Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latvietes nopelna augstāko FIBA atzīmi par "EuroBasket" pirmo sabraukumu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvietes nopelna augstāko FIBA atzīmi par "EuroBasket" pirmo sabraukumu
Kitija Laksa un Elīna Babkina Lāčplēša dienā Telavivā. Foto: FIBA

Latvijas sieviešu valstsvienība saņēmusi atzīmi "A" par sekmīgo startu "Women`s EuroBasket 2023" kvalifikācijas pirmajā sabraukumā, otrdien, 16. novembrī, vēsta FIBA apskatnieks Pols Nilsens. Atzīmes "A", "A+" vai "A-" piešķirtas 10 komandām, tai skaitā Kaspara Mājenieka trenētajai Igaunijai.

Gundara Vētras trenētā komanda 11. novembrī Telavivā uzvarēja Izraēlu ar 62:56, savukārt trīs dienas vēlāk Rīgā pieveica Zviedriju ar 89:70. Latvietes ar bilanci 2-0 ieņem pirmo vietu J grupā, nodrošinot labas pozīcijas pirms nākamajām spēlēm.

Visas atzīmes ir pilnībā subjektīvas, taču Latvija – tāpat kā Serbija, Spānija, Krievija un Grieķija – saņēmusi augstāko novērtējumu. Taisnības labad jāsaka, ka trīs komandu – Bosnijas, Turcijas un Ukrainas – sniegums novērtēts ar atzīmi “A+”, savukārt Igaunijai un Itālijai ticis “A-”.

“Ja kāda nācija veica lēcienu pretī 2023. gada finālturnīram, tā noteikti bija Latvija, jo savā trīs komandu grupā tā sakāva gan Izraēlu, gan Zviedriju,” raksta Nilsens. “Latvija šausmīgi sāka spēli Izraēlā, taču izrāpās no bedres un pēc tam pārspēja Zviedriju, pateicoties Anetes Šteinbergas dominējošajam sniegumam.”

Uzvara Telavivā un pieklājīgais pārsvars pret Zviedriju tuvina latvietes pirmajai vietai J grupā, konstatē Nilsens. “Iespējams, ka viņas atrodas vienas uzvaras attālumā no kvalificēšanās finālturnīram, taču, kas zina? Varbūt sekos perfekts finišs ar 4-0 bilanci!”

Izraēla nopelnījusi atzīmi “B”. “Vai “Women`s EuroBasket 2023” līdzrīkotāju glāze ir līdz pusei pilna vai pustukša? Viņas varēja uzvarēt, taču, iespējams, nevajadzēja zaudēt. Labā ziņa – Izraēla sagādāja Latvijai nepatikšanas un labi spēlēja aizsardzībā. Acīmredzams, ka komandai nav daudz variantu uzbrukumā, taču Jardena Garšone sagādā cerību nākotnē.”

Zviedrijai tikusi atzīme “C+”. “Unikāla treneru grupa, pieredzējušo zvaigžņu prombūtne un daudzu jauno spēlētāju līdzdalība – tas viss izpaudās spēlē pret Latviju. Faniem jāapbruņojas ar pacietību. Taču šis iznākums nebija pietiekami labs pat jaunai komandai. Turpmāk jābūt labāk, lai gan kvalificēšanās tagad ir zem jautājuma zīmes. Ar trīs uzvarām viņas joprojām var to paveikt.”

Kaspara Mājenieka trenētās Igaunijas veikums licis Nilsenam lietot apzīmējumu “wow”. Igaunietes 11. novembrī Matusiņju zaudēja Portugālei ar 43:62, taču savā laukumā reabilitējās ar fantastisku uzvaru pār Lielbritāniju – 72:69.

“Trillerī izcīnītā uzvara pār Lielbritāniju bija atmiņā paliekoša pati par sevi, taču Merikei Andersonei tā kļuva par spīdošu atvadu spēli. Savas garās karjeras laikā viņa nav piedzīvojusi daudzas uzvaras valstsvienības rindās, tāpēc pēdējais iznāciens bija perfekts. Labi nospēlēja Kadri Anna-Lass un Maja Bratka, bet lieli nopelni pienākas uzvaras arhitektam Kasparam Mājeniekam.

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/womense...