas, zinot Embīda gabarītus un traumu vēsturi, neizklausītos pēc paša neracionālākā lēmuma.

Bet, atgriežoties pie uzdotā jautājuma, optimismu nevieš arī Pola Džordža nesen gūtā trauma it kā neesot novedusi pie “strukturāla bojājuma” ceļgalā, tomēr epizode tāpat izskatījās gana nepatīkama.

Un arī Džordžs vēsturiski regulāri mocījies ar visdažādākajiem savainojumiem. Oficiāli norādītā informācija liecina, ka 34 gadus vecais Džordžs savas karjeras laikā sastapies ar abu plecu un ceļgalu savainojumiem, kā arī cirkšņa un paceles cīpslas traumām.

Ņemot vērā abu minēto zvaigžņu traumatiskumu, patiesībā rodas divi jautājumi – apakšvirsrakstā pieminētais un, cik lielu slodzi spēs izturēt Tairīss Maksijs?

Ņujorkas “Knicks” – vai Tomam Tibodo izdosies “nokaut” Mikalu Bridžesu?

Acīmredzamais jautājums, protams, ir saistīts ar Karla Entonija-Taunsa iederēšanos Ņujorkā, bet viņš, vismaz “uz papīra” Ņujorkā iederas labāk nekā Rendls Minesotā. Jā, viņš kļūs par pēdējo aizsardzības bastionu, kas nav “kaķa” spēcīgākais spēles elements, tomēr viņam apkārt ir trīs spēcīgi perimetra aizsargi – Mikals Bridžess, Ogugua Anunobī un Džošs Hārts. Pēdējais savā pozīcijā ir arī lielisks cīnītājs par atlēkušajām bumbām.

Bet, kāpēc jautājums par Bridžesa “nokaušanu”? Faniem, kuri NBA seko jau vairāk nekā 10 gadus noteikti nav noslēpums, ka Toms Tibodo ir iecienījis smagi noslogot savus līderus. Starp Tibodo trenēšanas manieres ietekmētajiem spēlētājiem noteikti minams Deriks Rouzs un Joahims Noā, bet šiem spēlētājiem noteikti varētu pievienot arī Džimiju Batleru, kurš 65 spēles sezonā nav aizvadījis kopš 2018./2019. gada sezonas.

Tieši Bridžess šobrīd var lepoties ar NBA “dzelzs vīra” titulu, jo viņš līdz šim ir aizvadījis 474 secīgus mačus, kas nozīmē, ka viņš nav izlaidis nevienu oficiālu maču kopš 2018. gada, ka NBA draftā viņu ar 10. numuru izvēlējās Filadelfijas “76ers”. Bet Bridžess savas karjeras laikā vēl nav spēlējis pie Toma Tibodo...

“Knicks” jaunajā sezonā varēs lepoties ar vienu no labākajiem starta pieciniekiem, kuru pavadīs viens no “plānākajiem” soliņiem. Prešoss Ačiuva un Mailzs Makbraids nav spēlētāji, kuru vārdi atrodami starp līgas labākajiem rezervistiem. Tas nozīmē, ka sākumsastāva vīrus sagaida lielas slodzes. Ja Tibodo izdosies nodzīt pat Bridžesu, tad, kādas izredzes ir pārējiem Ņujorkas sākumsastāva spēlētājiem?

Atlantas “Hawks” – vai Trē Jangs tiks aizmainīts?

“Hawks” šajā starpsezonā uz “Pelicans” aizmainīja savas komandas otru labāko spēlētāju Dežonti Mareju. Ārzemju apskatnieki paredz, ka jaunajā sezonā lielu statistikas lēcienu piedzīvos uzbrucējs Džeilens Džonsons, bet, kā tas atspoguļosies uz kluba uzvaru skaitu?

Nekur pazuduši nav arī Bogdans Bogdanovičs, Onjeka Okongvu un Klints Kapela, bet šobrīd šis kodols pēc stabilas “play-off” komandas neizskatās pat Austrumu konferencē, kur kvalitātes atšķirība starp top komandām un nomināli astoto labāko klubu ir milzīga.

