Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gulbis: "Pēdējās 15 minūtēs TTT parādīja labāko disciplīnu sezonā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gulbis: "Pēdējās 15 minūtēs TTT parādīja labāko disciplīnu sezonā"
Džesmina Tomasa un Aija Klakocka 2022. gada 12. janvārī Venēcijā. Foto: EuroLeague Women

"Jebkura mūsu uzvara ir komandas uzvara. Tā vajadzētu būt – spēlētājas iekļaujas, sāk saprast sistēmu, saprot, ko mēs darām, un, ka, spēlējot no aizsardzības, varam izcīnīt kādu uzvaru," pēc viesos izcīnītā panākuma pār Venēcijas "Reyer" teica basketbola kluba "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Janvāra otrajā trešdienā Latvijas meistares paveica vēl vienu nozīmīgu darbu. Spēlējot izbraukumā, rīdzinieces uzvarēja trīs no četrām tiešajām konkurentēm. Pirmie divi panākumi tika izcīnīti pret Eirolīgas debitantēm, toties trešajā reizē no TTT rokas krita Itālijas čempione. Vēl viens zīmīgs fakts – piecas uzvaras ir komandas otrais labākais rādītājs astoņās sezonās mūsdienu Eirolīgā.

Desmito un vienpadsmito Eirolīgas kārtu šķīra 22 dienas, taču komanda neskaitīja laiku līdz spēlei Venēcijā, teica Gulbis. “Pagājušajā nedēļā Baltijas līgā spēlējām pret “Neptūnas” komandu – tas arī nebija viegls pretinieks. Cenšamies strādāt dienu pa dienai, tāpēc ilgāka gatavošanās pret Venēciju bija tikai nosacīta. Vairāk domājām, kā uzlabot savu mijiedarbību un komandas spēli.

“Reyer” ir vienīgais basketbola klubs Itālijā, kurš darbojas kā "S.p.A." (Società per azioni) – sabiedrība ar ierobežotu atbildību. Tāds statuss vēl ir tikai četriem futbola klubiem. Pateicoties Venēcijas mēram Luidži Brunjaro (Luigi Brugnaro), pilsētā attīsta vīriešu, sieviešu un jaunatnes basketbolu, tāpēc uzvarēt tādu pretinieku ir gods.

“Ieejot Džuzepes Taliercio vārdā nosauktajā zālē, redzams, ka Venēcija ir liela organizācija,” savos iespaidos dalījās TTT galvenais treneris. “Milzīgā plakātā uzskaitīti kluba izcīnītie kausi un tituli, tāpat iespaido komandai apkārt notiekošais.”

“Šī bija smaga uzvara. Tāda pati kā jebkura no piecām uzvarām Eirolīgā,” turpināja Gulbis. “Nekas vieglāks nākotnē negaida, taču pēdējās 15 minūtēs aizsardzībā parādījām labāko disciplīnu sezonā. Kontrolējām aizsardzības ritmu un intensitāti, beigās nopelnot svarīgu panākumu.”

Venēcijas “Reyer” otro reizi Eirolīgas sezonā guva 54 vai mazāk punktus – par vienu mazāk “lauvenes” sameta izbraukuma spēlē Prāgā. Itālijas čempionātā līdzīga aina – neskaitot mājas katastrofu pret Boloņas “Virtus” (37:75), parējās spēlēs venēcietes neguva mazāk par 61 punktu.

Aizsardzības intensitāte nosaka spēlētāju rotācijas politiku, paskaidroja Gulbis. TTT nepārslogoja Džesminu Tomasu, otrajā puslaikā sarūpējot saspēles vadītājai apmēram četru minūšu atpūtu. “Reyer” šajā laikā atspēlēja 10 punktu starpību, taču ceturtajā ceturtdaļā guva tikai astoņus punktus.

“Jāsaprot, ka ir sarežģīti 35 minūtes nospēlēt tādā intensitātē, kādā vēlamies, lai Džesmina spēlē. Visas pretinieku komandas zina, cik liela ir viņas nozīme TTT rindās, tāpēc izdara lielu spiedienu. Džesmina trešajā ceturtdaļā saņēma labu atpūtu un bija svaiga izšķirošajos mirkļos, četras minūtes pirms beigām iemetot ļoti svarīgu pustālo metienu.

Rīdzinieces apturēja pretinieču līderes. Spānijas valstsvienības centra spēlētāja un WNBA čempione Astū Ndīra trāpīja tikai divus no deviņiem metieniem. Saspēles vadītāja Ivonna Andersone realizēja 3 no 11 mēģinājumiem un lāgā netika pie saviem iecienītajiem ātrajiem uzbrukumiem.

“Atskatoties uz abām spēlēm pret Venēciju – centāmies panākt, lai Andersone pēc iespējas mazāk spēlētu ar bumbu. Novērtējot visas 80 minūtes, redzams, ka spējām viņu nosegt un neļāvām darīt to, kas viņai patīk – realizēt metienus ātrajās pārejās. Andersones nosegšana bija viens no iemesliem, kāpēc izdevās izcīnīt divas uzvaras.

Venēcijā stabili nospēlējas visas TTT leģionāres. Pieredzējusī Šantela Hendija otro spēli pēc kārtas realizēja divus trīspunktu metienus. Nikoleta Gildeja piektajā cīņā Eirolīgā guva vairāk punktu nekā pirmajās četrās spēlēs kopā, bet Daugile Šarauskaite piekto reizi izcīnīja vismaz 10 bumbas.

“Ceru, ka visas jaunpienācējas arvien labāk jūtas TTT basketbolā. Cerams, tā turpināsies. Jebkura mūsu uzvara ir komandas uzvara. Neviens spēlētājs nestāvēs pāri komandai – tāda bija mūsu pirmā saruna, sākot šo ciklu,” noslēdza Gulbis.