Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2978, Did:0, useCase: 3

Čavars: "Par Parīzes OS skaidrs "jā" vai "nē" mums jāpasaka jau februārī"

Rolands Eliņš

Čavars: "Par Parīzes OS skaidrs "jā" vai "nē" mums jāpasaka jau februārī"
Agnis Čavars. Foto: FIBA

Olimpiskais čempions 3x3 basketbolā Agnis Čavars sarunā ar Sportacentrs.com atskatījās uz aizvadīto sezonu, kurā komandai izdevās iespaidīga 27 uzvarētu spēļu sērija, bet gada finālturnīrs tika noslēgts piektajā vietā. Savukārt par komandas "Riga" nākotnes mērķiem un sastāvu Čavars norādīja, ka visiem komandā šobrīd ir neliela pauze no lielā sporta un ka par to tiks runāts ziemas vidū. Taču tas būs lēmums ne tikai par nākamo sezonu, bet arī par tēmēšanu uz Parīzes olimpiskajām spēlēm 2024. gadā, jo, kā uzsvēra pats basketbolists, uzspēlēt 2023. gadā un pēc tam nolēkt no braucoša vilciena vairs nebūs godīgi ne pret sevi, ne pret citiem.

"Ar rudenī paveikto esmu ļoti apmierināts, beidzot arī kādu rekordu esam uzstādījuši. 27 uzvaras pēc kārtas - nu super," par aizvadīto gadu teica Agnis Čavars. "Rudenī beidzot savācāmies atkal oriģinālajā četriniekā (Čavars, Nauris Miezis, Edgars Krūmiņš un Kārlis Lasmanis), kā mēs paši to saucam. Treniņu kopā nemaz nebija daudz, jo visādas mikrotraumas bija un regulāri turnīri, uz kuriem laicīgi jādodas, savukārt pēc atbraukšanas mājās atkal vajadzīgs laiciņš atgūties un pabūt mājās. Tā ka jāsaka godīgi, treniņu kopā bija maz."

"Traumas mums traucēja ne tikai vasarā, bet visas sezonas gaitā," norādīja Čavars. "Pirms finālturnīra Abu Dabi nemaz nezinājām, vai Nauris varēs spēlēt. Viņam bija ieplīsušas meniska saites, vēl hronisks iekaisums. Tas vien jau parāda, ka finālā atdevām visu, kas bija. Tāpat gan nepietika, lai aizķertos kaut kur augstāk. Bet tagad tā atskatoties - piektā vieta pasaulē sezonas kopvērtējumā taču nav nekas zemē metams. Ne tas, ko gribējām, bet tāpat."

Čavars, kurš pats FIBA pasaules individuālajā rangā izlikts 24. vietā, uzsvēra, ka 3x3 basketbolā viena spēlētāja faktors ir ļoti liels un nav tā, ka var vienkārši kādu nomainīt, turklāt Mieža gadījumā tas ir vēl jo izteiktāk: "Skaidrs, ka Nauris un Kārlis mums ir atslēgas veči, manā skatījumā viņi ir "Top3" spēlētāji visā pasaulē, un viņus aizvietot ir grūti. Sezonas laikā ierotējam Ausēju un Strēlnieku, bet pat ar vienu pamainītu spēlētāju laukumā jau ir pavisam citādi. Spēles ritējums kaut kā tomēr atspoguļojas arī no tā, cik daudz esam kopā spēlējuši."

"Mūsu četriniekam, šķiet, ir jau seši gadi kopā. Kad ir Ausējs sastāvā, viņš nāk ar savu spēli un savām ambīcijām, un tad arī man sanāk pamainīt savu tādu kā statusu laukumā," turpināja Čavars. "Artūrs, piemēram, ar atlēkušajām bumbām vairāk pieslēdzas, kamēr, kad viņa nav, tad tas pārsvarā ir tikai uz mani. Tā ka, ja izkrīt viens spēlētājs, lomas un pozīcijas uzreiz var pamainīties visiem pārējiem."

Par to, vai Kārlis Lasmanis arī nākamsezon spēlēs "Big3" līgā, Čavars aicināja vaicāt viņam pašam. Uz piepildi, ka Lasmanim esot divu gadu līgums, viņš pasmaidīja: "Man arī bijuši karjerā divu gadu līgumi, kas beidzas pēc trim mēnešiem. Tā ka redzēsim. Protams, ja Kārlis vēlēsies, nekad neesam šķēršļus likuši. Pāris mēneši vasarā Ziemeļamerikā - tas tomēr nav tik traki spēles ziņā, drīzāk tas mums psiholoģiski iespaidu atstāja gada sākumā, sak, kad esi visu laiku spicē bijis, bet tagad, lai gan trenējies un atdod visus spēkus, tāpat nesanāk vairs būt tik augstu. Tas gan arī ir vēl viens piemērs tam, cik svarīgs komandai ir Kārlis."

Kad Lasmanis šoruden atgriezās "Riga" sastāvā, komandai spēle aizgāja no rokas teju acumirklī, atzina Čavars: "Gan uz emocijām bija vilnis, gan tīri spēles ziņā. Kad esam savā četriniekā, tad, piemēram, es pats labi zinu, kas man jādara, un man nekas mistisks laukumā jāizdomā. Lai neapvainojas mūsu abi Artūri (Strēlnieks un Ausējs - aut.p.), bet mūsu oriģinālajā četriniekā jūtos viskomfortablāk laukumā. Tā vienkārši ir."