“Hawks” izslēgšanas spēlēs netika jau pagājušajā sezonā un šogad sastāvs spēcīgāks nav palicis, neskatoties uz to, ka komandai pievienojies arī šā gada drafta pirmais numurs Zekarī Risašjē, kurš pēdējās divās pārbaudes spēlēs guva 17 un 18 punktus.

Līdz ar to rodas jautājums par Janga pacietību. Varbūt vienā mīļā rītā Jangs pamostas ar domu, ka šis sastāvs tomēr nav gana labs, lai ilgtermiņā cīnītos par augstiem sasniegumiem. Vai viņš šādā situācijā pieprasītu maiņu?

Milvoki “Bucks” – vai šis ir pēdējais gads?

“Bucks” čempionu titulu izcīnīja 2021. gadā, kas šobrīd šķiet krietni senāk nekā patiesībā ir. Sastāvā vairs nav viena no čempionu komandas svarīgākajiem spēlētājiem Džrū Holideja, kurš pa šo laiku Bostonas “Celtics” rindās pamanījies tikt pie vēl viena gredzena.

Jannis Adetokunbo aizvadītajā sezonā nospēlēja 73 spēles. Aizpagājušajā sezonā viņa kontā 63 mači, bet 2021./2022. gada sezonā – 67 spēles. Arī viņš, šķiet, lēnām sāk parādīt sekas, kuras ķermenim nodara tādas piezīmes, kādas tiek sistas pret grieķu basketbolistu.

Kriss Midltons regulārajā sezonā vairs nav spējīgs konsekventi noturēties bez traumām. Arī pirms šīs sezonas viņš jau atkal cīnās ar savainojumu un šobrīd nav konkrēta laika perioda, kad pieredzējušais uzbrucējs varētu atgriezties laukumā

Arī Brukam Lopesam jau ir 36 gadi. Šis “Bucks” kodols noveco, pie tam strauji. To redz arī Jannis, kurš nesenā intervijā “starp rindām” pateica, ka pēc sezonas varētu pieprasīt maiņu: “Ja mēs neizcīnīsim titulu, mani var aizmainīt. Tāds ir mūsu darbs un pasaule, kurā dzīvojam. Ja neizdodas izcīnīt panākumus, tad tu vari tikt aizmainīts.”

Protams, “Bucks” savu stūrakmeni bez paša spēlētāja izteiktas iniciatīvas nemainīs, bet nākamā vasara Milvoki varētu būt ļoti interesanta. It sevišķi, ja šogad neizdosies pacīnīties par čempionu titulu, kas šobrīd izskatās pēc ļoti smaga uzdevuma.

Bruklinas “Nets” – kurš būs pirmā vijole?

Bruklinas vienība gaidāmajā sezonā, vismaz “uz papīra”, izskatās pēc pašas vājākās komandas visā NBA. Šajā starpsezonā klubs aizmainīja savu labāko spēlētāju Mikalu Bridžesu, signalizējot par vēl vienas pārbūves sākumu.

Kurš ir labākais spēlētājs šajā komandā? Nikolass Klakstons? Varbūt kopējā pienesuma ziņā, bet ne uzbrukumā. Bendžamins Deivids Simonss? Diemžēl muguras nervu problēmas nav joka lieta un nebūs brīnuma, ja viņš vairs nekad nepietuvosies savam Filadelfijas “76ers” laiku līmenim.

Deniss Šrēders citā pārnesumā ieliek, kad mugurā velk izlases kreklu, bet NBA nekas vairāk par kvalitatīvu lomas spēlētāju viņš nav. Kamerons Džonsons ir labs tālmetienu izpildītājs, bet ne spēlētājs, caur kuru var veidot uzbrukumu.

Patiesībā uz augstāk uzdoto jautājumu ir tikai viena visai skaidra atbilde un tā ir Kamerons Tomass. Jau pērn, kad uzbrukuma galveno lomu tomēr uzņēmās Bridžess, Tomass, laukumā pavadot vidēji 31 minūti, atzīmējās ar 22,5 punktiem. Domājams, ka šis rādītājs gaidāmajā sezonā tikai augs. Protams, efektivitāti no uzbrūkošā aizsarga nav pamata gaidīt, bet domājams, ka to ļoti labi saprot arī “Nets” un Kanādas valstsvienības galvenais treneris Hordi Fernandess.

