Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Cauņa: "Ceru, ka Starkovs turpinās vadīt Latvijas izlasi"

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Cauņa: "Ceru, ka Starkovs turpinās vadīt Latvijas izlasi"
Aleksandrs Cauņa spēlē pret Grieķiju gan guva vārtus, gan traucēja spēlēt pretiniekam
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Viens no Latvijas futbola izlases līderiem šogad ir Aleksandrs Cauņa. Talantīgais pussargs beidzot ticis uz ārzemju čempionātu, meistarību slīpējot Krievijas Premjerlīgā ar Maskavas grandu CSKA. Pagaidām komandas pamatsastāvā Sašam vietas vēl nav, taču futbolists apņēmies cītīgi strādāt un gaidīt savu iespēju. Jau šovakar viņš var debitēt prestižajā UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā. Intervijā Sportacentrs.com Cauņa stāsta par dzīvi Maskavā, lomu komandā un Latvijas izlases perspektīvām.

Čempionu līgas grupu turnīrs sākās jau vakar, bet šodien pirmo maču aizvadīs Krievijas Premjerlīgas līdervienība Maskavas CSKA, kas viesosies pie Francijas čempiones "Lille". CSKA pieteikumā Eiropas nozīmīgākajam klubu turnīram ir arī Latvijas izlases pussargs Aleksandrs Cauņa. 23 gadus vecais Cauņa šogad ar Krievijas superklubu parakstīja līgumu uz pieciem gadiem un var kļūt par piekto Latvijas futbolistu, kurš izgājis laukumā Čempionu līgas grupu turnīra spēlē. Līdz šim to ir iespējuši Igors Stepanovs ar "Arsenal", Andrejs Štolcers ("Spartak"), Māris Verpakovskis (Kijevas "Dynamo") un Juris Laizāns (CSKA).

Pēdējā spēlē jums ļoti nesmuks zaudējums ar 0:4 pret "Dynamo". Kas par iemeslu šādam rezultātam?
Daudzi spēlētāji klubā atgriezās no izlasēm. Domāju, ka puišiem bija nogurums, man pašam noteikti tā bija, taču kopumā nesūdzos un jūtos normāli. Nedomāju, ka šim zaudējumam ir kāds sakars ar to, ka nākamā spēle Čempionu līgā.

Pats izgāji uz maiņu 2. puslaikā un varēji gūt vārtus.
Jā, bija viena laba iespēja. Situ tā, kā tādās situācijās jāsit - tālajā stūrī pa zemi, bet vārtsargs ļoti labi noreaģēja un atsita.

Šobrīd Maskavā tev jāsamierinās ar rezervista lomu. Kāda ir tava situācija CSKA, proti, kā pietrūkst, lai būtu pamatsastāvā un ko treneris Leonīds Sluckis no tevis prasa?
Treneris individuāli īpaši nerunā. Tad, kad atbraucu parakstīt līgumu, tad bija ilgāka saruna. Viņš teica, lai nebaidos, komandā man laba konkurence, kurā varēs izaugt. Trenējies un dari savu darbu, viss būs kārtībā. Šeit viss ir ļoti profesionālā līmenī, kā jau lielā klubā, un katrs zina savu uzdevumu. Futbolistu izvēle visās pozīcijās ir ļoti liela, un vairākiem futbolistiem vispār nav spēļu prakses. Protams, grūti. Varbūt tagad būs nedaudz vieglāk.

Līgumu parakstīji uz pieciem gadiem. Ne mirkli nebija šaubu likt parakstu, zinot, ka piecus gadus būsi "piesiets" šim klubam?
Nē. Tāda prakse šeit ir normāla, it īpaši ar jaunajiem futbolistiem. Protams, gribētos spēlēt vairāk, taču kluba ziņā viss patīk. Bāze ir lieliska, tāpat treniņu laukums. Ja salīdzina ar Latvijas apstākļiem, Ķeizarmeža bāzē ir labākas istabiņas, toties laukumi un ekipējums daudz labāki ir Maskavā. Tāpat inventārs, piemēram, buči. Ja man pēkšņi nākamajā dienā vajag jaunus bučus, pasaku, kāds modelis un izmērs man nepieciešams, un saņemšu tos. Viss uzreiz tiek piedāvāts. Ja salūzt mašīna, uzreiz nodrošinās ar šoferi. Nevar vispār sūdzēties par sadzīviskām lietām. Un, protams, komanda spēlē Čempionu līgā!

