Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

"Celtnieks Rīga-2" vai "Latgols juniori": kas uzvarēs 1. līgā?

Jānis Pārums

"Celtnieks Rīga-2" vai "Latgols juniori": kas uzvarēs 1. līgā?
Ritvars Balceris un Armands Usāns
Foto: GL Sports Photography / Ritvars Raits

Sestdien plkst. 20:45 cīņā par Latvijas čempionāta handbolā 1. līgas uzvarētāju titulu laukumā dosies "Celtnieks Rīga-2" un "Latgols juniori". Tiešraide kanālā Sportacentrs.com TV. Pirms tam, plkst. 19:00, spēli par trešo vietu aizvadīs Skrīveri/Aizkraukle un ONSC/HK Ogre.

Regulāro čempionātu uzvarēja pēdējo divu sezonu čempione Skrīveri/Aizkraukle, taču pusfinālā galvenie favorīti nedaudz negaidīti savā laukumā dramatiskā pēcspēles metienu sērijā ar 37:38 atzina regulārā čempionāta piektās spēcīgākās komandas "Latgols juniori" pārākumu.

Tuvu uzvarai regulārajā čempionātā bija "Celtnieks Rīga-2", kas pēc zaudējuma sezonas pirmajā spēlē (zīmīgi, ka tieši pret fināla pretinieci) izcīnīja 12 uzvaras pēc kārtas, bet regulārā čempionāta pēdējā spēlē piekāpās savai tiešajai konkurentei Skrīveri/Aizkraukle ar 27:29. Rīdzinieki ierindojās otrajā vietā, ar ko bija pieteikami, lai automātiski kvalificētos pusfinālam. Tur Riharda Lejas vadītā komanda salīdzinoši viegli tika galā OSNC/HK Ogre – 33:22.

"Latgols juniori" regulārajā čempionātā ierindojās vien piektajā pozīcijā, turklāt ar negatīvu bilanci (6-8), bet spēlēs ar oponentiem, ar kuriem nācās tikties ceturtdaļfinālā un pusfinālā, šosezon nebija uzvarējuši. Pret ceturtdaļfināla pretinieci RPI-seniori ludzānieši regulārajā čempionātā bija zaudējuši ar 25:35 un 24:29, bet trešajā savstarpējā spēlē spēja atspēlēties no -5 un galotnē salauzt seniorus, uzvarot ar 30:25, iekļūstot pusfinālā. Tur pretiniekos bija regulārā čempionāta uzvarētāji Skrīveri/Aizkraukle, pret kuriem ludzāniešiem bilance arī bija negatīva – 22:30 un 16:30. Pusfināls izvērtās intriģējošs, spēles gaitā vismaz četru vārtu pārsvars bija katrai no komandām, taču allaž tika likvidēts. Uzvarētāju pamatlaikā neizdevās noteikt (33:33), bet pēcspēles metienu sērijā uzvaru Ludzai nodrošināja vārtsarga sniegums un Armanda Usāna realizētais metiens – 38:37. Visā spēlē Usāns guva 10 vārtus (t.sk. sešus septiņu metru soda metienus), bet līdz pusfinālam bija piedalījies vien četrās spēlēs. Ludzas kvartets Usāns (10), Logins (9), Matvejenko (8) un Ed. Kušners (6) guva 33 no 39 komandas vārtiem.

"Celtnieks Rīga-2" un "Latgols juniori" regulārajā čempionātā uzvaras dalīja uz pusēm – sezonas sākumā ludzānieši apspēlēja rīdziniekus ar 36:26, bet otrajā aplī rīdzinieki revanšējās ar 33:31. Rīdzinieku situāciju nedaudz sarežģī tas, ka nākamajā dienā SynotTip handbola Virslīgā jāaizvada otrā finālspēle pret "Tenax", bet daļa otrās komandas spēlē arī pirmajā komandā (Ritvars Balceris, Igors Ignatjevs, Aivars Čikuts, Artūrs Buračevskis, Dmitrijs Petuhovs, Artūrs Kļaviņš). Tiesa, šie spēlētāji būs ierindā, taču nāksies iztikt bez februāra beigās savainotā Helvija Bunkus, kurš līdz savainojuma gūšanai bija rīdzinieku līderis.