Detroitas “Pistons” – vai pie lielākas lomas beidzot tiks jaunie spēlētāji?

Treneris Montijs Viljamss parādīja ļoti labu piemēru, kā nopelnīt – ieradās Detroitā, parakstīja 76 miljonu līgumu, tika atlaists pēc vienas sezonas un nākamo piecu gadu laikā par sēdēšanu mājās nopelnīs vēl 66 miljonus. Kolosāli!

Tomēr Viljamsa atlaišana bija tikai loģisks solis, jo viņš pagājušajā sezonā neprata prioritizēt savus jaunos spēlētājus. Sezonas gaitā viņš uzstājīgi mēģināja “atdzīvināt” Kiljana Hejsa karjeru, dodot viņam vidēji 24 minūtes spēlē. Tikmēr atlētiskuma ziņā ļoti apdāvinātais Ausars Tompsons laukumā pavadīja vien par minūti ilgāk. Arī Džeilena Durena vidēji laukumā pavadītais laiks nesasniedza 30 minūšu atzīmi.

Tagad “Pistons” stūrmaņa krēslu ieņēmis Džons-Bleirs Bikerstafs un viņa galvenais uzdevums, visticamāk, būs tieši jauno spēlētāju attīstība. Jā, komandai ir Keids Kaninghems, kurš atbilst pirmā drafta numura statusam, tomēr ir nepieciešams attīstīt arī viņa pārējos laika biedrus. Tomēr gaidāmajā sezonā lielu skaitu minūšu “apēdīs” arī Tobaiass Heriss, kurš savulaik Detroitā jau spēlējis. Tāpat sastāvā atrodami arī tādi pieredzējuši spēlētāji kā Tims Hardevejs jaunākais un Maliks Bīzlijs, kas arī sarežģīs minūšu sadali. “Pistons” pagājušajā sezonā uzstādīja garākās zaudējumu sērijas antirekordu (28 spēles) vienas sezonas ietvaros. Šāda statistika ir ļoti neglaimojoša, bet jāpiekrīt, Kaninghemam, kurš pēc viena no zaudējumiem teica, ka “Pistons” sastāvs ne tuvu nav sliktākais NBA vēsturē.

Maiami “Heat” – vai Batlers atkal sarīkos “trādirīdi”?

Batlers reiz kādā podkāstā uzdeva jautājumu – vai ar mani ir tik grūti sastrādāties?

Vispirms patīsim pulksteni atpakaļ uz 2018. gada rudeni. Batlers pārstāv Minesotas “Timberwolves” un no komandas gaida maksimālo līgumu. Tomēr Minesota vispirms šāda veida līgumu gatavojas izsniegt Karlam Entonijam-Taunsam un tikai tad Batleram, kurš šādu attieksmi acīmredzami uzskatīja par necienīgu.

Tad nu viņš vienā no pirmssezonas treniņiem izvēlējās spēlēt kopā ar trešā kaluma kolēģiem jeb spēlētājiem, kuri cīnās par vietu sastāvā un uzveica pirmo piecinieku. Kā šo gadu laikā atklājuši vairāki tā laika “Timberwolves” spēlētāji, Batlera izteikumi pēc minētā treniņa, maigi izsakoties, nebijuši tie pieklājīgākie.

Ar šādu attieksmi Batlers pavisam raiti panāca savu maiņu uz Filadelfiju, kas arī “muļļājās” ar jauna līguma piedāvāšanu. 2019. gada vasarā “76ers” Tobaiasam Herisam izsniedza piecu miljonu līgumu ar kopējo summu 180 miljonu vērtībā, bet Batlers panāca maiņas darījumu uz “Heat”.

Kad “Heat” 2022. gada Austrumu konferences pusfinālā no “play-off” izslēdza “76ers” Batlers arēnas tunelī klaigāja: “Tobaiass Hariss pāri man?”

