Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Laikraksts: Zubkovs un Tretjakovs Sočos lietojuši dopingu

Laikraksts: Zubkovs un Tretjakovs Sočos lietojuši dopingu
Foto: AP/Scanpix

Vairāki Krievijas sportisti, ieskaitot vismaz 15 medaļu ieguvējus, 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs, bijuši daļa no valsts pārvaldītas dopinga programmas, kas gadiem tikusi rūpīgi plānota, lai nodrošinātu Krievijas atlētu dominēšanu olimpiādē, atsaucoties uz tā laika Krievijas Antidopinga laboratorijas direktoru, raksta "The New York Times".

Laboratorijas direktors Grigorijs Rodčenkovs, kurš vadīja laboratoriju, kurā tika veiktas pārbaudes tūkstošiem olimpiešu, atklājis, ka viņš radījis trīs aizliegto vielu kokteili, kas ticis sajaukts ar šķidrumu. Ar to tikuši apgādāti dučiem Krievijas sportistu, tādējādi radot vienu no vislabāk izstrādātajiem un veiksmīgākajiem dopingiem sporta vēsturē.

Apgādājamo sportistu vidū bijušais dažas no spožākajām spēļu zvaigznēm, ieskaitot 14 distanču slēpotājus un divus bobsleja veterānus, kuri izcīnīja divas zelta godalgas. Laikrakstā pieminēti bobslejists Aleksandrs Zubkovs, kurš izcīnīja divas zelta medaļas, distanču slēpotājs Aleksandrs Ļegkovs (zelts un sudrabs), kā arī skeletonists Aleksandrs Tretjakovs (zelts). Kā zināms, bobsleja četrinieku sacensībās Oskara Melbārža pilotētais kvartets zaudēja tikai Zubkovam, bet skeletonā aiz Tretjakova otrais palika Martins Dukurs, savukārt ceturtais bija Tomass Dukurs.

Nakts melnumā veiktajās operācijās Krievijas antidopinga eksperti un izlūkdienestu pārstāvji slepeni aizvietoja sniegumu uzlabojošas vielas saturošos urīna paraugus ar "tīriem", kuri ņemti pirms vairākiem mēnešiem, kaut kādā veidā iekļūstot starptautiskajiem standartiem atbilstošajās it kā drošajās paraugu pudelēs, stāsta Rodčenkovs. Katru nakti vairāku stundu garumā viņi strādājuši laboratorijā tikai vienas lampiņas apgaismojumā, urīna paraugus nododot pa rokas izmēra caurumu sienā, lai apmainītās pudeles būtu gatavas nākamās dienas pārbaudēm.

Rodčenkovs paredz, ka tādējādi līdz spēļu beigām tikuši likvidēti aptuveni simts urīna paraugu, kuri saturējuši aizliegtās vielas. Taču olimpiādē neviens Krievijas sportists netika pieķerts dopinga lietošanā, bet Krievija uzvarēja medaļu ieskaitē.

Uz "New York Times" aicinājumu Krievijas sporta amatpersonām komentēt šos izteikumus, Krievijas Sporta ministrs Vitālijs Mutko izplatīja paziņojumu, nodēvējot atklāsmes par "turpinājumu informatīvajam uzbrukumam Krievijas sportam".

Rodčenkovs trīs dienu laikā amerikāņu režisoram Braienam Fogelam, kurš strādā pie dokumentālās filmas, kurā pieminēts arī Rodčenkovs, atklājis dažādas operācijas detaļas. Rodčenkova atskaites nevar objektīvi izvērtēt, taču tās atbilst vispārējiem secinājumiem, kurus pagājušajā gadā publicēja Pasaules antidopinga aģentūra (WADA). Viņš apgādāja laikrakstu ar epastiem, kurus viņam sūtījusi Krievijas Sporta ministrija pirms Soču olimpiskajām spēlēm. Tajos nosaukti dopinga programmā iekļauto sportistu vārdi.

"Mēs bijām pilnībā aprīkoti, zinoši, pieredzējuši un perfekti sagatavoti Soču spēlēm kā nekad agrāk. Viss strādāja kā Šveices pulkstenis," norādījis Rodčenkovs. Pēc Soču olimpiādes Rodčenkovs no Krievijas prezidenta Vladimira Putina rokām saņēma prestižo Draudzības ordeni.

Taču pērnā gada novembrī WADA atzina Rodčenkovu par atslēgas personāžu, tā dēvētajā, valsts sponsorētajā dopinga programmā. Viņš tika apsūdzēts naudas izspiešanā no sportistiem, kā arī pozitīvo dopinga analīžu piesegšanā un urīna paraugu iznīcināšanā. No šīm apsūdzībām Rodčenkovs noraidījis tikai pirmo - par naudas izspiešanu no sportistiem.

