Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Saracens" atgriežas eirokausos ar zaudējumu, Biaricai pirmā uzvara astoņu gadu laikā

Juris Miņins
Juris Miņins

"Saracens" atgriežas eirokausos ar zaudējumu, Biaricai pirmā uzvara astoņu gadu laikā
Foto:Zumapress,com/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē tika izspēlēta pirmā Eiropas profesionālā klubu regbija savienības (EPCR) rīkotā Izaicinājuma kausa pirmā kārta, kurā negaidītu zaudējumu savā laukumā piedzīvoja Londonas "Saracens". Savukārt 2012. gada čempioni, Biarica, izcīnīja pirmo uzvaru kopš 2013. gada.

Šajā nedēļas nogalē tika dots starts Eiropas klubu regbija eirokausiem, kas 2021./2022. gada sezonā notiek pēc citādāka formāta kā ierasts. Eiropas Izaicinājuma kausā šogad piedalās 15 komandas, kas ir sadalītas trīs apakšgrupās, t.i., katrā grupā pa piecām komandām. Pirmajā turnīra kārtā tiks izspēlēts viena apļa grupu turnīrs, t.i., katrai komandai būs pa vienai spēlei ar savas apakšgrupas pretiniekiem.

Pēc grupu turnīra noslēguma, kas pašlaik ir ieplānots uz 2022. gada aprīli, katras apakšgrupas trīs labākās komandas saņems automātisko ceļazīmi uz izslēgšanas mačiem, bet desmitā komanda, kas spēlēs "playoff" mačos, tiks noskaidrota starp ceturto vietu īpašniecēm, cīņu turpinot labākajai no trim.

Izslēgšanas spēlēs šīm 10 komandām pievienosies sešas Čempionu kausa vienības, kas nebūs spējušas kvalificēties sava turnīra izslēgšanas mačiem, lai aizvadītu 16 komandu "playoff" turnīru. Fināls ir ieplānots 27. maijā, Francijas pilsētā Marseļā.

Bez izmaiņām turnīra formātā Izaicinājuma kausā šogad, tāpat kā iepriekšējās sezonās, nav pārstāvēta neviena komanda, kas pārstāv valstis, kas ir ārpus Sešu nāciju čempionāta dalībniekiem, t.i., šogad EPCR turnīros piedalās tikai Anglijas Premjerlīgas, URC un "Top 14" čempionātu klubi.

Par galveno šīssezonas Izaicinājuma kausa favorīti pirms turnīra starta tika saukta Londonas "Saracens" vienība. Izcietuši sodu par finanšu mahinācijām, "Sarries" šogad ir atgriezušies gan Premjerlīgā, gan uz Eiropas skatuves, uz kuras pirms dažiem gadiem viņi bija galvenie spēlētāji.

Atgriešanās gan nesanāca tāda kādu to, visdrīzāk, viņi bija iedomājušies. Anglijas Premjerlīgas vicelīderiem pretī stājās Apvienotā regbija čempionāta vicelīderi, Edinburga. Lai arī mājinieki bija pārliecinoši šī mača favorīti, laukumā to ne tikai nevarēja redzēt, bet likās, ka pirmsmača prognozēs bukmeikeri ir pamatīgi kļūdījušies.

Jau no mača pirmajām minūtēm abas komandas parādīja, ka ne viena, ne arī otra padoties netaisās un edinburgieši pirmie guva punktus, bet londonieši – piezemējumu, kad izcēlās komandas kapteinis Alekss Gūds. Tas bija pirmais no diviem "Saracens" piezemējumiem šajā puslaikā (un arī mačā), otro reizi bumbu pretinieku ieskaites laukumā nogādāja Endijs Kristijs.

Tiesa, Skotijas klubs arī nesēdēja rokas klēpī salicis un, pateicoties argentiniešu, Ramiro Mojano piezemējumam un Emiliano Bofelli precīzajiem sitieniem vārtos, Edinburgas komanda puslaiku noslēdza savā labā – 13:12.

Otrajā puslaikā Manu Vunipola divreiz raidīja bumbu starp vārtu stabiem, kamēr Bofelli precīzs bija tikai vienu reizi un tas uz brīdi Londonas komandai ļāva atgūt vadību, taču mača liktenis tika izšķirts brīdī, kad dzelteno kartīti nopelnīja "Saracens" spēlētajs Eroni Mavi. Edinburgas komandai pavērās iespējas 10 minūtes spēlēt vairākumā un to izmantoja uzbrucējs Vilems Nīls, gūstot maša izšķirošo piezemējumu.

Spēles beigu rezultāts – 21:18 par labu Edinburgai, turklāt bez nepatīkamā zaudējuma savās mājās "Saracens" galvassāpes sagādās Bilija Vunipolas veselības stāvoklis, jo Anglijas izlases kandidāts bija spiests maču pabeigt priekšlaicīgi.

No citām spēlēm jāizceļ Biaricas komandas uzvara pār Parmas "Zebre" vienību (26:13), jo tā basku komandai bija pirmā uzvara starptautiskajā arēnā kopš 2013. gada 12. decembra. 2012. gadā viņi bija Izaicinājuma kausa čempioni, bet 2006. un 2010. gadā uzvarēja arī Čempionu kausā.

EPCR Izaicinājuma kauss, 1. kārta

MājiniekiViesiRezultāts
Ņūkāslas "Falcons"Vusteras "Warriors"31:26
LionaGlostera19:13
"Zebre"Biarica13:26
"Saracens"Edinburga18:21
Perpiņāna"Dragons"22:16
Po"Irish"17:33

Izmantotie resursi:
https://www.epcrugby.com/challenge-...