Arī šajā sezonā 35 gadus vecais Batlers gaidīs un prasīs jaunu, visticamāk, supermaksimālo līgumu. Savukārt “Heat” prezidents Pets Railijs acīmredzami ir nobriedis cīņai arī publiskajā telpā. Par to liecina viņa komentāri pēc viena no zaudētajiem mačiem aizvadītās sezonas izslēgšanas spēļu turnīrā pret Bostonas “Celtics”. Batlers, nerrojot Džeilenu Braunu, savā “Instagram” kontā rakstīja: “Neļaujiet mums dabūt vienu spēli.”

Uz to Railijs reaģēja visai asi, norādot, ka spēlētājam, kurš pats nedodas laukumā (Batlers bija traumēts) īsti nevajadzētu mētāties ar šāda veida replikām.

Batlers gadu gaitā ir pierādījis, ka ir sīksts personāžs, kurš sev vēlamo panāks ar jebkādām metodēm, tomēr šoreiz viņam pretim ir cienīgs pretinieks Railija personā. Būs interesanti...

Čikāgas “Bulls” – kāds ir Artūra Karnišova plāns?

Tiem, kuri nezina, lietuvietis Artūrs Karnišovs ir “Bulls” basketbola operāciju viceprezidents. Šobrīd uz augstāk uzdoto jautājumu īsti atbildes nav.

“Bulls” šajā vasarā bez atlīdzības palaida prom veterānu Demaru Derouzenu. Jau kopš pagājušās sezonas sākuma Ziemeļamerikas medijos virmoja baumas par Zeka Lavīna maiņas darījumu, bet tad atlētiskais aizsargs iedzīvojās savainojumā.

Šajā starpsezonā “Bulls” uz “Thunder” aizmainīja aizsardzības speciālistu Aleksu Karuso, pretim saņemot perspektīvo Džošu Gidiju, kurš Čikāgā pēc apsūdzībām par seksuāla rakstura pārkāpumiem, mēģinās pārstartēt karjeru.

Tāpat “Bulls” aizsargu līnijā atrodams arī 24 gadus vecais Kobijs Vaits, kurš pagājušajā sezonā vidēji mačā atzīmējās ar 19,7 punktiem, kas bija par gandrīz 10 vairāk nekā 2022./2023. gada sezonā. Pie savām minūtēm noteikti gribēs tikt arī Vaita vienaudzis Dosunmu. Neaizmirsīsim arī par Lonzo Bolu, kurš laukumā atgriezies pēc vairāk nekā divu gadu pauzes.

Sastāvā atrodams arī pieredzējušais melnkalniešu centrs Nikola Vucevičs. “Bulls” sastāvā pieredze mijas ar jaunatni, tomēr, šķiet, ka stingri noteiktas un reālistiskas vīzijas klubam pagaidām nav.

Vašingtonas “Wizards” – vai Pūls spēs apklusināt kritiķus?

Kad “Warriors” Pūlu aizmainīja uz “Wizards”, Kevins Gārnets viņu nokristīja par nākamo Džeimsu Hārdenu un līgas MVP. Protams, Gārnets savulaik teica, ka MVP potenciāls ir arī Tonam Meikeram, bet pamats optimismam bija, jo Pūls beidzot varēja izkāpt no Stefana Karija un “Warriors” lielā trijnieka ēnas.

2022. gada vasarā Pūls spēlēja ļoti svarīgu lomu “Warriors” čempionu titula izcīnīšanā, tomēr jau tā paša gada rudenī ar “ceļamaizi” no Dreimonda Grīna Pūls lēnām varēja sākt posties uz citu komandu. “Uz papīra” Pūlam Vašingtonā bija visas iespējas kļūt par 25+7 spēlētāju, jo Porziņģis jau bija nonācis Bostonā un Bredlijs Bīls kārtējo savainojumu ārstēja Fīniksas “Suns” kreklā.

Jā, sastāvā bija Kails Kuzma, bet kopumā komandā bija pārāk maz talanta, lai metienu nepietiktu gan Kuzmam, gan Pūlam.