Atceros, ka reiz teici, ka Maskava kā pilsēta tev ne īpaši patīk.
Nemelošu, ir lietas, kas nepatīk. Ja kaut ko svarīgu vajag izdarīt, tad ir grūti. Ja Latvijā pa dienu var paveikt, teiksim, piecas lietas, tad Maskavā būs labi, ja izdarīsi divus darbus. Transports ir problemātisks, ja brauc ar savu mašīnu. Atceros, ka vienreiz no treniņa mājās braucu trīs stundas. Tādi šeit mēdz būt sastrēgumi.

Cik bieži trenējaties, kāds ir treneris Sluckis?
Kad ir spēles, tad tikai vienu reizi dienā, bet nometnēs un pēc brīvdienām gan pēc pilnas programmas ar divām nodarbībām. Sluckis nav ļoti stingrs. Ir brīži, kad var pasmieties, nevienam nav par to jāuztraucas. Toties, ja pārāk izlaidīsies, tad ātri noliks pie vietas. Visi ir profesionāļi un dara savu darbu. Ar kolektīvu esmu apmierināts.

Transfēru loga laika pavīdēja informācija, ka varētu tikt izīrēts citai komandai, kurā tev būtu lielāks spēles laiks.
Godīgi sakot, neko daudz par to nezinu. It kā bijuši piedāvājumi, taču sapratu, ka treneris bija pret izīrēšanu. Pats arī pagaidām nekur prom negribu braukt.

Ar kuriem spēlētājiem tev visnopietnākā cīņa par vietu sastāvā?
Galvenais konkurents ir Zorans Tošičs, taču vairāki pussargi un pat uzbrucēji var spēlēt malā. Tas pats Alans Dzagojevs, Seku, Keisuke Honda. Šķiet, divas spēles kreisajā malā nospēlēja pat Seidu Dumbija. Viss atkarīgs no shēmas, gadās, ka spēlējam ar četriem nominālajiem centra pussargiem. Marks Gonsaless pašreiz ārstē savainojumu. Kad būs atpakaļ, arī būs konkurents. Pietiek konkurentu.

Kā komandu ietekmē Igora Akinfejeva zaudējums?
Protams, tas ir liels zaudējums, viņš ir komandas kapteinis, līderis, arī fanu mīlulis. Akinfejevs ir viens no labākajiem vārtsargiem, kādu man vispār nācies redzēt. Bez viņa ir ļoti grūti spēlēt. To varēja redzēt jau pēdējās divās spēlēs. Sergejs Čepčugovs, kurš stāvēja pēdējās divas spēles, pēc pauzes izskatās labāk, var redzēt, ka ir saņēmies. Taču nedomāju, ka trešdien stāvēs viņš. Manuprāt, būs Vladimirs Gabulovs, viņam tomēr lielāka pieredze.

Un pats ceri tikt laukumā jau pirmajā spēlē?
Jā, protams, gribētos. Tā taču ir Čempionu līga! Kaut kāda Eirokausu pieredze CSKA sastāvā jau ir, tikai tā bija Eiropas līga, bet Čempionu līga augstāks līmenis. Atšķirība liela.

Bet no grandiem jūsu grupā tikai viens...
Jā, taču "Lille" nedrīkst par zemu novērtēt. Tā ir Francijas čempione. Skatījāmies viņu pēdējās spēles, ļoti laba komanda.

Kluba mērķis – tikt ārā no grupas?
Noteikti! Jautājums par to, kā izpildīsim. Izskatās, ka mums ir pa spēkam ieņemt vismaz 2. vietu. Vienīgi mums tagad daudz savainoto. Ar komandu kopā trenējas četri futbolisti no dublieru sastāva, un daži no viņiem noteikti lidos uz Franciju.

Pret kuru komandu pašam visvairāk kārojas uzspēlēt?
Nevienu neizcelšu, jo tā ir Čempionu līga. Visas komandas te ir laba līmeņa. Protams, pret "Inter" nedaudz vairāk, taču jebkurā mačā iziet būtu patīkami.

Šogad faktiski spēlē gandrīz no gada sākuma. Nav bažu par piekušanu uz sezonas beigām?
Nē, jūtos ļoti labi. Divas spēles izlasē palīdzēja, pret "Dinamo" izgāju. Ceru, ka spēles laiks tikai pieaugs.

