Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Francija aizķeras, bet nepaklūp pret Urugvaju

Juris Miņins
Juris Miņins

Francija aizķeras, bet nepaklūp pret Urugvaju
Foto:AP/Scanpix

Šodienas 2023. gada Pasaules kausa regbijā finālturnīra mačā Francija, lai arī aizvadīja diezgan neizteiksmīgu cīņu, ar 27:12 pārspēja Urugvajas valstsvienību.

Pēc trīs dienu pārtraukuma šodien tika atsāktas 2023. gada regbija Pasaules kausa finālturnīra cīņas un pirmajā otrās kārtas mačā, kurš norisinājās Lilles "Stade Pierre-Mauroy", kas ikdienā ir vietējās futbola komandas mājas spēļu arēna, laukumā devās Francijas un Urugvajas izlases.

Francijas valstsvienība Pasaules kausa finālturnīru sāka ar gana pārliecinošu panākumu pret Jaunzēlandi (27:13), bet Urugvajai šī bija pirmā spēle, jo "Los Teros" bija tā A grupas komanda, kura pirmajā kārtā atpūtās.

Francijas regbisti ilgi negaidīja un uzreiz spēli sāka ar spiedienu, turklāt, pirmos punktus guva faktiski bez bumbas, jo piespieda oponentus kļūdīties un Melvins Žaminē raidīja bumbu vārtos no soda sitiena pozīcijām.

Urugvaja uz to atbildēja ar piezemējumu – Felipe Berčesi ar kāju piespēlēja bumbu Nikolā Freitam un te jau Žaminē nebija uzdevumu augstumos, nespēja notvert bumbu un urugvajietis izvirzīja vadībā savu komandu.

Francijas komandu gan šis notikumu pavērsiens nekādā veidā neietekmēja, jo viņi turpināja izdarīt spiedienu un Antuāns Hastojs bija tas, kurš guva pirmo mājinieku piezemējumu šajā spēlē un atgrieza vadību "Les Bleus" komandai. Jāsaka arī, ka Francijas komandu nekā neietekmēja arī savs piezemējums un viņi sistemātiski turpināja drupināt Urugvajas aizsardzību un viņiem tas arī labi izdevās.

Romans Taofifenua bija galvenais varonis nākamajā mača atslēgas epizodē, tiesa, ne tajā labākajā veidā, jo viņš izpildīja neatļautu tvērienu, precīzāk, ar plecu ieskrēja Santjago Aratam galvā un par to saņēma pelnīto sodu – dzelteno kartīti.

Vairākums Urugvajai deva ne tikai morālu, bet arī reālu priekšrocību. Viņi pārvirzīja spēli uz priekšu, vairākas reizes gan zaudēja bumbu, taču prata to atgūt un beigu beigās arī tika pie piezemējuma – pēc auta izspēles Felipe Etčeverijs nogādāja bumbu ieskaites zonā, taču piecus punktus Urugvaja nesaņēma. Tomass Isiarte šajā izspēlē bija bloķējis Francijas aizsargu, kas mača galvenajam tiesnesim Benam O’Kīfam bija pietiekošs pamats, lai piezemējumu anulētu.

Puslaika izskaņā Francija mēģināja savu pārsvaru palielināt, nokļuva tiešā ieskaites zonā, taču neko no tā neieguva un pārtraukumā komandas devās pie rezultāta 13:5 par labu Francijai, kas, visdrīzāk, nebija tas uz ko francūži cerēja.

Urugvajai šāds rezultāts varētu tikt uzskatīts par labu, taču, no otras puses, viņiem bija vairākas labas iespējas gūt punktus, kas netika izmantotas, tāpēc līdz galam gandarīti par paveikto viņi arī nevarēja būt.

Otrais puslaiks iesākās ar ļoti nervozu spēli uz abām laukuma pusēm, kurā te vieniem, te otriem bija iespēja izmainīt rezultātu, taču pirmajās desmit minūtēs tas palika nemainīgs. Žabins Viljē pat nogādāja bumbu ieskaites zonā, taču spēles galvenais tiesnesis neieskaitīja arī šo piezemējumu, jo pirms tam tika fiksēta bumbas spēle uz priekšu.

Baltazars Amaja gan šo abpusējo neveiksmju sēriju pārtrauca, kārtējā dinamiskajā uzbrukumā nogādājot bumbu ieskaites zonas stūrī, bet Etčeverija šoreiz bija precīzs realizācijas sitienā, kas, daudziem par pārsteigumu, samazināja rezultāta starpību līdz minimumam.

Tiesa, dažus mirkļus vēlāk tas pats Etčeverija ļoti neveiksmīgi izpildīja sitienu prom, trāpot savam spēlētājam un šo kļūdu tūdaļ izmantoja Peato Mauvaka, nogādājot bumbu ieskaites zonā un, kopā ar Žaminē precīzu sitienu pa vārtiem, atgriežot astoņu punktu pārsvaru mājiniekiem.