Toreizējam “Wizards” trenerim Vesam Anseldam jaunākajam bija citi plāni. Viņš Pūlu izmantoja kā draudu no tālmetienu līnijas, bumbu liekot drošajās Taijusa Džounsa rokās. Papildus tam, ka Pūls neattaisnoja uzbrukuma statistikas cerības, viņš kļuva arī par regulāru “viesi” humora rubrikā “Shaqtin’ a Fool”.

Šosezon “Wizards” galvenais treneris būs Braiens Kīfs, kurš jau paziņojis, ka Pūlam tiks uzticēta saspēles vadītāja loma. Līdz ar to Pūlam vajadzētu tikt pie iespējas parādīt, ka viņš ir nevis “Shaqtin’ a Fool” MVP, bet gan produktīvs uzbrukuma spēlētājs.

Toronto “Raptors” – kā izskatīsies komandas hierarhija?

Vēl pagājušajā sezonā Toronto kluba līderības “trepe” bija visai skaidra – komandas vadošais spēlētājs bija čempions Paskāls Siakams, viņam blakus attīstījās daudzpusīgais Skotijs Bārnss, bet Anunobī bija komandas perimetra aizsardzības “dūzis”. Tad Siakams un Anunobī tika aizmainīti, bet vietā ieradās divi uz uzbrukumu orientēti basketbolisti – Imanuels Kviklijs un Rovans Berets.

Un tā mēs nonākam pie augstāk minētā jautājuma. It kā būtu loģiski, ka “Raptors” savu nākotni saista ar 2021. gada drafta 4. numuru Skotiju Bārnsu.

Tajā pašā laikā Berets var argumentēt, ka arī viņam ir tikai 24 gadi un arī viņš savulaik bija augsta drafta izvēle (3. numurs 2019. gadā). Viņš savas karjeras laikā 329 aizvadītajās spēlēs vidēji atzīmējies ar 18,4 punktiem, kas ir solīds rādītājs.

Savukārt Kviklijam ir visas tiesības kandidēt uz primārā bumbas vadītāja lomu. 38 spēlēs “Raptors” kreklā viņš vidēji atzīmējās ar 18,6 punktiem un 6,8 rezultatīvām piespēlēm. Tie pavisam noteikti ir sākumsastāva kalibra saspēles vadītāja cienīgi rādītāji.

Viena bumba trim labiem basketbolistiem, no kuriem sevi kā kvalitatīvu tālmetienu izpildītāju apliecinājis vien Kviklijs (37,5% karjeras 291 spēlē). Serbu speciālistu Darko Rajakoviču sagaida rēbuss, par kuru nesūdzētos neviens treneris.

Šarlotas “Hornets” – vai tā ir “play-in” komanda?

Uzreiz atkāpe par Mailzu Bridžesu. Viņam nav vietas NBA, bet līgai un Šarlotes “Hornets” acīmredzot nospļauties uz vardarbību pret sievieti un pēcāko netuvošanās pavēles pārkāpumu.

Atkāpjoties no Bridžesa pārkāpumiem, viņš basketbola laukumā ir kvalitatīvs spēka uzbrucējs, kurš perfekti blakus iederas uz aizsardzību un atlēkušajām bumbām orientētajam Markam Viljamsam.

Pērnā gada drafta otrajam numuram Brendonam Mileram pēc solīdas pirmgadnieka sezonas (17,3 punkti, 4,3 atlēkušās bumbas, 2,4 rezultatīvas piespēles un 37,3% tālmetienos) tiek paredzēts būtisks lēciens, kas otrā gada spēlētājam būtu tikai loģiski.

Un tad paliek Lamelo Bols, kuru ierobežo tikai divas problēmas – slikta darba ētika un traumas. Bieži vien otrais aspekts iziet no pirmā, bet Bolu brāļiem kāju noturība ir problēma. Lonzo vairāk nekā divus gadus cīnījās ar ceļgala traumu, bet Lamelo kopā neturas potītes. Visādi citādi Lamelo ir spēlētājs, kuram kā minimums gadu no gada vajadzētu spēlēt Visu zvaigžņu spēlē.

