Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Vilcāns satriec prognozes, izcīna uzvaru un kļūst par WBC starptautisko čempionu

Rolands Eliņš

Vilcāns satriec prognozes, izcīna uzvaru un kļūst par WBC starptautisko čempionu
Ralfs Vilcāns tiek sveikts ar uzvaru. Foto: No tiešraides

Latvijai ir jauns čempions kādā no vadošajām pasaules boksa organizācijām. Par to šovakar parūpējās Ralfs Vilcāns, kurš nebūt netika uzskatīts par favorītu cīņā pret WBC starptautisko čempionu Niku Hanigu no Vācijas, taču Belgradā notikušajā cīņā devītajā raundā nosūtīja Hanigu nokdaunā un uzvarēja ar dalītu tiesnešu lēmumu, attiecīgi iegūstot WBC sekundāro titulu pussmagajā svarā.

Ralfs Vilcāns (12-0) pirms šīs cīņas "BoxRec" rangā savā svara kategorijā bija meklējams 130. vietā. Iepriekš viņš bija cīnījies vienu svara kategoriju augstāk, taču pēc pārejas uz pussmago svaru sagaidīja savu iespēju tikt pie karjeras pirmās titulcīņas. Viņam tika piedāvāta iespēja izbraukumā Belgradā cīnīties par Pasaules boksa padomes (WBC) starptautiskā čempiona jostu, spēkojoties pret Vācijas bokseri Niku Hanigu (9-1-1). Hanigs ir izsēts WBC un IBF pasaules rangos, "BoxRec" rangā atrodams 35. vietā un bija nepārprotams cīņas favorīts.

Taču Vilcāns jau iepriekš intervijā Sportacentrs.com pārliecināti apgalvoja, ka vēlējies iespēju pārbaudīt sevi un ka viņš ir gatavs uzvarai. Vilcāns savus vārdus apliecināja ar darbiem, šovakar Belgradā gūstot uzvaru ar dalītu tiesnešu lēmumu (divi tiesneši pēc punktiem bija par labu viņam, viens nosvērās par labu Hanigam).

Kas īsti ir WBC starptautiskā čempiona tituls?

Gūtā uzvara sniedza Vilcānam WBC starptautiskā čempiona titulu. Kā jau gandrīz katrā boksa organizācijā, arī WBC ar tituliem nav tik vienkārši, taču īsais skaidrojums būtu šāds – ir pasaules čempions (Arturs Beterbijevs), ir sudraba tituls (pieder Žanam Paskālam), kas teorētiski pienākas ranga otrajam numuram, un ir WBC starptautiskā čempiona tituls, kas ir nākamais sarakstā prestiža ziņā. Šis tituls ļāva Hanigam līdz šim ieņemt desmito vietu WBC pasaules rangā, uz kuru tagad pretendē Vilcāns. Piemēram, Mairis Briedis šobrīd krūzeru svara kategorijā ir IBF pasaules čempions, kas ir pats vērtīgākais tituls, kamēr Ričards Bolotņiks ir WBO Eiropas čempions, kas principā ir līdzīga prestiža tituls kā Vilcāna iegūtais. Kopumā ir četras vadošās boksa organizācijas (WBC, WBA, IBF un WBO), kura katra nosaka savus čempionus.

Vilcāns cīņu Belgradā sāka bez mazākās pieticības un pārliekas pretinieka cienīšanas, tā vietā izmantojot savu auguma pārsvaru. Taču Vilcāns arī nekautrējās apbērt pretinieku ar sitieniem un cīņas vidū bija vadībā pēc punktiem. Jāpiezīmē, ka šajā cīņā tika izmantota atklātā punktu skaitīšana, proti, tiesnešu vērtējums bija publiski zināms jau pēc raundiem.

Hanigs, kurš vienā no savām iepriekšējām cīņām bija izcēlies ar nokautu raunda pirmajā sekundē, vairākkārt iestūma Vilcānu ringa stūrī, taču Ralfs vienmēr tika ārā un prata atbildēt. Sestajā raundā Vilcāns izlaida pāris masīvus sitienus pēc kārtas, taču noturējās kājās un izturēja raundu līdz galam.

Vilcānam šī bija pirmā cīņa profesionālajā boksā desmit raundu garumā, un šajā brīdī būtu saprotama cīņas gaita pagriešanās pieredzējušākā Haniga virzienā, galu galā, vācietim, kurš bija cīņas favorīts, šī bija ceturtā titulcīņa karjerā. Taču notika pretējais - Vilcāns izturēja fiziski un piedāvāja cīņas tempu un sitienu apmaiņas biežumu, kuram vairs īsti gatavs neizskatījās Hanigs. Hanigam zilas tika uzsitas abas acis, un devītajā raundā Vilcāns no ringa stūra ar pretuzbrukumu trāpīja viņam ātru un spēcīgu sitienu, nosūtot vācieti nokdaunā.