Jāteic, ka "Los Teros" neizskatījās pēc Pasaules reitinga otrā desmita komandas, kas spēlētu pret turnīra favorītiem, jo viņi nekautrējās uzbrukt un darīja to daļēji veiksmīgi, taču pēdējās uzbrukuma fāzēs veiksme nebija viņu pusē. Zaudētas bumbas un noteikumu pārkāpumi bija tas kas kopumā raksturoja šo spēli abām komandām, arī Francijai, kura, lai arī atradās vadībā, mēģināja gūt vēl divus piezemējumus, lai tiktu pie bonusa punkta.

Francijas izlases visu laiku jaunākais PK finālturnīru dalībnieks Luiss Bjels-Biarī guva Francijas otro piezemējumu, kas deva "Les Bleus" drošību par to, ka uzvara no rokām jau tikpat kā nevar tikt izlaista, taču jautājums par piekto punktu turnīra tabulā palika atklāts.

Likās, ka punkts spēlei tika pielikts, kad Seku Makalū savā laukuma pusē savāca bumbu pēc kārtējās neveiksmīgās epizodes urugvajiešu izpildījumā un aiznesa to līdz pat dienviamerikāņu ieskaites zonai, taču video atkārtojumā bija redzams, ka francūzis izsita bumbu ar kāju cauri rakam, kas nav atļauts, tāpēc pieci punkti un bonuss nav ieskaitāmi.

Urugvajas komanda līdz pat pēdējām spēles sekundēm vēl mēģināja samazināt rezultāta starpību, kas viņiem, iespējams, būs svarīgi cīnoties par trešo vietu grupā, taču spēki bija beigušies un, abām vienībām otrajā puslaikā gūstot pa septiņiem punktiem, cīņa tā arī noslēdzās – 27:12.

Rezumējot ceturtdienas notikumus jāteic, ka Francija aizvadīja ļoti vāju spēli un var teikt, ka viņu sniegums 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrā pielāgojas oponentiem, t.i., nedara vairāk kā būtu nepieciešams uzvarai. Ja pret Jaunzēlandi tas bija saprotams, jo tāda līmeņa spēlēs ir grūti izdarīt kaut ko negaidītu, tad šī vakara spēlē tā bija izgāšanās "Les Bleus" izpildījumā.

Urugvaja – no vienas puses šī komanda nospēlēja daudz labāk kā gaidīts, atstāja Franciju bez bonusa punkta, bet no otras puses, viņi izšķērdēja ļoti daudz iespēju, kas varētu novest pie pilnīgi cita mača iznākuma.

Francijas nākamā cīņa paredzēta 21. septembrī, kad viņi tiksies ar Namībiju un, ja arī trešajā mačā francūži spēlēs tādā pat veidā kā redzēts līdz šim, tad viņus, atklāti sakot, vietējā publika nesapratīs. Savukārt Urugvajas nākamie oponenti būs Itālija. Šī cīņa ir ieplānota 20. septembrī.

Francija – Urugvaja 27:12 (13:5)

Piezemējumi: A.Hastojs (11) P.Mauvaka (55), L.Bjels-Biarī (73) - N.Freitas (6), B.Amaja (53)
Realizācijas: M.Žaminē (13, 56, 74) – F.Etčeverija (54)
Soda sitieni: M.Žaminē (3, 15) - N/A
Dropsitieni: N/A - N/A

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija22008
2.Itālija11005
4.Jaunzēlande10010
3.Urugvaja10100
5.Namībija10010

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija11005
2.DĀR11004
3.Tonga00000
4.Skotija10010
5.Rumānija10010

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Austrālija11005
2.Velsa11005
3.Fidži10012
4.Portugāle00000
5.Gruzija10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Japāna11005
2.Anglija11004
3.Samoa00000
4.Argentīna10010
5.Čīle10010

     [+] [-]

, 2023-09-15 12:14, pirms 9 mēnešiem
Diezgan daudz pamatotas kritikas francūžiem. Bet vai tad francūži nespēlēja praktiski ar otro sastāvu, atpūtinot pamatsastāvu?

     [+] [-]

, 2023-09-15 19:41, pirms 9 mēnešiem
zeķturs rakstīja: Diezgan daudz pamatotas kritikas francūžiem. Bet vai tad francūži nespēlēja praktiski ar otro sastāvu, atpūtinot pamatsastāvu?
Mērogam - Francijas izlasi veido vadošie Top14 spēlētāji, Urugvajai tikai 2 spēlētāji vispār ir tikuši līdz Top14, vēl daži spēlē Pro D2, pārējie - Penarol, tb vietējā komandā.

Francijai ar JEBKURU sastāvu, otro, trešo, piekto un pat U20, būtu jāņem bonusa punkts pret Urugvaju. Nu, ja tā pavisam kritiski uz šo jautājumu skatās.