Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Sportacentrs.com par Virslīgas labāko spēlētāju atzīst Kazačoku

Agris Suveizda

Sportacentrs.com par Virslīgas labāko spēlētāju atzīst Kazačoku
Jevgeņijs Kazačoks
Foto: Nora Krevņeva

Šovakar šā gada laureātus dažādās nominācijās paziņos Latvijas Futbola federācija, bet portāla Sportacentrs.com redakcijas balsojumā par šīs sezonas labāko spēlētāju tika atzīts čempionvienības Jūrmalas "Spartaka" kapteinis Jevgeņijs Kazačoks. Piedāvājam iepazīties ar, mūsuprāt, šīs sezonas labākajiem spēlētājiem Latvijas augstākajā līgā.

Labākie spēlētāji (maksimums – 36,0 p.)

PozīcijaSpēlētājsKomandaPunkti
VārtsargsG. MāliņšRFS20.0
AizsargsN. BoranijaševičsVentspils18.5
PussargsJ. KazačoksSpartaks31.0
UzbrucējsĢ. KarlsonsVentspils30.0

Labākie treneri (maksimums – 13,5 p.)

VTrenerisKomandaPunkti
1.O. KubarevsSpartaks13.0
2.S. ŠirmelisJelgava7.5
3.A. RihertsMetta/LU4.5
4.P. AšvortsVentspils2.0

Balsošana

Balsojumā piedalījās deviņi Sportacentrs.com žurnālisti, TV komentētāji, studijas vadītāji vai vienkārši Latvijas futbola cienītāji – Arkādijs Birjuks, Egils Broks, Rolands Eliņš, Rihards Ļesins, Edmunds Novickis, Andris Sudmalis, Agris Suveizda, Krišs Upenieks un Roberts Vīksne. Katram respondentam bija jānosaka A un B izlase, pa trim A un B izlašu rezervistiem (A izlases rezervisti būtībā bija trīs labākie B izlases laukuma spēlētāji) – kopumā 25 spēlētāji -, trīs labākie treneri, kā arī jānosaka gan pa diviem labākajiem individuāli katrā pozīcijā, gan divi labākie spēlētāji vispār.

Pirmkārt, katrs drīkstēja izvēlēties, kādu shēmu vien vēlas (izņemot mūsdienās absolūti neaktuālas). Otrkārt, abām simboliskajām izlasēm drīkstēja būt atšķirīgas shēmas. Treškārt, lai maksimizētu izlases kopējo spēku, drīkstēja izvēlēties, piemēram, divus labās malas aizsargus, nevis vienu kreisās un vienu labās malas. Tāpat, piemēram, drīkstēja izlasē iekļaut trīs uzbrūkošos pussargus un nevienu balsta pussargu, kā arī divus centra aizsargus un tikai vienu malējo u.tml.

Ceturtkārt, normas robežās drīkstēja pēc savas gaumes piekārtot spēlētāja pozīciju - piemēram, Alanu Siņeļņikovu daudzi savās izlasēs iekļāva kā aizsargu. Piektkārt, nebija nekādu spēļu skaita ierobežojumu. Tomēr jāņem vērā, ka Virslīgas īpatnību dēļ - vasarā notiek milzīgas izmaiņas komandu sastāvos - spēlētāju aizvadītais minūšu un maču skaits var ievērojami atšķirties, tāpēc kāds no autoriem varēja uzskatīt, ka, piemēram, spēlētājs A uz papīra ir vājāks nekā spēlētājs B, taču ir aizvadījis krietni vairāk spēļu un tādējādi šo starpību kompensējis sev par labu.

Punktu skaitīšana

Par iekļūšanu A izlasē spēlētājs saņēma 2,0 punktus, par iekļūšanu B izlasē – 1,0 punktus, bet par atrašanos A vai B izlases rezervistu sarakstā varēja saņemt 0,5 punktus. Tādējādi A izlases trīs rezervisti tika pie 1,5 punktiem (0,5 punkti par rezervista statusu un 1,0 punkti par būšanu B izlasē). Par nomināciju kā labākajam vārtsargam/aizsargam/pussargam/uzbrucējam pienācās viens punkts. Par nomināciju kā otram labākajam vārtsargam/aizsargam/pussargam/uzbrucējam varēja iegūt puspunktu. Par izvirzīšanu kā līgas labākajam spēlētājam varēja saņemt vienu punktu, par izvirzīšanu kā otram labākajam spēlētājam - puspunktu. Treneru balsojumā par vietām varēja iegūt attiecīgi 1,5, 1,0 un 0,5 punktus.