"Riga" basketbolisti kopīgi novienojušies šobrīd paņemt nelielu pauzi pēc sezonas beigām, un uz savu atbalstītāju "William Hill" pasākumu kopā vērot Pasaules kausa finālu arī atsaukties izdevās tikai Čavaram vienam. Plāns ir katram par sevi tagad tikt skaidrībā, tikt galā ar veselību un tad ziemā sēsties pie viena galda.

"Labi apzinos, ka lēmumam par Parīzes spēlēm jābūt jau tagad," stingri teica 36 gadus vecais Čavars. "Proti, ja nolemjam tagad vēl šosezon uzspēlēt, tad nu vairs nevarēs 2024. gada sākumā nolēkt no braucoša vilciena. Tas nebūtu godīgi ne pret sevi, ne pret LBS, ne pret LOK, jo tad vairs nepaspēs sagatavot citus OS kandidātus. Tāpēc februārī mums jāpasaka skaidrs lēmums par Parīzes OS. Tas vismaz ir mans skatījums, un centīšos to pasniegt visai mūsu komandai, lai būtu skaidrs jā vai nē."

"Kāds man pašam noskaņojums? Lūk, šobrīd ar treneri izrunāju, ka arī tagad paņemu brīvāku no treniņiem, braukšu uz ārzemēm kopā ar ģimeni. Man pašam vajag sakārtot savas emocijas un sakārtot prātiņu, un to vislabāk darīt, kad esi prom no visiem kairinājumiem Latvijā," smaidīja Čavars. "Šobrīd nevaru pateikt, kurā virzienā sliecos, tas vēl ir pārdomu procesā. Jāsaprot, kas mums ar traumām, kāda ir Naura situācija ar ceļgalu. Viņam ar Kārli viennozīmīgi ir jāturpina 3x3 basketbolā, bet vai šajā četriniekā vai kā citādi - to redzēsim februārī."

Ja no "Riga" oriģinālā četrinieka sekos atbilde "jā", tad tas būs ar tikai vienu mērķi - Parīzes olimpiskās spēles. "Tikai un vienīgi," uzsvēra Čavars. "Domāju, ka tādā gadījumā jau 2023. gada sezona tiktu pakārtota domām par Parīzi. Kā nekā, zinām šo procesu, jo vienreiz jau tam gājām cauri. Tad regulārā sezona droši vien tiktu nolikta otrajā plānā, principā uzskatītu to par treniņu procesu. Nebūs tā, kā šosezon, kad gājām tikai uz rezultātu katrā turnīrā."

"Jābūt arī reālistiskiem, mums automātiski kvalificēties OS nesanāks, jo ar visiem mūsu panākumiem Latvija rangā slīd uz leju, jo citi nepielasa punktus klāt starptautiskajos turnīros, kamēr citām valstīm lielāka pārstāvniecība. Jā, var teikt, ka tas ir dīvaini, bet labā ziņa ir tā, ka no FIBA uzzinājām, ka Latvijai tāpat būs trīs "šāvieni" kvalificēties OS, jo nedaudz pamainījusies atlases shēma," sacīja Čavars.

Parīzes OS vīriešu turnīrā piedalīsies tikai astoņas komandas. Trīs ceļazīmes iegūs trīs valstis pēc FIBA federāciju ranga 2023. gada 1. novembrī (Latvija tajā ir septītajā vietā, punktu izteiksmē ļoti tālu no pirmā trijnieka (Serbijas, ASV, Lietuvas)), bet atlikušās piecas vietas tiks sadalītas trīs kvalifikācijas turnīros. Jāpiezīmē, ka viena papildus vieta būs arī mājiniecei Francijai, tiesa, tikai vienā turnīrā - sieviešu vai vīriešu sacensībās.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-20 15:57, pirms gada
Visa Latvija gaida un liek cerības uz mūsu Olimpisko oriģinālo četrinieku Parīzē! Nepievienot mūs lūdzu, Čavar un Krūmiņ! Pensijā iesiet pēc Parīzes! Miezis un Lasmanis liekas skaidrs, ka grib 100%

  -1 [+] [-]

, 2022-12-20 18:05, pirms gada
Ivulis rakstīja: Visa Latvija gaida un liek cerības uz mūsu Olimpisko oriģinālo četrinieku Parīzē! Nepievienot mūs lūdzu, Čavar un Krūmiņ! Pensijā iesiet pēc Parīzes! Miezis un Lasmanis liekas skaidrs, ka grib 100%
Ko tu tur muldi. Man, piemēram, pilnīgi vienalga, tas tāpat ir joku sports, lbl2 līgas čaļiem savs sporta veids.

     [+] [-]

, 2022-12-21 09:54, pirms gada
Puertoriko rakstīja: Ko tu tur muldi. Man, piemēram, pilnīgi vienalga, tas tāpat ir joku sports, lbl2 līgas čaļiem savs sporta veids.
Nezinu vai katrs no mums var noskriet 10 minūšu sprintu nemaz neminot to, ka kaut kas vēl jātrāpa grozā Bet varam palikt katrs pie sava viedokļa

     [+] [-]

, 2022-12-21 10:14, pirms gada
Gribētos redzēt vietējo konkurenci.

     [+] [-]

, 2022-12-21 10:21, pirms gada
Vai strītbolā Latvijā gadījumā nav "Dukuru variants" - citiem īsti nav iespēju konkurēt un izsisties, jo ir daži īpašie?