Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Vai Bagatskim jāturpina trenēt Latvijas valstsvienību?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vai Bagatskim jāturpina trenēt Latvijas valstsvienību?
Ainars Bagatskis un Kristaps Janičenoks: Latvija pirmo reizi 12 gadu laikā izkļūst no grupu turnīra
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība septembrī Slovēnijā sasniedza labākos rezultātus pēdējo divpadsmit gadu laikā. Vai Latvijas Basketbola savienībai jāturpina uzticēties trenerim, kurš apvieno divus darbus?

Darbaholiķis. Intelektuālis. “Zelta roka”. Vingrošanas zāles žurka (gym rat). Autoritārs treneris. Maksimālists.

Ainaru Bagatski var slavēt un kritizēt, taču nevar pārmest par vienaldzību vai nevēlēšanos. Viņš ir kaislīgs treneris, kurš dzīvo basketbolā, vienlaikus saprotot, ka groza bumba nav visa dzīve. Izcīnījis pirmo titulu Ukrainā, Bagatskis nodevās fiziskām aktivitātēm, lai izsviedrētu uzkrāto stresu un attīrītu galvu jaunām emocijām.

Atelpa sanāca īsa. Jūnija beigās Kijevas “Budivelnik” saņēma uzaicinājumu pirmo reizi startēt Eirolīgā un no tā brīža treneris nepārtraukti rāvās divās frontēs. Latvijas valstsvienības gadījumā rezultātu vajadzēja uzreiz, divu mēnešu laikā. Ja komanda sesto reizi pēc kārtas nespētu iekļūt “Top 12” – neskatoties uz sarežģīto grupu – tā būtu izgāšanās.

Bagatskis ar komandu strādāja ceturto vasaru. Iznākums nepārsniedza pārdrošākās cerības un biļete uz Pasaules kausa izcīņu Spānijā palika nerezervēta, tomēr lielam sarūgtinājumam nebija pamata. Komanda uzvarēja četrās no piecām atslēgas spēlēm, finālturnīrā sagādājot visvairāk prieka kopš 1939. gada Eiropas meistarsacīkstēm Kauņā. Var iebilst, ka 2001. gadā Stambulā tika nospēlēts labāk, taču toreiz iekļūšanai “Top 8” bija vajadzīgas divas, nevis piecas uzvaras.

Nākamais rādītājs vasaras darbam ir valstsvienības spēlētāju rezultāti klubu turnīros. Sezona vēl nav pusē, taču tādi spēlētāji kā Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Rolands Freimanis un Jānis Bērziņš ir spēruši soli uz augšu. Pēc neliela formas krituma visi četri pamazām nopelna nozīmīgas lomas savos klubos. Tas nevar nepriecēt un jānovēl, lai līdzīgi impulsi sezonas gaitā iedvesmotu pārējos astoņus izlases vīrus. Viņu situācija ir dažāda, piemēram, Kaspars Bērziņš un Rihards Kuksiks laukumā nav izgājuši ilgāk par diviem mēnešiem, bet veterāni Jānis Blūms, Kristaps Janičenoks un Armands Šķēle izjūt lielās slodzes blakusefektus.

Trešā mēraukla Bagatska darbam ir sniegums klubā. Treneris jau četrus gadus apvieno cīņu divās frontēs un jāsaka, ka līdzīgos gadījumos viegli nav klājies nevienam. Dubulti panākumi abās ugunslīnijās iespējami tikai tad, ja esi...ASV valstsvienības treneris. Prātā nāk 2010. gada vasara. Maiks Kžiževskis NCAA čempionātā triumfēja, vadot “Duke” vienību, bet dažus mēnešus vēlāk Kevina Durenta sabiedrībā atjaunoja ASV dominanci Pasaules čempionātā Turcijā. Pēc dažām nedēļām identisks sasniegums bija pa spēkam Konektikutas Universitātes un ASV sieviešu valstsvienības galvenajam trenerim Džīno Oriemmam.