Kā vērtē jūsu izredzes Krievijas čempionātā?
Vēl ļoti daudz jāspēlē, otrais aplis jāpabeidz, pēc tam trešais aplis ar astoņām spēcīgākajām. Centīsimies noturēt pirmo vietu.

Kāda Krievijā ir attieksme pret to, kas notiek "Anzhi"?
Nu, tā... Skatās, kā skatās. Daži pasmejas, daži nopietni uz to visu skatās. Nevar noliegt, ka "Anzhi" nopirkusi dažus ļoti nopietnus spēlētājus. Viņiem arī savi uzdevumi vēl jāizpilda, jātiek astoņniekā un jācīnās. Kopējais iespaids – laba komanda ar lieliem meistariem.

Pievēršoties izlasei, pēdējās divās spēlēs komandai bija gan rezultāti, gan arī kaut kāda spēle, pret Grieķiju pat skaistus vārtus iesitāt. Vai varam runāt par progresu?
Jā, pozitīvi. Tikai žēl, ka beigās ielaidām. Zaudēt vārtus pēc standartsituācijas bija īpaši bēdīgi, jo treniņos pastiprināti strādājam pie standartsituāciju izspēles gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Pats rezultāts tomēr bija pozitīvs. Par iesistajiem vārtiem runājot, jāizceļ Māris Verpakovskis. Viņš tajā spēlē ļoti bieži pieturēja bumbu. Tajā epizodē saņēma bumbu labajā malā, pieturēja, aizgāja uz centru un pievilka sev aizsargus. Tālāk jau pēc tam paveicās, ka pēc Oļega Laizāna piespēles bija rikošets. Man tikai atlika pielikt punktu.

Esi guvis vārtus pēdējās divās izlases spēlēs Eiropas čempionāta atlases ciklā. Izveidojusies situācija, ka mūsu komandā labākais vārtu guvējs ir pussargs. Ko gaida uzbrucēji?
Pēdējās spēlēs jau pats arī spēlēju kā pusuzbrucējs. Laba pozīcija man. Nezinu, kā pietrūkst uzbrucējiem. Ja atceras tās spēles, tad arī uzbrucējiem bija momenti. Gan jau būs vārti arī uzbrucējiem. Nedrīkst aizmirst, pret ko spēlējām. Pret tādu komandu kā Grieķija mums arī daudz momentiem nebija jābūt.

Spēlē pret Grieķiju man personīgi patika pirmais puslaiks, otrais vairs ne. Paši iesēdāties aizsardzībā vai pretinieks piespieda to darīt?
Paši aizgājām aizsardzībā. Grieķija vairāk kontrolēja bumbu, mēs daudz spēlējām bez bumbas. Pēdējās minūtēs pietrūka spēka, arī meistarības, lai pieturētu bumbu un nosargātu uzvaru.

Šādu divu rezultātu ļoti pietrūka cikla sākumā.
Jā, taču mums izlasē notiek paaudžu maiņa. Treneris beidzot atradis sabalansētu sastāvu. Pēdējās divās spēlēs parādījām cerīgu spēli, kas liek ticēt uz progresu. Komandā ir daudz jaunu spēlētāju. Ja turpināsim tā spēlēt, rezultātam jābūt.

Vai Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā no šīs izlases jau varēs prasīt nopietnu rezultātu?
Jāpiekrīt Mārim, kurš teica, ka mums jāspēlē drošāk. Mums līdz šim arī pietrūka lielu spēļu prakses. Mačos pret Gruziju un Grieķiju sasniegtajam rezultātam jādod futbolistiem pārliecība. Džeki varēs no klubiem uz izlasi braukt ar lielāku pārliecību nekā agrāk. Grieķi pret mums pirmajā puslaikā spēlēja ar nelielu bijību. Domāju, ka meistarība augs, vairāk kontrolēsim bumbu un spēlēsim bīstamāk.

Kurš nākamajā ciklā būs izlases treneris?
Nezinu, bet ceru, ka paliks Aleksandrs Starkovs. Izlasi bez viņa grūti iedomāties. Starkovs paveicis lielu darbu un tagad tieši veido jaunu komandu, kas sāk progresēt. Pēdējās divas spēles pierādīja, ka viņš vēl spēj atrast pareizos vārdus, lai motivētu futbolistus.

Vārdus, kuri netika sadzirdēti pirms spēles pret Somiju?
Toreiz paši nesavācāmies, liela vaina arī mums jāuzņemas, jo draudzības spēlēm grūti noskaņoties.

