Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

papildināts Džokovičs zaudē tikai trīs geimus Čiličam, viegla uzvara arī Federeram

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Džokovičs zaudē tikai trīs geimus Čiličam, viegla uzvara arī Federeram
Novaks Džokovičs
Foto: Reuters/Scanpix

"US Open" čempionam Marinam Čiličam titula aizstāvēšana beidzās ar apkaunojošu zaudējumu pusfinālā, ar rezultātu 0:6, 1:6, 2:6 kapitulējot Novakam Džokovičam. ATP reitinga līderis pirmoreiz karjerā vienas sezonas laikā ticis līdz visu četru "Grand Slam" turnīru fināliem. Arī otrais pusfināls bija neinteresants, jo Rodžers Federers ar 6:4, 6:3, 6:1 sakāva Stenu Vavrinku. Pieckārtējais čempions "US Open" finālā spēlēs pirmoreiz kopš 2009. gada.

Džokovičs zaudē tikai trīs geimus Čiličam

Marins Čiličs maču pret pasaules pirmo numuru sāka ar 0-13 bilanci. Skaidrs, ka viņam ļoti bija nepieciešams labs sākums, taču notika tieši pretējais – murgains 1. sets, kurā horvāts tā arī nespēja uzvarēt nevienā geimā. Čiličs zaudēja pirmos trīs punktus ar servi. Izdevās atspēlēt pirmās divas breikbumbas, bet trešās izspēlē neprecīzs "backhand" sitiens pa līniju.

Čiličam bija problēmas ar pirmās serves trāpīšanu, bet, kad to izdevās izdarīt, Novaks Džokovičs labi atsita turnīra eisu līdera pirmo šāvienu. Ceturto geimu Čiličs pabeidza ar dubultkļūdu. Šoreiz no breika varēja izvairīties, taču Čiličs pie rezultāta 30:30, kontrolējot izspēli, kļūdījās pie tīkla, kad Džokovičam no gala līnijas izdevās labs apvedošais sitiens. Džokovičs spēlēja ļoti asi, liekot Čiličam daudz skriet. Marins tādā spēlē bija bezspēcīgs un, seta pēdējā geimā atspēlējis divas setbumbas, ar trešo galā nespēja tikt.

Goranam Ivaniševičam pamatoti bija šokējoša sejas izteiksme, redzot sava audzēkņa bezcerīgo uzstāšanos. Čiličs 2. setā progresēja, uzvarot... vienā geimā. Un tas viņam izdevās, atspēlējot divas breikbumbas – vienu ar labu pirmo servi, bet otro ar "dropšotu". Džokovičs nespēlēja pārdabisku tenisu.

Taisnības labad jāatzīmē, ka Čiličam bija acīmredzamas problēmas ar kustēšanos. Viņš 4. kārtas mačā 2. setā pret Žeremī Šardī izmežģīja labo potīti. Marins pēc mača atzina, ka nopietni apsvēra domu par nespēlēšanu, taču no idejas atteicās vien tāpēc, ka bija turnīra čempions.

Džokovičs pēdējā setā pirmo breiku ieguva jau pirmajā geimā, kuru Čiličs pabeidza ar dubultkļūdu. Čiličs rezultātu uzlaboja arī šajā setā, tiekot pie diviem geimiem. Otrais bija uzņemšanā ceturtajā geimā, kad Džokovičam dažas kļūdas servi lika zaudēt no 40:15 pāsvara.

Zaudēti tikai trīs geimi ir graujošākā uzvara "US Open" pusfinālos. Iepriekšējais rekords piederēja Leitonam Hjuitam, kurš 2001. gadā ar 6:1, 6:2, 6:1 sagrāva Jevgeņiju Kafeļņikovu. Atzīmēšanas vērts ir arī 2009. gada pusfināls starp Huanu Martinu Del Potro un Rafaelu Nadalu – 6:2, 6:2, 6:2.

Džokovičam piektdien bija 21. pusfināls pēdējos 22 "Grand Slam" turnīros. Šajā posmā vienīgais "major" turnīrs, kurā viņš netika vismaz līdz pusfinālam, bija 2014. gada "Australian Open", kur ceturtdaļfinālā zaudēts Stenam Vavrinkam.

Džokovičs sesto reizi spēlēs "US Open" finālā. Viņš uzvarējis tikai vienu no iepriekšējiem pieciem fināliem Ņujorkā, 2011. gadā pieveicot Nadalu. Novakam svētdien būs 18. "Grand Slam" fināls (9-8). Džokovičs 16 no saviem 18 "Grand Slam" fināliem sasniedzis pēdējā 21 turnīrā.