Eiropas jaunāko laiku basketbola vēsturē līdzīgus precedentus sameklēt ir daudz grūtāk. Spāņu “Ferrari” stūrmanis Serdžo Skariolo pēc panākumiem ar izlasi piedzīvoja strauju kritumu klubu sacensībās, neveiksmīgi strādājot ar bagātajām Himku un Milānas komandām. Dušans Ivkovičs pēc jauno serbu veiksmīgā starta 2009. un 2010. gadā otro reizi aizveda “Olympiacos” līdz Eirolīgas titulam, taču valstsvienības darbā vairs nebija tik ražīgs.

Vislabāk pēdējos gados klājies Deividam Blatam, kurš 2007., 2011. un 2012. gada kampaņas pabeidza ar trofejām divās frontēs. Piemēram, 2012. gadā amerikāņu izcelsmes izraēlietis “Maccabi Tel Aviv” priekšgalā uzvarēja Adrijas līgā un Izraēlas čempionātā, bet 30. Olimpiādes spēlēs Londonā palīdzēja Krievijas valstsvienībai izcīnīt bronzas medaļas. Blata panākumi uzskatāmi par izņēmumu, kurš apstiprina likumsakarību, ka perfekti strādāt divās nometnēs ir gandrīz neiespējami.

Minēto iemeslu dēļ Latvijas Basketbola savienībai nevajag bargi vērtēt Bagatska pārejošās neveiksmes Ukrainā. Pirmkārt, medaļas Superlīgā tiks dalītas pavasarī. Otrkārt, Eirolīgas grupā trīs no četrām ceļazīmēm uz “Top 16” praktiski ir garantējuši trīs superklubi CSKA, “Fenerbahce” un “Barcelona”, bet kijeviešiem savas tiesības jāizcīna konkurencē ar Adrijas līgas un Francijas čempioniem. Treškārt, arī treneriem ir tiesības kļūdīties. Savukārt vadībai viņus nav jānorauj no laukuma pēc pirmā garām aizmestā metiena.

Ainars Bagatskis un LBS prezidents Valdis Voins. Foto: Romāns Kokšarovs, “Sporta Avīze”, f64

Artūrs Štālbergs un Ainars Bagatskis – labākie Latvijas treneri 2013. gadā

Jautājumi, uz kuriem jāatbild

Līdz 2015. gadam “Budivelnik” ģenerālmenedžera pienākumus veiks Ģedimins Navikausks. Viņš neslēpj, ka šajā un nākamajā sezonā kijeviešu sniegumam jābūt tādam, lai “celtnieki” kļūtu par Eirolīgas A licences pretendentiem. Navikauska publiskie izteikumi liecina, ka lietuvieša uzticības kredīts Bagatskim ir liels. Tiesa, tālāku neveiksmju gadījumā tas var izsīkt. Pagaidām “Budivelnik” nav pieprasījis trenerim koncentrēties darbam tikai klubā.

Vai Ainars Bagatskis ir gatavs vienlaikus turpināt trenēt klubu un izlasi? Vai treneris spēs sasniegt augstākus rezultātus ar valstsvienību? Vai LBS jāuzticas trenerim, neskatoties uz mainīgo sniegumu divās darbavietās?

Izskatās, ka uz visiem trīs jautājumiem iespējams atbildēt ar jā. Tālāk jāseko federācijas rīcībai, piedāvājot galvenajam trenerim jaunu līgumu. Ideālā variantā 2+1 formātā, paredzot iespēju trenēt valstsvienību 31. Olimpiādes spēļu kvalifikācijas turnīrā vai pat Rio. Līgumu izbeigt būtu vērts gadījumā, ja izlase Ukrainā neiekļūtu “Top 8”. Savstarpēja uzticība nāktu tikai par labu.

Vai Ainaram Bagatskim jāpiedāvā jauns līgums?

  • 291

  • 76

  • 23


  -1 [+] [-]

, 2013-11-19 16:34, pirms 10 gadiem
Vaļera itkā esot gatavs uzņemties šo to...