Simboliskās izlases tika noteiktas pēc kopējā punktu skaita. Vienādu punktu gadījumā nākamie kritēriji bija šādi:

- nomināciju skaits kā labākajam spēlētājam,
- nomināciju skaits kā otrajam labākajam spēlētājam,
- nomināciju skaits kā labākajam spēlētājam kādā pozīcijā,
- nomināciju skaits kā otrajam labākajam spēlētājam kādā pozīcijā,
- nomināciju skaits A izlasē,
- nomināciju skaits kā A izlases rezervistam,
- nomināciju skaits B izlasē,
- nomināciju skaits kā B izlases rezervistam,
- komandas vieta turnīra tabulā,
- papildbalsojums.

Balsojums

Pirms diviem gadiem Kaspars Dubra cīņā par labākā spēlētāja godu Jāni Ikaunieku apsteidza par trim punktiem, iepriekšējā sezonā Kristians Damians Torress jelgavnieku aizsargu Mārci Ošu uzvarēja par 4,5 punktiem, toties šosezon galvenos sāncenšus šķīra nieka viens. Pilnīgi visi Karlsonu atzina par labāko uzbrucēju, tādējādi "Ventspils" snaiperim dodot vērā ņemamu bonusu, taču arī ar to nebija gana, jo Karlsonu par līgas labāko spēlētāju atzina vienīgi Egils Broks, kamēr savu balsi par Kazačoku atdeva pieci balsotāji.

Pārējie trīs labākā spēlētāja balsojumā izvēlējās Kļuškinu, kurš droši vien kopējā vērtējumā pat būtu pelnījis otro, nevis trešo vietu. Taču jāņem vērā specifika – šā balsojuma galvenais mērķis ir katrā no nominācijām atrast pašu labāko, bet ne obligāti precīzi sarindot pārējos. Un, kamēr Karlsons dominēja uzbrucēju konkurencē, Kļuškinam nācās ciest, jo viņam vērtīgus punktus pussargu nominācijā atņēma Kazačoks. Jāpiebilst, ka Kazačoks un Karlsons arī bija vienīgie, kuri tika iekļauti pilnīgi visu balsotāju A simboliskajās izlasēs.

Balsojums par labākajiem spēlētājiem un treneriem

BalsotājsVārtsargsAizsargsPussargsUzbrucējsTrenerisSpēlētājs
Arkādijs BirjuksMāliņšTimofejevsKļuškinsKarlsonsKubarevsKļuškins
IkstensBoranijaševičsJ. KozlovsPlatonovsŠirmelisJ. Kozlovs
Egils BroksMāliņšTimofejevsKazačoksKarlsonsKubarevsKarlsons
IkstensFreimanisKļuškinsPlatonovsAšvortsKazačoks
Rolands EliņšIkstensBulvītisKazačoksKarlsonsKubarevsKazačoks
MāliņšFreimanisLaizānsPlatonovsRihertsBulvītis
Rihards ĻesinsIkstensBogdansKļuškinsKarlsonsKubarevsKļuškins
DoroševsSiņeļņikovsKazačoksPlatonovsŠirmelisKarlsons
Edmunds NovickisMāliņšBoranijaševičsKazačoksKarlsonsKubarevsKazačoks
IkstensBogdansJ. KozlovsPlatonovsŠirmelisKarlsons
Andris SudmalisMāliņšOšsKazačoksKarlsonsKubarevsKazačoks
IkstensBoranijaševičsKļuškinsPlatonovsŠirmelisKļuškins
Agris SuveizdaMāliņšBoranijaševičsKazačoksKarlsonsKubarevsKazačoks
IkstensFreimanisKļuškinsPlatonovsŠirmelisKarlsons
Roberts VīksneIkstensKoļesovsKazačoksKarlsonsKubarevsKazačoks
KurakinsKļavaKļuškinsUldriķisRihertsKarlsons
Krišs UpenieksMāliņšFreimanisKļuškinsKarlsonsŠirmelisKļuškins
IkstensBogdansKazačoksPlatonovsKubarevsKazačoks

