Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Uz visu banku: māsas Ogvumīkes raksta vēstuli FIBA ģenerālsekretāram

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Uz visu banku: māsas Ogvumīkes raksta vēstuli FIBA ģenerālsekretāram
"Atlanta Dream" centra spēlētāja Elizabete Viljamsa 2021. gada 11. jūnijā. Foto: AP/Scanpix

Nneka Ogvumīke, Čainija Ogvumīke un Elizabete Viljamsa nosūtījušas vēstuli Starptautiskās basketbola federācijas ģenerālsekretāram Andreasam Zagklim, apšaubot FIBA lēmumu, kurš liedz viņām pārstāvēt Nigērijas valstsvienību Tokijas spēlēs, ceturtdien, 15. jūlijā, ziņoja ESPN.

Ja FIBA neapmierinās spēlētāju protestu, visas trīs plāno vērsties Sporta arbitrāžas tiesā, vēsta ESPN, atsaucoties uz notikumam tuvu stāvošiem avotiem. Nigērijas divpadsmitnieks Tokijas spēlēm jānosauc svētdien, 18. jūlijā.

Protestā uzsvērts, ka ģenerālsekretāram vajadzētu ņemtu vērā, vai ASV spēlētāju pievienošanās citai valstsvienībai būtu Nigērijas “basketbola attīstības labā”, kā teikts FIBA iekšējo noteikumu punktā 3-22.

“Šajā gadījumā ir stāsts par valsti, kura pašlaik ieņem 17. vietu FIBA (astoņu gadu) rangā,” teikts vēstulē. "Nigērijas valstsvienības sekmīgs starts Olimpiskajās spēlēs nešaubīgi kalpotu Nigērijas basketbola izaugsmei."

Nnekas Ogvumīkes un Viljamsas pārejas pieprasījumi tika noraidīti, jo viņas vairāk nekā 10 gadus sniegušas “ievērojamu ieguldījumu” ASV dažāda vecuma izlasēs. Ja spēlētājas pārstāvējušas Savienotās Valstis starptautiskos, FIBA atzītos turnīros pēc 17 gadu vecuma, viņām nav atļauts pārstāvēt citu valsti.

Pastāv viens izņēmums. FIBA atbilstības noteikumi paredz, ka ģenerālsekretārs var atļaut spēlētājai pārstāvēt izcelsmes valsti, ja tas ir minētās valsts basketbola izaugsmes interesēs.

Protestā norādīts, ka visas trīs spēlētājas ir Nigērijas pavalstnieces kopš dzimšanas tādēļ, ka “piedzimušas Nigērijas pilsoņu ģimenēs, kuras uzturas ārzemēs”. Māsas Ogvumīkes piedzima ASV, bet Viljamsa – Lielbritānijā.

Tas ir būtiski, jo Čainijai Ogvumīkei tika atļauts pārstāvēt Nigērijas valstsvienību kā naturalizētai spēlētājai – sastāvā var būt tikai viena naturalizēta spēlētāja. Ja Čainijas statuss netiks mainīts uz pilnu Nigērijas pilsonību – kāds jau ir viņas jaunākajai māsai Erikai – tas var ietekmēt Nnekas un Viljamsas situāciju, ja viņas saņem atļauju un iegūst tiesības pārstāvēt valsti kā naturalizētas spēlētājas.

“Viņas ir nigērietes,” teikts protestā. “Viņām ir ģimene un draugi Nigērijā. Viņu vecāki ir nigērieši. Viņas Nigērijā ir tikpat ļoti mājās, kā uzturoties ASV... un būtu nenovērtējams spēks Nigērijas valstsvienībā, un palīdzētu basketbola izaugsmei Nigērijā daudzu gadu garumā.

FIBA ir liela pieredze ar amerikāņu spēlētāju uzņemšanu citu valstu pilsonībā. Bekija Hemona, Epifānija Prinsa (un Džamira Folknere) ieguva Krievijas pilsonību. Kortnija Vanderslūta pievienojās Ungārijai, savukārt Gabija Viljamsa un Bria Hārtlija pārstāv Franciju.

