Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Pirms Latvijas kausa fināla notikusi konference ''Par godīgu un atbildīgu spēli''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Pirms Latvijas kausa fināla notikusi konference ''Par godīgu un atbildīgu spēli''
Foto: William Hill Latvia

Jau rītdien tiks noskaidrots šīs sezonas Latvijas kausa ieguvējs futbolā. Īsi pirms tam Latvijas Futbola federācija kopā ar ''William Hill Latvia'' otro reizi rīkoja konferenci ''Par godīgu un atbildīgu spēli'' ar mērķi veicināt sabiedrības informētību par jautājumiem, kuri saistās ar pārmērīgu aizraušanos ar azartspēlēm, spēļu rezultātu ietekmēšanu un godīgas spēles principu pārkāpšanu.

Noslēgusies jau otrā LFF un "William Hill Latvia" kopīgi rīkotā konference "Par godīgu un atbildīgu spēli". Konferences mērķis bija veicināt sabiedrības informētību par jautājumiem, kas saistās ar pārmērīgu aizraušanos ar azartspēlēm un riskiem, kas saistīti ar spēļu rezultātu ietekmēšanu un godīgas spēles principu pārkāpšanu.

Konference ir daļa no ikgadējā Latvijas Kausa futbolā, kas, akcentējot tēmas nozīmīgumu, kopš 2020.gada pārdēvēts par "Atbildīgas spēles" Latvijas Kausu. Šī iniciatīva kļuvusi par pasaules mērogā bezprecedenta gadījumu, jo kāds no tradicionāli sporta atbalstošiem nozares uzņēmumiem sadarbībā ar sporta federāciju izvēlas tik nozīmīgu notikumu pilnībā veltīt tam, lai pievērstu gan futbola, gan plašākas sabiedrības uzmanību divām katrai no pusēm nozīmīgām tēmām – godīgas spēles nodrošināšanai laukumā un atbildīgai izklaidei ārpus tā.

Konferences laikā prezentācijas sniedza vairāki starptautiski nozares eksperti. Eksperts no Lielbritānijas Viljamss Meiss dalījās ar ieteikumiem no savas valsts puses. Viņš vairāk pastāstīja kā veiksmīgāk sadarboties atbildīgas un drošas spēles iesaistītajām pusēm: valdībai, regulētājiestādēm, azartspēļu organizētājiem un medijiem sabiedrības izglītošanā. Meiss akcentēja, ka atbildīga spēle Lielbritānijā ir kļuvusi par normu, kas tiek realizēta operatora un klienta sadarbībā, skaidrojot, kurā posmā atbildību uzņemas spēlētājs pats, kurā posmā operators, bet kurā regulētājiestādes.

"Kādēļ godīgas spēles princips sportā ir svarīgs totalizatora operatoriem" - savā prezentācijā skaidroja Aleksis Hēgs. "Apmēram 99,96% no 650 tūkstošiem notikumu, uz kuriem gada laikā piedāvājam veikt likmes, ir godīgi un neietekmēti vai, kā minimums, mums nav aizdomu par to, ka to iznākums būtu manipulēts," norādīja Hēgs. "Jo augstāks ir sporta sacensību līmenis, jo mazāka varbūtība likmēs uz tiem saskarties ar negodīgi ietekmētu spēli. Piemēram, UEFA Čempionu līgas spēlēs tā varbūtība ir niecīgi maza, savukārt nacionālo čempionātu zemākajās līgās negodprātīgi ietekmētas spēles iznākuma risks ir lielāks. Turklāt ap 89% no visām aizdomīgajām darbībām tiek veiktas tiešsaistes likmju veidā spēles laikā."

Pirmās daļas noslēguma diskusiju panelī ar bērnu un pusaudžu psihoterapeitu Nilu Konstantinovu tika runāts par atkarību riskiem jauniešu vidū un skaidrots jautājums, kādēļ šobrīd spēkā esošo azartspēļu regulējumu ir nepieciešams mainīt no jauniešu psiholoģiskās attīstības viedokļa.

Slovākijas Futbola federācijas godīgas spēles speciālists Jakubs Čavojs iepazīstināja ar savas valsts pieredzi spēļu sarunāšanas apkarošanā, savukārt Ukrainas Futbola federācijas Ētikas komitejas vadītājs Frančesko Baranka pastāstīja par veidiem, kā viņu nacionālā asociācija apkaroja spēļu sarunāšanu tieši futbolā.

Otrā paneļa diskusijā "Profesionāls sportists. izaicinājumi un riski" Latvijas Televīzijas sporta žurnālists Reinis Ošenieks uz sarunu aicināja Latvijas futbola izlases mentālo treneri un Futbola federācijas bijušo ģenerālsekretāru Edgaru Pukinsku un ilggadēju Latvijas izlases futbolistu Oskaru Kļavu, kurš bijis aizsardzības balsts valstsvienībā laikos, kad komanda labi cīnījās par iekļūšanu FIFA Pasaules kausa finālturnīrā.

Informāciju sagatavoja:
William Hill Latvia