Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Trakā un karstā Latvijas Eirokausu futbola vasara TV4 beigusies, nāk rudens

Rolands Eliņš

Trakā un karstā Latvijas Eirokausu futbola vasara TV4 beigusies, nāk rudens
Edmunds Novickis un Arkādijs Birjuks komentējot RFS spēli TV4 tiešraidē. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS

Četri Latvijas klubi šovasar cīnījās Eirokausu kvalifikācijā, kopā aizvadot 18 spēles, gandrīz visas TV4 kanāla tiešraidēs, kas ir nebijis notikums TV4 kanāla vēsturē. Eirokausu futbols turpināsies arī rudenī un šoreiz arī ziemā, Latvijas klubam RFS cīnoties UEFA Eiropas līgas pamatturnīrā, kas savukārt līdzjutējiem jau būs pieejams GO3 platformas tiešraidēs.

Jau vasaras sākumā bija skaidrs, ka Latvijas klubiem Eirokausos būs vismaz 12 spēles, ņemot vērā, ka RFS savu ceļu sāka no Čempionu līgas kvalifikācijas un zaudējumu gadījumā tāpat turpinātu cīņas vispirms Eiropas līgā un, ja rastos vajadzība, pēc tam Konferences līgā. Kā jau ierasts, vasaras sākumā un arī vēl tās gaitā nebija skaidrības par pretiniekiem, spēļu laikiem un izbraukuma spēļu vietām, kā arī par spēļu tiešraidēm.

Kā zināms, UEFA Eirokausu kvalifikācijas mačiem nav centralizētu TV raidtiesību, un katram klubam, kas uzņem spēles, ir tiesības pašam rīkoties ar savas mājas spēles TV raidtiesībām pēc saviem ieskatiem. Par spēlēm Latvijā nekādi milzīgi pārsteigumi netika sagaidīti, un gan RFS, gan "Audas", gan "Liepājas", gan "Riga" spēles tiešraidē tika atspoguļotas TV4 kanālā, kas jau vairākus gadus sadarbojas ar Virslīgu.

Līdzīgi bija arī iepriekšējos gados, taču šī vasara īpaša ar to, ka arī gandrīz visas izbraukuma spēles Latvijas līdzjutējiem bija pieejamas TV4 tiešraidēs. Kā norādīja TV4 projektu vadītājs Daniels Buķevics, vasaras sākumā viņš šādu iznākumu nebija iztēlojies, taču sadarbībā ar Latvijas klubiem un ejot no spēles uz spēli izdevies parūpēties par garāko un pilnāko futbola vasaru TV4 kanāla darbības laikā.

"Nozīmīgs faktors noteikti bija pašu klubu ieinteresētība," sacīja Daniels Buķevics. "Tas beigu beigās noveda pie tā, ka TV4 ēterā bija astoņas no deviņām mūsu klubu Eirokausu izbraukuma spēlēm, izņemot vienīgi "Audas" maču Fēru salās Konferences līgas pirmajā kārtā. Tas ir nebijis gadījums. Tāpat vēlos izcelt, ka šovasar pirmoreiz TV4 kanālā bija ekspertu studija izbraukuma spēlei (RFS pret "Apoel") un ka pirmoreiz izbraukuma spēle tika komentēta no norises vietas (no Vroclavas, kad tur spēlēja "Riga")."

Jāuzsver Latvijas klubu iesaistīšanās TV tiešraižu nodrošināšanā gan organizatoriski, gan finansiāli, gan palīdzot ar nepieciešamajiem kontaktiem. TV4 projektu vadītājs izteicās, ka visu četru Latvijas šīs vasaras Eirokausu klubu pārstāvji bija devuši lielu artavu izbraukuma spēļu TV tiešraižu nodrošināšanā: "Ar RFS izbraukuma spēlēm bija grūti, Māra Verpakovska palīdzība, ieinteresētība un personiska iesaistīšanās šeit bija ļoti svarīga. Ļoti patika sadarbība ar "Riga" un "Auda" pārstāvjiem, un izmantošu arī iespēju pastāstīt, kā mani pozitīvi pārsteidza "Liepājas" direktors Dāvids Jansons. Kad "Liepājai" bija izbraukuma spēle Fēru salās, pastāstīju viņam, kāda summa tiek prasīta par tiešraidi. Nevaru to precīzi atklāt, bet tā bija liela. Jansons atbildēja, ka šī klubam ir ļoti svarīga spēle un ka visa kluba vadība ļoti vēlas, lai līdzjutējiem būtu iespēja to redzēt. Visi cīnījās par to, un beigās tas noveda pie rezultāta."

Pārrunas ar ārzemju klubiem nereti ieilga, un TV kanāla programmā plānotās tiešraides oficiāli tika ierakstītas dažreiz tikai 1-2 dienu pirms spēles sākuma. "Audas" izbraukuma mačs pret Kosovas "Drita" pat tikai dažas stundas pirms spēles.