Izvirzītie spēlētāji katrā no pozīcijām

VārtsargiPtiA/BAizsargiPtiA/BPussargiPtiA/BUzbrucējiPtiA/B
Māliņš20.06/1Boranijaševičs18.56/3Kazačoks31.09/0Karlsons30.09/0
Ikstens18.03/6Freimanis17.06/2Kļuškins25.57/2Platonovs18.55/3
Kurakins1.50/1Bogdans11.53/3J. Kozlovs14.04/4Uldriķis8.01/4
Doroševs1.50/1Bulvītis9.54/0Siņeļņikovs12.02/7Ikaunieks2.51/0
Litovka0.50/0Timofejevs9.52/3Kozeka11.04/3Kalniņš2.00/1
Pušņakovs9.51/6Grigaravičs11.04/2Gauračs1.00/1
Ošs8.03/1Tīdenbergs11.03/3E. Stuglis1.00/1
Kļava7.02/2Laizāns9.51/6Kurtišs1.00/1
Koļesovs6.01/3Lazdiņš8.02/3Ndžī0.50/0
Mihadjuks3.01/1Nakano5.52/1
Diallo3.01/1Bogdaškins5.51/2
Krjauklis3.01/1Kamešs5.01/2
Osipovs2.01/0Savaļnieks4.50/3
Kņazevs2.01/0Jurkovskis4.00/3
Gorkšs1.00/1Aleksejevs2.50/2
Ašrifī1.00/1V. Kozlovs2.01/0
Ševeļovs0.50/0Višņakovs2.00/1
Pauļus2.00/2
I. Kozlovs2.00/2
Perepļotkins1.50/1
Kamara1.50/1
Kovaļovs0.50/0
Rugins0.50/0
Abdullāhi0.50/0

Interesanta cīņa notika labākā vārtsarga nominācijā, kurā RFS mūris Germans Māliņš divu balsotāju izvēlē netika iekļauts pat B simboliskajā izlasē, taču tik un tā pārspēja pagājušās sezonas uzvarētāju Kasparu Ikstenu, kurš A vai B izlasēs bija visos balsojumos. Iemesls – Māliņš tika iekļauts sešās A izlasēs, kamēr Ikstens vien trijās. Atšķirībā no Ikstena, stabilitāte A izlasē ļāva iekļūt Konstantīnam Bogdanam, kurš tika iekļauts mazāk A izlasēs nekā sezonas pirmo daļu aizvadījušais Nauris Bulvītis, kurš iekļuva četrās A izlasēs un pat vienu balsi ieguva kā otrais labākais spēlētājs.

Stabilitātes dēļ kā vienīgais no pagājušā gada A izlases vietu saglabāja Alans Siņeļņikovs, kurš tika tikai divās A izlasēs – mazāk nekā tuvākie sekotāji Sergejs Kozeka, Mindaugs Grigaravičs un Eduards Tīdenbergs -, toties septiņas reizes tika B sastāvā. Ļoti sīva cīņa izvērtās par pēdējo palikušo vietu A izlasē – jau pieminētajiem Kozekam, Grigaravičam un Tīdenbergam bija pa 11,0 punktiem un Kozekam un Grigaravičam bija vienāds arī A izlašu un A izlases rezervista skaits, taču "Spartaka" balsta pussargs biežāk tika iekļauts B izlasē. Jau pieminētās balsojuma īpatnības dēļ - drīkstēja normas robežās mainīt spēlētāju pozīcijas un izlasē iekļaut, piemēram, divus vienas malas aizsargus - A izlasē iekļuva divi labās malas aizsargi un divi kreisās malas pussargi.