Lamelo-Bridžess-Milers-Viljamss noteikti ir kodols ar diezgan lielām izaugsmes iespējām, bet jautājums par viņu vietu “play-in” turnīrā drīzāk rodas vājās konkurences dēļ – “Nets”, “Wizards” un “Pistons”, visticamāk, ir norakstāmi uzreiz. Līdz ar to “siseņiem” vietu “play-in” turnīrā būs jādala ar “Raptors”, “Bulls” un “Hawks”. Pēdējās divas komandas šīs sezonas ietvaros tikpat labi var noraut pārbūves “sviru”. Līdz ar to “Hornets” iekļūšana “play-in” turnīrā nebūt nav tik absurda, cik sākotnēji varētu izklausīties.

Orlando “Magic” – vai Francam Vāgneram izdosies attaisnot jauno līgumu?

23 gadus vecais Francs Vāgners, kurš savas karjeras laikā nav bijis tuvu Visu zvaigžņu spēlei vai līgas simboliskajam pieciniekam, šajā vasarā noslēdza piecu gadu līgumu ar kopējo vērtību 224 miljonu ASV dolāru apmērā.

“Magic” klusiņām uzbūvējusi komandu, kurā apkopoti labi lomas spēlētāji un katrs basketbolists zina savu lomu hierarhijas trepē. Paolo Bankero ir superzvaigznes potenciāls, tomēr viņam kārtībā jāsaved metienu procenti, jo 45,5% metienos no spēles, 33,9% tālmetienos un 72% no soda metienu līnijas ir diezgan tālu no līgas vidējiem rādītājiem (47,4%, 36,6% un 78,4% pagājušajā sezonā).

Orlando vienībai ir arī ļoti solīda centru rotācija – Vendels Kārters jaunākais, Morics Vāgners un Goga Bitadze. Šie ir basketbolisti, kuri uzbrukuma hierarhijā sevišķi neiejauksies, bet izdarīs nepieciešamo darbu.

“Magic” perimetra aizsardzību šajā vasarā papildināja ar Kentaviusu Kaldvelu-Poupu. Tāpat ierindā ir arī 23 gadus vecais Džeilens Sagss, kurš jau pērn izpelnījās vietu NBA otrajā aizsardzības simboliskajā pieciniekā. Bīstams ierocis aizsardzībā ir arī Džonatans Aizeks, bet 27 gadus vecais basketbolists pēdējo četru sezonu laikā nospēlējis vien 69 spēles. Lai gan pagājušajā sezonā viņš piedalījās 58 mačos, vēsture liecina, ka pagaidām uz Aizeku savainojumu dēļ līdz galam paļauties nevar.

Ja runājam par uzbrukumu, tad savu artavu, spēlē iesaistoties no rezervistu soliņa, noteikti dos arī Kouls Entonijs. Tomēr, lai Orlando komanda tiešām spertu nākamo soli Austrumu konferencē, jāprogresē galvenokārt diviem spēlētājiem – Bankero un Francam Vāgneram. Un tikai vienam no viņiem pagaidām ir 224 miljonu līgums.

Aizvadītās sezonas izslēgšanas spēļu pirmās kārtas sērija pret Klīvlendas “Cavaliers” Vāgneram bija vāja – vidēji 18,9 punkti spēlē, bet tikai 40,8% metienos no spēles un 26,5% tālmetienos. Par nepilniem 45 miljoniem sezonā tomēr prasītos kvalitatīvāks sniegums...

Indianas “Pacers” – vai 2024. gads bija sagadīšanās?

“Pacers” pagājušā gada izslēgšanas spēlēs aizcīnījās līdz Austrumu konferences finālam, kur ar 0-4 atzina nākamo čempionu Bostonas “Celtics” pārākumu. Indianas basketbolisti šajā sērijā bija konkurētspējīgāki nekā rāda gala rezultāts. Pie tam, pēdējos divus šīs sērijas mačus savainojuma dēļ aizvadīt nevarēja Indianas līderis Tairīss Halibērtons.

