Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Pļaviņš: "SOK prēmijas par OS medaļām - nezinu, vai tas būtu godīgi pret pārējiem"

Rolands Eliņš

Pļaviņš: "SOK prēmijas par OS medaļām - nezinu, vai tas būtu godīgi pret pārējiem"
Mārtiņš Pļaviņš

Latvijas pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš intervijā Sportacentrs.com piekrita paskatīties uz olimpisko spēļu fenomenu no malas un izteica savu viedokli par to, kādēļ profesionāli sportisti tāpat tiecas uz dalību olimpiskajās spēlēs, kuru rīkotāja - Starptautiskā olimpiskā komiteja - sportistus par to finansiāli neatalgo. Tiek piedāvāta iniciatīva prēmēt OS medaļniekus, ko SOK gan pagaidām noraida, un arī Pļaviņš norādīja, ka, ja prēmijas starptautiskā līmenī (runa ir par SOK, nevis valsts prēmijām) saņemtu tikai uzvarētāji, tad tas diez vai būtu godīgi pret pārējiem dalībniekiem.

"Olimpiskās spēles ir citādas sacensības nekā citi augsta līmeņa turnīri. Protams, tajās ir īpaša aura, un to var izjust - kā uz tevi skatās, kā pretinieki tevi vēro, kāda ir atbildības sajūta. Ne par velti visiem sportistiem ir mērķis piedalīties olimpiskajās spēlēs un pārstāvēt savu valsti," sacīja Mārtiņš Pļaviņš, kurš piedalījies trīs olimpiskajās spēlēs un šovasar cerēja aizsniegties arī līdz ceturtajām, taču Latvija jūnijā Jūrmalā aizvadītajā atlases turnīrā ceļazīmi tomēr neizcīnīja, zaudējot pusfinālā.

Olimpiskās spēles mūsdienās ir kļuvušas par kaut ko pavisam citu, nekā tās bija sākotnēji, un raidījuma "(Bez)maksas sports" otrās sezonas ievada tēma tiks veltīta tam, kā olimpiskajās spēlēs apvienojās šķietami nesavienojamies - komerciālā realitāte un nesavtīgā piedalīšanās kāre. Pļaviņš atzina, ka arī viņam sapnis nokļūt olimpiskajās spēlēs bija jau agri, vēl pirms domām par to, ko tas nozīmētu finansiāli un ko tas varētu sniegt viņam kā profesionālam sportistam.

"Pašā sākuma bija sapnis tikt uz turieni, jo līdz tam Latvija nebija pārstāvēta olimpiskajās spēlēs." sacīja Pļaviņš, kurš OS debitēja 2008. gadā. "Pēc tam nākamajā reizē sapnis bija jau kaut ko atvest mājās - medaļu. Bet tā kopumā savelkot, jā, pievērsāmies lielajam sportam ar to sapni par olimpiskajām spēlēm."

Vai Pļaviņš, kurš šobrīd darbojas arī kā treneris, uzskata, ka pludmales volejbolā šis olimpiskais sapnis ir vajadzīgs? "Mazajiem galvenais, ka pašiem patīk spēle. Kā viņus ieinteresēt, lai viņiem patiktu pludmales volejbols? Ar Latvijas sportistu dalību augstākajā līmenī, un tās ir olimpiskās spēles. Vai viņiem pašiem jau bērnībā ir šāds redzējums, grūti teikt, bet vēlākos gados, jā, šāds olimpiskais sapnis parādās, jo redzam, ka Latvijas sportisti uz OS var tikt, un tad jaunie spēlētāji var pamatoti vaicāt - kāpēc ne arī es? Patiešām, kāpēc ne arī tu, jo mēs visi esam sākuši tepat smiltīs un vienkārši strādājuši uz priekšu," sacīja Pļaviņš.

"Tā ka iespējama dalība OS ir kā motivējošais faktors, taču mūsdienās arvien biežāk redzams, ka tas tomēr ir pakārtots pārējiem mērķiem, un galvenais ir veselīgs dzīvesveids. Pēdējos gados kā faktors ir arī iespēja tikt uz mācībām ASV," paskaidroja Pļaviņš.