Kaut puspunktu kopumā saņēma 55 spēlētāji. Visvairāk šādu futbolistu – 12 – bija "Spartakam" un "Jelgavai", "Ventspilij" tādu bija astoņi, ar sešiem sekoja "Liepāja", "Riga" un RFS, ievērību izpelnījās pieci "Mettas"/LU pārstāvji (plus Grigaravičs un Artjoms Osipovs, kuri vasarā pārgāja uz "Jelgavu"), bet "Daugavpils" kā vienīgā palika bešā. Kaut reizi A izlasē tika iekļauti 33 spēlētāji, un interesanti, ka visvairāk – desmit - tādu bija "Jelgavai", kas "Spartaku" apsteidza par viena spēlētāja tiesu. Galīgajā A simboliskajā izlasē gan dominē "Spartaks", aizņemot piecas no vienpadsmit vietām (plus labākais treneris Oļega Kubareva personā), un "Jelgava" ar diviem pārstāvjiem pat atpaliek arī no "Ventspils" (trīs).

A simboliskā izlase


Foto: RFS, Nora Krevņeva, Māris Greidāns, LFF, Romāns Kokšarovs/f64

B simboliskā izlase


Foto: Mārtiņš Sīlis, Nora Krevņeva, Māris Greidāns, RFS, Romāns Kokšarovs/f64

Spēlētāju sadalījums pa komandām

KomandaABKopā
Spartaks527
Jelgava246
Ventspils314
Liepāja011
Riga022
RFS101
Metta/LU011
Daugavpils000

Iepriekšējo gadu eSports.lv vai Sportacentrs.com simboliskās izlases

2015. gada simboliskā izlase
2014. gada simboliskā izlase
2013. gada simboliskā izlase
2012. gada simboliskā izlase
2011. gada simboliskā izlase
2010. gada simboliskā izlase
2008. gada simboliskā izlase
2007. gada simboliskā izlase

Atgādinām, ka ar Latvijas Futbola federācijas šīs sezonas noteiktajām A un B simboliskajām izlasēm varat iepazīties ŠEIT.

Kurš, jūsuprāt, bija labākais spēlētājs Virslīgas sezonā?

  • 35

  • 8

  • 32

  • 19


     [+] [-]

, 2016-12-16 11:43, pirms 7 gadiem
Kā Ošs var būt B izlasē nav saprotams,bet kā gan citādi ievilkt Jelgavas spēlētājus izlasē.

  +3 [+] [-]

, 2016-12-16 11:46, pirms 7 gadiem
Biju gaidījis ieraudzīt šeit Nakano. Manuprāt , vienozīmīgi viens no labākajiem pussargiem Virslīgā

  +2 [+] [-]

, 2016-12-16 12:10, pirms 7 gadiem
es, protams, saprotu, ka tās ir "izdomātas" izlases un tāpēc spēlētāju pozīcijām īsti nav nozīmes, tomēr nedaudz smiekīgi redzēt Freimani kā centra aizsargu, vēl pie tam kreisajā pusē. kā arī Siņeļņikovu labajā pusē, lai gan visu čempionātu viņš spēles ir aizvadījis izteikti kreisajā flangā.
un var man kāds mēģināt izskaidrot ar ko īsti Ikstens bija šosezon labāks par to pašu Kurakinu? kā arī kāpēc tur būtu jāatrodas Grigarāvičus? vienā brīdī jau it kā uzspīdēja, bet sezonas beigās zaudēja vietu sākumsastāvā Perepļotkinam.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-16 12:11, pirms 7 gadiem
Labot kļudu : Labākais futbolists (uz bildes pa labi)- Latkovskis (FK Ogre)!!! Kazačoks tulīt vioņam pasniegs kausu. P.s. Vai tad nevar normālu bildi ielikt?

     [+] [-]

, 2016-12-16 20:42, pirms 7 gadiem
Teikšu goodīgi - SPA un VEN sastāvyus tik labi nepārzinu, lai savu izlasi nosauktu.

Kurākins, Koļesovs, Freimanis, x leģionārs. Bagdaškins, Lazdiņš, Nakano, Kļuškins, Kozačoks, Karlsons, Platonovs

     [+] [-]

, 2016-12-17 10:15, pirms 7 gadiem
Interesanti paskatīties senākos simboliskos 11. Diezgan nozīmīgi sēlētāji Treknajos gados bijuši!