  +4 [+] [-]

, 2013-11-19 16:34, pirms 10 gadiem
Jā, protams!

  +5 [+] [-]

, 2013-11-19 16:38, pirms 10 gadiem
Bez šaubām ka jāturpina!
Kas tas par jautājumu?

  +3 [+] [-]

, 2013-11-19 16:47, pirms 10 gadiem
Nedomāju, ka Voinam un Šnepam piemīt Lipmaņa kaites! Protams, ka jāturpina sadarbība!

  +7 [+] [-]

, 2013-11-19 17:15, pirms 10 gadiem
protams ka jāturpina darbs ar izlasi!! tikai ieteikums nākamreiz paņemt Zaķi nevis malkas pagali Šeļakovu!!

  -2 [+] [-]

, 2013-11-19 17:23, pirms 10 gadiem
Lai ar'i esmu liels bagija fans, mani loti gribetos redzet, Stelmi pie stures un ar musu visiem Basketbolistiem ierinda, KV, KK, AB un Stelmis ir vienigais,kuram uz galvas uzkapt nekad neviens nevares, virs un vards! Mes varam ruant par paudzu mainam u.t.t. Kas mumsp pietrukst divus cempjus pec kartas? Centra speletajs, nepatik sis Bagija antipatijas pret Kambi! Kambis ar Kristapu ar pieredzi un savu speku,butu devusi daudz vairak neka dazs labs tur kas bija..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2013-11-19 17:29, pirms 10 gadiem
Skuju-Janis rakstīja: Lai ar'i esmu liels bagija fans, mani loti gribetos redzet, Stelmi pie stures un ar musu visiem Basketbolistiem ierinda, KV, KK, AB un Stelmis ir vienigais,kuram uz galvas uzkapt nekad neviens nevares, virs un vards! Mes varam ruant par paudzu mainam u.t.t. Kas mumsp pietrukst divus cempjus pec kartas? Centra speletajs, nepatik sis Bagija antipatijas pret Kambi! Kambis ar Kristapu ar pieredzi un savu speku,butu devusi daudz vairak neka dazs labs tur kas bija..
Ir tāda lieta kā komandas psiholoģiskā virtuve ,šaja gadijumā,tevis piedāvātajiem produktiem ir tendence sabojāt labas receptes.

  +1 [+] [-]

, 2013-11-19 17:44, pirms 10 gadiem
Vajadzētu piedāvāt obligāti, BET, ja būs arī Muižnieks, jo būtu ideāls tandēms!

  +2 [+] [-]

, 2013-11-19 18:05, pirms 10 gadiem
kam vispar tads jautajums var ienakt prata??? To, vai vins var savienot darbu ar izlasi un darbu ar klubu - lai doma pats. Bet nav divu domu, ka ar vinu pie stures, izlase rada loti labu sniegumu.

  -2 [+] [-]

, 2013-11-19 18:28, pirms 10 gadiem
HitMix* rakstīja: protams ka jāturpina darbs ar izlasi!! tikai ieteikums nākamreiz paņemt Zaķi nevis malkas pagali Šeļakovu!!
Jau sākas kkādi gudrie padomi ko ņemt un ko neņemt. Laikam tu esi labāks treneris
Domāju, ka Bagijs pats labāk zinās ko ņemt un ko ne

  +2 [+] [-]

, 2013-11-19 18:38, pirms 10 gadiem
Ja viņš var uzņemties atbildību zaudejumā pret Belģiju, tad lai Šancē talāk...!!!!

