Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Velsa izmoka bonusa punkta panākumu pret Portugāli

Juris Miņins
Juris Miņins

Velsa izmoka bonusa punkta panākumu pret Portugāli
Foto: AP/Scanpix

Velsas regbija izlase, demonstrējot pārsteidzoši vāju sniegumu, spēja izdarīt minimumu, lai 2023. gada Pasaules kausa finālturnīra otrajā mačā nekristu kaunā un tiktu pie pieciem kopvērtējuma punktiem, ar 28:8 pārspējot Portugāli.

Portugālei šī bija ne tikai pirmā spēle turnīrā, bet arī pirmā Pasaules kausa finālturnīra spēle kopš 2007. gada mačiem, jo pa šo laiku portugāļu regbijs pārdzīvoja smagākus laikus, tostarp nokrišanu uz Eiropas čempionāta otro līgu, t.i., Kausa izcīņas turnīru. Pēdējos gados gan Portugāle piedzīvo regbija augšupeju un pa ceļam uz Franciju viņi paspēja pārspēt Honkongu, Keniju un arī ASV, kas, tomēr, parāda, ka ar pliku roku viņiem nebūtu jābūt ņemamiem.

Velsai gan tādu globālu pārdzīvojumu nav bijis, taču iepriekšējā spēlē, kad viņiem priekšā stājās Fidži, līdz pat pēdējām mača sekundēm bija jācer uz salinieku neveiksmi, kas arī tika sagaidīta, taču veids kā uzvara tika gūta kvalificējas situācijai, ka skaistākais sportā ir rezultāts, jo pašu spēli velsieši nez vai gribēs atcerēties.

Spēles rezultāts varēja tika atklāts piektajā minūtē, kad soda sitiena pozīcijā atradās Portugāles spēlētājs Semjuels Markess, taču vai uztraukuma, vai kādu citu iemeslu dēļ bumba tika raidīta pa vārtu stabu un portugāļi neizmantoja iespēju izvirzīties vadībā.

Astoņas spēles minūtes Portugāle meklēja ceļus līdz Velsas ieskaites zonai, taču tiklīdz Velsa, kura gan, kā jau vadošajām izlasēm ierasts mačos, kad pretinieki "uz papīra" nav tik konkurēspējīgi, nespēlēja ar labāko iespējamo sastāvu, tika pie bumbas, Luiss Rīzs-Zemits aizskrēja no visiem pretiniekiem un tika pie pieciem punktiem, bet Lī Halfpenijs guva vēl divus.

Pirmajās 20 minūtēs bez šīm epizodēm kopumā regbijs bija ļoti emocionāls un haotisks, vienas komandas izrāvienu nomainīja otrs, bet katrs beidzās ar kļūdu vai zaudētu bumbu, kas tikai palielināja mača nervozitāti un provocēja jaunas kļūdas.

Vienā no epizodēm velsietis Džonijs Viljamss gan pārcentās un par to dabūja dzelteno kartīti, kas pavēra iespējas drošāk spēlēt portugāļiem un viņi nekautrējās to darīt. Pie punktiem viņi netika, taču bumbu spēja nogādāt līdz pat piecu metru zonai un pēc nospēlētām mazliet vairāk kā 30 minūtēm, rezultāts bija tikai 7:0 par labu Velsai. "Os Lobos", lai arī uzbrukumā spēlēja neveiksmīgi, taču aizsardzībā un taktiskajā regbijā noteikti nebija sliktāki par vadošajām planētas izlasēm.

Pirmos punktus portugāļi guva pēc soda sitiena, kad ar otro piegājienu Markess jau bija precīzs.

Pēc 40 nospēlētām minūtēm rezultāts uz tablo bija 7:3 par labu Velsai, kas Vorena Getlenda regbistus nevarēja apmierināt un viņi devās uz priekšu un, ja pirmie divi bumbaas piezemēšanas gadījumi netika ieskaitīti, tad komandas kapteiņa Devī Leika piecu punktu guvums vairs netika apšaubīts.

