Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Astoņi pārstāvji no Latvijas šodien sāk cīņu par Gagarina kausu

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Astoņi pārstāvji no Latvijas šodien sāk cīņu par Gagarina kausu
Sandis Ozoliņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

Šodien sākas Kontinentālās hokeja līgas (KHL) play-off jeb Gagarina kausa izcīņa, kurā par līgas galveno balvu cīnās 16 labākās komandas. Pirmoreiz līgas pastāvēšanas vēsturē labāko skaitā nav iekļuvusi vienīgā Latvijas komanda - Rīgas "Dinamo", toties varēsim sekot līdzi citām komandām, no kurām 8 klubos ir pārstāvji no Latvijas. Šodien notiek pirmās četras spēles Rietumu ceturtdaļfinālos, un tajās visās piedalās mūsējie!

Izslēgšanas spēles ir laiks, kad sasniegumiem regulārajā sezonā vairs nav tik lielas nozīmes, kā varētu šķist. Ja komanda tagad izsēta ar pirmo numuru, tad nomināli tā skaitās favorīte, tomēr "play-off" viss sākas no nulles, komandas nopietni gatavojas, un ne vienmēr spēku samērs uz papīra izrādās tāds pats arī uz ledus. Motivācija, pašatdeve, fiziskā kondīcija, komandas vienotība un citi tamlīdzīgi faktori var palīdzēt it kā vājākām komandām izcīnīt uzvaras.

Rietumu un Austrumu ceturtdaļfinālos katra sērija rit līdz 4 uzvarām (iepriekšējā sezonā šādā sērijā Rīgas "Dinamo" piekāpās Ņižņijnovgorodas "Torpedo" ar 3:4).

Sanktpēterburgas SKA (#1) – Mitišču "Atlant" (#8)

Šajā pārī spēlē viens latviešu aizsargs: Mitišču kluba kapteinis ir Latvijas hokeja leģenda Sandis Ozoliņš. Regulārajā sezonā viņš bija KHL rezultatīvākais leģionārs no Latvijas – 40 mačos Ozoliņš guva 20 punktus (2+18), nopelnot lietderības koeficientu +6.

Sanktpērburgas SKA regulārajā sezonā pārliecinoši uzvarēja ne tikai Rietumu konferencē, bet arī visā līgā. Mitišču "Atlant" sezonu sāka labi, tomēr pēc tam iekļuva ilgstošā neveiksmju sērijā, tika mainīti treneri un kapteiņi. Janvārī par sezonas 5. kapteini kļuva Sandis Ozoliņš un līdz ar kārtējo jauno galveno treneri komandas sniegums uzlabojās, pēdējās 9 spēlēs komanda izcīnīja 8 uzvaras, pēdējā brīdī iekļūstot izslēgšanas spēlēs.

Maskavas CSKA (#2) – Prāgas "Lev" (#7)

Šis pāris ir vislatviskākais. Prāgas klubā darbojas 4 pārstāvji no Latvijas: uzbrucēji Mārtiņš Cipulis un Aleksandrs Ņiživijs, kā arī tehniskais direktors Raitis Pilsētnieks un ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs. Savukārt tikmēr Maskavas klubā spēlē uzbrucējs Jānis Sprukts, kurš regulārās sezonas 50 mačos savāca astoņus rezultativitātes punktus (5+3), nopelnot lietderības koeficentu +3. Prāgas kluba rindās regulārajā sezonā Cipulim 16 mačos seši punkti (3+3) un lietderības koeficients +1, bet Ņiživijam septiņos mačos vieni vārti un lietderības koeficients -1.

Uz papīra favorīts ir krievu klubs. Lai cerētu uz panākumu, čehu klubam jāneitralizē brāļi Radulovi un jāsamazina noraidījumu skaits, jo armijnieki līgā ir vieni no labākajiem nevienādu sastāvu spēlē.

Maskavas "Dynamo" (#3) – Bratislavas "Slovan" (#6)

Šajā pārī ir viens latvietis: Maskavas klubā par galvenā trenera asistentu strādā Harijs Vītoliņš. Par mūsējo varam saukt arī Oļegu Znaroku, kurš ilgus gadus spēlējis Latvijas izlasē, Rīgas "Dinamo", kā arī bijis mūsu nacionālās izlases galvenais treneris, bet šobrīd viņš ir Vācijas pilsonis.

Abas komandas ir līdzīgas pēc sastāva komplektācijas. Par atslēgas momentu var kļūt Maskavas kluba iepriekšējās sezonas čempionu tituls - tas var nospēlēt pozitīvu lomu (pieredze) vai negatīvu (spiediens).

Jaroslavļas "Lokomotiv" (#4) – Čerepovecas "Severstaļ" (#5)

Šajā pārī ir viens latviešu hokejists: Jaroslavļas klubā spēlē uzbrucējs Miķelis Rēdlihs. Regulārās sezonas 35 mačos viņš sakrāja septiņus rezultativitātes punktus (3+4), nopelnot lietderības koeficientu -7.

Šajā sezonā no četriem savstarpējiem mačiem trijos uzvarējuši jaroslavļieši. Čerepoviešu panākuma atslēga varētu būt agresīva spēle un janvāra labākais līgas spēlētājs - vārtsargs Vasīlijs Koščkins, kura kontā šajā sezonā ir astoņas "sausās" spēles, un nedrīkst aizmirst par iepriekšējās sezonas Gagarina kausa labāko snaiperi - Mihails Aņisins tagad aizstāv Čerepovecas krāsas.

21. februārī otrās spēles Rietumos un pirmie mači Austrumos

Rīt notiks otrās spēlēs Rietumos, kā arī sāksies izslēgšanas spēles Austrumos, kur piedalīsies četri pārstāvji no Latvijas - ar pirmo numuru izsētajā Kazaņas "Ak Bars" spēlē uzbrucējs Lauris Dārziņš, ar otru numuru izsētajā Omskas "Avangard" spēlē aizsargs Grigorijs Pujacs, bet nomināli septītajā labākajā Novosibirskas "Sibir" klubā nodarbināts aizsargs Artūrs Kulda un galvenā trenera asistents Pēteris Skudra.

Izmantotie resursi:
khl.ru