Spēlētāju jurists, Hovards Džeikobss, 2011. gadā sekmīgi pārstāvēja Daianu Taurasi viņas dopinga lietā pret Turcijas basketbola federāciju (TBF).

Trio pieredze ASV izlasēs

Nneka Ogvumīke 21. jūnijā netika iekļauta ASV izlasē. Hjūstonas piepilsētā uzaugusī spēlētāja 2013. gada oktobrī pirmo reizi tika uzņemta valstsvienībā, tās rindās kļūstot par divkārtēju Pasaules kausa ieguvēju (Turcija 2014, Tenerife 2018). WNBA un Eirolīgas čempione 2019.-2021. gada ciklā neizlaida nevienu treniņnometni, taču viņai neatradās vieta divpadsmitniekā.

Čainija Ogvumīke 2010. gadā pārstāvēja ASV junioru izlasi Ameriku U18 čempionātā, bet 2011. gadā studentu izlases rindās izcīnīja zelta medaļu Šeņžeņas Universiādē. Vēl pēc gada viņa kopā ar nākamajām WNBA spēlētājām Briu Hārtliju, Alisu Tomasu un Skailaru Diginsu ieguva zelta medaļu pirmajā pasaules 3x3 čempionātā Atēnās, Grieķijā.

Lielbritānijā dzimusī Elizabete Viljamsa 2009. gadā tika iekļauta pirmajā ASV U16 izlasē un ieguva zelta medaļu Ameriku kadetu čempionātā Mehiko. Nākamajā gadā viņa amerikāņu rindās uzvarēja pirmajā Pasaules U17 kausā Francijā, bet 2011. gadā – būdama 18 gadus veca – triumfēja Pasaules U19 kausā Čīlē. Sekoja studijas “Duke” universitātē (2011-2015) un spēlēšana Atlantas “Dream”.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/olympics/story...
FIBA neļauj ASV spēlētājām pārstāvēt Nigēriju
Netaisnība ASV izlasē
Nigērija piesaka sensacionālu sastāvu
Fišers asi kritizē "USA Basketball" lēmumu

  +3 [+] [-]

, 2021-07-16 14:01, pirms 3 gadiem
Bezkaunas, grib tikai uz olimpiadi tikt,nekada kauna,netiki USA sastavaa, tad seedi maajaas

  +2 [+] [-]

, 2021-07-16 15:22, pirms 3 gadiem
Nu galīgi neticu ka ir baigās patriotes, tad jau kopš bērnības būtu pārstāvējušas Nigēriju, bet tagad USA izlasē netiek, nu ir baigšs patriotes. Turklāt neticu ka baogi daudz draugu viņām ir tur, jo visu dzīvi dzīvojušas USA un UK...

  +1 [+] [-]

, 2021-07-16 19:13, pirms 3 gadiem
Izaugsme? Smiekli nāk... Pārstāvēs vienā turnīrā un pēc tam atkal būs ASV patriotes - lūk, jums izaugsme...

     [+] [-]

, 2021-07-16 21:51, pirms 3 gadiem
Jā, šis gājiens meičām ir galīgi garām. Baigi smuki izskatās, visu laiku pie usām spēlē un trenējas, tad netiek sastāvā, uzreiz ieslēdzas nereālā iekšējā balsss un ģenētiskās ilgas pēc dzimtenes

     [+] [-]

, 2021-07-16 21:52, pirms 3 gadiem
petravicus rakstīja: Izaugsme? Smiekli nāk... Pārstāvēs vienā turnīrā un pēc tam atkal būs ASV patriotes - lūk, jums izaugsme...
N
Nu par to izaugsmi vēl bik var piekrist. Tur ir sava taisnība, ja izdodas labi nospēlēt, iegūt labu publicitāti, sīkās ar sāk skriet un mētāt grozā bumbu. Tas tā laikam arī strādā