Tomēr “Pacers” ceļu līdz Austrumu konferences finālam atviegloja pretinieku traumas. Pirmajā kārtā Indianas basketbolisti tikās ar Milvoki “Bucks”, kam nevienā no sešām spēlēm palīdzēt nevarēja komandas līderis Jannis Adetokunbo. Savukārt Damjans Lilards izlaida divas spēles.

Otrajā kārtā Ņujorkas “Knicks” bija jāiztiek bez Džūliusa Rendla. Tāpat četras no septiņām spēlēm izlaida Anunobī, kurš izšķirošajā mačā uz parketa pavadīja vien četras minūtes. Tāpat cauri traumām spēlēja arī Džeilens Bransons un Džošs Hārts.

“Pacers” sastāvā talanta netrūkst, tomēr, visticamāk, tikai retais pirms jaunās sezonas šo komandu Austrumu konferencē devēs par “Celtics” galveno konkurenti.

Klīvlendas “Cavaliers” – vai Evans Moblijs piedzīvos izaugsmi uzbrukumā?

Evans Moblijs 2022. gadā ļoti līdzīgā balsojumā par gada labāko debitantu atzina Skotija Bārnsa pārākumu. Ārzemju apskatnieki Mobliju pat nodēvēja par nākamo Kevinu Gārnetu. Lai gan auguma parametri un sniegums aizsardzībā šo salīdzinājumu padara pietiekoši racionālu, Moblija statistika uzbrukumā trīs gadu laikā faktiski nav piedzīvojusi izaugsmi.

Debijas sezonā viņš vidēji mačā atzīmējās ar 15 punktiem, otrajā gadā – ar 16,2 punktiem, bet pagājušajā sezonā Moblijs vidēji guva 15,7 punktus.

Pagājušajā sezonā Moblijs būtiski uzlaboja tālmetienu (no 21,7% uz 37,3% un soda metienu (no 67,4% uz 71,9%) precizitāti. Tomēr par reālu draudu no tālmetienu līnijas talantīgo uzbrucēju vēl nevar uzskatīt, jo viņš pagājušajā sezonā vidēji spēlē izmeta tikai 1,2 tālmetienus.

Protams, patraucēja arī savainojums, kā rezultātā Moblijs nospēlēja vien 50 spēles. Tāpat bumbas dalīšana ar Donavanu Mičelu un Dariusu Gārlandu, kurš pats mocījās ar savainojumiem, jaunā uzbrucēja izaugsmi nepaātrina.

Lai spertu nākamo soli uzbrukumā, Moblijam pavisam noteikti aktīvāk jāsāk izpildīt (un arī trāpīt) tālmetieni. “Cavaliers” šajā starpsezonā būtiskas izmaiņas sastāvā neveica, līdz ar to komandas cerības uz lēcienu Austrumu konferences hierarhijā būs atkarīgas no izaugsmes kluba iekšienē. Un šobrīd vislielākais neīstenotais potenciāls vēl ir tieši Moblijam.

Austrumu konference gaidāmajā sezonā būs ar ļoti spēcīgām komandām tās augšgalā un izteiktām pastarītēm lejasgalā. Jā, galvenie favorīti joprojām ir “Celtics”, bet cīņa par otro vietu solās būt spraiga. Domājams, ka arī vairākām Austrumu konferences komandām būs labāka bilance nekā rietumu vadošajām vienībām, jo austrumu komandām elementāri būs vairāk maču pret savas konferences “pagraba” komandām. Un Austrumu konferences lejasgals ir nesalīdzināmi vājāks nekā rietumu konferencē.

Rietumu konferences apskats pieejams šeit.

     [+] [-]

, 2024-10-22 11:47, vakar
Labs raksts!

  +3 [+] [-]

, 2024-10-22 11:49, vakar
Bostonas "Celtics" komanda šosezon izskatās kā basketbola Avengers, kur katram ir savs superspēks, bet visiem kopā – neierobežots potenciāls.