Ir treneri, kuri uzskata, ka draudzības spēles nav nepieciešamas, jo var dabūt traumas, spēlētājiem papildus slodze pirms nozīmīgām spēlēm klubos. Kādi tavi uzskati šajā sakarā?
Traumas var dabūt jebkurā spēlē vai treniņā. Tieši man šādas spēles ir nepieciešamas, īpaši tagad. Spēle pret Somiju palīdzēja, jo klubā maz spēlēju. Atbraucu uz izlasi, nospēlēju maču pret somiem un pēc tam sanāca divas labas spēles pret gruzīniem un grieķiem, kurās guvu vārtus.

  -3 [+] [-]

, 2011-09-14 11:53, pirms 13 gadiem
Neeeeeeeeeeeeeeee!!!

     [+] [-]

, 2011-09-14 12:28, pirms 13 gadiem
jaa. ja ir labi rezultāti

 +17 [+] [-]

, 2011-09-14 12:29, pirms 13 gadiem
Cauņa:
Nezinu, bet ceru, ka paliks Aleksandrs Starkovs. Izlasi bez viņa grūti iedomāties....

Pie starkova jau Cauņa nodrošina savu spēlēšanu LV izlasē līdz sirmam vecumam!Tā kā puika loģiski vien runā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2011-09-14 12:45, pirms 13 gadiem
Starkova"dēls" kā nekā ...

 +12 [+] [-]

, 2011-09-14 12:53, pirms 13 gadiem
mister_negative_2 rakstīja: krievs krievu bedrē nepametīs
jā jā.... Cauņa dzied himnu. Un viņš dzied nevis imitē
Slēpts komentārs: Kaspars_Biedriņš

  -2 [+] [-]

, 2011-09-14 12:57, pirms 13 gadiem
rronijs rakstīja: Neeeeeeeeeeeeeeee!!!

  +6 [+] [-]

, 2011-09-14 12:59, pirms 13 gadiem
mrPO rakstīja: jā jā.... Cauņa dzied himnu. Un viņš dzied nevis imitē
Nu un.Rubins,Vaņins nedzied.Vai tad tāpēc viņi nav latvieši.Paskaties kā Āfrikas nēģeri dzied marseljēzu.Vai tad tāpēc viņi nav nēģeri,kuri dzimuši Āfrikā.Ir lojālāki un nelojālāki cilvēki pret doto valsti un zemi.
Slēpts komentārs: kegums
Slēpts komentārs: Bicevskis

     [+] [-]

, 2011-09-14 13:37, pirms 13 gadiem
Bicevskis rakstīja: Domā, ka jaunais izlases treneris atvestu sev līdzi koferī daudzus kilogramu ar meistarību, ko izsniegt mūsu futbolistiem???
Ir tāds teiciens: "No miroņa pirdienu neizspiedīsi". Tas attiecināms uz mūsu futbola izlasi tādā ziņā, ka spēlētāju meistarība, kāda ir tāda ir un jauns treneris varēs 100x mainīt taktiku, tikai ko tas dos, ja vienmēr kādā posmā būs spēlētājs, kas nolažosies un viss vējā...
Paskaties, kur spēlē mūsu futbolisti – tikai 3 kaut cik normālos klubos,
bet pretī nāk spēlētāji no Bundesa, EPL, Itālijas, Spānijas, Francijas utt. līgām un labiem klubiem...
sorry,bet kad mēs tikām uz Eiropas čempi,bija citādi?

  -4 [+] [-]

, 2011-09-14 13:46, pirms 13 gadiem
NilsK rakstīja: sorry,bet kad mēs tikām uz Eiropas čempi,bija citādi?
Nu, kopumā izlase tad gan bija maķenīt stiprāka!

     [+] [-]

, 2011-09-14 13:47, pirms 13 gadiem
Bicevskis rakstīja: Ir tāds teiciens: "No miroņa pirdienu neizspiedīsi".
vispār jau greizs teiciens, jo cilvēkam nomirstot, muskuļi atslābst un bieži vien nāk gan pirdieni, gan kaut kas vairāk!

bet runājot par izlasi, tad esmu par Starkova palikšanu, ja izlase atlikušajas spēlēs turpinās spēlēt tā kā pret gruzīniem un it sevišķi pret Grieķiju!

