Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2988, Did:0, useCase: 3

No "Tour de France" diskvalificētais Kintana noliedz, ka būtu lietojis tramadolu

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

No "Tour de France" diskvalificētais Kintana noliedz, ka būtu lietojis tramadolu
Nairo Kintana. Foto: Reuters/Scanpix

LETA--AFP. Kolumbiešu riteņbraucējs Nairo Kintana, kurš par tramadola lietošanu diskvalificēts no šī gada prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France", noliedz, ka būtu lietojis aizliegto vielu un "Vuelta a Espana" priekšvakarā izstājies no Spānijas tūres

Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) trešdien paziņoja, ka diskvalificējusi Kintantu no šī gada Francijas tūres, kurā viņš izcīnīja sesto vietu. Tā kā tramadolu UCI aizliegusi tikai sacensību laikā un Kintanam šis ir pirmais pārkāpums, 32 gadus vecais "Areka Samsic" riteņbraucējs varēs turpināt piedalīties sacensībās.

"Neko nezinu par šīs vielas lietošanu un nekad savā karjerā to neesmu lietojis. Ar saviem juristiem apsveram visas iespējas, lai aizstāvētos," trešdien paziņojumā rakstīja Kintana, kurš dienu vēlāk nolēma izstāties no gaidāmā "Vuelta a Espana" velobrauciena.

"Nolēmu doties mājās un gatavoties sevis aizstāvēšanai. Turpmāko desmit dienu laikā centīšos pierādīt, ka neesmu vainīgs. Ceru, ka redzēsiet mani citās sacensībās," ceturtdien paziņojumā teica Kintana.

Kopš 2019.gada tramadols riteņbraukšanā ir aizliegta viela. Pussintētiskais pretsāpju līdzeklis ar opijam līdzīgu darbību šobrīd nav Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā, bet kopš 2012.gada ir starp uzraugāmajām vielām.

Pirmais pārkāpums tiek sodīts ar diskvalifikāciju no konkrētajām sacensībām un sodu, otrais pārkāpums tiek sodīts ar piecu mēnešu diskvalifikāciju, bet trešā pārkāpuma gadījumā varēs saņemt pat deviņu mēnešu diskvalifikāciju.

Liegums izmantot šo vielu sacensību laikā piemērots, ņemot vērā tā blakusefektus. Tramadolam ir divu veidu blakusefekti - slikta dūša, miegainība un koncentrēšanās zudums, kas palielina kritienu risku, kā arī medikaments var izraisīt atkarību.

Kontrolējot tramadola lietošanu, šī gada "Tour de France" laikā tika ievākti 120 asins paraugi, to ievākšanu veicot ar nelielu dūrienu pirkstgalā. Kintanas 8. un 13.jūlijā nodotajās analīzēs tika atrasta tramadola un tā divu galveno metabolītu pēdas, kā dēļ kolumbietis diskvalificēts no prestižās tūres.

Kintana desmit dienu laikā var pārsūdzēt lēmumu Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Kolumbijas riteņbraucējs šī gada Francijas tūri noslēdza kopvērtējuma sestajā vietā.

Kintana ir 2014.gada "Giro d'Italia" čempions un 2016.gada "Vuelta a Espana" uzvarētājs. Francijas daudzdienās viņš trīsreiz finišējis labāko trijniekā un uzvarējis trīs atsevišķos posmos, bet ne reizi nav bijis pirmais kopvērtējumā.

Apstiprinot Kintanas diskvalifikāciju, latvietis Toms Skujiņš no 61.vietas pacelsies uz 60. un tiks pie 10 UCI punktiem. Krists Neilands tūri noslēdza 79.pozīcijā.

Izmantotie resursi:
LETA

     [+] [-]

, 2022-08-18 15:59, pirms 2 gadiem
Protams, pastāv iespēja, ka DBS (Dried Blood Spots) metode uzrāda kļūdainu rezultātu, jo tiek ņemts ļoti mazs asins paraugs un testētājam jābūt ļoti precīzam to darot. Bet vai tiešām "false-positive" būtu gadījies divas reizes dažu dienu laikā? Droši vien tāpēc viņu arī testēja atkārtoti, lai saprastu, vai tiešām ir pozitīvs. Pārējās 118 proves taču negatīvas.

https://www.uci.org/pressrelease/uc...