Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Rubrikā "Kas tas par putnu?" - folkreisa braucējs Raimonds Žvagins

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Rubrikā "Kas tas par putnu?" - folkreisa braucējs Raimonds Žvagins
Raimonds Žvagins (pa kreisi)

Par otro izlozēto rubrikā “Kas tas par putnu?” kļuvis Folkreisa braucējs Raimonds Žvagins. Braucējs ar interesantu braucēja karjeru – avārijas, neveiksmes, Dānija, uzvara.

''Sacensības tiešām būs? 100%? Tad pērku lidmašīnas biļeti!''

Saņemt šādu jautājumu jebkuram ziemas sacensību rīkotājam ir briesmīgi. It kā ejam uz to, ka sacensības būs, bet Latvijā atkusnis visus plānus var iznīcināt divu dienu laikā. Pagaidām šoziem mums visiem veicies – Raimonds Žvagins nav zaudējis biļeti ne pirms Ludzas, ne Brenguļu sacensības. Viņam jāceļo no mītnes zemes Dānijas. Uz Brenguļiem no ziemeļvalsts ierodas vēl viens mūsējais – Jānis Pētersons. Abi pagājušajā gadā ar savu pēkšņo ierašanos sarūpēja zināmus pārsteigumus…

Raimonds Folkreisā debitēja 2018. gada ziemā. Tā gada Ziemas kausa pēdējā posmā viņš dalīja mašīnu ar savu tobrīd nedaudz vairāk pieredzējušo brāli Daini, kurš Folkreisa gaitas bija uzsācis iepriekšējā gadā. Pirmā sacīkste neizdevās – debitēt ledainā Vecpils trasē nav viegli, turklāt vēl dalot auto…

Uzreiz jāatzīmē – Raimonda Folkreisa aktivitātes vairākus gadus nevarēja nosaukt par mērķtiecīgu cīņu par rezultātiem sezonas kontekstā. Gadu no gada tika veiktas divas, maksimums trīs sacīkstes, kuru laikā sanāca vairāk mācīties un iekulties piedzīvojumos nekā būt gatavam augstiem sasniegumiem. Statistiski kopš 2018. gada Žvagins bijis uz starta katru gadu. Tomēr atsevišķajos posmos piedzīvoti tehnikas defekti un pa kādai iespaidīgai avārijai.

Īpašas attiecības Raimondam izveidojās ar brāļu komandas rīcībā esošo Toyota Corolla automašīnu – braucējs un auto viens otru mocīja nežēlīgi. Spilgtākā avārija Priekulē, kad tika piedzīvota pamatīga avārija sadarbībā ar Sanitu Mirošņiku. Vēl šobrīd var strīdēties, kurš notikušajā vainīgs, vai piedzīvots sacensību negadījums… Jebkurā gadījumā, toreiz abu mašīnas tika gandrīz iznīcinātas.

Lielākoties neregulārās vizītes Latvijas Folkreisā Žvaginam saistītas ar viņa ikdienu Dānijā. Tieši tur Raimonds ieguva pārliecību un ticību saviem autosportista spēkiem, lai arī debijas sezona Dānijas Folkreisā turpināja tehnikas problēmu lāstu.

Latvieši dāņu Folkreisā sāka startēt 2021. gadā. Pēc mokošajām Latvijas sacensībām pēkšņi izrādījās, ka Žvagins spēj braukt ātri un līderu pulkā. Dānijā viņam ir savs Folkreisa auto, bet pirmā sezona noslēgta 21. vietā 53 dalībnieku konkurencē. Taču rezultāts neataino spēku samēru – Raimonds bija daudz labāks, taču reta bija sacīkste, kurā kaut kas nenotiek tehnikai. Turklāt brīžos, kas pilnībā iznīcina lieliski sāktu sacīksti. Ja mašīna bojājas dienas sākumā, tad vēl pastāv iespēja aizkauties līdz labai pozīcijai vakarā. Taču, ja auto izbeidzas pirms fināla starta, tad visiem iepriekšējiem panākumiem nav jēgas.

Dānijā 2022. gadā Žvagins jau bija devītajā vietā. Lai gan pjedestāls joprojām nedevās rokā, vairākkārt sasniegti fināli (top-6 dāņu versijā), bet kopvērtējumā gūta devītā vieta 54 dalībnieku konkurencē.