Kopumā gan jāsaka, ka velsiešu pirmais puslaiks bija murgs, jo komanda iestiga līdzvērtīgā cīņā ar komandu, kuras sastāvu lielākoties veido amatieri. Savukārt portugāļi varēja vainot tikai sevi, jo nespēja stingrāk sodīt savus pretiniekus par viņu vaļībām.

Arī otrajā puslaikā viss sākās ar Markesa "nopūdelēto" soda sitienu, taču šoreiz tas bija diezgan tāls, taču, no otras puses, tā noteikti nebija labākā opcija uzbrukuma turpināšanai.

Velsa, protams, meklēja iespēju izbēgt no kauna un devās uz priekšu, bet portugāļiem, kā jau bija paredzams, spēki gāja uz beigām, kas noveda pie sodu izdarīšanas un tas, tuvojoties otrā puslaika vidum, deva priekšrocības velsiešiem, kuri ilglaicīgi uzturējās pie uzbrukuma piecu metru zonas. 56. minūtē velsieši beidzot arī veica piezemējumu, kad pozicionālaja uzbrukumā bumbu ieskaites zonā nogādāja Džeks Morgans.

Portugāli gan trešais Velsas piezemmējums neapturēja un viņi gāja pēc sava, t.i., viņu uzdevums bija gūt piezemējumu un to, pēc veiksmīga un viltīga koridora izspēles paveica Nikolass Martins. Precīzs bija arī Markess, kurš jau otro reizi šajā mačā bumbu raidīja precīzi pa vārtu stabu.

Garets Deivīss, jau spēles laikam ejot uz beigām, guva ceturto piezemējumu Velsas labā, taču tiesnesis to neieskaitīja, jo pirms tam fiksēja bloķēšanu no velsiešu puses. Tā Velsai no rokām izslīdēja iespējamais bonusa punkts.

Jau minēts, ka otrais puslaiks sākās tāpat kā pirmais – ar garām aizsistu Portugāles sitienu. Beidzās arī tāpat – ar Velsas piezemējumu jau pēc pamatlaika beigām, kad Velsas regbija zvaigzne Taulupe Faletau iespieda bumbu ieskaites zonā, kad portugāļi spēlēja mazākumā. Tas viņiem ļāva šodienas neizteiksmīgo spēli noslēgt ar pieciem punktiem kopvērtējuma tabulā.

23. septembrī Portugāle aizvadīs savu otro cīņu šajā PK, tiekoties ar sev no Eiropas čempionāta cīņām labi zināmo Gruziju. Velsas nākamais pretinieks būs Austrālija un šī cīņa ir ieplānota uz 24. septembrī.

Velsa – Portugāle 28:8 (14:3)

Piezemējumi: L.Rīzs-Zemits (10), D.Leiks (42), Dž.Morgans (56) T.Faletau (82) - N.Martins (63)
Realizācijas: L.Halfpenijs (9, 43, 57). S.Kostlovs (83) - N/A
Soda sitieni: N/A - S.Markess (37)
Dropsitieni:

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija22008
3.Jaunzēlande21015
2.Itālija11005
4.Urugvaja10100
5.Namībija20020

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija11005
2.DĀR11004
3.Tonga00000
4.Skotija10010
5.Rumānija10010

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Austrālija11005
2.Velsa220010
3.Fidži10012
4.Gruzija10010
5.Portugāle10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Samoa11005
2.Japāna11005
3.Anglija11004
4.Argentīna10010
5.Čīle10010

     [+] [-]

, 2023-09-16 21:50, pirms 9 mēnešiem
Nu pagaidām Namībija ar Rumāniju izskatās vājas prieks PK finālturnīra.Bet Portugāle,Čīle,Urugvaja vismaz cīnās ,nekrīt kaunā.

     [+] [-]

, 2023-09-16 21:57, pirms 9 mēnešiem
saki Jā saki Nē rakstīja: Nu pagaidām Namībija ar Rumāniju izskatās vājas prieks PK finālturnīra.Bet Portugāle,Čīle,Urugvaja vismaz cīnās ,nekrīt kaunā.
Kamēr visiem ir spēks un veselība, tikmēr spēlē. Rādītājs būs tas kā šīs izlases izskatīsies grupu turnīra beigās.