Kad WADA paziņojums tika izplatīts, Krievijas amatpersonas piespieda viņu atkāpties no amata. Bailēs par savu drošību viņš ar režisora Fogela palīdzību pārcēlās uz Losandželosu. Tikmēr Krievijā divi no Rodčenkova tuviem kolēģiem ar dažu nedēļu starpību februārī negaidīti nomira. Abi bija bijušās antidopinga amatpersonas, viens no kuriem atkāpās no amata drīz pēc tam, kad Rodčenkovs pameta Krieviju. Lai gan novembrī izplatītais paziņojums koncentrējās uz vieglatlētiku, Rodčenkovs norādījis, ka visā Krievijas sportā tiek pieļauta aizliegto vielu lietošana.

Izmantotie resursi:
The New York Times

1 2 62 komentāri

 +14 [+] [-]

, 2016-05-12 21:41, pirms 8 gadiem
Kaut kas jau tur nebija tīrs- dopings vai manipulācijas ar trasi, ej nu sazini. Pierādīt jau neizdosies.

  +8 [+] [-]

, 2016-05-12 21:41, pirms 8 gadiem
Nu filmu par šo labu varētu uzņemt

 +22 [+] [-]

, 2016-05-12 21:41, pirms 8 gadiem
Vienkārši slima tauta. Jāveic bez maz vai valsts mēroga slepena operācija, lai tikai netīrā veidā izcīnītu pēc iespējas vairāk medaļu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2016-05-12 21:42, pirms 8 gadiem
Latvijai pienāktos 2 zelta medaļas bet diez vai Martinam vai Oskara četriniekam baigais kaifs būtu ja tā notiktu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2016-05-12 21:46, pirms 8 gadiem
Krievs paliek krievs. Ja nevar godiga cela but pirmais,tad izmanots visus ierocus,LAI BUTU pirmais. Ko var gribet,no parazitu nacijas. Jagaida,kad musejiem dos zeltus. HA,tapec jau Trejakovam sogad negaja skeletona,sarijies tos sud*s dabuja pasu majas zeltu un viss. Vse ruskij pi*a*as

  +4 [+] [-]

, 2016-05-12 21:49, pirms 8 gadiem
labrīt...

  +1 [+] [-]

, 2016-05-12 21:51, pirms 8 gadiem
Labāk lai paliek kā ir...citādi tie slimie krievi mūs okupēs un paziņos, ka Dukurs un Melbārdis ir krievu olimpiskie čempioni un krieviem ir visvairāk zelta medaļu...
Slēpts komentārs: zaxx

  +8 [+] [-]

, 2016-05-12 21:55, pirms 8 gadiem
2 Zelti mums
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-05-12 21:56, pirms 8 gadiem
Jěga tagad to stāstīt,ja to nevar pierādīt?Vainīgie visu noliegs un viss. Kaut arī nesaprotu kāds ir gandarījums,ja tu pats zini,ka zelta medaļu tu ieguvi negodīgā ceļā. Vienīgais labums prěmijas ko viņi ieguva.

  +3 [+] [-]

, 2016-05-12 21:57, pirms 8 gadiem
2 zelti un bronza

 +19 [+] [-]

, 2016-05-12 22:02, pirms 8 gadiem
es pat domāju, ka netikai dopings Tretjakovam un pārējiem krievu renes sportā palīdzēja, jo kautkā jocīgi gan bobslejā, gan skeletonā krieviem bija, gan sliktāks starts gan daudz sliktāks ātrums un vienmēr mūsu pārsvars, kas starpcitu visu laiku kāpa, pēkšņi vidusdaļā sarūk, kautgan kļūdas mēs nepieļāvām..

nu nebija tur kautkas kārtībā ar laika uzņemšanu

  +6 [+] [-]

, 2016-05-12 22:03, pirms 8 gadiem
pretīgi
Slēpts komentārs: KANDESA
Slēpts komentārs: PraporšiksPingvins3

     [+] [-]

, 2016-05-12 22:10, pirms 8 gadiem
Tretjakovs ar Zubkovu esot slepus vienas lampiņas gaismā pa caurumu sienā čurājuši Freiberga pudelītē.
Slēpts komentārs: PraporšiksPingvins3

  +1 [+] [-]

, 2016-05-12 22:12, pirms 8 gadiem
krievi ir pid*ri

  +5 [+] [-]

, 2016-05-12 22:15, pirms 8 gadiem
Skataties, Rodčenkovs drīz tiks atrasts kkur miris

  -3 [+] [-]

, 2016-05-12 22:17, pirms 8 gadiem
Pārāk neticami, lai būtu ticami. Ceru, ka nav. Jo būt pārāk sāpīgi nedabūt 2 zeltus dopinga dēļ ...