Par dalību olimpiskajās spēlēs sportisti no sacensību rīkotājiem neko nesaņem - tāds ir olimpisko spēļu princips. Protams, dažāda veida ieguvumus un atbalstu var saņemt pastarpināti, piemēram, no valsts prēmijām par augstiem sasniegumiem, Latvijas Olimpiskās vienības stipendijas utml., taču tas jau ir atkarīgs no katras konkrētas valsts politikas. Pļaviņš norādīja, ka, piemēram, viņam dalība olimpiskajās spēlēs bijis kā viens no atskaites punktiem, ar kuriem iegūt finansējumu nākamajam gadam.

"Bet uz konkrēti olimpiskajām spēlēm mēs braucam par velti, jā," viņš pasmaidīja. "Jā, daži savu iepriekšējo sasniegumu dēļ ir LOV atbalsta programmā, par ko saņem līdzekļus no valsts. Taču no OS rīkotājiem par to, ka es šodien kvalificējos spēlēm un rītdien aizbraucu piedalīties viņu rīkotajā turnīrā, konkrēti šodien nekas netiek saņemts."

Atsevišķu sporta veidu starptautiskās federācijas gan noskaņojas to mainīt, un Starptautiskā vieglatlētikas savienība ("World Athletics") pati prēmēs Parīzes spēļu zelta medaļniekus, kā arī plāno pēc tam 2028. gada spēlēs paplašināt prēmiju laureātu loku.

"Vai es tādu iniciatīvu atbalstītu visos sportos? Es vislabāk varu izteikties par pludmales volejbolu," sacīja Pļaviņš. "Profesionāļi piedalās turnīros, kuros ir kaut kāds balvu fonds, jā, taču OS sakarā tas varbūt nebūtu primārais, jo OS medaļnieka statuss ir lieta, par ko visi vēlas pacīnīties arī tad, ja par to nesaņem uzreiz prēmiju. Vismaz es tā uzskatu, tas ir mans viedoklis."

"Bet, ja kāds vēlētos piešķirt prēmijas olimpiskajās spēlēs, tad man būtu jautājums - tikai medaļniekiem?" viņš savilka seju šaubās. "Nezinu gan, vai tas būtu godīgi. Tagad pludmales volejbola augstākajā līmenī prēmijas ir garantētas 16 labākajām komandām. Bet agrāk par dalību kaut ko saņēma 32 komandas, un jau starp sportistiem radusies neizpratne par šādu nošķīrumu. Pludmales volejbols tomēr ir populārs un skatāms sporta veids, ko spēlē daudzi pāri. Tagad mēs izceļam tikai 16. Ja apbalvotu tikai medaļniekus, tad izceltu tikai trīs. Tā ka prēmijas par OS medaļām būtu labs bonuss, jā, bet vai tas būtu godīgi pret pārējiem volejbolistiem, kuri arī izcīnījuši vietu OS un piedalās gala produkta - olimpiskā turnīra - veidošanā? Man grūti teikt."

"Bet, protams, ja kāds dod prēmiju, tad esmu gatavs pieņemt," viņš pasmējās. "To es varu teikt visu pludmales volejbolistu vārdā - ja dod prēmiju, vienam vai visiem, tad jā, mēs ņemam."

Raidījums "(Bez)maksas sports" 23. jūlijā TV4 kanālā, ievadot raidījuma otro sezonu, piedāvās plašāku diskusiju par olimpisko spēļu finansiālajiem principiem, lielo ienākumi sadali un Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) iebildumiem par medaļnieku prēmēšanu.

  +2 [+] [-]

, 2024-07-20 07:56, pirms 2 mēnešiem
Medaļas arī jādod visiem! Kāpēc tikai labākiem? Prežus taču dod visiem!

     [+] [-]

, 2024-07-20 11:12, pirms 2 mēnešiem
sinogli rakstīja: Medaļas arī jādod visiem! Kāpēc tikai labākiem? Prežus taču dod visiem!
Tieši tā, apbalvojums par sasniegumiem. Mārtiņam vajadzētu atvērt acis, pasaule nav godīga vieta.

  +1 [+] [-]

, 2024-07-20 21:46, pirms 2 mēnešiem
Nu jau neatceros kura no mūsu skrējējam tika uz spēlēm un vieglā rīksī nojoza 10 metrus un izstājas ejot baudīt Olimpisko spēļu atmosfēru

     [+] [-]

, 2024-07-21 23:20, pirms 2 mēnešiem
Bet,Tu,tak savu prēmiju,reiz saņēmi..