  +2 [+] [-]

, 2013-11-19 18:45, pirms 10 gadiem
"Var iebilst, ka 2001. gadā Stambulā tika nospēlēts labāk, taču toreiz iekļūšanai “Top 8” bija vajadzīgas divas, nevis piecas uzvaras."
Nevis "var iebilst", bet tā jau arī ir. Stambulā tika nospēlēts labāk, jo bija pilnīgi cits formāts ar 16 nevis 24 komandām, un panākumus ir jāvērtē no galvgala nevis astes gala skatoties. Papletīsim vēl to formātu plašumā līdz 36 komandām, sitīsim visādas Albānijas, Lihtenšteinas un kritīsim eiforijā par savu varenumu?
Pēc toreizējā formāta ar saviem atlases cikla rezultātiem mēs pat finālā nebūtu. Komanda pēdējā čempī nospēlēja cienījami, bet šādas te slavas dziesmas (tā teikt, labākie kopš 1939 gada), noniecinot agrāku laiku sasniegumus, mani tracina.

  -1 [+] [-]

, 2013-11-19 19:10, pirms 10 gadiem
Modžohēds rakstīja: Ja viņš var uzņemties atbildību zaudejumā pret Belģiju, tad lai Šancē talāk...!!!!
Ko tur uzņemties? Nevienam nekrita un viss.

  +2 [+] [-]

, 2013-11-19 19:23, pirms 10 gadiem
HitMix* rakstīja: protams ka jāturpina darbs ar izlasi!! tikai ieteikums nākamreiz paņemt Zaķi nevis malkas pagali Šeļakovu!!
nu šīs sezonas Zaķis būtu ļoti noderējis septembrī! Laba spēle viņam!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2013-11-19 20:54, pirms 10 gadiem
"Ja komanda sesto reizi pēc kārtas nespētu iekļūt “Top 12” – neskatoties uz sarežģīto grupu – tā būtu izgāšanās."

Šis nu gan ir mazliet fufelis - ar mūsu resursiem tajā grupā neizkļūšana būtu loģiskāka, kā izkļūšana. Mūsu spēlētāji + Bagijs izdarīja mazu brīnumu un nospēlēja lielisku čempi, neskaitot to kakaino spēli pret Beļģiju. Bet tā bija vienīgā (!) patiešām sliktā spēle, katram tādas gadās.

Bagatska darbs izlasē ir bijis neizmērojami liels un svētīgs, vairāk domāju, ka tas būs atkarīgs no paša, ne federācijas, vai turpinās darbu ar izlasi. Jebkurā gadījumā, paldies par basketbola izaugsmi Eiropas arēnā!

     [+] [-]

, 2013-11-19 21:46, pirms 10 gadiem
HitMix* rakstīja: protams ka jāturpina darbs ar izlasi!! tikai ieteikums nākamreiz paņemt Zaķi nevis malkas pagali Šeļakovu!!
Kādu zaķi? Viņš pārbaudes spēlēs izskatījās vāji, tikai vājāks bija Timma.

     [+] [-]

, 2013-11-19 22:07, pirms 10 gadiem
Štrunts par Bagatski, galvenais noturēt ģenerālmenedžeri !!!

  -1 [+] [-]

, 2013-11-19 22:41, pirms 10 gadiem
Kuram te sakusies akuta nieze pec Stelmahera? Lai tacu parada kaut ko jedzigu vins ar ventiniem vispirms... Domaju, ka pagaidam jalauj stradat Bagatskim, lidzsinejie izlases panakumi ar ne jau to optimalako sastavu rada, ka Bagijs grib, prot un vinam tiri labi ari sanak. Busi, Novik, par daudz saskatijies svetkos Sapnu komandu 1935, tadi neveseligi jautajumi tev paradijusies...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-11-19 23:59, pirms 10 gadiem
Jā un punkts

  +3 [+] [-]

, 2013-11-20 05:57, pirms 10 gadiem
Kā jau viens te minēja, iesākumā pilnu atskaiti par spēli pret Beļģiju, jo uzskatu ka LV čempionātā bija daudz sarežģītākas spēles, kuras kā teneris Bagatskis vēl variēja ar taktiku, lai spēli glābtu. Pret Beļģiem nebija nekā. Trula stāvēšana malā un amorāla noskatīšanās uz notiekošo laukumā.

