Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Īrija nespēj lauzt lāstu un astoto reizi izstājas ceturtdaļfinālā

Juris Miņins
Juris Miņins

Īrija nespēj lauzt lāstu un astoto reizi izstājas ceturtdaļfinālā
Ārdijs Save, Foto:Reuters/Scanpix

2023. gada regbija Pasaules kausa otrajā ceturtdaļfinālā tikās Īrija un Jaunzēlande. Smagā un nepiekāpīgā cīņā par uzvarētājiem ar 28:24 kļuva Jaunzēlande.

Pirms Īrijas un Jaunzēlandes spēles daudzi pauda viedokli, ka šī ir turnīra svarīgākā spēle, jo "Stade de France" laukumā uz spēles galda tika likts daudz vairāk kā tikai vieta pusfinālā. Jaunzēlande, ne pārāk pārliecinoši aizvadot iepriekšējos gadus, kā arī grupu turnīra pirmajā spēlē piekāpjoties Francijai, bija nonākusi situācijā, kurā viņiem bija jāapstiprina, ka viņi ir "All Blacks" ne tikai pēc formas, bet arī satura. Savukārt Īrijai, kā jau visa regbija pasaule to jau zina, beidzot bija jālauž lāsts, kas viņiem seko visu PK ēru, proti, īri tā arī nav spējuši pārvarēt ceturtdaļfinālu barjeru.

Jāteic, ka abām komandām pretinieki, lai atrastu atbildes uz saviem jautājumiem, nebija diez ko pateicīgi, jo Jaunzēlande vienmēr ir bīstama un pozitīvā ziņā arī neparedzama, bet Īrija ar savu pareizo un pragmatisko regbiju jau daudzus gadus ir starp Pasaules reitinga līderiem vai tuvu šim statusam.

Interesanti, ka 2019. gada PK ceturtdaļfinālos šīs komandas jau tikās un toreiz pie pārliecinoša panākuma tika Jaunzēlande (46:14), bet trijos no četriem pēc tam sekojošajiem mačiem uzvaras izcīnīja īri. Tāpat jāatzīmē, ka abas komandas bija tikušās 36 reizes un 30 uzvaras izcīnīja Jaunzēlande.

Jau no spēles pirmajām minūtēm Jaunzēlande devās uz priekšu un nedomāja atdot bumbu īriem, turklāt, darīja to sev neraksturīgā veidā – lēnām un ar kontaktu, kontrolējot bumbu un gaidot īru kļūdas vai noteikumu pārkāpumus, kas arī tika sagaidīti, jo rezultāts tika atklāts ar Ričija Moungas precīzu soda sitienu.

Pēc pāris minūtēm īri varēja rezultātu izlīdzināt, taču Džonijs Sekstons nolēma sodu izspēlēt, bet tas rezultātu nedeva un jaunzēlandieši ieguva bumbu, pārceļot spēli līdz laukuma vidum bet vēlāk arī vēlreiz atguva bumbu un varēja domāt par savām tālākajām darbībām. Tika dota iespēja Džordijam Baretam, kurš no laukuma vidus arī raidīja bumbu vārtos.

Jāteic, ka Īrija turpināja uzbrukt, turpināja nonākt tiešā ieskaites zonas tuvumā, bet ar punktu gūšanu viņiem gan vairs tik labi nevedās. Tā vietā, pēc dažiem taktiskiem sitieniem, Bodens Barets parādīja, ka vēl aizvien ir ātrs un precīzs, izrāvās cauri īru aizsargiem, bet beigu beigās bumba ātrajā uzbrukumā nonāca Lestera Fainganuku rokās, kurš tad arī to piezemēja.

Īrijas punktu kontu atklāja Džonijs Sekstons, kurš 23. minūtē vairs nemēģināja laimi un izvēlējās sist pa vārtiem, ko precīzi izpildīja. Savukārt Jaunzēlandē dzimušais Bandī Akī guva pirmo piezemējumu Īrijas labā, kas ļāva rezultāta starpību samazināt vēl vairāk.