Tomēr kroņa gads līdz šim Raimondam bijis 2023. Pirmajā posmā tika sasniegts pirmais lielais pjedestāls, Dānijas kausa pirmajā posmā gūta otrā vieta. Vēlāk gan cīņa kļuva neregulāra, veikti tikai četri no septiņiem posmiem. Kopvērtējumā desmitā vieta.

Taču lielais pārsteigums piedzīvots Latvijas Folkreisā. Žvagins ar Pētersonu kā sniegs uz galvas uzradās vasaras vidū Ludzas posmā. Abi šokēja vietējo publiku ar drošu iebraukšanu finālā. Galvenajā braucienā šķita, ka Jānis – Dānijas otrās un trešās vietas ieguvējs, attiecīgi, 2022. un 2023. gadā – sasniegs uzvaru debijas sacīkstē. Taču tehnikas problēmas aizsūtīja viņu uz sesto vietu. Tikmēr Raimonds savu izdevību garām nelaida – šokējoša uzvara! Šķiet, stāsts par ticību sev un saviem spēkiem, kas tika iegūta Dānijas Folkreisā kopš brīža, kad mašīna beidzot bija gatava braukt ātri un līdz galam.

Braucējs var būt pārliecināts par saviem spēkiem ilgu laiku. Taču, kad saproti, ka tici sev, bet netici mašīnai, pazūd jebkāda sportiskā cerība un kaujinieciskums. Ja stājies uz starta ar domu, ka tūlīt atkal kaut kas salūzīs, tad pabraukt kļūst neiespējami, pat bezjēdzīgi. Un šķiet, ka Raimonds Žvagins sāka ātri braukt tad, kad varēja sākt ticēt tehnikai.

Arī decembrī Ludzā Žvagins varēja būt uz pjedestāla vai pat uzvarēt – finālā aizvadīta interesanta cīņa ar ļoti mainīgiem rezultātiem apli pēc apļa. Raimondam finišā septītā vieta. Ja biļetes tiks pirktas arī uz nākamajiem posmiem, pozīcija var būt labs tramplīns pat cīņā pār kopvērtējuma godalgām!

RAIMONDS ŽVAGINS:
– Debija krosa tipa disciplīnā: 2018. gads, Folkreiss

2018.gads
– Folkreisa Ziemas kauss: 40. vieta (1 starts)
Augstākais rezultāts posmā: 23. vieta (Vecpils)
– Folkreisa Vasaras kauss: 56. vieta (1 starts)
Augstākais rezultāts posmā: 21. vieta (Pilskalni)

2019.gads
– Folkreisa Vasaras kauss: 76. vieta (2 starti)
Augstākais rezultāts posmā: 34. vieta (Pilskalni)

2020.gads
– Folkreisa Vasaras kauss: 27. vieta (2 starti)
Augstākais rezultāts posmā: 7. vieta (Pilskalni)

2021.gads
– Folkreisa Vasaras kauss: 92. vieta (2 starti)
Augstākais rezultāts posmā: 41. vieta (Priekule, Pilskalni)

– Dānijas Folkreisa kauss: 21. vieta
Augstākais rezultāts posmā: 11. vieta (2x)

2022.gads
– Folkreisa Vasaras kauss: 129. vieta (1 starts)
Augstākais rezultāts posmā: 62. vieta (Pilskalni)

– Dānijas Folkreisa kauss: 9. vieta
Augstākais rezultāts posmā: 4. vieta (2x)

2023.gads
– Folkreisa Vasaras kauss: 11. vieta (3 starti)
Augstākais rezultāts posmā: 1. vieta (Ludza)

– Dānijas Folkreisa kauss: 10. vieta
Augstākais rezultāts posmā: 2. vieta

2024.gads
– Folkreisa Ziemas kauss: 7. vieta (pēc 1. posma)
Augstākais rezultāts: 7. vieta (Ludza)

FOLKREISA PANĀKUMI:
– Uzvaras: 1 (Ludza 2023)
– Pjedestāli: 1 (1 uzvara)

Izmantotie resursi:
Autocross.lv