Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Sporta arbitrāžas tiesa noraida ASV spēlētāju lūgumu pārstāvēt Nigērijas izlasi

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sporta arbitrāžas tiesa noraida ASV spēlētāju lūgumu pārstāvēt Nigērijas izlasi
Nneka Ogvumīke 2021. gada 14. maijā. Foto: AFP/Scanpix

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) pirmdien, 19. jūlijā, noraidīja Nnemkadi Činves Ogvumīkes un Elizabetes Olatoijo Viljamsas protestu par Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) liegumu pārstāvēt Nigērijas sieviešu valstsvienību Tokijas spēlēs. FIBA 20. jūlijā piekrita tiesas lēmumam.

WNBA spēlētājas, kurām ir ASV un Nigērijas dubultpilsonība, aicināja CAS izsniegt viņām pagaidu atļaujas un iekļaut Tokijas sastāvā līdz brīdim, kad varētu notikt oficiāla uzklausīšana. FIBA pagājušajā nedēļā informēja Nneku Ogvumīki un Viljamsu, ka neļaus viņām pārstāvēt Nigērijas valstsvienību, jo abas pārāk ilgi bijušas iesaistītas dažādās ASV izlasēs.

“Lai gan abas spēlētājas pēc 17 gadu vecuma sasniegšanas pārstāvēja ASV un piedalījās Tokijas spēļu kvalifikācijas procesā (attiecīgi 2019. gada septembrī un 2020. gada februārī), viņas nesen pieprasīja ārkārtas izņēmumu – pavalstniecības statusa maiņu. FIBA to noraidīja saskaņā ar spēkā esošajiem noteikumiem,” teikts 20. jūlijā publicētajā FIBA paziņojumā.

FIBA norādīja, ka “jebkurā gadījumā, spēlētājām vajadzētu gaidīt trīs gadus kopš pēdējās spēles ASV izlasē, lai būtu tiesīgas spēlēt Olimpiskajās spēlēs, kā norādīts olimpiskās hartas noteikumu punktā 41 (Rule 41).”

“Nigērijas Basketbola federācijas iesniegtajā sarakstā Tokijas spēlēm, kas adresēts Nigērijas Olimpiskajai komitejai un FIBA, nav iekļautas divas minētās spēlētājas,” teikts FIBA paziņojuma noslēgumā.

Nigērijas treneris Otis Juglijs jaunākais (Otis Hughley Jr.) uzskatīja, ka Viljamsai un Nnekai Ogvumīkei jāsaņem atļauja spēlēt valstsvienībā. Pēc svētdien piedzīvotā zaudējuma pret ASV izlasi viņš publicēja emocionālu uzsaukumu. Viljamsa piedalījās pārbaudes spēlē, bet Ogvumīke un viņas māsa Čainija atbalstīja komandas biedres no soliņa.

“Dodiet viņām iespēju spēles izaugsmes vārdā,” teica Juglijs. “(Āfrikas) kontinents pievērstu uzmanību basketbolam, pozitīvā nozīmē. Jums pat neienāk prātā, cik daudz dzīvju tas ietekmētu un mainītu.

Jugliju uztrauca iespēja, ka FIBA atteikumu ietekmēja citu valstu nostāja, domājot par iespējamām medaļām Tokijas spēlēs. “Viņi negaidīja, ka varam nonākt tādā situacijā. Notiek lietas, par kurām neviens nerunā. Tas atspēlēsies jebkuram, kurš tā dara. Tas ir ārkārtīgi nepareizi. Zinu, ka FIBA stāv tam pāri. Ilgu laiku esmu pavadījis kopā ar viņiem. Tā ir diža organizācija.”

Čainija Ogvumīke iepriekš saņēma atļauju pārstāvēt Nigēriju kā naturalizēta spēlētāja. Viņa lūdza CAS mainīt statusu – nosakot viņu kā pilntiesīgu nigērieti, tādu pašu kā viņas māsa Erika, kura arī ir valstsvienības sastāvā, jo katrai valstij atļauts pieteikt tikai vienu naturalizētu spēlētāju. CAS noraidīja arī šo iesniegumu.

Neviena Āfrikas valsts nav tikusi pie uzvaras pēdējos trīs olimpiskajos turnīros (Pekina 2008, Londona 2012, Rio 2016). Nigērija 2004. gadā Atēnās finišēja ar bilanci 1-5.

Māsas Ogvumīkes un Viljamsa ASV izlasēs

Nneka Ogvumīke 21. jūnijā netika iekļauta ASV izlasē. Hjūstonas piepilsētā uzaugusī spēlētāja 2013. gada oktobrī pirmo reizi tika uzņemta valstsvienībā, tās rindās kļūstot par divkārtēju Pasaules kausa ieguvēju (Turcija 2014, Tenerife 2018). WNBA un Eirolīgas čempione 2019.-2021. gada ciklā neizlaida nevienu treniņnometni, taču viņai neatradās vieta divpadsmitniekā.

Čainija Ogvumīke 2010. gadā pārstāvēja ASV junioru izlasi Ameriku U18 čempionātā, bet 2011. gadā studentu izlases rindās izcīnīja zelta medaļu Šeņžeņas Universiādē. Vēl pēc gada viņa kopā ar nākamajām WNBA spēlētājām Briu Hārtliju, Alisu Tomasu un Skailaru Diginsu ieguva zelta medaļu pirmajā pasaules 3x3 čempionātā Atēnās, Grieķijā.

Lielbritānijā dzimusī Elizabete Viljamsa 2009. gadā tika iekļauta pirmajā ASV U16 izlasē un ieguva zelta medaļu Ameriku kadetu čempionātā Mehiko. Nākamajā gadā viņa amerikāņu rindās uzvarēja pirmajā Pasaules U17 kausā Francijā, bet 2011. gadā – būdama 18 gadus veca – triumfēja Pasaules U19 kausā Čīlē. Sekoja studijas “Duke” universitātē (2011-2015) un spēlēšana Atlantas “Dream”.

Izmantotie resursi:
FIBA statement on CAS decision regarding...
Māsas Ogvumīkes raksta vēstuli FIBA ģenerālsekretāram
FIBA neļauj ASV spēlētājām pārstāvēt Nigēriju
Netaisnība ASV izlasē
Nigērija piesaka sensacionālu sastāvu
Fišers asi kritizē "USA Basketball" lēmumu

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Slēpts komentārs: erty

  +4 [+] [-]

, 2021-07-20 15:26, pirms 3 gadiem
izrādas, ka CAS spēj pieņemt arī sakarīgus lēmumus

  +2 [+] [-]

, 2021-07-20 18:15, pirms 3 gadiem
nesanāca zivteli apēst un pa galu palēkāt
gribu spēlēt asv
nē negribu, gribu par nigēriju

  +1 [+] [-]

, 2021-07-20 19:27, pirms 3 gadiem
Pareizi. Noteikumi visiem vienādi.

     [+] [-]

, 2021-07-20 21:08, pirms 3 gadiem
Visas konteinerā iekšā un uz Nigēriju prom. Viņas tur vispār ir bijušas?