Pirmais puslaiks iezīmējās ar to, ka notikumi mainījās diezgan strauji un kā šūpolēs, jo pēc jaunzēlandiešu sākuma spiediena, sekoja Īrijas atbilde, bet tad atkal vārds bija jāsaka "All Blacks" un to izdarīja Ārdijs Savea, gūstot vēl piecus punktus un šajā brīdī viņa komandas pārsvars kļuva astoņi punkti.

Mača šūpoles pretējā virzienā devās pēc Ārona Smita nopelnītās dzeltenās kartītes, ko viņam piešķīra par apzinātu piespēles pārtraukšanu. Vienīgā jaunzēandiešu cerība bija puslaika pārtraukums, kas sodu dalītu pa daļām, taču līdz tam vēl bija jānospēlē un "vīri melnā" nespēja savu pārsvaru un ieskaites zonu noturēt. Džiemsons Gibsons-Pārks, vēl viens Jaunzēlandē dzimušais regbists, nomānīja pretiniekus, izskrēja cauri aizsargiem un piezemēja bumbu, bet Sekstons rezultāta starpību samazināja līdz vienam punktam.

Otrais puslaiks turpinājās tieši tā pat kā beidzās pirmais, proti, ar iniciatīvas maiņu un spēlēšanu visā laukum garumā un platumā. Protams, ka īriem piederēja iniciatīva, taču pārvērst to punktos viņiem neizdevās, turklāt arī Ārons Smits jau bija atgriezies laukumā, kas lika cerēt uz spēles asākiem Jaunzēlandes uzbrukumiem.

Tā arī notika. Pēc tam kā abas komandas apmainījās ar ne pārāk veiksmīgiem uzbrukumu mēģinājumiem, Jaunzēlande, precīzāk, Ričijs Mounga uzlauza Īrijas aizsardzību un atdeva bumbu Vilam Džordanam, kuram šis bija 28. piezemējums 29 spēlēs "All Blacks" kreklā.

Džonatans Sekstons puslaika vidū izdarīja ko tādu, kas viņam galīgi nebija raksturīgi, jo 38 gadus vecais veterāns aizsita garām soda sitienu, kas varēja būt izšķirošs moments. Tiesa, īri neapstājās pie sava kapteiņa neveiksmes, jo viņiem bija jāmeklē iespējas atspēlēties un to viņi atrada ar tehnisko piezemējumu un Koudijs Teilors saņēma dzelteno kartīti.

Jaunzēlandes komanda, kā minēts iepriekš, spēlēja sev neraksturīgu regbiju visa mača garumā un arī šī noraidījuma laikā "All Blacks" nevairījās vienkārši "apēst laiku", jo viena punkta pārsvars bija pārāk bīstams, lai ar to riskētu. Tas arī deva iespēju pa vārtiem sist Džordijam Baretam, kurš realizēja vienu no diviem sitieniem.

Šūpolēm ejot pretējā virzienā, Īrija atkal bīstami uzbruka, nogādāja bumbu līdz ieskaites zonai, bet Džordijs Barets izglāba komandu, noturot bumbu jau ieskaites zonā. Savukārt brīdi vēlāk īri atkal kļūdījās, bumbu palaida uz priekšu, kas ļāva jaunzēlandiešiem tikt pie bumbas un viņi to izmantoja, lai "apēstu" laiku un to Okeānijas komanda darīja visnotaļ veiksmīgi – spēlēja kontaktā un pretinieku laukuma pusē.

Mača izskaņa noteikti tiks ierakstīta regbija vēstures grāmatās, jo Īrija ar visiem pēdējiem spēkiem devās uz priekšu, lēnām, bet pacietīgi un precīzi mēģinot atrast iespējas kaut kādā veidā gūt piezemējumu, jo tikai tas viņus spētu glābt. Diemžēl, bet, kad uzbrukuma fāžu skaits jau bija sasniedzis ceturtā desmita vidu, īri paši pieļāva kļūdu, pārkāpa noteikumus un jau desmito reizi pēc kārtas, t.i., vēl nekad PK finālturnīru vēsturē, nespēj tikt tālāk par ceturtdaļfinālu (astoņas reizes zaudējot tieši izslēgšanas mačā).