Džokoviča visbiežāk uzvarētie pretinieki (bez zaudējumiem)

PretinieksBilance
Marins Čiličs14-0
Gaels Monfīss11-0
Andreass Sepi11-0
Žeremī Šardī10-0
Markoss Bagdatis8-0
Huans Monako8-0

Federers "US Open" finālā pirmoreiz kopš 2009. gada

Arī no otrā pusfināla nekas prātīgs nesanāca, jo Rodžers Federers itin viegli tika galā ar Stenu Vavrinku, gan teicami darbojoties savas serves geimos, gan arī lieliski spēlējot uzņemšanā. Vavrinka faktiski tika morāli sagrauts jau trešajā geimā, kad Federers viņu no sliedēm izsita ar savu jauno taktiku – skriet pie tīkla, kad pretiniekam ir otrā serve.

Vavrinkam pirmajam bija breikbumba, taču viņš otrajā geimā breikbumbas izspēlē nespēja atsist laukumā pretinieka otro servi. Nākamajā geimā Stens tika nobreikots. Federers divreiz veiksmīgi izmantoja savu SABR taktiku, vēl divus punktus Stens zaudēja ar "backhand" kļūdām, dodot Rodžeram agru breiku. Federers sestajā geimā (4:2) servi nosargāja no 0:40. Tā bija pēdējā reize mačā, kad viņam bija diskomforts. Vavrinkam nevienā no trim breikbumbām iespēju nebija.

Ja 1. setā Vavrinka servi zaudēja tikai vienreiz, tad mača turpinājumā viņam bija milzīgas problēmas servējot. 2. setā Vavrinka no 3:2 zaudēja četrus geimus pēc kārtas, turklāt seta pēdējie trīs geimi Federeram bija "sausie". Divi no tiem uzņemšanā! Pēdējais sets kļuva par formalitāti.

Vavrinka Federeru vasarā sakāva "French Open" ceturtdaļfinālā. Stens visas trīs uzvaras pret Rodžeru guvis uz māla, bet uz "hard" viņam arvien tā arī neizdodas uzvarēt Federeru, zaudējot visus 12 mačus. Pēc vakardienas sakāves kopējā maču bilance ir 17-3 Federera labā. Rodžers kopš Vimbldonas uzvarējis visos 11 mačos, turklāt nav zaudējis nevienu setu (28-0).

Pieckārtējais čempions (2004-08) "US Open" finālā atgriezīsies pirmo reizi kopš 2009. gada, kad piecos setos piekāpās Del Potro. Federeram svētdien būs 27. "Grand Slam" fināls (17-9). Pēdējie trīs viņam bijuši Vimbldonā – 2012. gadā uzveikts Endijs Marejs, bet pēdējos divos gados zaudēts Džokovičam. Federeram pret Džokoviču ir 21-20 bilance. Federers ranga pirmo numuru kā pēc notīm augustā apspēlēja Sinsinati finālā. Vai viņš to var izdarīt arī "Grand Slam" mačā, kur jāuzvar trīs seti?

  -1 [+] [-]

, 2015-09-12 02:37, pirms 9 gadiem
šausmas, NOLE šobrīt dzīvo kosmosā!

  -1 [+] [-]

, 2015-09-12 04:28, pirms 9 gadiem
Pareizi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-12 08:44, pirms 9 gadiem
FedEx negaidīti
Kārtējais sapņu fināls

Ka tik nesanāk tāds pats fināls :/

  +1 [+] [-]

, 2015-09-12 11:13, pirms 9 gadiem
Ciličs švaks! Ja Fedex nebūs melns kaķis Nolem nav cerību pat uz vienu setu - ja nu vienīgi līdz teibreakam aizvilkt!
Fedex šobrīd ir no citas planētas - visus savus gadiem krātos skilus izpilda nepiespiesti un spēlējoties Maksimāla koncentrācija!

     [+] [-]

, 2015-09-12 13:46, pirms 9 gadiem
M I K U C I S rakstīja: Ciličs švaks! Ja Fedex nebūs melns kaķis Nolem nav cerību pat uz vienu setu - ja nu vienīgi līdz teibreakam aizvilkt!
Fedex šobrīd ir no citas planētas - visus savus gadiem krātos skilus izpilda nepiespiesti un spēlējoties Maksimāla koncentrācija!
Piekrītu, nezinu un neesmu redzējis nevienu spēlētāju, kurš tik "gudri" spēlētu. Un te jau atkal mačs - Spēks&Jaunība Vs Gudrība&Vēlme iegūt 18Grand Slam