Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Zagrebas "Dinamo" trenerim cietumsods par Modriča un Lovrena transfēru krāpniecību

Agris Suveizda

Zagrebas "Dinamo" trenerim cietumsods par Modriča un Lovrena transfēru krāpniecību
Zorans Mamičs. Foto: Reuters/Scanpix

Horvātijas augstākā tiesa lēmusi piespriest cietumsodu četrām personām, kuras izkrāpušas naudu valsts titulētākajam futbola klubam Zagrebas "Dinamo" un Horvātijas valstij par līdzekļu piesavināšanos un nodokļu nemaksāšanu no pazīstamo horvātu futbolistu Lūkas Modriča un Dejana Lovrena transfēriem uz "Tottenham" un Lionas "Olympique".

Zagrebas "Dinamo" 2008. gadā Modriču par 21 miljonu eiro pārdeva "Tottenham", bet divus gadus vēlāk par 8+1,5 miljoniem eiro pārdeva Lovrenu Lionas "Olympique". 2015. gada vasarā Zagrebas "Dinamo" birojos un kluba vadītāju mājokļos notika kratīšana un aizdomās par krāpniecību tika aizturētas piecas personas. Trīs gadus vēlāk kluba izpilddirektors Zdravko Mamičs tika notiesāts uz sešarpus gadiem, taču viņš neilgi pirms tam bija paguvis aizbēgt uz Bosniju un Hercegovinu, kas viņu atteicās izdot, jo viņam ir arī šīs valsts pilsonība. No abiem transfēriem klubam secen gājuši 116 miljoni kunu jeb 15,3 miljoni eiro, bet valsts nodokļos līdz ar to nav saņēmusi 12,2 miljonus kunu jeb 1,6 miljonus eiro.

Vakar sekoja Horvātijas augstākās tiesas lēmums, kas apstiprināja sešarpus gadu cietumsodu Zdravko Mamičam, kurš turpina uzturēties kaimiņvalstī, bet viņa brālim Zoranam Mamičam, kurš tiesas sprieduma laikā vēl bija kluba sporta direktors un galvenais treneris, cietumsodu samazināja par trim mēnešiem, piespriežot četrus gadus un astoņus mēnešus cietumā. Ienākumu dienesta amatpersonai Milanam Parnaram cietumsods samazināts par gadu – uz trim gadiem un diviem mēnešiem, bet kluba bijušajam direktoram Damiram Vrbanovičam saglabāts trīs gadu cietumsods.

Zorans Mamičs vakar kluba mājaslapā paziņoja par atkāpšanos no abiem amatiem: "Lai arī neuzskatu sevi par vainīgu, ko paziņoju jau iepriekš, ja verdikts ir galīgs, tad es to pieņemu un atkāpjos no galvenā trenera un sporta direktora pozīcijām "Dinamo" klubā." Par jauno galveno treneri trīs dienas pirms atbildes spēles Eiropas līgas astotdaļfinālā pret "Tottenham" kļuva Mamiča ilggadējais asistents Damirs Krznars. Pirmā spēle Londonā beidzās ar mājinieku uzvaru 2:0. Horvātijas čempionātā "Dinamo" ir līderis, par diviem punktiem apsteidzot "Osijek", kas aizvadījusi par spēli vairāk.

Zagrebas "Dinamo" 29 sezonu laikā par Horvātijas čempionu kļuvis 21 reizi. Sešreiz triumfējis Splitas "Hajduk", bet pa reizei – "Rijeka" un "Zagreb".

Izmantotie resursi:
https://www.gnkdinamo.hr/hr/Novosti...
https://www.theguardian.com/footbal...