"Daži klubi, kuri reālistiski saprot, ka spēlēs pret spēcīgāku pretinieku un, visticamāk, izkritīs, cenšas izmantot šo pēdējo iespēju, lai nopelnītu," skaidroja TV4 projektu vadītājs. "Tad arī notiek kaulēšanās līdz pēdējam, un tās nav pārrunas par desmitiem eiro, bet gan tūkstošiem. Vienas spēles tiešraides signāla iegūšanai parasti nepieciešamas pārrunas nedēļas garumā. Ar Kipras APOEL negaidīti sanāca ļoti vienkārši, jo viņi paši uzrunāja, jo vēlējās tiešraidi no spēles Rīgā un bija gatavi vienkāršā apmaiņā piedāvāt savas mājas spēles signālu. Bet tādi gadījumi ir reti."

Šī ir tikai trešā reize Latvijas futbola vēsturē, kad Eirokausu sezona Latvijas klubiem turpināsies arī pēc vasaras. RFS klubs iekļuva Eiropas līgas pamatturnīrā, kur pirmo spēli aizvadīs jau nākamnedēļ pret Rumānijas FCSB komandu, un TV tiešraižu stafetes kociņš nonāks "Go3" platformā. UEFA Eirokausu pamatturnīru raidtiesības ir kopējā paketē, un tā Latvijas tirgū šobrīd ir "Go3" rīcībā, attiecīgi RFS astoņas Eiropas līgas spēles tiešraižu programmā ieplānojamas jau šobrīd.

  +2 [+] [-]

, 2024-09-18 19:29, aizvakar
Nu ko? Tālāk,lai go3 iet tur,kur krievu kuģis.Paldies TV 4 ,ka parūpējās.lai mūsu futbolu eirokausos redz arī Latvijas nabadzīgākā pilsoņu daļa.penšuki.

     [+] [-]

, 2024-09-18 20:07, aizvakar
alguns rakstīja: Nu ko? Tālāk,lai go3 iet tur,kur krievu kuģis.Paldies TV 4 ,ka parūpējās.lai mūsu futbolu eirokausos redz arī Latvijas nabadzīgākā pilsoņu daļa.penšuki.
Vai maksātu par go3 ja tagad RFS vietā tur spēlētu FK Ventspils?

     [+] [-]

, 2024-09-18 20:59, aizvakar
Gribas jau ticēt, ka RFS EL spēlēs pārradīs pa TV6 vai vismaz go3 sport open. Dzīvos redzēs

     [+] [-]

, 2024-09-18 21:59, aizvakar
Nāk rudens apgleznot Latviju,
Bet nepūlies necenties tā,
Man viņa ir visskaistākā
Tik un tā.

     [+] [-]

, 2024-09-18 22:36, aizvakar
selmalavrence rakstīja: Vai maksātu par go3 ja tagad RFS vietā tur spēlētu FK Ventspils?
Es domāju, ka runa ir par to, nevis, kas spēlē, bet par to, vai neitrāls līdzjutējs, kurš vēlas atbalstīt Latvijas futbolu, tam sekot līdzi un sekot līdzi LV klubiem, var brīvi šo darīt, ja nav maksas televīzijas? Paši runā federācijā un tālāk, ka ir svarīgi, ka ir līdzi sekošana, bet kā to paveic? Labi, viena lieta, kas būs, tagad valstsvienības spēles atgriezīsies LTV7. Būtu jau forši, ja varētu kāds iedot alternatīvu, kur var redzēt - maksas televīzija lai sev paķer studiju un citas aktivitātes ar ko iedod savu vertību, bet neredzu, kāpēc nevarētu domāt par kādām alternatīvām talāk.. Saprotu, ka ir translācijas līgumu tiesības un tā tālāk, kas liedz izplatīt kaut ko tālāk, bet nu ir arī teiksim tam pašam komerciālam būtu iespējas kā rast, kaut ko iedot bez maksas translācijā (interentā vieglāk, tehniski varbūt tam pašam TV 4 padot tālāk signālu, lai rāda to pašu ko savā - atkal nezinu par juridisko pusi). Tas ko saku, ja kādam tiešām rūpētu šis, ne tikai papildus nauda kabatā - iespējams, ka risinājumus meklētu.

     [+] [-]

, 2024-09-18 23:01, aizvakar
Paldies klubiem un TV4, vairākas spēles noskatījos!

     [+] [-]

, 2024-09-19 00:12, vakar
selmalavrence rakstīja: Vai maksātu par go3 ja tagad RFS vietā tur spēlētu FK Ventspils?
Nē,brauktu līdzi un skatītos uz vietas