Tas kļuva par izšķirošo pavērsienu, jo, lai arī Hanigs ar pūlēm piecēlās un izturēja raundu līdz beigām, pēc punktiem viņš jau bija aizmugurē. Desmitajā raungā Hanigs jau atklāti gāja uz nokautu, taču spēki sāka izsīkt gan viņam, gan Vilcānam, un Latvijas bokseris novadīja cīņu līdz galam, pēc tam saņemot, kā raksta Vācijas sporta medijs "Bild", kas nodrošināja tiešraidi Vācijas teritorijā, "pilnīgu pelnītu tiesnešu lēmumu par savu uzvaru".

Jāuzsver, ka uzreiz pēc cīņas Haniga promouters paziņoja, ka pieprasīs revanšu, kā jau viņš to var darīt saskaņā ar cīņas līgumu. Hanigam šī cīņa bija plānota kā vēl viens solis ceļā uz pasaules čempiona titulcīņu, kas rudenī varētu notikt Dubaijā, taču "Bild" vēsta, ka tagad šāda iespēja varētu tikt Vilcānam, ko viņš nedēļas sākumā arī pats pieminēja intervijā.

  +7 [+] [-]

, 2021-05-22 00:10, pirms 3 gadiem
Pirmoreiz dzirdu par tādu bokseri, bet apsveicu!

 +11 [+] [-]

, 2021-05-22 00:11, pirms 3 gadiem
Nice!! Latvijai sensācija pēc sensācijas! Apsveicu!!

  +7 [+] [-]

, 2021-05-22 00:20, pirms 3 gadiem
Intresanti ko viens no tiesnešiem skatījās, ja iedalīja vācietim uzvaru, kurš zaudēja pārliecinoši?

  -3 [+] [-]

, 2021-05-22 00:21, pirms 3 gadiem
Kads koeficent

  +3 [+] [-]

, 2021-05-22 00:26, pirms 3 gadiem
Nu sveershanaa izskatiijaas ljoti labia kondiicijaa
Neredzeeju kapinju paaaraak daudz kam sekot shodien
Bet uzvara milziigs solis naakotnee cerams uzturees tempu un kondiiciju

  +2 [+] [-]

, 2021-05-22 00:30, pirms 3 gadiem
Cerams būs kāds video,prieks ka Briedis nav vienīgais top bokseris Latvijā.

  +2 [+] [-]

, 2021-05-22 02:24, pirms 3 gadiem
izredzētais rakstīja: Cerams būs kāds video,prieks ka Briedis nav vienīgais top bokseris Latvijā.
jau kādu laiku nav. Balotņiks top

     [+] [-]

, 2021-05-22 07:51, pirms 3 gadiem
malacis, ar šo cīņu iespējams dabūs nākamo titulcīņu par kādu prestižāku jostu un izsitīsies līdz TOPam
Slēpts komentārs: PēterisP

  +3 [+] [-]

, 2021-05-22 09:55, pirms 3 gadiem
Vel viens, kuram fizuhu dzen Erdmanis.

     [+] [-]

, 2021-05-22 10:36, pirms 3 gadiem
Pamatīgs nokdauns tur būtu Eliņam pašam,bet te tak uzreiz kājās cēlās. Nokdauns bija, bet ne pamatīgs, kad līdz "5" guļ un tad tik acis atver un sāk kustēties.

  +1 [+] [-]

, 2021-05-22 11:59, pirms 3 gadiem
Piekrītu “left_hook”. Tur no pamatīga nokdauna tālu. Pamatīgs nokdauns bija Fury un Vailder pirmajā cīņā, kur fury izgūlās uz dēļiem un tāpat piecēlās un veiksmīgi turpināja cīņu. Bet , super.
Malacis un apsveicu ar uzvaru

     [+] [-]

, 2021-05-22 15:51, pirms 3 gadiem
PēterisP rakstīja: Kad būs cīņa ar Briedi ?
Nebūs - atšķirīgas svara kategorijas.

     [+] [-]

, 2021-05-23 11:37, pirms 3 gadiem
affyer rakstīja: jau kādu laiku nav. Balotņiks top
Bolotņiks.
Ralfs darbojas LNK, tā kā Ralfam tur arī labi sparinga partneri sanāk.