"Neuzskatu, ka finālā ir kāds favorīts. Ņemot vērā, ka finālā ir tikai viena spēle, tajā var notikt pilnīgi jebkas. Tā komanda, kas tajā dienā būs labāk noskaņojusies, labāka, ar lielāku cīņassparu par katru laukuma centimetru, tā arī varētu uzvarēt. Mums spriedze un atbildība ir lielāka, jo uz papīra turnīra tabulā esam augstāk. Daudz ko izšķirs konkrētu spēlētāju individuālā meistarība un metienu realizācija. Protams, vārtsargu faktors būs 50% no uzvaras," uzsvēra "Celtnieks-2" galvenais treneris Rihards Leja, akcentējot arī Bunkus iztrūkumu. "Pēc Bunkus izkrišanas mums ir tikai viens sastāvs ārējai līnijai un vajadzības gadījumā nebūs, kas aizvietos šos spēlētājus. Mums ir ko pamainīt malās, bet ne ārējā līnijā. Tas var radīt komandai sarežģījumus. Helvijs bija vienīgais spēlētājs, kas meta stabili pāri blokam. "

Savukārt "Latgols junioru" sastāvs solās būt optimāls, turklāt ierindā būšot divi spēlētāji, kuri šosezon 1. līgā vēl nav spēlējuši - Guntis Piļpuks un Artūrs Meikšāns, atklāja ludzāniešu galvenais treneris Antons Gendelis. Piļpuks sezonas gaitā bija noslogots citās komandās (Latgols, MSĢ/LAT-Hertz), bet Meikšāns nesen atsācis treniņus pēc savainojuma sadziedēšanas.

"Salīdzinot ar to, kā bija sezonas gaitā, kad vienā dienā spēles varēja būt gan lielajam "Latgolam", gan Murjāņiem, šobrīd var teikt, ka būsim optimālajā sastāvā. Spēlējot ar jauniem puišiem nav mērķa uzvarēt ar jebkuriem līdzekļiem, galvenais, lai uzlabotos spēles kvalitāte. Varbūt pat labi, ka sezonā mēs ne vienmēr bijām labākajā sastāvā, jo tad bija iespēja arī citiem spēlētājiem, kas progresēja, un tagad var dot jau būtisku pienesumu komandas sniegumā. Ar šiem puišiem es nestrādāju viens, tāpēc paldies arī citiem treneriem – Arnoldam Straumem, Ivaram Lācim, Andrejam Narnickim un Gunāram Dalibo. Spēlētāju izaugsmi veicinājuši visi šie treneri," norādīja Antons Gendelis, arī atklājot, ka finālā par favorītu uzskata "Celtnieks-2" komandu. "Uzskatu, ka tieši pret "Celtnieku" aizvadījām labākās spēles – pirmajā stabili uzvarējām, otrajā līdzīgā cīņā zaudējām ar dažiem vārtiem. Galvenais, lai spēlētāji būtu pārliecināti par savām spējām un izpildījumu laukumā. Ja katrs spēlētājs nospēlēs savu spēju robežās, varam cīnīties par uzvaru, lai gan par favorītu uzskatu "Celtnieku". Viņi visu sezonu ir trenējušies kopā, ir arī pieredzējušāki."

Būtiski, ka uzvarētājs tiks noteikts neitrālā laukumā - Aizkraukles sporta centrā. Abu komandu treneri atzina, ka tas ir labi no abu komandu skatu punkta, jo nedod sava laukuma priekšrocības nevienai no finālistēm.

"Celtnieks-2" komanda 1. līgā pēdējā piecgadē spēlējusi neregulāri, nekad neaizcīnoties augstāk par ceturto vietu, kas tika sasniegta 2014.gadā, bet iepriekšējā sezonā nemaz nepiedalījās. Turpretī "Latgols juniori" bijuši regulāra godalgoto vietu ieguvēja, trijniekā iekļūstot četros no pēdējiem pieciem gadiem – pa reizei izcīnīta otrā un ceturtā vieta, bet trīsreiz – trešā. Godalgām bagātāka bijusi tikai Skrīveri/Aizkraukle, kas triumfēja pēdējos divos gados, bet pirms tam izcīnīja arī otro un trešo vietu.

Finālistu iepriekšējās sezonas

Celtnieks Rīga-2
2017: -
2016: 8. vieta
2015: 7. vieta
2014: 6. vieta
2013: -

Latgols juniori
2017: 3. vieta
2016: 2. vieta
2015: 3. vieta
2014: 4. vieta
2013: 3. vieta

Zaudējums pusfinālā gan Skrīveri/Aizkraukle liedzis triumfēt trešo gadu pēc kārtas, tādējādi šogad būs jauns čempions.

Zīmīgi, ka cīņā par trešo vietu sacentīsies pēdējie divi čempioni – Skrīveri/Aizkraukle (2016., 2017.) un ONSC/HK Ogre (2015.). Šosezon abās savstarpējās spēlēs uzvaru izcīnīja Skrīveri/Aizkraukle, pārspējot ogrēniešus gan viņu laukumā (26:20), gan sakaujot savās mājās (34:17).

Pēdējo piecu sezonu 1. līgas čempioni:

2017: Skrīveri/Aizkraukle
2016: Skrīveri/Aizkraukle
2015: ONSC
2014: RTU-Seniori
2013: RTU-Seniori

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv