Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

"Wizards": Bertānam jābūt vairāk brīvu tālmetienu jaunajā uzbrukumā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Wizards": Bertānam jābūt vairāk brīvu tālmetienu jaunajā uzbrukumā
Dāvis Bertāns treniņā 2020. gada 18. decembrī. Foto: Washington Wizards

Komandas saspēlei nonākot Rasela Vestbruka rokās, Dāvim Bertānam vajadzētu rasties lielākai rīcības brīvībai metienos no trīspunktu līnijas, teikts piektdien, 18. decembrī, publicētajā Vašingtonas "Wizards" apskatā par uzbrucēju darbību.

“Burvji” 2021. gada sezonu sagaida ar jauneklīgu uzbrucēju grupu, kurā ir Dāvis Bertāns, Aizeks Bonga, Trojs Brauns jaunākais, Rui Hačimura, Garisons Metjūzs, kā arī jaunpienācēji Deni Avdija un Entonijs Džils. Dāvis Bertāns sāk tikai piekto sezonu līgā, kamēr pārējo pieredze nepārsniedz divus gadus.

Bertāns ir uzticams metējs, kurš piesaista aizsargu uzmanību perimetrā ne sliktāk par jebkuru citu līgas zvaigzni. Hačimura pērn iekļuva pirmgadnieku simboliskajā komandā, bet pārējie var ievērojami progresēt. Mūsdienu NBA ir nepieciešami daudzi uzbrucēji ar plašu prasmju arsenālu.

Pērn Bertāns kļuva par otro spēlētāju līgas vēsturē, kurš, izmetot vismaz 8,5 trīspunktu metienus spēlē, realizēja tos ar 40% precizitāti. Pirmais? Stefens Karijs. Bertāns kļuva par “Wizards” otro izvēli uzbrukumā (aiz Bredlija Bīla). Tiklīdz viņš izgāja laukumā, parasti pirmās ceturtdaļas beigās, pretinieku aizsardzība sekoja katrai latvieša kustībai.

Šosezon Bertānam vajadzētu iegūt lielāku rīcības brīvību “Wizards” uzbrukumā. “Burvju” rīcībā tagad ir MVP kalibra saspēles vadītājs Rasels Vestbruks. Gaidāms, ka Bredlijs Bīls biežāk spēlēs bez bumbas, Rui Hačimura turpinās izkopt prasmes, savukārt Tomass Braients astoņās spēlēs Orlando burbulī parādīja, ka uzlabojis metienu no distances.

Pērnajā sezonā Bertāns iznāca uz skatuves kā viens no labākajiem “tīrajiem metējiem” līgā. Būdams 210 centimetrus garš, uzbrucējs var izmest bumbu pāri jebkuram aizsargam, taču, paliekot brīvam, viņa metienu precizitāte ir vēl augstāka.

Satiekot ciešu aizsardzību 60-120 centimetru attālumā, Bertāns no trīspunktu līnijas meta ar 40,4% precizitāti. Būdams 120-180 centimetru attālumā no aizsarga, latvietis realizēja bet 41,4% tālmetienu, savukārt vēl tālāk – jau 47,7% mēģinājumu.

Bertānam 2020. gada sezonā nebija daudz iespēju izmest brīvus tālmetienus – NBA.com statistika vēsta, ka tādās situācijās (ar vismaz 180 centimetru distanci no aizsarga) viņš izmeta tikai 18,3% trīspunktu metienu. Jaunajā sistēmā, kur lielu uzmanību piesaistīs bumbas turētājs Rasels Vestbruks, “latviešu lāzeram” jābūt ievērojamam brīvo metienu skaita pieaugumam.

Dāvis Bertāns 2020. gada sezonā vidēji 29,3 minūtēs guva 15,4 punktus, izcīnīja 4,5 atlēkušās bumbas zem groziem un izdarīja 1,7 rezultatīvas piespēles.

Izmantotie resursi:
https://www.nba.com/wizards/wizards...