Kristaps Porziņģis, kurš ieradies no Latvijas, it kā būtu izkāpis no kāda Rīgas zelta torņa, lai rāmi izglābtu Bostonu no trīspunktnieku trūkuma. Kad viņš lec uz grozu, izskatās, ka viņš pat varētu aizsniegties līdz Ziemassvētku zvaigznei.

Jaylen Brown, kurš tikko parakstījis milzīgu līgumu, varētu mierīgi sev uz muguras uzlikt milzu maisu ar dolāriem un vēl arvien uzlikt divpunktu metienu kā neviens cits.

Jayson Tatum ir kā boss līderis, kurš vienmēr mierīgi izlemj, vai iemest trīspunktnieku vai vienkārši iziet cauri aizsardzībai, kā neredzams spēks. Ja viņam ir slikta diena? Tas tikai nozīmē, ka viņš iemetīs 40, nevis 50 punktus.

Jrue Holiday ir kā komandā ienācis slepenais aģents, kurš čīkstoši aizslēdz pretinieku līderus tā, ka viņiem atliek tikai nožēlot, ka vispār atnāca uz spēli.

Derrick White izskatās pēc mierīga puiša, kuru tu satiktu Starbucks rindā, bet, kad viņš ir laukumā, viņš ir kā balta vētra, kas pāršalc pretinieku aizsardzību ar asprātīgiem caurgājieniem un piespēlēm.

Un tad ir Al Horford – komandā joprojām, lai pārliecinātos, ka kāds atceras, kā spēlēja basketbolu agrākos laikos, kad NBA nebija tikai trīspunktnieku sacensība. Viņš ir kā gudrs vecais sensejs, kurš katrā spēlē ienes mieru un gudrību.

Kopā viņi ir "Celtics" superkomanda, gatava iekarot NBA ar smaidu uz lūpām, Jo tauta zin, ka ar tādu sastāvu šovs ir garantēts!
Slēpts komentārs: kristaps199021

     [+] [-]

, 2024-10-22 13:00, vakar
zaxx rakstīja: Kāds Celtics ego?? Autor tu pa.. esi???
Tas varbūt vasaras sakāra.Vienu nemaz neaicināja uz OS un otrs atsēdēja bezjēgā uz beņķa.
Tad apskatnieki sāka stāstīt,ka abi mēģinās regulārājā kaut ko pierādīt.
Realitātē abi jau tam ir izauguši pāri sezonas atpakaļ.Viņiem pierādīt nav ko.Viņi izdarīja darbu jau šogad.

     [+] [-]

, 2024-10-22 14:58, vakar
zaxx rakstīja: Kāds Celtics ego?? Autor tu pa.. esi???
Varbūt sāc ar to, ka sākumā izlasi rakstu, un tad sāc komentārus rakstīt. Rakstā saprotamā valodā viss uzrakstīts.

     [+] [-]

, 2024-10-22 14:59, vakar
kristaps199021 rakstīja: būšu par ikvienu kurš spējīgs sadot pa pakaļu Celtics , kamēr tajā komandā būs tingus pingus !
Visiem uzspļaut par ko tu esi, pamuļķi!😁
Rej vien cik vēlies!

     [+] [-]

, 2024-10-22 15:47, vakar
Šajā brīdī, dienu pirms sezonas sākuma, tā arī izskatās - Austrumos Bostonai nevajadzētu būt stingrai konkurencei, lai gan - tie paši Bucks, Knicks vai Pacers, teorētiski, pie noteiktiem apstākļiem(Celtics traumas + pašiem labas maiņas) var iekost... Sixers arī, bet nu ticības viņu veselībai nav.
Rietumos cits stāsts - tur spēcīgas blices - lai kurš nāk pretī finālā(ja Celtics tur spēlē) - būs līdzvērtīgs pretinieks.

p.s. ja nemaldos, Šamets no Knicks jau ir kādu laiku kā atbrīvots, kas nozīmē - soliņš kļuvis vēl šķidrāks.

     [+] [-]

, 2024-10-22 18:24, vakar
Ivars Zvirgzdiņš rakstīja: Visiem uzspļaut par ko tu esi, pamuļķi!😁
Rej vien cik vēlies!
paldies draugs par labajiem vārdiem !