Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Strēlnieks un Šmits uzsāks cīņu par Eirolīgas čempiontitulu

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Strēlnieks un Šmits uzsāks cīņu par Eirolīgas čempiontitulu
Rolands Šmits. Foto: ZUMAPRESS/Scanpix

Šovakar ULEB Eirolīgas ceturtdaļfināla sērijas uzsāks arī latviešu basketbolisti. Jāņa Strēlnieka pārstāvētā Maskavas CSKA spēkosies pret Stambulas “Fenerbahce”, bet Rolanda Šmita Spānijas komanda “Barcelona” uzņems izslēgšanas spēļu debitanti Sanktpēterburgas “Zenit”.

20:00 Maskavas CSKA (#2) - Stambulas “Fenerbahce” (#7)

Šajā ULEB Eirolīgas sezonā komandas uzvaras dalīja uz pusēm - pirmajā mačā Stambulā CSKA izcīnīja uzvaru pagarinājumā ar 78:77, bet 22. janvāra spēlē Maskavā ar 89:83 veiksmīgāki bija “Fenerbahce” basketbolisti. Krievijas vienība sezonu noslēdza ar sešām uzvarām pēc kārtas un dalīja labāko bilanci ar “Barcelona”, kamēr Stambulas klubs zaudēja pēdējās divas regulārās sezonas cīņas, ierindojoties septītajā pozīcijā.

Turcijas komanda nesen piedzīvoja Covid-19 uzliesmojumu. Starp inficētajiem ir pieci basketbolisti un trīs komandas darbinieki. Jau oficiāli zināms, ka sērijas pirmajās divās spēlēs pie “Fenerbahce” stūres nebūs “EuroBasket 2017” čempions Igors Kokoškovs, kā arī efektīgais garā gala basketbolists Jans Veselijs, kurš atkopjās no savainojuma. Ar problēmām nesenā pagātnē saskārusies arī Jāņa Strēlnieka pārstāvētā Maskavas CSKA - aprīļa sākumā pēc konflikta ar galveno treneri Dimitri Itudi komandu pameta tās līderis Maiks Džeimss, kurš, visticamāk, pievienosies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienībai Bruklinas “Nets”.

Maskavas kluba rezultatīvākais trio ir Vils Klaiberns, Tornike Šengelija un Gabriels Lundbergs, kuri attiecīgi caurmērā guvuši 13,3, 11,4 un 10,4 punktus. Trešais gan paguvis aizvadīt vien desmit spēles, jo komandai pievienojās sezonas vidū, pārceļoties no Rolanda Freimaņa un Jāņa Bērziņa pārstāvētās Polijas vienības “Zielona Gora”. Tieši no šiem trim CSKA basketbolistiem lielā mērā izšķirsies komandas sekmes visā izslēgšanas spēļu turnīrā. Stambulas komandas galvenie atslēgas spēlētāji ir Nando De Kolo, Marko Guduričs un Jans Veselijs, taču vismaz viens no viņiem sērijas pirmajās divās spēlēs nepiedalīsies. Arī francūža un serba dalība oficiāli nav apstiprināta.

Latviešu basketbolists Jānis Strēlnieks Eirolīgas pamatturnīrā piedalījās 21 spēlē, vienu no tām sākot pamatpieciniekā, un vidēji mačā uz parketa pavadīja 14:19 minūtes. Aizsargs ik spēli guva 3,3 punktus un 1,8 reizes piespēlēja. Strēlnieks sezonas gaitā realizēja 45,7 procentus divpunktnieku, 41 procentu trejaču, taču bija neraksturīgi sev neprecīzs no soda metienu atzīmes - 64,3 procenti.

Spēli “Megasport” arēnā starp CSKA un “Fenerbahce” komandām tiesās Oļegs Latiševs.