Bet vecis tikai runā - neviena mazākā pierādījuma. Jāatceras, ka Zubkovs, Tretjakovs neskaitāmas reizes WC pārbaudīti arī pirms un pēc OG un nekā ...

  +4 [+] [-]

, 2016-05-12 22:18, pirms 8 gadiem
Domāju, ka pierādījumus atrast varētu, ja ļautu veikt rūpīgu starptautisku izmeklēšanu. Ir dokumenti, medikamentu plūsmas, dīvainības oficiālajos analīžu rezultātos, kas norāda uz veco urīnu (B proves?) utt. Bez tam, ir liecinieki, un ir līķi. Līķi tāpat vien nerodas. Līķi norāda uz vainu.

  -2 [+] [-]

, 2016-05-12 22:19, pirms 8 gadiem
James bond and Gold piss.. jauzķēmo būs komiks ..

  +2 [+] [-]

, 2016-05-12 22:20, pirms 8 gadiem
Urīna parauga vecumu ir kā iespējams noteikt?

  +1 [+] [-]

, 2016-05-12 22:21, pirms 8 gadiem
zigiss rakstīja: Pārāk neticami, lai būtu ticami. Ceru, ka nav. Jo būt pārāk sāpīgi nedabūt 2 zeltus dopinga dēļ ...

Bet vecis tikai runā - neviena mazākā pierādījuma. Jāatceras, ka Zubkovs, Tretjakovs neskaitāmas reizes WC pārbaudīti arī pirms un pēc OG un nekā ...
Nav jau tā, ka tur tas dopings no vidusmēra sportista kkādu monstru uztaisīs, bet to mazo pienesumu, lai elites sportists iegūtu pārsvaru pār konkurentiem var. Un to arī vajag. Ja tev ir medaļu sportists, sabaro zālītes un tā šance uz zeltu romēr lielāka.

  +4 [+] [-]

, 2016-05-12 22:23, pirms 8 gadiem
M rakstīja: Domāju, ka pierādījumus atrast varētu, ja ļautu veikt rūpīgu starptautisku izmeklēšanu. Ir dokumenti, medikamentu plūsmas, dīvainības oficiālajos analīžu rezultātos, kas norāda uz veco urīnu (B proves?) utt. Bez tam, ir liecinieki, un ir līķi. Līķi tāpat vien nerodas. Līķi norāda uz vainu.
Tieši tā. Tas ir klasisks gājiens...iesaistītie "pēkšņi mirst".

  -1 [+] [-]

, 2016-05-12 22:23, pirms 8 gadiem
Nolaizaties uz zemes un aizmirstat sis te pasakas.Zubkovs visu sezonu mauca pa pjedestaliem un regulari nodeva analizes WADA gan pirms OS gan peec,ta kaa viss taa ir laza.Deretu paprasit Melbardim to kaartibu,vins ar visiem pateiktu ka nav pamata cereet ka ta ir taisniiba.Sobriid Rusada runaa jo Putins apsolijis visus ieseedinat,par visiem pedejaa laika doping gadijumiem,tapec ar saak visi runaat.

  +5 [+] [-]

, 2016-05-12 22:27, pirms 8 gadiem
Pēdējā ziņa, ka lieta nodota FIB paspārnē, tas krieviem neko labu nesola, katrā ziņā imidžproblēmas "vaņkām" tikai pieaugs

  +8 [+] [-]

, 2016-05-12 22:29, pirms 8 gadiem
Bujumbura rakstīja: Pēdējā ziņa, ka lieta nodota FIB paspārnē, tas krieviem neko labu nesola, katrā ziņā imidžproblēmas "vaņkām" tikai pieaugs
Tas viņus neuztrauc. Ja izrādās, ka sērijveida maniakāls izvarotājs-slepkava pie tam ir arī neatļautā vietā veicis kreiso pagriezienu, viņa imidžs no tā necietīs.

     [+] [-]

, 2016-05-12 22:33, pirms 8 gadiem
Wow laicīgi gan to uzzināja

  +2 [+] [-]

, 2016-05-12 22:34, pirms 8 gadiem
RobisK rakstīja: Katru nakti vairāku stundu garumā viņi strādājuši laboratorijā tikai vienas lampiņas apgaismojumā, urīna paraugus nododot pa rokas izmēra caurumu sienā, lai apmainītās pudeles būtu gatavas nākamās dienas pārbaudēm.



Tādam debilismam varētu noticēt tikai rūdīgākie rusofobi kā zaipis vai namejs
Tas pats Mutko, kurš tagad kko atrunājas, pēdējā pusgada laikā atzinis, ir viņiem pat ļoti nopietnas problēmas ar dopingu. Draudam sportistiem, treneriem, bet tāpat lieto.
1 2 62 komentāri