Jāatzīmē, ka šis ir jau otrais Pasaules kausa finālturnīrs uz kuru Īrija ierodas kā Pasaules reitinga līderi, bet netiek tālāk par izslēgšanas maču pirmo kārtu.

Tāpat jāpiebilst, ka šis bija arī pēdējais mačs izlasē Īrijas regbija leģendai un komandas kapteinim Džonatanam Sekstonam.

Jaunzēlandes pretinieki pēc nedēļas paredzētajā pusfinālā būs Argentīna, kuri dienas pirmajā ceturtdaļfinālā pārspēja Velsu (29:17).

Īrija – Jaunzēlande 24:28 (17:18)

Piezemējumi: B.Akī (27), Dž. Gibsons-Smits (39), Tehn. piezemējums (64) - L.Fainganuku (19), A.Savea (33), V.Džordans (54)
Realizācijas: Dž.Sekstons (29, 40) - R.Mounga (21), Dž.Barets (54)
Soda sitieni: Dž.Sekstons (22) - R.Mounga (8), Dž.Barets (14, 69)
Dropsitieni:

     [+] [-]

, 2023-10-15 00:20, pirms gada
Īriem totāli neveicās PK.Viņi tālāk par 1/4 finālu nespēj tikt,kaut gan Pasaules regbija rangā ir pirmajā vietā.
Grupu turnīru aizvada ļoti labi,bet kad sākas 1/4 fināli,tad ar īriem ir bēdīgi.
Es nezinu vai tas ir lāsts vai vienkārsi tas apstāklis,ka īri ņem un "izdeg".To sauc par izdegsanas sindromu.
Es jau rakstīju ieprieks,ka tādas izlases kā Jaunzēlande un DĀR-viņi iespringst sākot ar 1/4 finālu un viņus apspēlēt ir mega grūti sajā stadijā.Tāpēc jau viņiem ir daudz PK tituli.

     [+] [-]

, 2023-10-15 00:33, pirms gada
Pirmo reizi sportu skaties? Protams, ka vadošās izlases ieslēdz maksimumu kad nepieciešams. Īri labi spēlēja, tāpat Velsa, bet abām zaudējumi, viena spēle ar to pietiek.

     [+] [-]

, 2023-10-15 00:36, pirms gada
Oh.Reāli traki īriem.Tik ilgi reizes netikt pāri ceturtdaļfinālā barjerai.Bet nu spēles beigās bija tik fenomenāli aizraujošas.Reāli īri varēja tomēr izvilkt uzvaru.Nebija tālu līdz tam.

     [+] [-]

, 2023-10-15 01:07, pirms gada
Liela spēle, varena spēle.

Īriem pēdējā uzbrukumā tas rekordfāžu skaits, bet nez, vai Jaunzēlande 3 min pirms spēles beigām nevarēja pacensties ilgāk pamarinēt to bumbu? Izvilka no cīņas un ar kāju uz priekšu, dodot īriem iespēju sākt to lieluzbrukumu.

     [+] [-]

, 2023-10-15 01:23, pirms gada
Ļoti sīva spēle!Bet nu komentētājiem nevajadzētu aizrauties ar vēstures faktu izklāstu izšķirošo uzbrukumu laikā!Arī pēdējā momentā nemaz neizskaidroja,kas tad tur īsti notika,laikam jau jaunzēlandietis ieķērās bumbā,tā arī tv otrreiz neparādīja.

     [+] [-]

, 2023-10-15 08:14, pirms gada
Īrijai nepaveicās ar to ka jau pirmajā kārtā bija jāspēlē ar All Blacks. Bet Jaunzēlandei arī bija jāspēlē maksimāli labi, nrpieļaujot nekādas kļūdas jo pretiniekos pasaules ranga nr1 komanda un ļoti motivēta. Varbūt kāds var paskaidrot kas ir penalty try, kāpēc par to dod tik daudz punktu uzreiz