Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Šāvējs Kuzmins neizslēdz pretendēšanu uz 2020. gada olimpiādi

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Šāvējs Kuzmins neizslēdz pretendēšanu uz 2020. gada olimpiādi
Afanasijs Kuzmins un Aldons Vrubļevskis
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Latvijas leģendārais šāvējs Afanasijs Kuzmins šodien svin 70 gadu dzimšanas dienu. Sarunā ar "Latvijas Avīzi" atklāj, ka nejūtas tik vecs, vēl ir sapnis par 2020. gada olimpiskajām spēlēm.

"Tāda sajūta, ka 70 - tas neattiecas uz mani," saka Afanasijs Kuzmins, kurš piekopj veselīgu dzīvesveidu un ir fiziski aktīvs, kā arī joprojām strādā un atbild par Valsts policijas sporta kluba šautuvi Rīgā. Pats mazliet vēl šauj, taču sacensībās nestartē, jo jāsakārto redze - pirms trijiem gadiem labajai acij bija operācija, tagad vajag arī kreisajai. Kad redzes problēma būs atrisināta, varēs domāt par tālāko. Sapnis par 2020. gada olimpiskajām spēlēm ir dzīvs.

Deviņu olimpisko spēļu dalībnieks Afanasijs Kuzmins pirms trijiem gadiem vēl startēja Pasaules kausa posmā. Redzes problēmu dēļ nevarēja piedalīties atlasē uz Riodežaneiro olimpiādi. 1992. gada spēlēs viņš zem Latvijas karoga izcīnīja sudraba medaļu, bet 1988. gadā kā PSRS pārstāvis ieguva zeltu. Lielākie panākumi gūti šaušanā ar pistoli no 25 metriem.

Kuzmins atceras, ka bija ļoti tuvu, lai netiktu uz 1988. gada spēlēm. PSRS čempionātā nesanāca parādīt vajadzīgo rezultātu, jo vējš acīs iepūta pulveri. Līdz ar to pirms olimpiādes uz pēdējo treniņnometni aizbrauca citi, savukārt Kuzminam piedāvāja doties uz sacensībām, kur līderi nestartēja. Mūsu šāvējs izvirzīja sava veida ultimātu - ja sašaus 598 punktus no 600, tad tiks ņemts uz pēdējiem kontrolmačiem. Vadība bija ar mieru, un Kuzmins sašāva 598 punktus.

1992. gada spēlēs bija psiholoģiski grūti, jo visi gaidīja zeltu. Pateicoties pieredzei, izdevās iegūt sudraba godalgu. 1984. gadā bija ļoti labā formā, varēja būt vēl viena olimpiskā medaļa, taču PSRS boikotēja Losandželosas spēles.

Pieredzes bagātais šāvējs ar medībām neaizraujas. Astoņdesmitajos gados piedalījās kādās medībās, taču nešāva, jo nevēlējās nogalināt dzīvnieku. Toreiz arī sieva pateica, lai gaļu mājās nenes.

Latvijas Olimpiskā komiteja kārto dokumentus, lai Afanasijs Kuzmins varētu saņemt Starptautiskās olimpiskās komitejas ordeni.

Izmantotie resursi:
Laikraksts "Latvijas Avīze", Ilmārs Stūriška