22:00 “Barcelona” (#1) - Sanktpēterburgas “Zenit” (#8)

Ja Rolanda Šmita pārstāvētā spāņu superkluba basketbolisti kā pirmie nodrošināja dalību izslēgšanas spēlēs vairākas kārtas pirms regulārās sezonas noslēguma, tad “Zenit” komandai bija jāuzvar abās noslēdzošajās spēlēs. Vispirms Sanktpēterburgas vienība 34. kārtā pārspēja Telavivas “Maccabi”, bet sestās kārtas pārceltajā mačā neatstāja cerības Atēnu “Panathinaikos”, pirmo reizi kluba vēsturē iekļūstot Eirolīgas play-off un nosūtot “Valencia” uz zemākas raudzes ULEB klubu turnīru.

“Zenit” Eiropas prestižākajā klubu turnīrā spēlē vien otro sezonu un četrās spēlēs pret “Barcelona” izcīnījuši vienu uzvaru. Turnīra otrās kārtas spēlē Sanktpēterburgas klubs izcīnīja uzvaru ar 74:70, bet 26. janvārī “Barcelona” revanšējās ar 85:81. Mazā rezultāta starpība gan pilnībā neatspoguļo spēles gaitu, jo latvieša pārstāvētā komanda lielāko daļu mača atradās pārliecinošā vadībā.

Barselonas basketbola kluba rindās nesen atgriezās pieredzējušais un leģendārais Pau Gazols, kura līdera dotības un spēles izpratne noteikti palīdzēs vienībai cīņā par pirmo Eirolīgas titulu kopš 2010. gada. Tobrīd komandu pārstāvēja pašreizējais ģenerālmenedžeris Huans Karloss Navarro, bet galvenais stūrmanis bija Čavi Paskāls, kurš šovakar vadīs Krievijas komandu.

Starp Spāņu granda līderiem ir turnīra ceturtais rezultatīvākais spēlētājs Nikola Mirotičs, kurš vidēji spēlē gūst 16,9 punktus, kā arī slavenā Maikla Džordana krustdēls Korijs Higinss - 12,6 punkti ik spēli. Spēlējošā trenera funkcijas laukumā pilda Eirolīgas trešais labākais piespēlētājs Niks Kalatess. Savukārt “Zenit” vienībā par vadošajiem spēlētājiem uzskatāmi reiz Barselonā spēlējušais Kevins Pangoss, caurmērā gūstot 13,1 punktu, un polis Mateušs Poņitka, kuram sezona, visticamāk, ir beigusies savainojuma dēļ.

Arī latviešu basketbolists Rolands Šmits ir viens no svarīgākajiem “Barcelona” basketbolistiem. Uzbrucējs šajā sezonā iekaroja Šarūna Jasikēviča uzticību un demonstrēja produktīvāko sniegumu savā līdzšinējā Eirolīgas karjerā. Šmits bija viens no trim superkluba basketbolistiem, kas piedalījās visās 34 spēlēs, astoņas no tām sākot starta pieciniekā. Sev atvēlētajās 16:27 minūtēs Šmits guva 6,8 punktus un izcīnīja 3,4 atlēkušās bumbas. Latvietis realizēja 66,7 procentus izdarīto divpunktnieku, kas bija 13. rādītājs visā turnīrā.

“Barcelona” tiek uzskatīta par pārliecinošu ceturtdaļfināla sērijas favorīti, taču mājas spēļu priekšrocība nesenā pagātnē sagādājusi grūtības. Spānijas vienība 2010., 2011., 2015. un 2016. gadā piedzīvoja zaudējumus ceturtdaļfinālā, esot augstāk izsētā komanda.

ULEB Eirolīgas ceturtdaļfinālu spēles

Pāris1. spēle2. spēle3. spēle4. spēle*5. spēle*
Anadolu Efes - Real90:6322.04.27.04.29.04.04.05.
Olimpia - Bayern79:7822.04.28.04.30.04.04.05.
CSKA - Fenerbahce21.04.23.04.28.04.30.04.04.05.
Barcelona - Zenit21.04.23.04.28.04.30.04.04.05.

* - ja nepieciešams

Izmantotie resursi:
https://www.euroleague.net/