  +1 [+] [-]

, 2013-11-20 07:36, pirms 10 gadiem
Skuju-Janis rakstīja: Lai ar'i esmu liels bagija fans, mani loti gribetos redzet, Stelmi pie stures un ar musu visiem Basketbolistiem ierinda, KV, KK, AB un Stelmis ir vienigais,kuram uz galvas uzkapt nekad neviens nevares, virs un vards! Mes varam ruant par paudzu mainam u.t.t. Kas mumsp pietrukst divus cempjus pec kartas? Centra speletajs, nepatik sis Bagija antipatijas pret Kambi! Kambis ar Kristapu ar pieredzi un savu speku,butu devusi daudz vairak neka dazs labs tur kas bija..
Varbūt vajag izlasē atgriezties Jānim Ļaksam?Ir 2013.gada beigas ,bērniņ!Nolaidies uz zemes!Kambim izlasē nav ko darīt!Turcijas 3.līga ir viņa līmenis!

  +1 [+] [-]

, 2013-11-20 11:46, pirms 10 gadiem
Ja neko labāku nevar atļauties, lai paliek! Nav jau viņš slikts treneris, bet ne arī kāda izcilība. Zaudējums Beļgijai un neiekļūšana ceturtdaļfinālā- tur tomēr liela trenera vaina! Bagatskim absolūti pietrūkst paškritikas! Kandidātu loks uz izlasi varēja, tam pat vajadzēja būt plašākam. Daudz strīdu ap Kambalu. Vēl joprojām viņš ir labākais centrs latviešiem, jā viņš vairs nav savā zenītā. Bet kurš centrs tad Latvijā par viņu ir labāks? Nav ko kladzināt par 35 gadiem. Tas basketbolistam vēl nav nekāds briesmīgs vecums. Pārbaudes spēlēs vismaz varēja viņu izmēģināt un tad jau redzētu kas ir kas. Trenerim nevar būt tādi aizspriedumi pret kādu spēlētāju, Bagatskis pat nekad nav atbildējis - kāpēc? Jānis Bērziņš perspektīvs spēlētājs. Bet vai bija nozīmē viņu vest uz čempionātu, ja viņš deldēja soliņu. Tad jau tiešām būtu Zaķis, vai kāds cits centrs paņemts. Komandā vienmēr jāspēlē labākiem, nevis jāsapņo par nākotni. Bieži notiek tāda solīšana- nākošreiz. Šai Bagatska komandai lielā izdevība bija šis čempionāts, tā netika izmantota. Un baigai sajūsmai par 11. viet nav pamats, tas pat ir smieklīgi. Būs nākošais čempionāts, noteikti arī papildinājums šim izlases modelim, bet tā būs cita komanda. Nākošajā čempionātā konkuence būs daudz skarbāka. Krievija, Turcija, Grieķija, varbūt arī Izraela un Vācija otreiz nepieļaus tādu izgāšanos. Ukraina spēlēs savās mājās. Spēcīgāka būs Serbija, kurai šoreiz bija jauna komanda.

     [+] [-]

, 2013-11-20 13:01, pirms 10 gadiem
Bagijam tomēr ir liels pluss - viņš vēl ir diezgan pajauns treneris, tātad ir kur augt.

     [+] [-]

, 2013-12-12 21:43, pirms 10 gadiem
Ja nebūtu tas muļķīgais zaudējums Beļģijai, tad nebūtu šis virsraksts ar jautājumu, jo tad mēs būtu ukrainas pozīcijā ar ceļazīmi uz PC(varbūt)... Bet nedrīkst ar aizmirst kādu lielu darbu Bagijs paveica apakšgrupā, lai tiktu līdz spēlēi pret Beļģiem. Paskataties Melnkalnes, Maķedonijas un Izrēlas pretiniekos, no kādiem klubiem tur izlasē bija savākti spēlētāji. Bagijs prata ar viduvēju eiropas komandu izspiest maksimumu izkļūstot no grupas. Novērtēsim to un lai turpina strādāt!!!