     [+] [-]

, 2011-09-14 13:47, pirms 13 gadiem
Ja izlase šādi turpinās spēlēt kā pēdējās divas spēles, tad lai paliek. Kāda jēga paņemt kādu Krievijas speciālistu no pirmās līgas kluba un palikt pēdējā vietā grupā. Vai arī kādu viduvēju portugāli, kurš pēc atlaišanas nomurminās, ka viņš nav vainīgs, ka mums tik slikti spēlētaji, ka visiem pakāsām ar vairāku vārtu starpību, mēģinot spēlēt uzbrukuma futbolu. Ir vispār kāds Eiropas treneris, kurš ar tik pieticīgiem resursiem kā mums, ir spējis sansiegt teicamus rezultātus? Šaubos.

  +5 [+] [-]

, 2011-09-14 14:00, pirms 13 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Nu, kopumā izlase tad gan bija maķenīt stiprāka!
makjenīt stiprāka,pats uzrakstīji un tas tavs maķenīt ir tagad starpība starp celt treneri olimpā vai pieprasīt atkāpšanos

  +2 [+] [-]

, 2011-09-14 14:24, pirms 13 gadiem
Andris5 rakstīja: Cauņa:
Nezinu, bet ceru, ka paliks Aleksandrs Starkovs. Izlasi bez viņa grūti iedomāties....

Pie starkova jau Cauņa nodrošina savu spēlēšanu LV izlasē līdz sirmam vecumam!Tā kā puika loģiski vien runā!
Cauņa būtu Latvijas izlasē pie jebkura trenera.

  +5 [+] [-]

, 2011-09-14 14:25, pirms 13 gadiem
Bicevskis rakstīja: Ir tāds teiciens: "No miroņa pirdienu neizspiedīsi". Tas attiecināms uz mūsu futbola izlasi tādā ziņā, ka spēlētāju meistarība, kāda ir tāda ir un jauns treneris varēs 100x mainīt taktiku............
Šai tavā minētā teicienā ir nelielas neprecizitātes,jo skan tā:
"No miroņa taktikas pirdienu neizspiedīsi".

Mačā pret Grieķiju pirmās vismaz 35 min. pierādīja,ka ar pareizu izvēlētu taktiku+aktīvu spēli pa visu laukumu izskatījāmies pietiekami cienījami!
Nu pēc tam turpinājām ar starkova iecienito miroņu taktiku!

  +4 [+] [-]

, 2011-09-14 14:25, pirms 13 gadiem
labak lai nomaina, jo starkovs iesunojis un nekas neattistas uzprieksu..

  +1 [+] [-]

, 2011-09-14 14:28, pirms 13 gadiem
kauls rakstīja: Cauņa būtu Latvijas izlasē pie jebkura trenera.
Pamper ,seko uzmanīgāk līdzi tam ko es rakstu!
Pie starkova jau Cauņa nodrošina savu spēlēšanu LV izlasē līdz sirmam vecumam!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2011-09-14 14:46, pirms 13 gadiem
Andris5 rakstīja: Pamper ,seko uzmanīgāk līdzi tam ko es rakstu!
Pie starkova jau Cauņa nodrošina savu spēlēšanu LV izlasē līdz sirmam vecumam!
OK, pampera satur! Kad Cauņa būs sirms, tad parunāsim.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-09-14 17:34, pirms 13 gadiem
Pēdējās divas spēles izlasei bija tīri neko. Protams, ka Grieķija nebija optimālajā sastāvā taču, likās, ka mūsējie tiešām cīnījās ar cīņassparu un neizšķirts nav slikts rezultāts. Uzvarējām Gruziju. Ehh... ja vien būtu uzvarēta Izraēla, mēs būtu atzīstamā situācijā tabulā. Nu skatīsimies spēles pret Maltu un Horvātiju. Ja nu vēl izdodas no abām spēlēm iegūt ko vairāk par 3 punktiem. Tas tikai parādītu, ka viss ir kārtībā. Pagaidām vēl Starkovu nenonicināsim!

     [+] [-]

, 2011-09-15 01:28, pirms 13 gadiem
mister_negative_2 rakstīja: krievs krievu bedrē nepametīs
Kur rāvi, ka Cauņa ir krievs? Pirmā dzirdēšana.

  -1 [+] [-]

, 2011-09-15 01:31, pirms 13 gadiem
Name in native country: Aleksandrs Cauņa
Date of birth: 19.01.1988
Place of birth: Daugavpils
Age: 23
Height: 1,75
Nationality: Latvia
Position: Midfield - Attacking Midfield
Foot: left
Market value: 525.000 £
600.000 €